Læsetid: 10 min.

Brian Mikkelsen: Christiansborg gør dig kold

Politikerne lukker sig om sig selv i stedet for at samarbejde, fordi det hårde liv i politik gør én kold. Og det har skabt en mistillid i befolkningen, der kan resultere i udemokratiske protester allerede til efteråret, frygter tidligere folketingspolitiker Brian Mikkelsen
»Folkestyret lever og ånder. Der foregår en masse diskussioner ude i lokalsamfundene, og de unge engagerer sig i alt mellem himmel og jord,« siger Brian Mikkelsen.

»Folkestyret lever og ånder. Der foregår en masse diskussioner ude i lokalsamfundene, og de unge engagerer sig i alt mellem himmel og jord,« siger Brian Mikkelsen.

Anders Rye Skjoldjensen

23. juli 2020

Jeg møder Brian Mikkelsen på Børsen hos Dansk Erhverv, hvor han har været direktør i to år nu. Kontoret ligger cirka 250 meter fra hans tidligere arbejdsplads, Folketinget. Så tæt på, at når han taler om det, laver han bare et lille nik med hovedet bagud mod venstre og siger »derovre«.

Vi har aftalt, at vi skal tale om, hvordan det danske demokrati har det. Men så simpelt kan man ikke stille det op, gør Brian Mikkelsen det hurtigt klart, da vi sætter os ved bordet på hans kontor, hvor der er dækket op med kolde drikkevarer på den varme solskinsdag.

Vores folkestyre, forstået som folkets evne til at påvirke deres omgivelser, har det nemlig rigtig godt, det stortrives faktisk. Men vores politiske system og det repræsentative demokrati er i dyb krise, mener han.

Der er næsten ingen tillid til politikerne. Og når det måske bliver kombineret med en økonomisk krise på grund af coronapandemien, vil det ikke overraske Brian Mikkelsen, hvis vi får vores egne Gule Veste i Danmark allerede til efteråret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
  • Jane Jensen
  • Erik Karlsen
David Zennaro, Kurt Nielsen, Jane Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Det repræsentative demokratis problem er, som allerede Platon indså, at hvis der er mange uoplyste, mange egocentriske eller mange grådige, bliver det ikke godt for de fleste. Kunne vi blive enige om, at det, vi arbejder hen imod, er, at de fleste har det godt, kunne repræsentativitetsprincippet formodentlig fungere, men her kommer så særinteressemennesker som Brian Mikkelsen i vejen, for de har jo klart tilkendegivet, at de personer, de repræsenterer, skal have specieller privilegier på bekostning af fællesskabet..

steen ingvard nielsen, Per Madsen, jørgen djørup, Liselotte Paulsen, Kim Øverup, Tina Peirano, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Kjeld Hansen, Carl Chr Søndergård, Carsten Wienholtz, peter juhl petersen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Jan Weber Fritsbøger, Bjarne Jørgensen, Morten Balling, Trond Meiring og Leif Drud anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er derfor jeg sædvanligvis anbefaler at i allesammen vælger mig som flink enevældig kejser for planeten, og som altid lover jeg kun at blive lidt korrupt, og kun moderat grådig når først jeg har magten.

Niki Dan Berthelsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
morten bech kristensen

Hvis Mikkelsen ikke havde sagt så meget vrøvl gennem tiden, havde han måske ikke fortjent at blive kaldt 'klaphat'. I stedet hoppede han på populismetrippet. Mikkelsen kaldte østeuropæiske arbejdere for 'græshopper':
”Vi kan ikke have en græshoppe-model, hvor nogle græshopper, i dette tilfælde østeuropæere, hopper ind på marken, suger al energi ud og derefter hopper videre til næste mark.” (Berlingske Nyhedsbureau, 9.7.2013).
Få år inden klassificerede Mikkelsen 'muslimsk kultur' som 'middelalderlig'.
Man er en 'klaphat' når man bedriver klapjagt på befolkningsgrupper. Tillid går fløjten. Højrepopulister er truslen i dag.

Per Madsen, jørgen djørup, Tina Peirano, Dorte Schmidt-Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Peter Gløde, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kjeld Hansen, Carl Chr Søndergård, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Helle Walther, Arne Lund, erik pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Mange taler om en demokratisk krise, populistiske strømninger og dalende tillid til magthavere og systemet.

Tja, sejler det ikke de fleste steder i det offentlige, så mistilliden er vel begrundet.

Holger Nielsen, Alvin Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvor er det dog typisk med beslutningstagere, der har forladt tjenesten, at de får trang til at skrifte, og indvie alverden i hvor slemt det har været. Hvorfor var han 24 år om at finde ud af det?

Lad os tage den med skolebladet på hans gymnasium. Her påstod Brian Mikkelsen, at rektor forbød ham at udgive et konservativt skoleblad, mens et rødt blev tilladt.
Bar' løgn, der blev overhovedet ikke udgivet politiske skoleblade, men kun skolens eget, neutrale - fortalte rektoren sidenhen.. Blot for at vise hvad Brian Mikkelsen var for en karl.
De mange nedskæringer i kulturlivet begyndte for alvor under hans misregimente - og fortsætter den dag i dag. Måske har han glemt det - og journalisten afstår høfligt, at spørge dertil.

Brian Mikkelsen mener selv, at han er en helt alm. mand. Rend og hop. Han har giftet sig til en formue på 75 mio kr., og han omgås - omgikkes? - det københavnske jetset-lag.
Skal vi have ondt af ham når han har en arbejdsuge på 80 timer? Manden har jo selv valgt det, og henset til alle de elendigheder der kom ud af det, så har han ikke været særlig produktiv til den gode side.
Derimod er der grund til at gøre obs på "ofrene" for hans nedskæringer. Fx da han besluttede, at modtagere af bibliotekspenge under 5.000 kr. p.a. - de skulle ikke have en krone. I stedet skulle de, der i forvejen fik meget - Bjarne Reuter, Benny Andersen, Rifbjerg m.fl. - have endnu mere.

Carsten Svendsen, jørgen djørup, Liselotte Paulsen, Tina Peirano, Ruth Sørensen, Poul Reynolds, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kjeld Hansen, Carsten Wienholtz, peter juhl petersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Katrine Damm, Jan Weber Fritsbøger, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Caspar Christiansen, Trond Meiring, Jørgen Mathiasen, jesper jacobsen, Helle Walther og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis Brian Mikkelsen har ret, er det jo helt uforståeligt, at han har været på Borgen i så mange år, før han med de konservatives store nederlag, til 3,?? % fandt ud af, at han nok skulle skifte hest. Og at han er blevet direktør i organisation i erhvervslivet, tja......

Per Madsen, Arne Lund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Når eks-politikere interviewes, forventes et af to: enten roser de Christiansborg over en bred bank, eller de dadler Christiansborg over en bred bank, og begge dele mødes af læsere med mistro, mindst.
Kommer dette enten-eller fra interviewofrene eller fra journalisterne?

Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det var også ret "sjovt" at han fik gennemtrumfet en Kanon selv om hans statsminister havde tale imod smagsdommere. Det er da handlinger der styrker mistroen til politikkerne.

Carsten Svendsen, Arne Lund, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, peter juhl petersen, Alvin Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

mon ikke brian altid har været kold, og ja bredt samarbejde er en god ide, nok derfor de borgelige førte 100% blokpolitik da de havde flertal, så når borgerlige nu taler om bredt samarbejde så handler det udelukkende om at det ikke er dem som sidder på taburetterne, hyklere har de altid været.

jesper jacobsen, Poul Reynolds, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Der er vel i forvejen bredt samarbejde, tavshed omkring de velstillet, og så markerer sig når der er uorden på et plejehjem.

Jan Weber Fritsbøger

når de privilegerede opregner deres arbejdstid så regner de alt med, al rejsetid ( på første klasse forstås ) mm
og hvis de tilbringer en halv dag på en restaurant og spiser og drikker på firmaets ( skats ) regning, evt. sammen med en forretningsforbindelse i muntert lag, så er det arbejdstid, at de faktisk bruger en del tid på at tjene penge handler jo også om at det er deres hobby,
men de ansatte har fri når de holder en ½ times frokost i kantinen, det er skam ikke arbejdstid, for deres privilegier er blevet skåret med af de privilegerede.

steen ingvard nielsen, Carsten Svendsen, Kim Øverup, Tina Peirano, Ruth Sørensen, Arne Lund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Carsten Wienholtz, Henning Kjær, Alvin Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nårh, stakkels "nu skal vi holde op med at mobbe bankerne" - mand...

jørgen djørup, Tina Peirano, Arne Lund, Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Jan Guldager og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor mærkværdigt, at høre direktøren for Dansk Erhverv nedgøre innovation..

Klaphatten er én af de største, danske opfindelser nogen sinde ;-)

Katrine Damm, steen ingvard nielsen, Tina Peirano, Ivan Breinholt Leth, Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

uha Johnny Werngren, så har det repræsentative demokrati da et alvorligt problem, for der er jo rigtig mange særinteresse-vælgere, som stemmer på deres egne særinteresse-politikere, almenvellet gavner jo kun de "andre" så det er der ikke så mange som stemmer på, hvor er mennesker dog "kloge"
;o)

Mikael Jensen

Vi har demonstreret og skrevet her i Information i mange år angående at fjerne den fattigdom som politikerne har indført, men deres sociale nedskæringer har bare medført et rekord antal fattige. Så nej borgernes mulighed for at påvirke deres omgivelser er nærmest ikke eksisterende, vi har ikke engang retten til at bestemme over vores eget liv. Selv om eliten i dette land godt kan lide at fortælle hinanden, at alle har lige adgang til magt og indflydelse, og at alle har muligheder for at nå samfundets top, så er det meget, meget langt fra realiteten.

Magten er kold overfor borgernes problemer og demokratiet er erstattet af princippet "En million en stemme". Christiansborg er et parallelsamfund, hvor mennesker med de samme fordomme er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral, en modkultur til det Danmark som findes udenfor borgen. Befolkningen fortjener et bedre demokrati, end den centraliserede rå magt som vi i disse årtier oplever. Forestil jer at magteliten og erhvervsmagten skrumper og Danmark bliver et sandt demokrati. Hvor mange ønsker at overlade magten til en smal kreds af millionærer, som kun er optaget af at forøge sin egen magt og rigdom?

Demokratiet skal tilbage i borgernes hænder. Beslutningerne tages ikke af borgerne, det er en myte som magthaverne elsker at bilde os ind. Demokrati forudsætter en rimelig fordeling af magten mellem de forskellige samfundsgrupper. Fjerner man en gruppes mulighed for indflydelse på egne forhold, indskrænkes landets demokrati formelt set.

Hvis borgerne bestemte, ville jobcentrene ikke se ud som de gør, og der ville ikke være børnefattigdom i Danmark. Socialpolitik har intet med beskæftigelsespolitik at gøre. Demokratiet skal gøre en forskel, men magten er systematisk fjernet fra borgerne og demokratiet og i særdeleshed fra de fattigste. Magten er centreret i toppen af samfundet hos ca. 400 rige i magteliten. På baggrund af den konstante voksende ulighed og den af politikerne skabte fattigdom, har de rigeste skaffet sig den største høst i nyere tid.

Fattigdomsskabelse omsættes til skattelettelser til dem med store formuer. Lave lønninger eller gratis arbejdskraft øger erhvervslivets overskud. Arbejdsgivernes andel af produktionens overskud er endvidere øget, samtidigt med at fagforeningernes magt er stækket. Den nuværende koncentration af rigdom er simpelthen ikke kompatibel med et demokratisk system.

Hvis demokrati betyder at befolkningen bestemmer, hvorfor er der så ingen som lytter til hvad de vil? Hvis vi er et af verdens rigeste lande, hvorfor er der så flere og flere mennesker som intet ejer? Hvorfor er der så mange kvinder som sover på gaderne, eller på en sofa hos en bekendt? Hvordan er det kommet dertil at mange ikke har råd til en bolig? Politikerne sørger for milliarder i skattelettelser til husejerne, hvorfor er der ingen politikere som sørger for billige almennyttige boliger?

Det vælgeren har mulighed for gennem det repræsentative demokrati, er at udskifte enkelte folketingspolitikere en gang hver fjerde år. I 2019 blev 1/3 af politikere udskiftet, men det var overvejende fodsoldater, uden indflydelse på afstemningerne, som blev smidt ud, med enkelte undtagelser hos partier der nærmede sig spærregrænsen. Vælgerne kan få indflydelse på Folketinget ved at udskifte toppen af partierne, og det sker sjældent.

Magten centreres omkring erhvervslivet, penge er lig med magt. Statens repræsentanter i magteliten udgør kun 39 personer ud af 400, det er 10 % af magteliten, de er departementschefer og topbureaukrater, ledere af store statslige institutioner som DR, forsvaret og rigspolitiet, statsfolk fra Nationalbanken etc.

"Ser man på hvem magteliten er, så viser listen på 400 mennesker at kun få politikere er med. Med andre ord ligger magten hovedsageligt udenfor Christiansborg. Magteliten er formet af de samme uddannelser, og af det samme miljø, de er vokset op i den samme slags hjem. Eliten kommer fra Klampenborg, Rungsted kyst, Hellerup, Humlebæk, Charlottenlund, Vedbæk, København K, Holte, Gentofte eller Virum."

"Elitepersonerne ligner sig selv: hvide, danske djøf-mænd bosat i eliteenklaverne nord for København, født i en familie fra det bedste borgerskab. Magteliten træffer beslutninger med skyklapper på, og beslutningerne gavner udelukket dem selv. Magteliten er derfor en osteklokke. Dem som ikke taler magtens sprog, bliver overhørt."

"Den lukkede adgang til magteliten gør, at store dele af samfundet ikke er repræsenteret. Lønmodtagernes stemmer udgør en mindre del af magteliten, kun 56 personer er med ved magten. Erhvervslivet har næsten fire gange så mange repræsentanter i magteliten som fagbevægelserne. Sammenligner man antal mennesker som er arbejdstagere, i forhold til hvor mange som ejer virksomheder, er det tydeligt at det skæve magtforhold er horribelt."

"Dansk Industri har stemmeflertal i Dansk Arbejdsgiverforening og er således den stærkeste erhvervsorganisation på arbejdsgiversiden. Erhvervslivet er den dominerende sektor i magteliten. 172 af 396 personer har en ledelsespost i erhvervslivet, det er i meget vid udstrækning de allerstørste virksomheder, 65 % kommer fra de 200 største virksomheder."

(I kommentaren forekommer der uddrag fra bogen: Personer forgår magten består.)

Peter Wulff, Brian Atli Andersen, Carsten Svendsen, Trond Meiring, Poul Reynolds og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Hvor er det synd for Brian og for bankerne, at de blev mobbet. Men hvis Brian ikke havde været så besat af økonomisk vrangforestillinger med en stærk klassemæssig bias, var det måske gået lidt bedre.

steen ingvard nielsen

De sidste tal jeg har set siger, at tilliden til politikerne igen er stigende. Og til spørgsmålet om bredt politisk samarbejde, jo tak Brian Mikkeksen, men var det ikke Anders Fogh Rasmussen, der inspireret af USA, muligvis designede en dansk udgave af blokpolitikken? Og var det ikke den gode vilje hos Macron, til at opfylde Paris aftalens mål der skabte de gule veste, fordi man ikke kunne forudse, at det et vigtigt at miljøtiltag ikke rammer socialt skævt. Det ved vi nu, er vigtigt, takket være hans bitre erfaringer. Og et borger ting der skal give de gode politikete, et praj om hvor befolkningen står, så vi ikke får for mange gule væste på gaden. Så vi kan jo bare sidde her i vores londpn sofa og høste de andres erfrainger om vi vil. Mens vi får os et glad god portvin. Mindre polarisering, ja tak! Brian og mere læring af konsekvenserne af vores politik, ja tak!

Søren Kristensen

Mangel på samarbejde politikerne imellem? Jeg troede ellers den påståede mistillid opstod når politikerne netop samarbejder i en grad så man nogle gange føler de rotter sig sammen mod befolkningen, fx. når det gælder (manglende ned)justering af egne lønninger, vrangvilje mod at indføre retfærdige skatter hos erhvervslivet og når de vælger at gøre stort set ingenting for at bekæmpe skattely, bilisme, social dumping og ulighed og sikkert også en række andre dårligdomme, nu vi er i gang? Hvis de ville kunne de fx. indføre gratis tandpleje for unge. Men det gør de til gengæld ikke. .

steen ingvard nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Jeg tror på kejser Balling er løsningen!
Vi har brug for en stærk mand!
Make earth great again!
Yes he can!

Ligesom i gamle dage, Balling står som garant for dine idéer, hvad end de måtte være. Samtidig, en fremadskuende, innovativ reformator af de ting DU er træt af.

Balling er din mand. (Eller kvinde, faktisk er han den første kejser i intetkøn).

Katrine Damm, Morten Balling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar