Læsetid: 5 min.

Danske forskere gør ny opdagelse om genetikken bag skizofreni. Det kan blive vigtigt for bedre behandling

For at kunne udvikle bedre medicin mod skizofreni er det vigtigt med bedre kendskab til de genetiske mekanismer, som er med til at forårsage den psykiatriske lidelse. I et nyt studie på bananfluer har danske forskere identificeret en genfejl, som muligvis øger risikoen for skizofreni
Forskere på Københavns Universitet har i et studie på bananfluer identificeret en genfejl, der virker til at forårsage nogle af de samme søvnforstyrrelser, som er kendetegnende ved skizofreni. Det tyder altså på, at genfejlen kan være med til at forklare, hvornår nogle mennesker bliver ramt af den psykiatriske lidelse.

Forskere på Københavns Universitet har i et studie på bananfluer identificeret en genfejl, der virker til at forårsage nogle af de samme søvnforstyrrelser, som er kendetegnende ved skizofreni. Det tyder altså på, at genfejlen kan være med til at forklare, hvornår nogle mennesker bliver ramt af den psykiatriske lidelse.

Simon Skipper

15. juli 2020

I disse år bliver forskere stadigt klogere på genetikken bag de psykiske lidelser, som i dag plager en stor del af befolkningen.

Og nu er en forskergruppe under ledelse af forskere fra Institut for Biologi på Københavns Universitet kommet et skridt nærmere i forhold til at forstå, hvilke gener som spiller ind i forhold til at udvikle skizofreni.

I et studie på bananfluer har de identificeret en genfejl, der virker til at forårsage nogle af de samme søvnforstyrrelser, som er kendetegnende ved skizofreni. Det tyder altså på, at genfejlen kan være med til at forklare, hvornår nogle mennesker bliver ramt af den psykiatriske lidelse. 

Det er allerede kendt viden, at tre små fejl på kromosomerne – en lille, langstrakt struktur, som bærer generne – giver en øget risiko for skizofreni.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Kristian Nielsen
  • Marianne Stockmarr
ulrik mortensen, David Zennaro, Thomas Tanghus, Kristian Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Ole Mortensen

Nu det handler om psykiatri vil jeg da stille spørgsmålet. Hvad er der blevet af kropende af de 4-5000 mennesker som fik hjernen fjernet mellem 1945-1983. Er det ikke 9744 mennesker det drejer sig om. Man siger jo at det er mennesker som kom fra hele landet. Så mange må jo have vidst det. Har man talt med pårørende, hvad med bedemænd . Har de sminket et ar efter at hjerneskallen har været fjernet. Ku´ pårørende selv vælge bedemand eller har alle bedemænd , bare, godtaget at de hyppigt skulle skjule at ar efter skallen har været fjernet. Eller har de pårørende ikke kunne får deres afdøde udleveret til begravelse. Og hvad hvis nogen ville gå til pressen eller andre instanser. Hvordan har man sikret sig at dette ikke kom ud. Det foregik jo gennem mange år. Eller var det mennesker som slet ikke havde familie eller pårørende. Og så kunne man bare have en krematorieovn i kælderen.
Vi kan også se det fra en anden vinkel. - En yngre. f.eks. man bliver indlagt først i firserne. Paranoid og skræmt fra vid og sans. Han bliver indlagt på en lukket afdeling. Det går op for ham at de vil fjerne hans hjerne hvis han dør. Det er jo ikke utænkeligt. Mange har været involveret i det logistiske . Nogen kan tale over sig eller kan på smart vis have afsløret det. Men det lykkedes denne yngre mand at komme på en åben afdeling. Han har en del samtaler med 1 reservelægen. Og på et tidspunkt siger han. De fjerner hjernen på de som dør, i hemmelighed. 1 første reservelæge tænker . Hmm. typisk paranoid skizofren. Så han kontakter overlægen, som står for forskningen med at fjerne hjerner. Ville overlægen svare. Nej han er ikke paranoid skizofren . Det er sandt. Vi fjerner hjerner. Eller vil han sige vi sender ham tilbage på en lukket afdeling og øger medicineringen. Jeg tror han ville vælge det sidste. For hans egentlige project er vel 1 reservelægen og den øvrige befolkning. Så vi står med en psykiatri som enten fortrænger virkeligheden for et indoktrineret billede af samfundet de lever i . Og på den anden side løgnere. Nogle få har måske forsøgt at gøre deres bedste for patienterne, Men har ikke kunne se nogen mulighed for at hjælpe og trænge igennem. Og man må da også spørge - Foregår det stadig ? eller lignende ting. Og hvad med den yngre mand, som det måske lykkes at blive udskrevet, da 1 reservelægen til sidst , også, gennemskuede det. Ville de bare blive ladet i fred.
Jeg ville aldrig lade mig indlægge, frivilligt, på et psykiatrisk hospital. Og har i tillid til psykiatrien. Kunne i spørge jer selv-Ville i lade jeres børn eller børnebørn indlægge før luften er blevet renset ?
Det er jo fattesvagt når befolkningen ikke drager yderligere konklusioner ud fra de 9477 hjerner som er konserveret. Og viser hvor skadelig hjernevask er for de mentale evner.

Jeg var besat af djævlen, men præsterne hjalp mig så nu følger jeg den rette sti.
De fleste psykiske "sygdomme er ikke lægelige issue. Men skal ses som en reaktion på de omgivelser man vokser op og lever i.