Baggrund
Læsetid: 6 min.

Dansk økonomi er stadig i krise. Men slaget er ikke så slemt som frygtet – indtil videre

Danmark har stadig udsigt til et stort BNP-fald i 2020. Men som det ser ud lige nu, har økonomien gjort et comeback efter coronakrisen, vurderer flere økonomer. Det kan en anden smittebølge og den nuværende udvikling i udlandet dog hurtigt ændre på
Selv med en anden bølge i Danmark ville det formentlig ikke blive et lige så slemt slag, som vi oplevede i foråret, mener økonomer.

Selv med en anden bølge i Danmark ville det formentlig ikke blive et lige så slemt slag, som vi oplevede i foråret, mener økonomer.

Mikkel Østergaard

Indland
30. juli 2020

Det er sommer, det er delvist sol, og midt i det hele kan man lidt glemme, at det kun er tre måneder siden, at vi stod i »et af de sorteste kapitler i dansk økonomis historie« – for nu at bruge finansminister Nicolai Wammens ord.

Under corona er knap 50.000 flere blevet arbejdsløse, virksomheder har måttet lukke permanent, og Nationalbanken vurderede i april, at økonomien i år ville skrumpe mellem tre og ti procent. Til sammenligning udløste finanskrisen i 2008 et fald i BNP på 4,9 procent.

Virkeligheden for dansk økonomi ser dog umiddelbart bedre ud, end mange havde frygtet, da katastrofen først ramte os tilbage i foråret.

»Det går bedre, men det er ikke det samme som, at det går godt. Vi er stadig i en krise,« forklarer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank: »Men i Danmark er det nærmest gået så godt, som det kunne. De meget dystre scenarier, der tidligere har været fremme, har ikke materialiseret sig.«

I skrivende stund er økonomiprofessor og forhenværende økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet heller ikke pessimistisk på dansk økonomis vegne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Signe Hansen

En røv med ører, er hvad økonomerne er. Ulven kommer, ulven kommer.
Horribelt at de har afgørende indflydelse på vores samfund.

Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ikke alle økonomer er røvhuller - kun de neo-liberale udbuds-økonomer der ikke kan se skriften på væggen.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Måske vi skulle forsøge at navigere vores økonomi efter et andet fyrtårn end det dødssyge og uanvendelige BNP.

https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/news/datablog/2012/may/...

https://www.fastcompany.com/90435788/a-nobel-winning-economist-says-its-...

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

lad os erstatte vækst med bæredygtighed, altså sætte øget bæredygtighed som målet og indse at vækst er stupidt og meningsløst når overfloden er mere end opnået, vækst bør udelukkende forekomme hvor mennesker lider materiel nød, men lige der er væksten helt fraværende,
den placerer sig primært hvor overforbruget er størst, væksten i de privilegeredes indkomst har jo slet ikke været påvirket af økonomiske kriser, de har hele tiden opretholdt 2 cifrede %er i deres indkomststigninger under kriserne.

Kim Øverup, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar