Nyhed
Læsetid: 5 min.

Første sag efter Støjbergs paradigmeskift: Somalier får inddraget opholdstilladelse

Flygtningenævnet har behandlet den første sag om inddragelse af opholdstilladelse efter de regler, der trådte i kraft med Inger Støjbergs stramning af udlændingeloven for et år siden – det såkaldte paradigmeskift. Jurister kritiserer afgørelsen
Inger Støjbergs stramning af udlændingeloven i foråret 2019 betød, at opholdstilladelser fremover skulle inddrages, hvis visse betingelserne var opfyldt, med mindre det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Inger Støjbergs stramning af udlændingeloven i foråret 2019 betød, at opholdstilladelser fremover skulle inddrages, hvis visse betingelserne var opfyldt, med mindre det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
4. juli 2020

For godt et år siden strammede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg med opbakning fra et flertal i Folketinget udlændingelovens bestemmelser om, hvad der skal til for at inddrage en opholdstilladelse.

Torsdag har Flygtningenævnet meddelt, at den første sag efter de nye og strammere regler nu er blevet afgjort. En 27-årig somalier, der har opholdt sig otte år i Danmark, uddannet sig og fået barn og fast arbejde, står nu til at få inddraget sin opholdstilladelse.

Flygtningenævnet finder i afgørelsen, som er truffet den 27. maj, at selv om manden har »væsentlig tilknytning til Danmark«, og at inddragelsen derfor vil være »et indgreb af nogen intensitet i hans ret til privatliv«, så vil det »efter en samlet vurdering« ikke være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Flygtningenævnets afgørelse møder kritik fra blandt andre juraprofessor Jens Vedsted-Hansen, Aarhus Universitet, der tidligere selv har været medlem af Flygtningenævnet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Noget af det første, vi skal have gjort op med i forhold til offentlige instanser, er deres ret til 'ikke at udtale sig i konkrete sager', for der er ikke andet end konkrete sager at tage stilling til og udtale sig om, alt andet er ikke alene en illusion, men en giftig illusion om, at der findes en generel norm, hvorunder man kan træffe beslutninger på objektivt grundlag.
Med en sag som denne forsvinder al retsfølelse, for hvem ville ikke ganske vilkårligt kunne blive smidt ud af landet? Der er jo ingen reelle kriterier og ingen rettigheder.

Mads Berg, Viggo Helth, David Zennaro, Lars Jørgensen, Ete Forchhammer , Kirsten Lindemark, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, Egon Stich, Edda Hardardottir, erik pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Gert Romme, Pietro Cini, Ea Movang, Bent Gregersen, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Ib Christensen, Lillian Larsen, Dorte Sørensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Nye regler fra helvede.

Mads Berg, Normann Errebo, Lone Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, erik pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "at personen har »forklaret forskelligt« under de første samtaler med myndighederne, da han kom til landet i 2012, og så nu i forbindelse med inddragelsessagen." - Skulle forskellige forklaringer ikke være en fordel, når det var den metode Inger Støjberg selv har benyttet i Folketinget, medierne osv....

Mads Berg, David Zennaro, Ete Forchhammer , Kirsten Lindemark, Lone Hansen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, Jane Jensen, Edda Hardardottir, Michael Christensen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Gert Romme, Ea Movang, Karsten Lundsby og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Prisen for den dybt uansvarlige migration kostede ifølge Finansministeriet i 2017, de danske skatteborgere 33 mia. kroner. Samlet set, siden migrationen for alvor tog fart i 1960erne, har det kostet mere end 1000 mia. Et fuldstændig absurd beløb, foruden alle de mennesker der har måtte betale store personlige omkostninger. Derfor er udlændingepolitikken så betændt. Og derfor har man valgt at få den så langt væk fra Statsministeriet som muligt, ved at oprette et Ministerie for Møgsager.

Vi skal have bremset helt op i migrationen til Danmark, ved helt at suspendere alle ansøgninger om dansk statsborgerskab. Ellers graver vi bare grøften dybere, og debatten mellem de to modsatrettet synspunkter om hvad der er bedst for Danmark bliver mere og mere betændt.

Og så skal vi naturligvis have ryddet op i alle de internationale forpligtelser som ikke tjener landet bedst, men værst.

Marianne Stockmarr, Henrik Andersen, H Nyboe, Flemming Olsen, Danny Hedegaard, Morten Simonsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Det er urimeligt, at en mand, som er velintegreret, som har job, kone og barn, skal smides ud af landet på denne måde. Det hører ingen steder hjemme!!! Han har gjort alt det rigtige.

At han for inddraget sin opholdstilladelse er BEVISET på, at dette "paradigme-skifte" er en del af en lovgivning, der udspringer af et stærkt racistisk bias rettet mod farvede og muslimer. Læg dertil Ellebæk, planerne om at smide udlændinge ud på en øde ø, et utal af stramninger for stamningernes egen skyld, ghetto lovgivning mv.

Danmark var engang et land som, med rette, var kendt for åbenhed, humanisme, tolerance og hjælpsomhed. Det er desværre for længe siden, og viser hvor langt ude på det fremmedfjendske overdrev dansk lovgivning befinder sig anno 2020.

Mads Berg, Viggo Helth, David Zennaro, Normann Errebo, Ete Forchhammer , Lone Hansen, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Else Høbye, Edda Hardardottir, erik pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Rikke Nielsen, Arne Albatros Olsen, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Gert Romme, Pietro Cini, Ea Movang, Freddie Vindberg, Karsten Lundsby og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Nedturen for de med-menneskelige holdninger i Danmark startede ved Foghs valgsejr i 2001, som gav DF alt for meget indflydelse. En indflydelse som DF desværre dygtigt brugte til at udsprede deres propaganda, som dehumaniserer indvandrere generelt og muslimer i særdeleshed.

Problemet er, at negativ propaganda rettet mod minoriteter virker. Det har historien alt for mange eksempler på: Folkedrabene i Rwanda, under Balkan krigen og i Nazi-Tyskland var alle som en resultatet af en stærkt negativ og forløjet propaganda rettet mod minoriteter. Da først propagandaen havde frataget minoriteten sin menneskelighed, og de blev betragtet som "under-mennesker" var vejen banet for, at der blev begået overgreb mod disse minoriteter.

At inddrage hans opholdstilladelse er jo ikke folkemord. Men det er stadig et urimeligt overgreb mod et medmenneske, som har gjort alt det rigtige.
Et overgreb, der nu bliver begået, fordi næsten 2 årtiers propaganda har gjort sin virkning.

Den højre orienterede og racistiske progaganda fra DF har siden 2001 spredt sig til for mange af de andre partier. Sørgeligt at Konservative, Venstre og Social Demokraterne har smidt deres anstændighed ud med badevandet for at efterabe DF.

Det gør desværre også racisme mere mainstream i Danmark, når så mange partier forsøger at fiske stemmer ved at fodre "den indre svinehund". At høre folketingspolitikere fra DF m.fl. benægte, at der findes racisme i Danmark er ganske enkelt tåkrummende!!!

Mads Berg, David Zennaro, Normann Errebo, Ete Forchhammer , Lone Hansen, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Carsten Munk, Edda Hardardottir, erik pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Christel Gruner-Olesen, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Gert Romme, Bent Gregersen, Freddie Vindberg og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Proportionalitetsafvejning; Hvad er statens interesse i at fratage opholdstilladelsen i forhold til den enkeltes interesse i at beholde den.

De siger ikke noget om hvad statens interesse dækker over. "Hvorfor, og hvad der nærmere indgår i deres samlede vurdering,« siger han og tilføjer: »Derved gør nævnet sig sårbart over for en eventuel mistanke om, at de med afgørelsen blot følger de politiske signaler. Det kunne nævnet have værnet sig bedre mod med en mere grundig redegørelse for den afvejning, der er foretaget.«

Da det er den første sag vil den danne præcedens for følgende sager. Ville det have ændret sagen hvis han havde været f.eks. læge? Eller skal alle bare ud - men så kunne vi jo lige så godt springe sagsbehandlingen over.

Er Somalien sikkert? Man har trods alt behandlet sagen og givet flygtningestatus. Jeg går ud fra at sagsbehandlingen har været grundig og vi derfor kan regne med afgørelsen om tilkendt asyl. Det handler sagen ikke om - det virker derfor ærlig talt søgt at optage den igen.
Situationen i Somalien kan selvfølgelig have ændret sig men jeg mener så også at vi skal være nærmest 100% sikker på at det ikke får uheldige konsekvenser for ham, hans kone og lille datter at vende tilbage.

Familien skulle jo nødigt havne i Udrejsecenter Sjælsmark eller Ellebæk. Her i coronatideren kan man ikke engang tage en pose slik eller ander godt med ind ved besøg. Og hvordan går det egentlig med forbedringerne for børnene på udrejsecentrene?

Det er formodentlig disse kvoteflygtninge der er tale om
https://www.information.dk/indland/2016/12/danmark-sende-kvoteflygtninge...

Mads Berg, David Zennaro, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Edda Hardardottir, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Problemet er at vi ikke engang vil levere en ordenlig sagsbehandling. Der er gået politik i sagen.

Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Freddie Vindberg, Steffen Gliese, Gert Romme og Ea Movang anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg bliver så træt af, at vi skal høre om 'enorme' omkostninger, når vi taler promiller af det danske offentlige budget, at omkostningerne i øvrigt skal have været så enorme, når der reelt er tale om, at det er den af indvandringen fuldstændigt udafhængige nedbrydning velfærdssamfundet, der har påført befolkningen alvorlige omkostninger - hvad vi først er ved at opdage og lave op på nu, desværre ikke uden reminiscenser af den fejlagtige diskriminatoriske politik, der har plaget os de seneste årtier.

Mads Berg, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Henrik Mortensen

@Steffen Gliese
33 mia er ikke “promiller” af det offentlige budget.
Og hvis man læser finansministeriets redegørelse, kan man se, der er masser af indirekte omkostninger der ikke er medregnet. Og hvis man ellers har en god kontaktflade i samfundet, bør man kunne forstå at nedbrydningen af velfærdssamfundet ikke er uden sammenhæng med indvandringen; pga af den er der betydelig metaltræthed hos socialrådgivere, sundhedspersonale, undervisere, justitspersonale etc.

Per Christensen, Flemming Olsen, Bent Nørgaard, Kim Houmøller, Jacob Nielsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Henrik Mortensen

Du burde nok læse Finansministeriets rapporter en smule grundigere. Det fremgår således af disse, at ministeriet skønner indvandrernes samlede bidrag til det danske BNP til at være på ca. 210 mia. kr. De såkaldt ikke-vestlige indvandreres bidrag til dette beløb er ca. 100 mia. d.kr. Et beløb der er langt vigtigere end de 33 mia., du nævner.

Og det må vist lidt venligt betegnes som fantasifuldt, når du mener, at dette sidste tal skulle undervurdere de faktiske udgifter. Tværtimod består ca. halvdelen af dette beløb af udgifter til børn og unge, dvs. skolegang, børnehaver o.l. Ligesom for etnisk danske børn vedkommende overstiger udgifterne til disse som oftest deres bidrag til de offentlige finanser i form af skattebetalinger. Ja, børn og unge koster desværre penge – vi kan også kalde det en investering. En investering der tjener sig selv ind, når børnene bliver voksne.

Derimod er der god grund til at antage, at de nævnte 100 mia. undervurderer de ikke-vestlige indvandreres bidrag til BNP og til samfundets funktion i bredere forstand. Det skyldes, at dette beløb anslås ud fra udbetalt løn. Og en ikke uvæsentlig del af den ikke-vestlige arbejdskraft er beskæftiget i relativt dårligt betalte jobs, der ikke desto mindre kan ses som værende af stor samfundsmæssig værdi (pleje, sundhed, rengøring m.v.).

Der en ingen grund til at antage, at en persons aflønning er et godt mål for dennes bidrag til BNP – eller til samfundets velfærd i bredere forstand.

Mads Berg, David Zennaro, Viggo Okholm, Lone Hansen, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Claus Mortensen, Marianne Stockmarr, Edda Hardardottir, Steffen Gliese, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Henrik P, jeg tror I taler forbi hinanden. Henrik Mortensen refererer vel til følgende konklusion fra den økonomiske analyse lavet af Finansministeriet (citat): “Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere indebærer i 2017 en nettoudgift for de offentlige finanser på 33 mia. kr. Nettoudgiften er faldet med omkring 4 mia. kr. fra 2016 til 2017 blandt andet som følge af en stigning i beskæftigelsen og en ændring i sammensætningen af nytilkomne indvandrere. Der er store forskelle i nettobidraget blandt ikke-vestlige indvandrere på tværs af opholdsgrundlag og hjemland. Vestlige indvandrere og efterkommere bidrager positivt til de offentlige finanser med 7 mia. kr. i 2017.”

Du refererer vel til at også ikke-vestlige indvandrere får det danske Bruttonationalprodukt til at stige generelt? Det stiger bl.a. når bageren sælger et brød; når der brændes en affaldscontainer af, og politi og brandvæsen i samme ombæring må rykke ud, og kommunen eller boligforeningen efterfølgende må afskaffe dvs. købe en ny som erstatning for den ødelagte; eller når Vestas sælger en vindmølle.

Uanset er en nettoudgift en nettoudgift. Og det kan ikke argumenteres til at være en merværdi, men må nødvendigvis være en udgift i minusfavør. Og det gælder uanset om man er for eller imod migration til Danmark.

Kim Houmøller, Per Christensen, Flemming Olsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ganske enkelt svinsk.

Der burde komme et nyt paradigmeskifte i dansk politik, hvor vælgerne gned blåret ud af øjnene, og kastede de nationalneurotiske, fundamentalistiske symbolpolitikere langt pokker i vold.

Mads Berg, Viggo Helth, Ete Forchhammer , Elise Berg, Lone Hansen, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Lars Løfgren, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Steffen Gliese, erik pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Penge, der cirkulerer indenfor det økonomiske kredsløb er bare en måde at allokere købekraft.

Mads Berg, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Man må på en eller anden måde kunne inddrage Inger Støjberg opholdstilladelse.

Mads Berg, Viggo Helth, Ete Forchhammer , ingemaje lange, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Lars Løfgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Jacob Nielsen:

Nej, jeg taler ikke forbi dig og Henrik Mortensen.

Jeg forsøger at forklare jer lidt om Finansministeriets analyser, og hvad disse viser og ikke viser. Jeg synes, du skulle sætte dig ind i dette fremfor blot at gentage dig selv.

Den nettoudgift, som du anfører, er ikke en relevant målestok for indvandringens påvirkning af den danske økonomi, og din påstand vidner blot om, at du ikke forstår elementær samfundsøkonomi. Nettoudgifterne finder jo vej ind i samfundsøkonomien igen.

Derimod er indvandringens bidrag til BNP et relevant (om end ikke uproblematisk, jf. mit tidligere indlæg) mål for indvandringens betydning for den danske økonomi. Finansministeriets vurdering er, at den ikke-vestlige indvandring bidrager med ca. 100 mia. pr. år.

Men det ellers interessante forhold kan du åbenbart ikke finde ud af at forholde dig til.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Mortensen

@Henrik Plaschke
Det er desværre dig, der mangler de mest elementære regneevner. Har overhovedet læst rapporterne? Når Finansministeriet opgør nettotallet, er det selvfølgelig fordi det er det relevante tal. Det er det tal der afgør om de eksisterende indbyggere bliver rigere eller fattigere af indvandringen.
Hvis man forestiller sig at vi modtog ekstra 12 millioner indvandrere, med en gennemsnitlig indtjeningsevne på det halve af de nuværende indbyggeres, ville BNP stige til det dobbelte, men forbrugsmulighederne for gennemsnitsindbyggeren ville falde med en tredjedel.

Jan Fritsbøger

ole svendsen skriver : "Nedturen for de med-menneskelige holdninger i Danmark startede ved Foghs valgsejr i 2001" men det er efter min mening ikke helt korrekt, den startede tidligere, men den eskalerede på det nævnte tidspunkt, og den har siden taget mere og mere fart, og den uklædelige udvikling er endnu ikke bremset op endsige stoppet,
og så vil jeg gøre opmærksom på at fremmedfjendtligheden muligvis koster os mere end de fremmede,
for hvis arbejdsmarkedet var mere åbent for de fremmede ville de kunne øge deres positive bidrag ved at komme hurtigere i job,
og dette ville medføre at indvandring ikke belastede økonomien men faktisk ville give overskud, faktisk vil alle unge mennesker ende som en nettogevinst for landet på trods af fremmedfjendernes indflydelse, og alene derfor burde vi ikke være skeptiske, og da slet ikke fjendtlige,
husk at vi er alle mennesker og ingen har mindre ret til noget end nogen andre, at mene andet er utåleligt og tåbeligt.
men man kan jo altid vælge de statistiske data som bedst passer til det man gerne vil mene, for statistik ser jo aldrig på helheden, den handler om alle detaljerne, som man så kan vælge eller vælge fra så det valgte passer med det man gerne vil "bevise".

Mads Berg, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Jan: “husk at vi er alle mennesker og ingen har mindre ret til noget end nogen andre, at mene andet er utåleligt og tåbeligt.”

Tror jeg vil søge om apanage i samme størrelse som vores regent. Et mindre beløb vil være utåleligt, og det vil være tåbeligt hvis Folketinget afviser min ansøgning.

Det er naturligvis det rene vrøvl du skriver. Hele vores ydelsessystem går jo ud på at nogle må yde for at andre kan nyde, og fordi man yder, er det ikke sikkert man kan nyde de samme rettigheder som dem der nyder, eller at man nogensinde kommer til det.

Henrik Plaschke

Når Finansministeriet opgør nettotallet, er det selvfølgelig fordi Ministeriet finder det relevant. Og relevans kan jo betyde så mange ting…

Men selv om man kan finde mange besynderlige påstande i publikationer fra Finansministeriet, er Ministeriet dog mig bekendt aldrig gået så langt som til at påstå, at det skulle være dette ”tal [nettotallet] der afgør om de eksisterende indbyggere bliver rigere eller fattigere af indvandringen.”

Sådanne påstande kan vist kun findes hos folk, der intet ved om samfundsøkonomiske sammenhænge.

-det er et "fantastisk"paradigmeskift. Smid endelig veduddannede og integrerede ud af landet. Det er gennem mange år lykkedes med den fjendtlige holdning til såkaldt ikke-danskere, især muslimer, at få dygtige og veluddannede mennesker til at forlade dette land til fordel for andre vestlige lande, bl.a. Canada. Der så er heldige og kan høste frugten af at et veluddannet menneske bosætter sig der, og bidrager til deres samfund
For de fleste i dette land er det vigtigt, at der er mennesker, der vil passe syge og gamle mennesker. Ikke bare nu, men også i en lidt fjernere fremtid.
Alle kan jo ikke være heldige som støjsenderen, der bare kan hæve sine ministerpensioner. Det giver nogle anderledes muligheder for at købe sig til mangt og meget, ikke mindst hjælp.

Mads Berg, David Zennaro, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

I anden, beslægtet, sammenhæng har den nuværende minister Tesfay udtalt at han har fuld tillid il Flygtningenævnet... og det er vel også derfor Mette Frederiksen kan bruge ham som minister - på samme måde som LLR havde brug for Støjberg...
Det' fanme uhyggeligt!!

Viggo Okholm

Jeg kan se at økonomi .moral og diverse anti holdninger spiller ind i diskussionen her.
For reelt så diskuterer vi et menneskes økonomiske værdi! Hvad i alverden skal det gøre godt for?
Er de tikke snart gået op for alle at vi er dybt afhængige af hinanden? tænk nu hvis NB fik mere magt end de har.og stort set alle med tro på Allah bliver smidt ud-Så vil de tenten betyde stor arbejdsløshed hos pædagoger og lærere i flere lag, hvad skal de så lave+ nå ja de kan overtage de "beskidte" job som dele af de arbejdende muslimer har.
Vi har lige haft en krise på grund af coronaen og de der næsten lider mest er de mennesker som tjener på os andre i vores fritid.
Det kan være svært at finde ud af hvilket kriterie vi skal hjælpe efter, men at vi skal bilde as ind at vore nye medborgere gør os fattige,skal I længere ud på landet med. Jeg vil nu til en hver tid foretrække at hjælpe en flygtende muslim frem for at støtte spekulanter bag en computerskærm og jagerfly.

Ete Forchhammer , Mads Berg, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar