»Jeg er mange gange blevet spurgt, hvorfor grønlændere altid er så fulde«

46-årige Anna Lynge var på pubcrawl i Aalborg, da en mand pludselig skubbede hende hårdt i brystet og sagde »skrid hjem, hvor du kommer fra«. Det fortæller hun i serien af vidnesbyrd fra personer, der har oplevet racisme i Danmark
Ud af det blå skubbede en mand på en bar Anna Lynge hårdt i brystet, og hun måtte tage et par skridt baglæns. Han sagde, at hun skulle ’skride hjem’. Hun forlod derefter baren med sine venner.

Ud af det blå skubbede en mand på en bar Anna Lynge hårdt i brystet, og hun måtte tage et par skridt baglæns. Han sagde, at hun skulle ’skride hjem’. Hun forlod derefter baren med sine venner.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
27. juli 2020

Jeg var til fodboldafslutning med mit hold i Aalborg for omkring fem år siden. Festen blev holdt hjemme hos mig, vi grillede pølser, spiste en god salat og fik uddelt forskellige priser – for eksempel ’Året Spiller’ og ’Årets Kammerat’. På et tidspunkt besluttede vi at rykke festen ind til byen, hvor vi ville på pubcrawl. Det vil sige, at vi tog fra bar til bar.

På de første barer var der god stemning, men på den fjerde bar skete der noget uventet. Vi var netop gået op i baren for at købe noget at drikke, men pludselig kom der en mand over mod mig. Ud af det blå skubbede han mig så hårdt i brystet, at jeg måtte tage et par skridt baglæns.

»Du skal ikke være her. Skrid hjem, hvor du kommer fra. Eller skrid op på Mallorca-bar,« sagde han meget højt.

»Jeg har da lige så meget ret til at være her, som du har,« fik jeg fremstammet, mens jeg hurtigt flyttede mig væk fra ham for at undgå yderligere ballade.

Selv om vi netop havde fået de øl, vi havde bestilt i baren, valgte vi at lade dem stå og gik videre. De andre, jeg fulgtes med, sagde til mig, at jeg ikke skulle tage mig af det, at han bare var en idiot.

Anna Lynge

  • 46 år, bor i Aalborg
  • Arbejder som lærer
  • Er født i Grønland, flyttede til Danmark første gang i 1995

Mens vi gik, tænkte jeg på det, manden havde sagt. På det her tidspunkt vidste jeg ikke, hvad denne ‘Mallorca-bar’ overhovedet var. Men det fandt jeg ud af senere. Det er åbenbart en bodega, som ligger tæt på John F. Kennedys Plads i Aalborg, hvor nogle grønlændere ofte samles. Flere af dem har det svært, nogle er også hjemløse.

Når nu jeg slet ikke vidste, at den omtalte bodega fandtes, førend den fremmede mand gjorde mig opmærksom på det, undrede det mig, at han ville sende mig derop. Jeg har sammenlagt boet i Danmark i 23 år, og jeg er mange gange blevet spurgt, hvorfor grønlændere altid er så fulde. Til firmafester er jeg også flere gange blevet spurgt, om jeg skal være »grønlænderstiv«. Jeg er også blevet konfronteret med ordet ’mandagssyge’, som skulle dække over, at grønlændere ikke gider arbejde den dag, fordi de har haft en hård weekend med druk.

Alle de her kommentarer gør, at jeg bliver meget skuffet og ked af det. Jeg bliver skuffet over, at nogle personer ikke ved bedre. Og det gør mig trist at blive udsat for stigmatisering og fordomme om, hvordan nogle tror, grønlændere er, ligesom det gør ondt sommetider at blive behandlet anderledes, bare fordi jeg er født i Grønland.

Men det er vigtigt, at vi taler om de her episoder, får dem frem i lyset, så det ikke bliver ved med at være så tabubelagt, som jeg oplever, det er mange steder i dag. Vi skal lære at sige fra.

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Racismedebatten ruller. For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres personlige erfaringer med racisme og diskrimination.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Udover at det er virkelig åndsforladt, tumbet og diskriminerende at insistere på at alle grønlændere er fulde konstant, eller hjemløse misbrugere, så er det også enormt dobbeltmoralsk.
Danskere er verdensmestre i druk.

Så på med klaphatten !!

Og så er den slags uprovokeret og aggressiv opførsel fuldstændig utilstedelig.
Jeg fatter ikke, at den voldelige mand ikke blev smidt ud af pubben med det samme..?

Tak for din historie, Anna :-)

Elise Berg, erik pedersen, Jonathan Frosten, Klaus Lundahl Engelholt, Ete Forchhammer , Werner Gass, Holger Nielsen, peter juhl petersen, Gitte Loeyche, David Zennaro, Ellen Jeppesen, Anker Heegaard, Lillian Larsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Udover at grønlændere ikke drikker mere end etniske danskere, så er også den gamle myte om et særligt gen for ikke at kunne tåle alkohol blandt grønlændere også aflivet for nogen tid siden, bare sådan for at aflive flere fordomme:

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/ECE7481196/danske-for...

Jeg er selv aalborgenser, og mens jeg skrev den første del af mit indlæg var der også en grønlandsk kvinde der ofte råber ad fremmede nede på min gaden - og af og til bare råber hun bare op til husene. Hun - og hendes mand som hun af og til går tur med (og råber ad) - holder til på et nærliggende herberg - og her i nabolaget er der ofte larm fra folk der kommer og går derfra og sent på aftenen.

Hvis man opfører sig dårligt OG skiller sig ud - jamen begynder folk at forsøge at skabe sammenhænge. Desværre ender det sommetider i en form for logisk tænkning, der nok er logisk opbygget men ikke nødvendigvis fornuftig og bygget på evidens. F.eks. den logiske slutning:
Sokrates er græsk, Sokrates er klog, ergo er alle grækere kloge, er logisk opbygget, men der mangler et eller andet mellem de to præmisser og konklusionen. Og den mangler også når man konkluderer at druk er mere udbredt på Grønland, jvf. mit link.

At se flere grønlændere drikke på en bænk, og konkludere: "Grønlændere drikker på bænke", mens man ikke drager samme logiske konklusion når det forholder sig til etniske danskere der drikker på en bænk, det giver sig selv at det er irrationel logik.

I øvrigt brydes flere og flere offentlige steder i Aalborg ned, efterhånden som de bliver kendt som hænge-ud sted for hjemløse, fattige, og drankere. I nærheden af Mallorca bar er Kennedys Plads, hvor der er nogle siddepladser og nogle træer.. men det er de "forkerte" der hænger ud der på sådan en offentlig og central plads i nærheden af togstationen og mellem Kennedy Arkadens indkøbscenter/biograf og Boulevarden ned til Algade, Salling og Jomfru Ane Gade.

I Vejle spiller man jammerligt enerverende hornmusik på banegården for gøre livet surt for hjemløse, der ønsker at sidde ned og få en øl. Det samme er man begyndt på for et par år siden i Kildeparken i Aalborg. Kan ikke ha' at underklassen viser deres fornærmende ansigter og stemmer sådan i dagslys, på de offentlige pladser hvor de købekraftige danskere risikerer at se dem.

Lillian Larsen, Thomas Andersen, hanne plaschke, Eva Schwanenflügel, Emil Davidsen, Christian Mondrup, Holger Nielsen, peter juhl petersen, David Zennaro, Erik Karlsen og morten bech kristensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Tak til Anna for at dele sine ubehagelige oplevelser. Jeg er også fra Aalborg (selv om jeg ikke bor der mere), og jeg har en rettelse til begrebet mandagssyge: det har jeg kendt til fra jeg startede på arbejdsmarkedet for mange år siden, og det er ikke et begreb, som er afgrænset til grønlændere. Det gælder alle, som kan have svært ved at møde på arbejde mandag morgen. Uanset grunden.

Bjørn Pedersen, Lillian Larsen, Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Ete Forchhammer , Holger Nielsen og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja det er paradoksalt at alle som ligner en selv ses som individer, og de fejl de har er individuelle,
men mennesker som man kan se tilhører en anden gruppe, de er pr definition typiske repræsentanter for deres gruppe, og enhver fejl de har er "selvfølgelig" typiske for gruppen,
og når man så derudover har et ønske om at fremhæve sig selv og sin gruppe,
og derfor generelt nedgør "de andre" så har vi en frugtbar kim for fremmedhad som nogen desværre dyrker intenst, så den vokser sig stor og grim.

Lillian Larsen, hannah bro, Stella Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Christian Mondrup og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

27/jul/2020

Et vedvarende alkohol-misbrug
er faktisk "selv-medicinering",
for at undertrykke ulykkelighed.
Det gælder alle mennesker, og
grønlændere er også mennesker.

Venlig hilsen
Claus

Carsten Wienholtz, Sven Elming, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Tak Anna.
Mange steder i Danmark, Ålborg inklusiv, er der en lang tradition for at finde en fiktiv anledning til at slå og nedgøre andre. Godt beskrevet i Orla Frøsnapper.
Det er mest unge mænd det går ud over, det kunne ligne at anledningen her, er at du er fra Grønland, istedet for f.eks rødhåret.
Det er en skrækkelig opførsel, som måske bunder i manglende opdragelse i venlig og respektfuldt opførsel.
Helt modsat de fleste byer i Grønland, hvor der nikkede og hilses pænt på en som som kommer på gaden, også selvom man tydeligt er en fra Danmark.
Der er meget vi kan lære.
Man ser det samme venlige hils, i små lommer rundt om i Danmark.

Der skulle stå nikkes, og hilses pænt. Beklager jeg har en device med automatisk stavefejl.

Søren Kristensen

Jeg tro lidt for mange grønlændere i Danmark søger sammen om druk og den slags, fordi de ret hurtigt har opgivet at skabe sig et såkaldt normalt danskerliv - hvis de nogensinde har prøvet. Noget tyder i hvert fald på at det ikke appellerer til alle grønlændere og det skulle ikke undre mig om rigtig mange føler sig stigmatiseret af de fordomme som deres nødtørstige livsstil er med til at vedligeholde. Så på den måde ser det ud til at de befinder sig i en ond cirkel. Omvendt kan man ikke tage fra dem, at de trods alt er med i et eller andet fællesskab. Men lad os nu, for godt ordens skyld, have ondt af dem mens vi ønsker de kunne etablere en eller anden form for stolhed omkring den fangerkultur de fleste er rundet af, og lige meget hvad, så er bliver det svært at få point, når der ikke er andet at gå på jagt efter end den næste bajer fra SuperBrugsen. Det siger ligesom sig selv.

For mig at se handler forskellige former for italesættelse af "mandagssyge", om en fatal mangel på integration i det Grønlandske samfund, fra de italesættende, og deres eftersnakkere. Grønland har mere tradition som et fangersamfund.
Hvor Danmark mere er rundet af et adelsvælde, med fæstebønder, der udfører hoveri for herremanden, eller endnu værre, er tyende hos herremanden.

Martin Freiberg

@Søren Kristensen. Er din kommentar, og det syn på grønlændere, som den repræsenterer, ikke lige præcis det som artiklens hovedperson anker mod? Der bor ufattelig mange grønlændere i Danmark, der har almindelige velfungerende liv.

Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Jeg bliver nødt til at korrigere i mit tidligere indlæg efter at læst videre i løbet af dagen, for mens det er sandt at grønlændere generelt, og muligvis også grønlændere på Grønland, drikker mindre end danskere, så er tallene fra socialt udsatte grønlændere anderledes.

Fra Rådet for Socialt Udsatte:

https://www.udsatte.dk/dyn/resources/Publication/file/8/108/1570516839/s...

Fra sammenfatning på side 5 i rapporten:

"Undersøgelsen viser, at en langt større andel af socialt udsatte grønlændere, nemlig 40 %, har et
alkoholmisbrug sammenlignet med gruppen af øvrige socialt udsatte (13 %). Den viser også, at andelen, der er hjemløse, er næsten dobbelt så stor blandt socialt udsatte grønlændere (50 %) sammenlignet med gruppen af øvrige socialt udsatte (24 %)."

(Jeg tænker personligt de to ting hænger sammen?)

Så, der er med andre ord, altså åbenbart noget ved fordommen om lige specifikt druk, men det gælder altså isoleret set de socialt udsatte grønlændere, ikke "grønlændere" i ubestemt flertal. De udsatte grønlændere er som man kan se, mere tilbøjelig til at bruge alkohol til at lindre på den hårde dag end øvrige udsatte- hvorimod de f.eks. er langt mindre tilbøjelig til at røre stoffer. Generelt er de da også ved bedre fysisk helbred end øvrige udsatte.

Rapporten kommer i øvrigt længere nede ind på en meget høj grad af vold begået mod udsatte, og især udsatte grønlændere, for nu at perspektivere til Anna Lynges historie - også selvom hun ikke selv tilhører gruppen af udsatte. Der er dog tale om næsten en fordobling af voldsepisoder fra gruppen af "øvrige udsatte", til vold begået mod grønlandske udsatte. Det kan ikke andet end skyldes en særlig fjendtlig holdning overfor grønlændere.

Bjørn Pedersen

Jeg vil dog stadig insistere på, at min betragtning fra tidligere:

"Hvis man opfører sig dårligt OG skiller sig ud - jamen begynder folk at forsøge at skabe sammenhænge. Desværre ender det sommetider i en form for logisk tænkning, der nok er logisk opbygget men ikke nødvendigvis fornuftig og bygget på evidens."

..holder stadg stik. For forskellen i drukkultur hæfter sig til grønlandske udsatte, og ikke grønlændere generelt som en hel kultur, da grønlændere i Grønland jo netop drikker mindre end danskere.

@Bjørn Pedersen, det hænger sammen med, at der har været bedre vilkår på kontanthjælp i Danmark end i Grønland, så der har været en højere andel af Grønlændere i Danmark, der har haft alkoholproblemer, end i Grønland. Modsat har det været lettere for Danskere med lederambitioner, at få en stilling i Grønland end i Danmark, så der har været en højere andel af mindre kvalificerede Danske ledere i Grønland, end i Danmark.
Jeg tror det er anderledes med de nye generationer.