Nyhed
Læsetid: 4 min.

Eksperter advarer mod genåbning af diskoteker og natklubber i fjerde fase

Som smittetallene ser ud nu, bør politikerne ikke gennemføre fase fire af genåbningen af det danske samfund, vurderer eksperter. Åbningen af nattelivet risikerer nemlig at føre til en eksplosion i coronasmitten, som man har set i andre lande
Som smittetallene ser ud nu, bør politikerne ikke gennemføre fase fire af genåbningen af det danske samfund, vurderer eksperter. Åbningen af nattelivet risikerer nemlig at føre til en eksplosion i coronasmitten, som man har set i andre lande

Helena Lundquist

Indland
31. juli 2020

Om nogle uger mødes Folketingets partiledere for at drøfte muligheden for at gennemføre fase fire af den genåbningsplan, partierne blev enige om i foråret. Efter denne plan kan diskoteker og natklubber igen åbne.

Men det er på nuværende tidspunkt ikke en god idé at sætte gang i nattelivet igen, lyder det fra en lang række eksperter. En af dem er Jan Pravsgaard, som er professor i immunologi på Københavns Universitet.

»Både natklubber og diskoteker skal vi holde igen med. Det er et af de risikoområder, hvor man på papiret kan sætte regler op, men som er meget svære at overholde og derfor kan udvikle sig til supersprederbegivenheder,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Han suppleres af Viggo Andreasen, som er lektor i matematik ved Roskilde Universitet.

»Det er ikke tiden for yderligere lempelser: Vi er på vej ind i efterårsperioden, hvor vi må forvente, at corona har lidt nemmere ved at spredes, og de mange små udbrud, vi ser rundt omkring, viser, at kontakttallet er tæt på eller over en,« siger han. Kontakttallet er det tal, der angiver, hvor mange mennesker en smittet person viderebringer smitten til.

Således bakker de op om Lone Simonsen, epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, som forleden sagde her i avisen, at det »vil bekymre mig, hvis natklubber og spillesteder får lov at åbne, som det lægges op til i fjerde fase af genåbningen«.

Ude af kontrol

Også Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi på Københavns Universitet, mener, at det er for tidligt at åbne natklubberne, som smittetallene ser ud nu.

Tirsdag blev der registreret 57 nye smittede, samtidig med at vi i løbet af juli har oplevet en vækst af coronatilfælde i Danmark. Virologiprofessoren ser helst, at tallene stabiliseres eller begynder at gå nedad, før man overvejer en genåbning af nattelivet.

»Nu begynder folk at komme hjem fra ferie, og hvad enten de har været udenlands eller indenlands, har de formentlig været sammen med nye mennesker. Så vi er i en meget labil fase, og derfor vil jeg ud fra et forsigtighedshensyn ikke anbefale yderligere genåbning, før vi ved, hvad der sker, når vi bevæger os ind i august,« siger han.

Søren Riis Paludan, som er professor i virusinfektioner ved Aarhus Universitet, er også enig i, at man bør afvente at se, hvordan smitten udvikler sig i august. Han påpeger, at man har set flere steder i udlandet, at netop aktivitet i nattelivet har betydet, at der er sket kraftige genopblusninger i smitten. Det så man blandt andet i Sydkorea og Australien, hvor smittetallene steg, da man åbnede natklubberne.

»Det er dels, fordi man står meget tæt, og så er det forbundet med alkohol. Det betyder, at man har sværere ved at overholde retningslinjer om hygiejne og afstand,« siger han og suppleres af Jan Pravsgaard Christensen.

»Når vi kommer i det sene natteliv, så er paraderne sænket hos folk. Det er også der, hvor man begynder at shoppe rundt mellem forskellig diskoteker og barer og kommer i kontakt med flere folk. Når vi kigger på Spanien, så er det blandt andet aktivitet i nattelivet, der har gjort, at de oplever en ny smittebølge,« fremfører han.

Søren Riis Paludan vurderer, at risikoen for, at der sker en kraftig genopblusning i Danmark på nuværende tidspunkt, er lille.

»Men selvfølgelig skal vi være påpasselige, og derfor er det ikke en god idé at åbne for store begivenheder og natklubberne endnu,« fastslår han.

Universiteterne deler vandene

En anden del af fjerde fase handler om yderligere genåbning af uddannelsesinstitutionerne. Her er Søren Riis Paludan ikke bekymret.

»De øvrige uddannelser kunne man sagtens åbne,« mener han.

Heller ikke Allan Randrup Thomsen er så bekymret for at åbne uddannelserne yderligere.

»Det er aktiviteter, der foregår i dagstiden, hvor folk er ved fuld bevidsthed, om man så må sige. Så afhængig af hvor store grupper, det er, og hvor tæt de studerende sidder, kan man godt forsvare det med forskellige tiltag og retningslinjer,« siger han.

Jan Pravsgaard Christensen mener, at uddannelsesinstitutionerne er risikable, fordi mange mennesker potentielt samles under ét tag.

»Man skal nok overveje at holde igen med de store forelæsninger, mens de mindre praktiske øvelser med 24 mand i et klasselokale ikke er anderledes end en skoleklasse. Men de store forelæsninger er nok bedst fortsat at afvikle online,« siger han.

Politikere vil se tiden an

Den 12. august mødes partierne for at tage stilling til, om fjerde fase skal gennemføres. Men som tallene ser ud nu, mener SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, at der er grund til at genoverveje næste skridt.

»Vi må lige se tiden an en uges tid endnu – det hænger sammen med, om vi kan følge med i forhold til smitteinddæmning, og når vi ved, hvad der sker, når folk kommer tilbage fra ferie og skal til at arbejde igen. Vi må følge udviklingen tæt og lytte til eksperter. Der er ingen tvivl om, at det, vi ser nu, måske er vejen ind i anden bølge,« siger hun.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører fra Enhedslisten, er også allerede nu skeptisk ved at genåbne diskoteker og natklubber.

»Det er klart, at natklubber og diskoteker er noget af det, hvor risikoen for superspredning er størst, og som vi vil være bekymrede for at genåbne, hvis smittetallet fortsat er stigende,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

.."hvad der sker når folk kommer hjem fra ferie?"
Det må da betyde at man først kan tage stilling til noget med massive genåbninger, IKKE d. 12/8 men 14 dage EFTER d. 9/8, hvor sommerferien officielt er slut, dvs. d. 23/8!

Hvilke tiltag gøres iøvrigt for at videreføre nedlukningens positive bivirkninger, der hang sammen med en del fravær af "det sædvanlige"? Nu kendes jo nogle omkostninger ved dagliglivet før 11/3-20.

Anne-Marie Krogsbøll, Per Christiansen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Folk må nok nøjes med at oploade dansevideoer af sig selv på tik tok.
Ellers ender festen i en dødedans på lidt længere sigt.

Anne-Marie Krogsbøll, Jannick Sørensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Tak for at I er bekymrede :-)

Finn Jakobsen

Glem yderligere genåbninger pt. Vi ser i disse dag stærkt stigende antal smittede. Og lad os få nogle krav om mundbind i det offentlige rum. Danskerne er næppe genetisk disponerede stort anderledes end vore naboer, der bedre kan finde ud af at beskytte hinanden ved brug af mundbind. Men de centrale sundhedsmyndigheder i Danmark ligger åbenbart ikke under for det forsigtighedsprincip, der hersker i Tyskland og andre lande.

Anne-Marie Krogsbøll, Heidi Larsen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Åben I bare. Så kan vi holde fri, når anden bølge rammer, med fuld løn i 3 måneder igen. Hvad venter I på? Åben så. Jeg trænger til ferie.

Hans Larsen, Søren Kristensen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"...det forsigtighedsprincip, der hersker i Tyskland og andre lande."

Men ikke herhjemme i øjeblikket. "Se hvad jeg tør, Mor - uden hænder".

Hvem holder egentligt tøjlerne herhjemme på det område i øjeblikket? Brostrøm eller regeringen?

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Advarsel til alle:

Jeg har for nogle dage siden i nogle kommentarer gjort opmærksom på femilets genanvendelige mundbind. Det gjorde jeg på baggrund af anprisningerne på hjemmesiden, som angav filtreringsevne på 90 % for partikler indtil 3 micron og breathability på 96 %.

Jeg har selv nået at købe pakker, men er siden af forskellige grunde blevet i tvivl om disse anprisninger, og har derfor boret i det, bl.a. ved henvendelse til femilet. Disse har i dag fjernet disse kvalitetsanprisninger fra facebook-siden og hjemmesiden, og sendt link til de standarder, man har henvist til.

Og jeg må desværre konstatere, at femilet ser ud til at have anført kvalitetsstandarder, som ikke holder. Jeg agter derfor at anmelde femilet til lægemiddelstyrelsen.

femilet er et godt, gammelt, anerkendt firma, så jeg stolede i første omgang på deklarationen. Det viser bare, hvor forsigtige man skal være i øjeblikket.

Jeg gætter på, at mundbindene stadig mindst er på linje med andre rimelige stofbind - men de holder nok ikke den standard, de for nogle dage siden reklamerede med. Og det er bare et gæt fra min side. Det ser dog ud til, at de stadig - i følge indlægssedlen i pakken - skulle være egnede til følgende brug, som er i overensstemmelse med AFNOR-standarderne:
"Cat I – UNS 1: for workers who have frequent and regular contact with the public such as policemen or cashiers"

Og de skulle også - som jeg forstår det - holde en filtreringsevne på 70%, for det ligger i kategori 1-standarden.

Standarderne, som femilet nu henviser til, kan læses her:
https://www.sgs.com/en/news/2020/04/safeguards-05020-afnor-releases-gene....

Jeg lægger undtagelsesvis denne kommentar ved flere tråde, da det piner mig at have anbefalet disse mundbind, og da folk skal vide, at de altså ikke så effektive, som det først blev angivet.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg undskylder - nu er jeg forvirret. Maskerne yder måske alligevel 90 % filtrering:
"Using methodology referenced in AFNOR SPEC S76-001, UNS 1 Masks must perform at a 90% filtration level while UNS 2 masks must reach 70%. The cross ministry note, also specifies breathing resistance requirements, marking, minimum number of washes, like AFNOR SPEC S76-001."

På indlægssedlen er det faktisk også anført. Jeg ved så ikke, hvorfor femilet har fjernet dette fra hjemmeside og facebook-side. Måske er det mig, der ikke forstår, hvad der står.

Hvis andre kan gennemskue, om maskerne faktisk holder 90% filtrering, så lad gerne høre fra jer. Undskyld rodet.