Læsetid: 6 min.

Eksperter og organisationer: Støtte til forældre er et manglende fokus i anbringelsessager

Barnet skal i centrum i en ny Barnets Lov, har regeringen lovet. I mellemtiden minder eksperter og organisationer om, at politikerne ikke må glemme forældre til anbragte børn, fordi de ofte er en forudsætning for en succesfuld anbringelse. Et nyt projekt i Socialstyrelsen undersøger, hvordan man bedre kan hjælpe forældrene
Et nyt projekt har fokus på, hvordan man bedre understøtter forældre til et anbragt barn – uanset om det sker mod eller med deres vilje.

Et nyt projekt har fokus på, hvordan man bedre understøtter forældre til et anbragt barn – uanset om det sker mod eller med deres vilje.

Mads Claus Rasmussen

21. juli 2020

Det er en del af den sociale lovgivning, at man skal støtte forældre til anbragte børn. Men det er ifølge flere, der arbejder med udsatte børn, ikke et fokus, der fylder særligt meget i anbringelsessager.

Sådan lyder det blandt andre fra Inge Bryderup, som er professor ved Aalborg Universitet og forsker i anbringelser.

»Det lovgivningsmæssige grundlag er, at kommunerne skal lave forældrehandleplaner, som handler om, at der skal iværksættes en indsats for, at den samlede familiesituation forbedres, mens barnet er anbragt. Men det halter med at gøre det,« siger hun.

Kirsten Brøndum, som er souschef i Center for Børn, Unge og Familier i Socialstyrelsen, fremhæver, at man ikke ved så meget om, hvilke støtteforansstaltninger der konkret bliver givet ude i kommunerne, eller hvordan man bedst støtter forældre til anbragte børn – hverken herhjemme eller i udlandet.

Hun står i spidsen for et projekt, hvor Socialstyrelsen sammen med fire kommuner skal arbejde med at udvikle og dokumentere en model til at give støtte til forældre, der har fået anbragt deres børn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • David Zennaro
  • Christian Mondrup
  • Dorte Sørensen
  • Kurt Nielsen
Alvin Jensen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Christian Mondrup, Dorte Sørensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hallberg Borg

NÅR DE VOKSNE FÅR DET GODT, FÅR BØRNENE DET BEDRE!
Fat det - hvor svært kan det være?!
Det er næppe dyrere at forstå, støtte, behandle forældrene til anbragte børn - tværtimod:
Det er en velkendt erfaring, at manglende støtte til anbragte børns forældre svækker værdien af anbringelsen for børnene - og værre endnu: anbragte børns loyalitet overfor sørgende, sårede og modarbejdende forældre kan være ikke alene ødelæggende for anbringelsestilbuddet nytte, men det kan også forstyrre de anbragte børns udvikling yderligere.

David Adam, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Giv dog regionerne eller staten ansvaret - Så der igen kan opbygges en stærk og ensarte indsats med gode tilbud og hjælp til både børn og forældre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Lillian Larsen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Stockmarr

Også før anbringelsen! I de gode gamle dage under bistandsloven mente vi ofte at revalidering var den bedste børneparagraf!

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

David Adrian Pedersen er citeret for: "........ fordi man helt instinktivt har en loyalitet over for sine forældre". Det kan vel være, at en del mennesker - herunder børn - er loyale over for deres forældre, og det kan de være af mange forskellige grunde; men når det drejer sig om mennesker er det misvisende at tale om 'instinkt' - forstået som: medfødt artstypisk styringsmekanisme, der styrer adfærden uden læring.

Viggo Okholm

Er det et generelt problem at de der skal tage de hårde beslutninger omkring evt. fjernelse eller støtte til forældre i krise uanset hvilke problematikker der er årsag,generelt er for dårlig uddannede til at støtte forældrene og se de børn der e ri knibe?
Det kræver i min optik en dyb viden om børn.udvikling.omsorg og trivsel og derudover et grundlæggende kendskab til årsager til nedture i et forhold-alkoholisme-stoffer -arbejdsløshed og måske manglende viden/evner til at se ud over egne behov.
Dernæst er det (måske en fordom) omkring at presset på kommunerne og dårlig ledelse betyder alt for stor gennemtræk af ansvarlige børn/unge ansatte.
Det kunne være et argument for at lave en direkte uddannelse der fokuserer på det her.
Mennesker der skal arbejde her skal have et menneskesyn som er grundlæggende empatisk og humanistisk, alt andet vil være "dræbende"

Alvin Jensen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Gert Romme og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Bag kampen mod kommende børnelov ligger der en faglig kamp ført fra psykologers og (delvis) socialrådgiveres side mod en nyere oprustning i loven af frontmedarbejderne lærere og pædagoger. Og som det ofte er i faglige kampe føres de på andres vegne: forældrene.
Hvem kerer sig sig i realiteten om børnene?

Lillian Larsen

Igår og idag har Orientering på P1 haft indlæg om en dansk kvinde, som er flygtet til Polen for at føde sit barn og bosætte sig der for at undgå tvangsfjernelse ved fødslen. Også nogle norske kvinder er flygtet dertil. De danske myndigheder har underrettet de polske, som nu følger og vurderer moderen og barnet, hidtil uden at finde anledning til at fjerne barnet.
På trods af alt det dårlige, der kan siges om Polen ift EU mm, varmer det dog, at hun er bedre stillet der.
Herhjemme kan man frygte, at forældreskabet er blevet så utrygt, at mange bare ikke tør af frygt for at blive diskvalificeret.

Henning Kjær

I Polen er familien hellig, gad vide om børnene får det bedre af det. Det bekymrer mig på børnenes vegne, og så bekymrer det mig hvis ikke Polakker/ikke polsk talende flygter til Polen.
Nomadeliv er næppe en fordel for børn.

Lillian Larsen

Hvis forældrene ikke var truede herhjemme af muligt grundløse tvangsfjernelser, ville de ikke flygte. De ønsker heller ikke et nomadeliv.

Carsten Wienholtz, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Kommunerne er hævet over loven - og behøver ikke engang holde sig til sandheden. Til gengæld er de tvunget til at finde alle de måder de kan for at få penge ud af staten som muligt da de ellers ikke kan få det til at løbe rundt.