Læsetid: 4 min.

DF-kender: En kristen værdikamp kan blive vigtig for Dansk Folkepartis genrejsning

Morten Messerschmidt vil lade kristne værdier definere mere af Dansk Folkepartis politik. Dermed skriver han partiet ind i den kristne værdikamp, som højrefløjspartier kæmper i flere østeuropæiske lande. Det kan være fornuftigt for at indhente det tabte terræn herhjemme, mener ekspert – men det kan ikke ske med Thulesen Dahl i spidsen
Messerschmidt er umiddelbart det eneste seriøse bud til en anden DF-formand, mener Erik Meier Carlsen. Derfor må det interviewet i Politiken ses som en del af et potentielt formandsopgør.

Messerschmidt er umiddelbart det eneste seriøse bud til en anden DF-formand, mener Erik Meier Carlsen. Derfor må det interviewet i Politiken ses som en del af et potentielt formandsopgør.

Ulrik Hasemann

31. juli 2020

Dansk Folkeparti er på mange måder et parti grundlagt på kristne og nationale værdier. Derfor kan det give »rigtig god mening« at løfte arven fra partiets tidligere folketingsmedlemmer og tidehvervspræster Søren Krarup og Jesper Langballe og igen lade kristendom fylde mere i DF’s politik.

Sådan lyder vurderingen fra Erik Meier Carlsen – tidligere chefredaktør på B.T. og Information samt mangeårig iagttager af dansk politik og i særdeleshed Dansk Folkeparti – i kølvandet på Morten Messerschmidts udtalelser i Politiken om kristendommes rolle for sit parti.

I et stort forsideinterview beskriver DF’s klima- og EU-ordfører, hvordan »Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Greve Haaning
  • Ervin Lazar
  • Ejvind Larsen
Mads Greve Haaning, Ervin Lazar og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hvis man mener det, har man ikke fingeren meget på pulsen i det danske mainstream kristne miljø.

Karsten Aaen, Kurt Nielsen, Anina Weber, Alvin Jensen, Søren Bro, Jørgen Tryggestad og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Et Dansk Folkeparti i panisk spass med svindler Messerschmidt, et mere rammende navn er vist svært at finde på kloden, som den nye Führer. Men Jeres tid er forbi. Socialdemokratiet har endegyldigt taget over.

Hanne Ribens, John Andersen, Anker Heegaard, Bo Rosenkilde, Carsten Wienholtz, Anina Weber, Ejvind Larsen, Jens Erik Starup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

For 20 år siden var han erklæret ateist, men det var der ingen fremtid i, og så blev han pludselig kristen. Al brug af den kristne gud er misbrug, men det har han ikke indset endnu. Han er en snu politiker, der aldrig svarer ja eller nej på et spørgsmål, og derfor er han ulidelig at høre på.

Ea Movang, Thorkil Søe, Svend B. Carstensen, Jeppe Lindholm, Karsten Aaen, Hanne Ribens, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Carsten Wienholtz, Ervin Lazar, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen, Mogens Holme, lars søgaard-jensen, hannah bro, jens rasmussen, Ejvind Larsen, Søren Bro, Jørn Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Ude af øje, - ude af sind!

Jeg ved ikke, om dette kun er et mediestunt. Men uden at være i medierne, er helt partiet glemt.

Men ligefrem typisk dansk, er dette politiske sammenrend i hvert fald ikke. Og ligefrem folkeligt, er sammenrendet da slet ikke. Faktisk er det en populistisk ekstremist-gruppe, hvis eneste eksistens ligger i at skabe had, mistillid og frygt mellem borgerne.

For min skyld må den lille og svindende gruppe, der udgør det kristelige Danmark, gerne overtage dette koncept. Og så kan de samtidig vise, hvor hult og falsk det kristelige budskab og livssyn egentlig er, hvis de tager imod dette "tilbud".

- Gud være med dem . . .

Svend B. Carstensen, Karsten Aaen, Hanne Ribens, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Mogens Holme, Ejvind Larsen og Per Madsen anbefalede denne kommentar

Set på Facebook:
"Hvis der fandtes en Gud, ville der ikke findes en Messerschmidt".

Thorkil Søe, Hanne Ribens, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen, Mogens Holme, Søren Bro, lars søgaard-jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte MS i går påstå i P1's Orientering, at Kristlig Folkeparti ikke er kristne i dag med den nye leder. Det var da noget af en påstand, at DF nu står for de rigtige kristne værdiger. Fx. så mener Søren Karup o.a. DF'er, at næstekærlighed kun gælder de nærmeste - det er ikke en kristen værdig efter min optik.

Karsten Aaen, Hanne Ribens, Lillian Larsen, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anina Weber, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen og Per Madsen anbefalede denne kommentar

Panik før lukketid. Den studentikose politiker er sendt i byen af Mor Pia. Nu hvor MM kan se østnationalisterne har fremgang, med den politik som DF også bygger deres ideologi på, skal der handles. Men GUD hvor er det ulækkert at se på. Jeg tror ikke danskerne hopper på den.

Svend B. Carstensen, Karsten Aaen, Hanne Ribens, Lillian Larsen, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, olivier goulin, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Dorte Sørensen: Det drejer sig om definitioner. MM er magtsøgende Paulus-kristen, og KF er mere henad de Jesus-kristne med ‘liljerne på marken og himlens fugle’, og den slags siger ikke MM noget. Hvis ikke MM kan bruge det kristne kærlighedskrav til at udgrænse andre, har det ingen interesse.

Svend B. Carstensen, Hanne Ribens, Lillian Larsen, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, olivier goulin, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen, Viggo Okholm og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

"Danmark bør eksempelvis kun tage kristne kvoteflygtninge"

Denne tankegang er ikke kristen. I historien om den barmhjertige sameritan er næsten også den fremmede. At indsnævre begrebet om næsten til ens egne er mere jødedom end kristendom.

Hans Larsen, Thorkil Søe, Svend B. Carstensen, Hanne Ribens, Rikke Nielsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, olivier goulin, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Dette ligner et desperat forsøg på at sikre stemmer nok til at holde sig over spærregrænsen fremover. Og ja, det skal nok lykkes såfremt ikke andre partier spiller ud med det samme "kristne" budskab...

DF og Messerschmidt har ikke en jordisk chance for at blive omfavnet af Folkekirke-Danmark inkl. langt de fleste danske folkekirkepræster.

Det DF/MM med dette risikerer, er at sprænge den danske folkekirke i stumper og stykker. Og give mere plads til religiøse ekstremister af alle slags.

Karsten Aaen, Hanne Ribens, John Andersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, olivier goulin, Steffen Gliese, Anina Weber, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Dansk Folkeparti er overhovedet ikke kristent. Kristendommen forhindrer demokratiet. Kristendommen er hierarkisk ideologi, der overhovedet ikke passer ind i et borgeransvarligt demokrati. Man kan ikke både lade en størrelse være alvidende, som man skal se op til og aldrig kunne nå og samtidig være et ansvarligt menneske, der er i stand til at tage vare på sig selv, andre og omgivelserne.
Naturen er givet til menneskene, at de skal herske over den. Kristendommen er så kompleks og umulig. Lad dog bare DF og MM drukne i dette morads!

Hanne Ribens, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Lars Bækgaard og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Dansk Folkeparti ligner til forveksling Islam i holdning og adfærd!

Hans Larsen, Jeppe Lindholm, Per Madsen, Hanne Ribens, Rikke Nielsen, John Andersen, Søren Fosberg, P.G. Olsen, Kurt Nielsen, Bo Rosenkilde, Steffen Gliese, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen og Jens Flø anbefalede denne kommentar

kristne værdier er bl.a. intolerance og forfølgelse af anderledestænkende og de udelukker bestemt heller ikke, at nogen (ja, jeg skal ikke nævne navne, men Dansk Folkeparti og Messerschmidt, host, host) stjæler af fælleskassen.

John Andersen, Kurt Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

En stor del af aktiviteterne i partiernes ledelser handler mere om at få vælgeropbakning end om at have en samfundsvision.
Det er desværre ikke kun i DF, at dette sker.
Problemet forstørres i takt med, at det er få personer i partiernes ledelser, der bestemmer alt.
Det eneste lyspunkt lige nu er Lykkepartiet, der vil forsøge at fjerne bindingen mellem parti og kandidater.

@ Jørn Pedersen,

Det islam, jeg kender og har mange års erfaring med, er så bredspektret og mangfoldigt på næsten alle områder, at det, efter min opfattelse, slet ikke kan sammenlignes med det såkaldte "danske" "folkeparti".

Det danske folkeparti bygger jo på en snævert-synet og hadefuld ideologi. - Hvis man da overhovedet kan kalde denne populisme for ideologi.

DF skaber selv "problemet", som de derefter overbeviser til deres lille svagt fungerende kreds om, at de er de eneste, der kan redde gruppen fra "problemerne".

Ole Johansen, Jeppe Lindholm, Karsten Aaen, Lillian Larsen, John Andersen, Jørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er sikker nogle reaktionære indvandrermenigheder, han deler holdning med; men ikke engang de missionske kredse vil formodentlig vide af ham.

Lillian Larsen, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Mon Morten Messerschmidt har glemt, at Jesus var fra Palæstina og sandsynligvis med et ikke-nordeuropæisk udseende, og Jomfru Maria gik med slør, der dækkede hendes hår?

Hans Larsen, Lillian Larsen, John Andersen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bo Rosenkilde

Ku`en eller anden journalist ikke undersøge hvordan det går med at få denne svindler(MM) bag lås og slå. Eller er det ikke aktuelt mere??
Havde jeg "kommet til" at "låne" flere millioner af min kommune men levere dem tilbage når de opdager det, ville jeg sidde bag tremmer nu.
Det er sgu da utroligt!!!

Hans Larsen, Hanne Ribens, Lillian Larsen, John Andersen, Mads Greve Haaning, Søren Fosberg, Jens Nielsen, Jens Kofoed, Kurt Nielsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@ Bo Rosenkilde,

Tak for dit relevant indslag.

Jeg syntes, der er ganske underligt, at man i Danmark kan blive opstillet til et politisk embede, hvis man helt bevidst har bedraget skatteborgerne for et ganske stort beløb.

Det drejer sig jo ikke om at køre med lidt strøm på Nefa-lygten, en utilsigtet hastigheds-overskridelse eller en forsent betalt el-regning.

Som skatteborger i Danmark og i EU støder det i hvert fald min retsbevidsthed. Og jeg undrer mig samtidig over, at nogen overhovedet kan finde på at stemme på et såkaldt "parti", der opstiller forbrydere, der på denne måde har forbrudt sig mod samfundet - og dermed de samme skatteborgere, - og har gjort det fuldt bevidst om, at det var en kriminel handling..

Ea Movang, Karsten Aaen, Lillian Larsen, John Andersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Formentlig helt tilbage til lige før vi blev til homo sapiens har strategien været: Når lokummet brænder, så opfinder vi en gud.
Vorherrebevares!!!

Hans Larsen, Ea Movang, Thorkil Søe, John Andersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@gert romme, man, læs vælgerkvæget, blev jo også ved med at stemme på krigsforbryderen og underbuksehelten.

Jens Nielsen

Jeg syntes at DF skal satse på MM. Byg al jeres politik op omkring ham og hans arrogante frembrusen.
Læg alle æggene i den samme kurv og i stedet for at passere start og indkassere 2000 kr. kan hele molevitten gå direkte i fængsel.
Det kan kun være et spørgsmål om tid før MM, Søren Espersen, Jeanie Nørhave og formentlig flere andre personer i DF skal igennem en retssag om bedrageri, dokumentfalskneri og identitetstyveri.

Ea Movang, Hans Larsen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Kurt Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Der optræder et par underlige sætninger i artiklen. Kristendom er
en statsreligion. Så vidt jeg ved har vi ingen statsreligion herhjemme. Vi har en folkekirke - ikke en statsreligion. Julen - kristen? Ikke engang navnet Jul er kristent. Vi spiser store offermåltider af slagtede dyr. Henter et grønt træ ind fra skoven og sætter lys i. Det kan ikke blive mere "hedensk". Nå- ja så er der en del, der kommer i kirke den ene gang om året, så de kan føle, det har lidt kristens over sig.

Ea Movang, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Erik Meier Carlsen er ikke nogen naiv kommentator, men når DF red på en bølge, så hang det måske sammen med ”globaliseringen”. 1. Det var elitens projekt. 2.Det blev aldrig den almindelige mands projekt.

»Der er et stort overlap mellem det kristne kulturpræg og så det, der føles ægte dansk. Julen eksempelvis. På mange måder flyder nationalisme og kristendom sammen i betydning og indhold,« siger han (Erik Meier Carlsen).

Lige nu har socialdemokratiet sat sig på den stærke stat, den der bekymre sig om den lille mand (moderat nationalisme). Vestager er sendt til Bruxelles (sådan er det jo) og resten af RV er sat uden for indflydelse på udlændingepolitikken (eliten er delvis tøjlet).
Spørgsmålet er om det bliver S eller DF, der kan inddrage den lille mand i globaliseringen.

Steffen Gliese

Stig Bøg, der er tale om et virkelig omfattende selvbedrag iblandt de, viser det sig, selvbestaltede 'eliter': de har troet på, at økonomi og beregninger kan forklare alt og tjene til styring af samfund og borgere. Coronaen har vist, at de tog fejl; men de burde jo have vidst det uden corona, også at folk som en naturligvis altid vægter mennesker over 'økonomi', for man kan altid vække økonomien til live, det samme gælder ikke dem, der er gået hjem til Gud.

Jeg tror ikke på det; det der med den kristne genrejsning af de kristne værdier, og med DF's genrejsning, via kristne værdier - grunden til, at jeg ikke gør det er den her:

Det virkede - muligvis! - for Dansk Folkeparti, da de to præster, Krarup, Langballe og Camre (det treenige røvballegardin, som Hausgaard engang kaldte dem, der sig sammen jamre!) var til stede i DF, og med deres ideologiske ståsted i nationalkonservativ (sort?) kristendom, og fordi de var præster, kunne give deres holdninger til islam, en vis legitimitet - netop fordi de var præster - troede folk på, at de vidste, hvad de talte om, når de talte om forskellen på (luthersk) kristendom og islam.

Morten Messerchmidt, Marie Krarup, eller selv Martin Henriksen kan aldeles ikke gøre de to (sorte?) præster kunststykket efter - netop fordi de 1) ikke er præster og 2) det danske samfund har bevæget sig et andet sted i 25 år, der er gået siden DF blev stiftet 6. oktober 1995! Og jeg kan se det, bare jeg går en tur på gaden i min by, også i den sommerferie, jeg netop har holdt :) - her går to veninder arm i arm, den ene med tørklæde/hijab - den anden anden uden; den ene dansk, den anden har en familie, som oprindeligt kommer fra Syrien, Afghanistan, Libanon/Palæstina, og det skyldes netop, tænker jeg, den danske folkeskole, hvor de her kulturer mødes, og vi netop der lærer at respektere alle, også på trods af vores forskelligheder; eller som Kaj og Andrea :) sang flot i 1970'erne: "for selvom der er forskel på os to, så er vi gode venner, kan I tro!" :) Og det er den verden, DF's (nye gamle) ord skal ud i; det kan de ikke længere klare, mener jeg - ordene falder til jorden - som stenfugle, der går i stykker når de når asfalten....

DF's nye gamle kristne ord, som E.M. Carlsen taler om, som nu skal ud i verden igen og tilsvine :( muslimer vil også falde som stenfugle på den hårde beton, og brække i tusinde stykker....! - det vil de fordi en hel masse danskere lige NU, og i de seneste 5-10 år har set unge muslimske kvinder arbejde ved kassen i 7-eleven, som sosu-hjælpere, på plejehjem, eller sidde ved kassen i Føtex, Netto, Bilka, Salling, eller måske ekspedere dem på apoteker, i tøjbutikker mm. og mv. :) - de har derfor lært, at det slet slet ikke er farligt, når en jordemoder, sygeplejerske, pædagog, lærer mm. bærer hijab f.eks. - alene af den grund falder DF's ord som stenfugle, på beton, går i stykker....

Alana Frederiksson

Hvad er der dog sket med ham. Så konservativ han bliver på sine gamle dage. Hvad er der blevet af ungdommens kådhed? De gode gamle dage. Nazi-sange i Tivoli og tyveri fra kassen i Bruxelles? Ak så farveløs han er blevet.

Ea Movang, Thorkil Søe, Per Madsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Samfundet generelt ønsker en opbremsning af flygtninge tilstrømningen. Den har det danske Socialdemokratiet fanget og omsat til real politik de seneste år. Derved blev tæppet trukket væk under Dansk Folkeparti. Den små nazistiske vælgerskare hos DF har Nye Borgerlige så taget sig af.

Man må håbe de restrende socialdemokratiske partier i EU kan gøre Socialdemokratiet i Danmark kunsten efter og dermed trække tæppet væk under de stadig stærkere stærkt højreorienterede protest partier rundt omkring i EU før det bliver for sent om få år. Corona har sent de højreorienterede protestpartier i dvale for en stund. Men det vare ikke ved. Det kan allerede ses i f.eks. Berlin, hvor de demonstrere mon corona restrektioner. Uanset konsekvenser.