Interview
Læsetid: 7 min.

Ekspert i indfødsret Eva Ersbøll går på pension: Tildeling af statsborgerskab er blevet politiseret

Fra juli er juristen Eva Ersbøll gået på pension fra Institut for Menneskerettigheder. Trofaste Informationslæsere kender hende fra avisens spalter som en ekspert i indfødsret, der i årevis har bidraget til samfundsdebatten om hendes speciale. Hun kan se tilbage på en periode, hvor tildeling af statsborgerskab er blevet stadig mere politiseret i kampen mellem ’gavefløjen’ og ’rettighedsfløjen’
’Også ud fra en demokratisk synsvinkel er det at være borger i et land uden at have landets statsborgerskab utilfredsstillende. Så har man ikke lige rettigheder og indflydelse på det samfund, man er en del af, blandt andet gennem stemmeretten,’ mener indfødsretsekspert Eva Ersbøll.

’Også ud fra en demokratisk synsvinkel er det at være borger i et land uden at have landets statsborgerskab utilfredsstillende. Så har man ikke lige rettigheder og indflydelse på det samfund, man er en del af, blandt andet gennem stemmeretten,’ mener indfødsretsekspert Eva Ersbøll.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
14. juli 2020

Hvis man søger efter Eva Ersbølls navn på information.dk, så optræder det i 168 artikler, hvor hun har bidraget med analyser, vurderinger og kommentarer inden for hendes juridiske speciale: indfødsret.

Indfødsretten – hvem må blive dansk statsborger, og hvad skal det kræve – var i en meget lang årrække et emne med politisk konsensus. Et emne, der levede sit eget stille liv i relativ ubemærkethed. Men de senere år er indfødsret i stigende grad blevet en brik i værdikampen mellem fløjene i Folketinget, og aldrig tidligere i danmarkshistorien har den været så politiseret som i dag.

Det var lidt af et tilfælde, der fik Eva Ersbøll til relativt sent i sin karriere at beskæftige sig med indfødsret. For i de første mange år arbejdede Eva Ersbøll som cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1973 som generalist, først i Social- og Sundhedsforvaltningen under Københavns Kommune, derefter en lang række år hos Folketingets Ombudsmand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Godt at vi stadig har folk af Eva Ersbølls kaliber, der står på mål for demokratiske rettigheder.
Det har vi i dén grad brug for i Danmark.

Maj-Britt Kent Hansen, Lillian Larsen, Lone Hansen, Tina Peirano, Rolf Andersen, Søren Cramer Nielsen, David Breuer, Hans Larsen, Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Her skal man lige huske på, at det som er nogles rettighed, er andres pligt.

Og tænk, ellers troede jeg, at det blot gik ud på, at dele den samme geografi.

Stor tak til Eva Ersbølll for hendes arbejde
Max Rohling, tal for dig selv og og lad være med at tage patent på Danmark og danskerne, Jeg er så absolut ikke en del af NOGLE af de danskere, du føller dig kaldet til at tale på vegne af.

Ole Frank, Henning Kjær, Jane Jensen, Ruth Sørensen, hannah bro, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar