Feature
Læsetid: 19 min.

Drabet i Nordskoven: Bornholmske brødre havde længe været berygtet

Et brutalt drab på Bornholm har udløst en voldsom racismedebat. Information er rejst til øen og tegner et portræt af de sigtede: to brødre, der er vokset op i et hjem præget af social armod og psykiatriske diagnoser. En nær ven af både offer og den ene gerningsmand forstår ikke, hvad der er sket. Ifølge hende var de bedste venner
Gerningsstedet ved shelterpladsen i Nordskoven ved Rønne.

Gerningsstedet ved shelterpladsen i Nordskoven ved Rønne.

Martin Thaulow

Indland
3. juli 2020

Ved første øjekast ligner Bornholm sig selv.

Jeg ankommer med færgen til Rønne tidligt mandag morgen.

Solen bager ned over de brostensbelagte gader. Turister i shorts og korte ærmer dasker omkring på hovedgaden og spiser vaffelis. Muntre svenske stemmer blander sig med lyden af måger og solbrune bornholmske mænd, der drikker dagens første øl.

Oppe i sidegaderne pusler lokale i haverne bag pastelfarvede bindingsværkshuse. Stokroser smyger sig langs facaderne.

Nede på havnen skvulper bølgerne blidt mod molernes kampesten. Alt ånder fred og idyl.

Men få kilometer længere nordpå er der foregået noget mørkt. Noget uforståeligt. Noget, som har rystet øens beboere og sat fart på en landsdækkende debat om racisme.

En skygge har lagt sig over sommerlandet på Bornholm.

Et brutalt drab

Tirsdag i sidste uge, klokken 06.11 om morgenen, blev en livløs mand fundet ved en bålplads i Nordskoven nær Rønne. Politiet blev kontaktet med det samme. I løbet af morgenen spærrede Bornholms Politi området af, og sammen med specialister fra Sjælland gav de sig til at finkæmme skovbunden for spor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Christensen

Fin og sober artikel; måske har der været jalousi mellem brødrene, der har sat en voldsspiral igang ?
Hash og alkohol er en dårlig blanding, hvis man i forvejen har svært ved grænser.

Erik Fuglsang, Gitte Loeyche, jens peter hansen, Simon Bauer og John Liebach anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Sebastian Abrahamsen

Tak for denne afdæmpede og indfølende beretning om det dystre mord, og den eventuelle baggrund for det.
Jeg fik en klump i halsen, da jeg læste..

Og det er jo tydeligt, at der er mange flere ofre end den stakkels, unge mand der blev slået så brutalt ihjel :-(
Det var ligesom dét, der kom i forgrunden, snarere end motivet til drabet.

PS. Er det en tilfældighed, at der tilsyneladende snor sig en stålorm hen over mindestedet ved siden af blomster og breve...?
Det er da lidt uhyggeligt, på én eller anden måde..

Erik Fuglsang, Søren Fosberg, Per Klüver, Gitte Loeyche, Simon Bauer, Ole Bach og John Liebach anbefalede denne kommentar

Hvad er det for en røv af en arbejdsgiver, der fyrer Sara Krog fordi hun tager sig det meget nær pga. det skete? Hvorfor griber Inf ikke fat i vedkommende?

Malene Jakobsen, Erik Karlsen og Ole Bach anbefalede denne kommentar
Camilla Bank Andersen

@Arne Lund - umiddelbart står der da intet om at hun er blevet fyret? Hun kunne også have mistet sit arbejde pga. Corona eksempelvis. Er det ikke en lidt hurtig antagelse?
“Siden har hun haft flere sammenbrud, og hun har mistet sit arbejde”

Maj-Britt Kent Hansen

Som Eva S. spørger i sit P.S., spørger også jeg: Er stålormen kommet tilfældigt forbi?

Kay Max Jensen

Efter mange år i kriminalforsorgen kan jeg fortælle at historien om de to brødre en gentagelse, med variationer, af mange unge morderes historier - nogle af dem endda også om brødre!! Det her handler ikke om racisme, men om systemernes svigt. Racismen er blot en måde at give andre skylden for ens manglende muligheder på arbejdsmarkedet/i livet. Det er karakteristisk at man prøver at "sparke nedad" når man selv befinder sig på bunden. "White trash" findes også i Danmark ligesom racisme, måske er det to sider af samme sag!!

Carsten Wienholtz, Jens Kofoed, Mikael Velschow-Rasmussen, Carl Chr Søndergård, Jens Flø, Søren Fosberg, Jesper Lerche, Per Christensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Carøe

Undrer mig lidt over, hvor få kommentarer der er til denne artikel. Som regel hvis jeg først tjekker ind på dette tidspunkt er der så mange kommentarer til diverse artikler, at jeg føler det er omsonst at skrive noget, som ikke allerede er skrevet.
Nå, men det jeg ville sige...
1. Hvis offer og gerningsmand angiveligt var (endda) bedste venner - hvad må offeret så ikke have gået igennem under 'angrebet'?
2. Hvad er formålet med at fedte rundt i, hvor svært gerningsmændene har haft det, hvilke diagnoser, etc.? Hvad er budskabet her? Uh ja det er godt nok en ulykkelig historie - men de lever og offeret er død....jeg siger det bare...
Og veninden, som sørger over to venner...men hun lever (og bedyrer, at i hvert fald den ene ven slet ikke er racistisk, overhovedet, slet ikke...kun en stakkels provokatør: ja, så har han hagekors-tatovering, som han ikke mener noget med, kun en provokation....seriøst???)
Måske bliver min kommentar slettet for at være for dramatisk eller noget....det er sket før. Jeg ved snart ikke, hvad man må sige (altså hvis man holder fast i, at der FINDES RACISME, og at det er slemt, og at det SKAL BEKÆMPES).

Mogens Holme, Sune Keller, Erik Fuglsang, Malene Jakobsen, Benjamin Bach og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

Formålet med at "fedte rundt i hvor svært gerningsmændene har haft det" er at belyse, hvad vi som samfund kan gøre for at modvirke at lignende sager sker i fremtiden.

Umiddelbart tegner der sig her fx et billede af et par gerningsmænd, der er faldet igennem et stærkt hullet socialt sikkerhedsnet, og en ung mand der kunne have været i live i dag hvis samfundet var bedre til at tage hånd om psykisk syge medborgere.

Peter Mikkelsen, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov, Carl Chr Søndergård, Jane Jensen, John Poulsen, Randi Christiansen, Ole Kristensen, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Mads Horn, ulrik mortensen, Malene Jakobsen, Klaus Lundahl Engelholt, Søren Fosberg, Estermarie Mandelquist, Jesper Lerche, Eva Schwanenflügel, Per Christensen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Matilde Walter Fønss

1. Kan vi ikke stoppe med at bruge ordet “race”, men i stedet skrive “racistisk” hele vejen? Der er forskel. Der findes ikke forskellige menneskeracer, men der findes racisme. Lad os nu ændre det i sproget en gang for alle, også i artikler fra en af landets bedste aviser.
2. Jeg forstår ikke argumentet om, at hvis man er venner, så kan racisme ikke spille en rolle? Hvis man er socialt udsat og har levet et liv på kanten, uden den fornødne hjælp og støtte til at håndtere et ofte meget sort/hvidt blik på verden, er det svært at vide hvordan den vold er blevet retfærdiggjort i de unge mænds hoveder. Med de nævnte diagnoser, er man ikke altid i stand til at konsekvensanalysere / nuancere / se verden som de fleste andre gør. Med et hagekors på benet, peger pilen på, at evnen til at udføre handlinger med et racistisk motiv er tilstede - momentan eller ej.
At kunne konkludere, at intet af den meningsløse vold med døden til følge kan bunde i racisme, er mig en gåde. Hvorfor have så travlt med at udelukke det?

Mogens Holme, Peter Ole Kvint, Sune Keller, Benjamin Nisic, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Bina Seff anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Vibeke Carøe. Hvorfor er gerningspersoners arv og sociale baggrund ikke relevant? Det er da overordenligt interessant så man kan yde en indsats for andre potentielle gerningspersoner i fremtiden og få dem presset i en lovlydig retning.

Lad politiet om deres arbejde og stålormen passe sig selv.

Michael Kamp

@Alana

Jeg tror at Vibeke har fat i noget, da nogenlunde samme debat konstant kører i USA. Når "hvide" mænd dræber eller begår terror, så fokuseres der rigtig meget på deres mentale tilstand, arv og sociale baggrund som mulig årsag til forbrydelsen. Man ned-spiller så at sige handlingen ved at fokusere på hvor hårdt gerningsmanden har haft det, og på en eller anden måde har staklen været presset ud i det.
Samme gestus er sjov nok ikke at finde når gerningsmanden er sort/brun eller endnu værre er muslim, her er fokus på race/etnicitet/religion, og gerningsmanden males af medier og politikere som det rene ondskab sammen med alle der tilfældigvis deler karakteristika med denne. Lyder det bekendt?

Jeg synes at det er OK at man fokuserer på gerningsmandens baggrund på to betingelser.

1) at samme gestus gives alle uanset farve, tro eller etnicitet
2) at vi indrømmer at racismen lever og trives i DK/Vesten og at denne er blevet stueren

Mogens Holme, Bo Mortensen, hannah bro, Ruth Sørensen og Sune Keller anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Offeret var ikke hvid, og derfor kan racisme ikke udelukkes. Det synes dog, at gerningsmændene er psykosocialt belastede. Når dette mixes med alkohol og hårde stoffer får man en meget farlig cocktail.

Jeg har ladet mig fortælle, at det flyder med hårde stoffer blandt de unge bornholmere, åhvorimod den fredsommelige cannabis er ausradiert på øen. Det er en kendt sag, at hårde stoffer, især amfetaminpræparater, gør mennesker aggressive og voldelige. Derfor er det yderst besynderligt, at de bornholmske myndigheder kan fjerne cannabis fra øen men ikke de langt langt mere skadelige hårde stoffer. Og så toppes der lige med alkohol, som slår hjerneceller ihjel, og gør det hele meget værre.

Carsten Wienholtz, Erik Winberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Michael Kamp det er da meget mere udpræget at man taler psykisk tilstand når det kommer til kvindelige kriminelle.

Randi. Racisme ville heller ikke kunne udelukke hvis offeret var af europæisk afstamning. Men om det er tilfældet her må politiets efterforskning vise. Ikke Rosa Lund eller en masse tilfældige hverdagsdebatører der lige præcist ved 0% af relationen imellem de involdverede personer.

Randi Christiansen

Alana@ - "Randi. Racisme ville heller ikke kunne udelukke hvis offeret var af europæisk afstamning."

Hvordan det?

Randi Christiansen

Alana@ - jeg må så gå ud fra, at du mener, at enhver anden etnisk oprindelse end gerningsmandens egen, ville kunne ligge til grund for racistisk hadforbrydelse. Hvilket jeg da er enig i, og lad mig derfor omformulere til : at da offeret var af anden etnisk herkomst end gerningsmændene ...

@Randi Christiansen
""Randi. Racisme ville heller ikke kunne udelukke hvis offeret var af europæisk afstamning."

Hvordan det?"

Det kunne fx også være hvis offeret havde været en rumæner eller polak el.lign., der har _også_ været overfald m.v. baseret på intra-europæisk racisme. Men det gør selvfølgelig ikke nogen forskel i den nærværende sag, så jeg forstår godt hvorfor du spørger.

Randi Christiansen

Sune@ - læs 13.20

jens peter hansen

Tre lithauere slog i 2000 en fuldstændig uskyldig rastepladsbesøgende ihjel. Han var 27 år og fra Grindsted. Var det også racistisk eller var de tre mordere bare psykisk syge dog uden diagnose ?

Randi Christiansen

Og hvad med avisbudet fra amager, knægten som fik at vide, at ´nu sku sådan en perker ha med battet´. Den forbrydelse blev vist aldrig rigtig betragtet som racistisk hadforbrydelse? Hvis derimod en ´perker´ begår en forbrydelse, er der ingen ende på muslim fordømmelserne, alle muslimer skal tage afstand, hele antiterror beredskabet rulles ud osv. Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt?

Jane Jensen, Mogens Holme, Bo Mortensen, Eva Schwanenflügel og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

“ Alana@ - "Randi. Racisme ville heller ikke kunne udelukke hvis offeret var af europæisk afstamning."
Hvordan det?”

Fordi at en fynbo også kan være racistisk overfor en bornholmer, en skotte eller en person der taler rigsdansk.

Thomas Østergaard

Fra Wikipedia: Man skelner ofte mellem racisme i snæver forstand, hvor menneskeheden inddeles i "racer", hvoraf nogle opfattes som bedre end andre (klassisk racisme), og racisme i en nyere og bredere betydning, der bruges om forskellige former for etnisk diskriminering, som ikke nødvendigvis bygger på en forestilling om menneskeracer, men finder sted på basis af andre kendetegn som nationalitet, udseende, kultur eller religion (kulturracisme).

Ak ja, jeg må nok i stigende grad erkende at jeg er ved at blive racistisk over for de yngre generationer.

Randi Christiansen

Alana@ - i så fald en nydefinering af begrebet racisme, som også thomas østergård påpeger.

Alana Frederiksson

Til dem der ikke ved hvad racisme er men tilsyneladende mener at kende en enkelt definition af den.

“Man skelner ofte mellem racisme i snæver forstand, hvor menneskeheden inddeles i "racer", hvoraf nogle opfattes som bedre end andre (klassisk racisme), og racisme i en nyere og bredere betydning, der bruges om forskellige former for etnisk diskriminering, som ikke nødvendigvis bygger på en forestilling om menneskeracer, men finder sted på basis af andre kendetegn som nationalitet, udseende, kultur eller religion (kulturracisme).[1] Racisme kan vise sig i sociale handlinger, praksis eller overbevisning, ideologi eller politiske systemer, der anser forskellige befolkningsgrupper for bedre eller ringere end andre pga. formodede fælles arvelige træk, evner eller kvaliteter. Racistiske holdninger kan føre til racediskrimination.”

To landsmænd kan sagtens være racistiske overfor hinanden. Det kan man også i regioner. Etniciteter kan også regnes indenfor sproggrupper, eks. semitter.

Randi Christiansen

Så tager vi den fra ordnet alana :

"racisme substantiv, fælleskøn
OPRINDELSE fra fransk racisme, afledt af race i betydningen 'gruppe af individer'
Betydninger
1.
diskrimination eller fjendtlig holdning over for grupper af mennesker pga. deres etniske baggrund og fremmedartede udseende, kultur m.m. SPROGBRUG kendt fra ca. 1965
SE OGSÅ fascisme
ORD I NÆRHEDEN foragt fremmedangst xenofobi herrefolksmentalitet nationalisme racehad bacille...vis mere
Mere end to uger efter mordbranden i Mölln, hvor tre tyrkere indebrændte, er det officielle Tyskland .. gået til modangreb mod racismen og fremmedhadet DRTV1992
2.
forestilling om at mennesker kan inddeles i racer med bestemte fysiologiske, mentale og sociale særtræk der gør nogle racer overlegne eller underlegne i forhold til andre
ORD I NÆRHEDEN ideologi fascisme nazisme nationalsocialisme hitlerisme nynazisme neonazisme...vis mere
Den noble Darwin blev til den socialdarwinisme der kunne legitimere den engelske imperialisme – og racisme"

Randi Christiansen

Så jeg ved ikke, hvorfra du henter dit citat, men det er noget vrøvl

Thomas Østergaard

@Randi, fra wikipedia naturligvis. Normalt ville jeg være enig med dig, men sagen kompliceres af at dansk sprognævn, i hvad der kun kan beskrives som et racistisk overgreb på mennesker med hang til præcist sprogbrug, har været inde og blåstemple den nye betydning af racisme i en sag der drejede sig om at få skovlen under Pia Kjærsgaard.

Randi Christiansen

Alana@ - hovsa, jeg var vist lidt for hurtig og overfladisk her. Man kan ikke entydigt definere racetilhørsforhold, hvilket jo normalt er, hvad man forstår ved 'race'. Man må derfor forstå, at race er et upræcist begreb, som faktisk forvirrer mere end det afklarer - også selvom man får følgende forklaring af ordnet :

"1. diskrimination eller fjendtlig holdning over for grupper af mennesker pga. deres etniske baggrund og fremmedartede udseende, kultur m.m. SPROGBRUG kendt fra ca. 1965."

Man bør vel lægge vægten på den uretmæssige diskrimination i stedet for på 'racisme'. Ellers er det også racisme mod kvinder at forskelsbehandle dem pga køn? Tilhører kvinder en anden race end mænd .... og børn, og gamle mennesker osv. Det virker jo komplet åndssvagt, men er den logiske konsekvens, hvis man insisterer på at tale om 'racisme'. I stedet bør man holde sig til at tale om diskrimination - begrundet i dette eller hint. Racismebegrebet er således meningsløst og skaber mere forvirring end afklaring.

Thomas Østergaard

@Randi, om dette nye racismebegreb er meningsløst eller ej, kommer vel an på hvad meningen er. Hvis meningen er præcist at kunne beskrive forskelsbehandling af folk specifikt på baggrund af (indbildte eller virkelige) forskelle i race, er det naturligvis meningsløst, ligesom selve ordet pga etymologien bliver vildledende.
Hvis meningen til gengæld er at låne på de negative konnotationer der har omgivet racediskriminering, i særdeles efter 2. verdenskrig, til også at gælde andre forhold hvor intolerance og forskelsbehandling gør sig gældende, giver det vel en vis mening. Jeg forestiller mig ydermere at meningen er at folk skal holde op med at være intolerante i andre sammenhænge af frygt for at blive associeret med raceintolerance.
Det oplagte problem - som muligvis også er meningen - er naturligvis at folk som jeg selv, der glad og gerne overtager folks definitioner, uanset hvor skøre de er, ud fra en antagelse om at det fremmer dialogen at man ikke først skal skændes om definitionerne, hjertensgerne springer ud som stolt (kultur-)racist. Tag nu f.eks den der hip-hop inspirerede baggypants mode der hærgede landet i starten af nullerne. Folk så jo komplet latterlige ud med buksekanten hængende under underbukserne. Jeg kan på stående fod udgyde en række fordomme om den intellektuelle formåen hos folk der er villige til at gå så upraktisk og komisk klædt i forsøget på at være smarte, og kan ikke engang afvise at arvelighed er inde i billedet. Jeg ville have forsvoret at det var racistisk, da jeg er helt ligeglad med om trenden kom fra Harlem eller Island, men bemærk at jeg kunne have fået en pointer om fremtiden fra den unge mand i den linkede artikel fra 2007 ("Det er racistisk") hvis jeg havde været villig til at tilægge tumpers udsagn nogen reel betydning. Der kan (og skal) ikke herske tvivl om at jeg efter den nye standard er racist, omend jeg afviser at være klassisk racist.

Nå, det er vel ikke dansk sprognævns skyld, da de i højere grad dokumenterer sproget end de definerer det.

Thomas Østergaard

Beklager iøvrigt at have ført debatten væk fra sit oprindelige udgangspunkt (artiklen), men det har været lidt af en aha-oplevelse for mig at finde ud af at folk bruger racisme-begrebet på denne måde. Det forklarer også nogle kommentarer som hidtil har været aldeles uforståelige for mig andetsteds.
I det mindste er alle nok enige om, at man med det udvidede begreb har gjort antiracismen en ordentlig bjørnetjeneste.

Mikael Velschow-Rasmussen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og derfor thomas, mener jeg, man med rette kan argumentere, at begrebet racisme er begrebsforvirrende, og at man i stedet må tale om diskrimination baseret på dette eller hint forhold.

Racisme som overordnet begreb og generaliserende anvendt tjener kun til at forvirre og tilsløre de egentlige årsager til hadforbrydelser, som jo altid er af psykosocial karakter. Og i hvis interesse er det? Hvem profiterer på splittelse og konflikt i det menneskelige kollektiv?

Randi Christiansen

thomas@ - jeg synes på ingen måde, at du har afsporet debatten men tværtimod har henledt opmærksomheden på vigtige, underliggende forhold, som trænger til afklaring.

Thomas Østergaard

Jeg var vist lige lovlig frisk med min kommentar om bjørnetjenesten, for jeg kan se at ordet stort set ikke bruges som pendulord længere, nok fordi den megen opmærksomhed omkring skiftet fik folk der brugte det forkert til at indse at de var nogle uvidende tosser.

Man kunne da håbe at det samme sker her, der FINDES jo faktisk en ord der dækker over diskrimination baseret på dette eller hint forhold, f.eks. sexisme, hængerøvisme og de gode danske ord ableisme og ageisme, og racisme var jo tidligere et sådant ord.

Kommentarerer som Matilde Walter Fønss "Der findes ikke forskellige menneskeracer, men der findes racisme" synes at hvile på en Orwell-nysprogsk ide om at hvis mennesker ikke er i stand til at formulere deres uønskede tanker, vil de heller ikke kunne agere på dem. Hvad jeg finder usandsynligt, men samtidig må jeg erkende at jeg ikke ved om en hængerøvist er en der går i hængerøvsbukser, eller en der er intolerant overfor folk der går i hængerøvsbukser. Det giver mig frygtelige selvidentifikationsproblemer, så måske har hun ret.

Thomas Østergaard

...en række ord...