Baggrund
Læsetid: 6 min.

Hvert tredje anbragte barn må skifte plejested, og skiftene kan få alvorlige konsekvenser

Et af de helt store problemer på anbringelsesområdet er, når et anbragt barn må skifte til et nyt hjem. Forskere fortæller, at det har været et fokus gennem mange år, som man ikke har formået at løse, og at det kan have store konsekvenser for de børn, der oplever ustabile anbringelser
Et af de helt store problemer på anbringelsesområdet er, når et anbragt barn må skifte til et nyt hjem. Forskere fortæller, at det har været et fokus gennem mange år, som man ikke har formået at løse, og at det kan have store konsekvenser for de børn, der oplever ustabile anbringelser

Sofie Holm Larsen

Indland
14. juli 2020

Forskning viser, at omkring hvert tredje anbragt barn oplever, at de må skifte til et nyt anbringelsessted, uden det er planlagt. Og statistikken er ikke blevet bedre med årene. Det er på trods af, at kontinuitet i anbringelser har været et fokus i anbringelsesreformer fra både 2006 og 2011.

Det fortæller professor Inge Bryderup fra Aalborg Universitet, som forsker i anbringelser.

»Mange anbragte børn oplever at være anbragt flere steder i løbet af deres barndom. Det siger noget om, at der kunne være udsigt til forbedringer – blandt andet i visitationen, altså når man vælger et anbringelsessted,« siger hun.

Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker i VIVE, som beskæftiger sig med anbragte børn og kommunernes indsats over for udsatte børn og familier, fortæller ligeledes, at der er rum for forbedring.

»Vi lavede en undersøgelse fra 2010, som fandt, at omkring 44 procent af de unge anbragte havde oplevet ikkeplanlagte skift,« fortæller hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at støtte hele barnets familie så barnet ikke skulle fjernes.

Alvin Jensen, Steen Obel, Bjarne Bisgaard Jensen, Jeppe Lindholm, Steffen Gliese, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Dorte Sørensen:
Umiddelbart ja,men der e ringen lette løsninger og desværre har jeg en fornemmelse af at de psykologiske og andre livssyn kan være meget forskellige fra kommune til kommune helt afhængig af toppens ideologi. Trends i psykologi og pædagogik ændrer sig konstant og de der taber på det er børn
Vi kan ikke løbe fra at vi har forældre som aldrig burde have haft børn,men modsat tror jeg også at vi ser forældre som mod alle odds viser noget helt andet og bliver gode forældre.Omsorg og ansvar er alfa og omega for et barn. Men desværre bliver ikke alle børn født som perfekte, og så er eksperterne så heller ikke her enige i hvad man gør..

Mads Hansen, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, David Adam, Carsten Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men mange døgninstitutioner og opholdssteder er blevet nedlagt på grund af faldende efterspørgsel fra kommunerne, og i og med at antallet af anbringelser hverken stiger eller falder, giver det sig selv, at flere anbringes i familiepleje, siger Inger Bryderup."

Sådan er det gået efter Amterne blev nedlagt, som mange forudsagde dengang.
Kommunerne har ikke økonomien eller ekspertisen på området.
Desuden er mange opholdsteder efterhånden blevet private, og der har været mange beretninger om at profitten har vægtet højere end trivslen.

Inden børn overhovedet bliver anbragte, burde der også støttes massivt op i familien, og hvis der er en voldelig forældre, var det vedkommende der skulle flytte, istedet for børnene.

Jane Jensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Lone Hansen, Steen Obel, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, David Adam og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det drejer sig ikke om børn længere. Som så meget andet efterhånden drejer det sig udelukkende om big business. Børnene? Ja, de følger bare med. Min generation er den sidste anstændige generation i Danmark.

Steffen Gliese, Alvin Jensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Var det ikke bedre at støtte hele barnets familie så barnet ikke skulle fjernes."

I mange situationer kunne det være en god løsning. Der er selvfølgelig undtagelser, hvor forældrenes adfærd ikke hænger sammen med omgang med et barn. Men jeg tænker, at i mange situationer kunne en støtte person som det også ses på handikap området med personlige hjælpere være en god løsning. En støtte person, som for hverdagen til at fungere for en klemt familie og deres børn.

Viggo Okholm

Jeg tillader mig lige at nævne Maria Kammerer og Respektpartiet, som har en meget skarp profil netop ikke fjernelse,men at hjælp og vejledning skal ske i familien.
Jeg er ikke enig i den skarpe tone, men der er en pointe omkring problematikken her.

Det bliver ikke nemmere for barnet når forælder/forældre går med til frivillig anbringelser, henter barnet hjem, når det går godt i plejefamilien. Og når det så mærkværdigvis ikke går godt hjemme, så ny anbringelse, nu et nyt sted, for det gamle er optaget af et andet barn. Sådan kan der køres x flere, og hvordan skal et barn komme til at have tillid og tro på voksne, når det hele tiden svigtes og flyttes rundt med.

Henning Kjær, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar