Analyse
Læsetid: 4 min.

Her er Jakob Ellemann-Jensens hemmelige projekt: Konkurrencestaten

Venstre er presset i meningsmålingerne og virker bange for sin egen skygge: Siden valget er det nu 150 år gamle parti skubbet dybt i defensiven, og den nye formand Jakob Ellemann-Jensen evner ikke at samle blå blok. Men han har faktisk et sammenhængende projekt
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tilbyder intet nyt, ingen forførelse eller blot noget spektakulært. Og slet ikke noget til højrefløjens fantaster.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tilbyder intet nyt, ingen forførelse eller blot noget spektakulært. Og slet ikke noget til højrefløjens fantaster.

Jens Dresling

Indland
4. juli 2020

Ingen ved længere, hvor de har Venstre. Sådan lyder den konventionelle forklaring på, at Danmarks største borgerlige parti i denne uge kunne fejre sin 150-årsfødselsdag på et nyt lavpunkt i meningsmålingerne. Venstre er ved at miste rollen som høvdingepartiet i blå blok.

Siden folketingsvalget for et år siden er Venstre gledet ned tæt på det laveste niveau i vælgeropbakning siden 1990, og den gængse forklaring er enkel og personlig: Det er ikke lykkedes for den uerfarne Jakob Ellemann-Jensen at træde i karakter som ny formand, han har ført en forvirret zigzag-kurs og har heller ikke formået at formulere et klart projekt. Flere borgerlige politikere har allerede afskrevet ham som et flop.

Perception is reality, som det hedder på nudansk. Og der er ingen tvivl om, at Venstres svagheder forstærkes af den tiltagende kritik fra de andre borgerlige partier. Ingen på Christiansborg forventer, at Jakob Ellemann-Jensen vil være i stand til at slå Socialdemokratiets stærke statsminister Mette Frederiksen allerede ved næste valg, og derfor spreder rådvildheden sig i blå blok.

Frustrationen på højrefløjen skyldes først og fremmest, at Jakob Ellemann-Jensen ikke er bannerfører for ikoniske borgerlige mærkesager såsom en stadig strammere udlændingepolitik og skattelettelser i toppen.

Selv om han holder hånden over tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, hvis ulovlige instruks er i fuld gang med at blive kulegravet i Instrukskommissionen, har Jakob Ellemann-Jensen aldrig været en hardliner. Tværtimod.

Tilbage i 2007 meldte han sig ud af Venstre i protest mod tonen i udlændingedebatten og sågar ind i Ny Alliance, og her i denne uge har han tilmed fyret sin særlige rådgiver Jesper Kraft, der var kendt på Christiansborg som en Støjberg-strammer. Jakob Ellemann-Jensen ligger selv tættere på De Radikale. Og dét skal selvfølgelig skabe spændinger til højre.

Klassisk reformlinje

Til stor frustration for De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige holder han også fast i Venstres velfærdsløfte fra valgkampen om at ville lade det offentlige forbrug vokse med 0,65 procent hvert år frem til 2025. Ellemann-Jensen abonnerer ifølge ham selv »på det synspunkt, at vi har brug for en stærk offentlig sektor, som giver os lige muligheder«.

Kombinationen af en moderat udlændingepolitik og en ekspansiv velfærdspolitik har fået mange borgerlige politikere til at tvivle på Jakob Ellemann-Jensens potentiale som blå statsministerkandidat. Men det er forkert at påstå, at han ikke har et projekt, for det har Jakob Ellemann-Jensen. Det er bare ikke særlig originalt.

Han forfægter den internationalt orienterede reformlinje, som har præget alle danske regeringer siden den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1990’erne, og som kan sammenfattes i begrebet ’konkurrencestaten’: Gennem konstante reformer skal den offentlige sektor løbende opgraderes og geares til at kunne hjælpe dansk erhvervsliv bedst muligt på det globale marked. Danmark skal organiseres smartere end andre lande, for dermed skabes størst mulig velstand.

Jakob Ellemann-Jensen står således for noget så kontinuerligt og uinspirerende som en videreførelse af status quo i dansk politik. Som tilfældet var under Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen – og endnu mere udtalt under S-statsminister Helle Thorning-Schmidt – holder Venstre stadig fast i den teknokratiske reformlinje, som er populær i både embedsværket og erhvervslivet. Men knap så god en billetsælger blandt vælgerne.

Paradoksalt nok forfølger Ellemann-Jensen som oppositionsleder en pragmatisk reformlinje, som normalt kendetegner regeringspartier, mens statsminister Mette Frederiksen omvendt er slået ind på en mere populistisk kurs, hvor hun ligefrem har dekreteret ’reformstop’.

S-regeringens ambitioner om at lempe på allerede indgåede aftaler ved at ville indføre en differentieret pensionsalder er afvigelsen fra de seneste tiårs hovedspor i dansk politik, mens Jakob Ellemann-Jensen holder fast i konkurrencestatmentaliteten, og slå i ugens løb fast, at Venstre ikke vil være med til at indføre »en variant af efterlønnen«, der vil »trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet«.

Grøn konkurrencestat

Samme logik præger også Venstres tilgang til klimapolitikken. Når Jakob Ellemann-Jensen i forrige uge gik sammen med De Radikales leder, Morten Østergaard, om et fælles klimaudspil, hvor højere CO2-afgifter er hovedinstrumentet, er det igen konkurrencestaten, der er på spil.

Både Klimarådet og andre uafhængige eksperter er enige om, at CO2-afgifter vil være den mest effektive måde at gøre Danmark til et lønsomt foregangsland på den grønne front – og derfor er Venstre med. Ligesom den liberale tænketank Cepos også anbefaler CO2-afgifter, ganske enkelt fordi den politiske dynamik derved bliver mindre detailstyret og mere markedsdrevet.

Problemet for Jakob Ellemann-Jensen er altså ikke, at han mangler en fortælling. For han tilbyder at fortsætte den danske succes uden svinkeærinder. Nej, problemet for Venstres formand er, at den teknokratiske fortælling om konkurrencestaten hverken er folkelig eller fængende, og særligt ikke når statsminister Mette Frederiksen meget målrettet udfordrer det, hun kalder tidligere regeringers »reformamok«. Hun leverer nye, indignerede og dyre løsninger, mens han står tilbage med den gamle model, det ansvarlige og alt det skrabede.

I Danmark er det et særsyn, at statsministeren bryder med den udbredte konsensus på Slotsholmen, mens oppositionslederen omvendt forsvarer konkurrencestatens fortræffeligheder. Og heri ligger Jakob Ellemann-Jensens største svaghed som statsministerkandidat: Han tilbyder intet nyt, ingen forførelse eller blot noget spektakulært. Og slet ikke noget til højrefløjens fantaster.

Ligesom daværende S-finansminister Bjarne Corydon ikke begejstrede mange vælgere med sin kliniske henvisning til konkurrencestaten, vil Jakob Ellemann-Jensen heller ikke vinde mange valg ved blot at henvise til de mest økonomisk-rationelle løsninger. Det virker for kedeligt, knastørt og apolitisk.

Med ham som formand vil Venstre derfor være dømt til at blive klemt mellem højrefløjens abstrakte nationalkonservatisme og S-regeringens jordnære opportunisme. Den ideologiske gnist mangler hos Jakob Ellemann-Jensen. Her 150 år efter en flok stolte bønder stiftede Venstre i protest, er partiet endt som den mest systembevarende kraft i Folketinget – som repræsentant for den kancellistil, som partistifterne ville gøre oprør imod i 1870.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Konkurrence fører ikke noget godt med sig, den samler energien om enkelte områder, hvor man forsøger at vinde - i stedet for at lade dem, der klarer det bedst, samarbejde om stadig udvikling, mens andre specialiserer sig på lignende måde på andre områder.
Kun markedslogakken tvinger os ind i konkurrencer om at få mest ud af det, mens spredning af viden og kunnen og samarbejde med de andre, der ved og kan, er, hvad der bringer verden fremad og rummer potentialet for rent faktisk at løse de umådelige problemer, vi alle deler.

Mette Johansson, Anina Weber, Morten Balling, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Randi Christiansen, Birte Pedersen, Anne Øeby, Peter Wulff, Josephine Kaldan, Bent Gregersen, Helene Kristensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Dennis Tomsen, Søren Veje, Bent Larsen, Lars Løfgren, Werner Gass, Holger Nielsen, Peter Høivang, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Ervin Lazar, Jens Flø, Trond Meiring, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Spændende analyse.
"Ellemann-Jensen heller ikke vinde mange valg ved blot at henvise til de mest økonomisk-rationelle løsninger".
Nej, for konkurrencestaten indeholder ikke økonomiske-rationelle løsninger, men et fejlagtigt samfundssyn.
Venstre var oprindeligt bøndernes parti, den absolut svageste del af samfundet. Kvinder og tyende talte overhovedet ikke med, og arbejderne var at ligne med en form for husdyr.
Venstre var de fattiges oprør mod især de rige jorddrotter, så hvis Venstre stadig bryster sig af at være et parti med rødder langt tilbage, så er det nu med modsat fortegn.

Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Randi Christiansen, Birte Pedersen, Anne Øeby, Josephine Kaldan, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Minna Rasmussen, Werner Gass, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Wulff, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Jens Flø, Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Knap

Bønderne var nu ikke de svageste i det daværende samfund.
Det var husmænd og løsarbejdere, for de var besiddelsesløse.
Udfra deres oprør udsprang Radikale Venstre, som heller ikke overhovedet ligner sig selv længere ;-)

Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Randi Christiansen, Birte Pedersen, Anne Øeby, Katrine Damm, Josephine Kaldan, Steen K Petersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Jonathan Larsen, Susanne Kaspersen, Henrik Leffers, Lars Løfgren, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Minna Rasmussen, Werner Gass, Holger Nielsen, Peter Knap, Peter Wulff, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Jens Flø og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Det lyder som mere Sophie Løhde, mere privatisering, mere Maggie, mere Fogh, mere ulighed, mere New puplic management. Og ret tæt på de radikale Venstre.
Det er da også en lidt anden vej ind mod midten.

Anina Weber, Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Anne Øeby, Josephine Kaldan, Helene Kristensen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Arne Lund, Lars Løfgren, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Et godt projekt til konkurrence staten:

Køreprøver. Det skal gøres tilgængeligt for alle at blive motorsagkyndig via autorisation. Alle prøver skal optages i video.

I dag kan køreprøver kun bestilles via en booking side hvor de hurtigste kan få en tid når der udbyder køreprøver en gang om ugen. Og kun af registrerede køreskoler. En uheldig kørelærer kan derfor, uanset hvor dygtig vedkommende er, ikke få elever til prøve.

Så kan man sætte politiet til at udføre politiopgaver.

Der findes hundredvis af den slags opgaver som skal udsættes for konkurrence.

Peter Hansen

Konkurrencestaten? ha ha er det ikke forlængst gået op for de fleste partier at den var et fejlskud?

Det er velfærdsstaten (tryghedssamfundet) der har bragt os til der hvor vi er nu, det har givet energi, overskud, frihed til kreativitet og til at skabe nye muligheder og arbejdspladser.

Hvis vi alle bare skal konkurrere i hele tiden, så bliver vi stressede, utrygge og vi bliver os selv nærmest, det er ingen tjent med i et fællesskab som en stat og et samfund trods alt udgør.

Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Randi Christiansen, Michael Kamp, Birte Pedersen, Katrine Damm, Jens Flø, Helene Kristensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Ellen Jeppesen, Susanne Kaspersen, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Werner Gass, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Helle Walther og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

At sige Ellemann har et projekt fordi han siger konkurrencestat, hallo, det vil ikke samle blå blok. Og et ord er ikke nok, der skal en oplyst plan/ projekt til. Nej så lyt til Lykketoft, og hans plan med grøn omstilling, han ved hvad han taler om den ældre mand, med år på bagen og succes som finansminister han skabte med Nyrup 250.000 arbejdspladser med planen, Gang i 90 èrne. Og mon ikke Mette F lytter til sin gamle mentor.

Peter Beck-Lauritzen

Venstres mantra, for en konkurrence stat: -lad falde, hvad ikke kan stå! Husk det, Elleman, når dine "bankvenner" ryger på bagen ved næste finanskrise!

Anina Weber, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Randi Christiansen, Birte Pedersen, Helle Walther, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Dennis Jørgensen, P.G. Olsen, Minna Rasmussen, Ib Christensen, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er alle samfunds ulykke, at der tænkes så meget i skabe arbejdspladser og så lidt i at få tingene overstået, så man kan bruge tiden fornuftigt på kontemplation.

Mette Johansson, Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber, Morten Balling, Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Jens Flø, Mogens Holme, Alvin Jensen, Bent Larsen, Lars Løfgren og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Konkurrencestat er statsregulering af "arbejdsudbud" med nedsættelse af alle former for statsstøtte så man "flytter/tvinger" arbejdskraft fra det offentlige til det private. Noget der er "no go" i krisetider med høj arbejdsløshed hvor det er naturligt at undestøtte forbruget med arbejde for det offentlige som feks. renovering og udførelse af offentlige investeringer der i sidste ende kommer erhvervslivet til gode med bedre rammevilkår. At øge arbejdsudbuddet i en global nedtur gør bare ondt værre. Venste og de radikale er mildest talt blåøjede når staten kan låne penge med fortjeneste - som AE-rådet påpeger. At de holder fast i gamle dages neo-liberalisme uforståeligt for almindelige dødelige som mig.

Peter Beck-Lauritzen, jørgen djørup, Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Katrine Damm, Josephine Kaldan, Jens Flø, Helene Kristensen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Henrik Leffers, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Et andet sted hvor konkurrence er vores offentlige rejsesystemer. I øjeblikket er reksekortets kunder trafikselskaberne. Der er stærkt brug for billet selskaber der ser de rejsende som kunder.

Randi Christiansen, Torben Lindegaard og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Endnu et sted er de kommunale jobformidlinger hvis hoverformål er at få de arbejdslæøse til at overholde dokumentationslovgivning. Der er behov for private aktører der har som formål at skaffe arbejde til de arbejdsløse.

Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Erik Fuglsang og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Konkurrence fordre ikke samarbejde, men modarbejde!
Og det giver flere tabere end vindere.

Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Bent Larsen, Lars Løfgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Meget lettere, Nils Bøjden, er det at vende tilbage til en arbejdsformidling igennem fagforeningerne, hvor arbejdskraften er kendt, og hvor arbejdsgiverne kan være sikre på at få arbejdskraft formidlet med de rette kompetencer.

Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Josephine Kaldan, Jens Flø, Steen K Petersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Bent Larsen, Ib Christensen og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Meget lettere, Nils Bøjden, er det at vende tilbage til en arbejdsformidling igennem fagforeningerne, hvor arbejdskraften er kendt, og hvor arbejdsgiverne kan være sikre på at få arbejdskraft formidlet med de rette kompetencer.

Nils Bøjden

"Meget lettere, Nils Bøjden, er det at vende tilbage til en arbejdsformidling igennem fagforeningerne, hvor arbejdskraften er kendt, og hvor arbejdsgiverne kan være sikre på at få arbejdskraft formidlet med de rette kompetencer"

Jeg er ligeglad med hvem der udfører arbejdet. Men arbejdet skal udføres af noget der har en økonomisk motivation for at få de arbejdsløse i arbejde.

Nils Bøjden

En mere er statslige indkøbsordningen. Hvis man lokal kan købe det billigere skal det være op til den enkelte institution. Og der er masser af indkøb der kan udføres langt billigere end i de statslige indkøbsordninger. Uhensigtsmæssigheder bør fanges af revision og bestyrelse

Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Erik Fuglsang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Konkurrencestaten lever i bedste velgående under Mette Frederiksen.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Hanne Utoft og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Konkurrence fordre ikke samarbejde, men modarbejde!"

Forkert. Monopoler skaber modarbejde. Konkurrence skaber samarbejde.

Steffen Gliese

Økonomisk motivation er en svag form for motivation, der kun virker for ganske få mennesker, hvis den ikke indebærer egentlig tvang, og det er jo, hvad vi skal forlade igen.
Folk vil gerne, hvis de kan, især hvis de ikke ligefrem mister noget ved det.

Allan Stampe Kristiansen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

En mere er de statslige monopoler på trådløs kommunikation i det offentlige rum.

Vores kommune havde i forbindelse med renovering af lysmaster på hovedgaden brugt 100 kroner mere pr mast og etableret WiFi i det centrale byrum. Fantastisk ide.

Dette blev forpurret af teleselskaber som havde monopol via statslige udbud.

Steffen Gliese

En statslig indkøbsordning er en misforståelse, der i princippet lød godt: man kan spare penge ved at koncentrere indkøbene, ligesom man kan, når man passer børn i institutioner.
Men det begærlige private erhvervsliv giver ikke fordele for at opnå et privilegium, som det burde: det bliver tværtimod dyrere. Det skyldes, at det private erhvervsliv TROR på konkurrence, mens de fleste andre mennesker VED, at det handler om at gøre det, man kan, så godt som muligt, og helst bedre og bedre dag for dag - for at blive lykkelige.

Peter Knap, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Det var 5 hurtige. Og som tidligere skrevet findes dette i hundredvis. Og det er vores skattepenge og vores fælles ressourcer der misbruges i disse statslige overforbrug, penge der kunne være brugt langt mere fornuftigt. F.eks flere penge til forsorgssektoren.

Men det kræver at staten udsættes for konkurrence. Og masser af det.

Nils Bøjden

"Men det begærlige private erhvervsliv giver ikke fordele for at opnå et privilegium, som det burde: det bliver tværtimod dyrere."

Private firmaer har kun privilegie når de har monopoler. Ligesom staten.

Steffen Gliese

Private firmaer, der begunstiges af en statslig indkøbsordning, har privilegier.
Monopoler skal styres, men de er nødvendige, konkurrence giver et helt umådeholdent ressourcespild, for mange beskæftiger sig med det samme, i stedet for at sprede viden og færdigheder i en stadig højere grad af specialisering og indsigt i de enkelte områder. Så vi kan gøre tingene bedre imorgen, end vi gjorde i dag.

Lars Løfgren, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Nils Bøjden
04. juli, 2020 - 12:38
"Dette blev forpurret af teleselskaber som havde monopol via statslige udbud."

Og hvor er det du så ser samarbejdet i det?
Er det teleselskaber i flertal du ser som samarbejde.?

Jeg undres over, at Lars Trier kan begå en klumme om JAcob Ellermanns svagheder sim partiformand - uden at nævne, at ude i kulissen venter Søren Gedde - undskyld Søren Gade - på at komme til . Han tænker: "Lad nu bare Uffemandens søn vise, hvad han ikke dur til, og når det hele så sejler i Venstre, så er det min tur til (sammen med Ingen og Karsten Lauritsen og Tommy Ahlers som de pæne alibier) til at rette op på forholdene.
Søren Gade har alt den "folkelighed" og brutalitet som Jacob Ellemann mangler:

Erik Fuglsang

Konkurrence har som bekendt en disciplinerende effekt på de fleste aktører.
Der findes naturligvis eksempler på personer, som undertiden belønner den halvlunkne producent, men de fleste af os vil,alt andet lige, altid belønne den mest effektive udbyder.

Sådan burde det også være med offentlig velfærdsproduktion og visse myndighedsopgaver. Lad de mest effektive aktører løse opgaven, uanset om denne er privat eller offentlig. Vi er mange, der er ligeglade med, hvem der løser opgaven, men vi vil have opgaven løst effektivt, hvilket alt andet lige vil sige så billigt som muligt.

Steffen Gliese

Nej, Erik Fuglsang, så billigt som muligt gælder ting på et marked. Så godt som muligt er årsagen til, at opgaver lægges i offentligt regi, hvor ressourcerne reelt er uendelige.

Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Og hvor er det du så ser samarbejdet i det?
Er det teleselskaber i flertal du ser som samarbejde.?"

Teleselskaberne har fået et monopol fra staten og samarbejder derfor ikke, Som alle monopoler.

Nils Bøjden

"Private firmaer, der begunstiges af en statslig indkøbsordning, har privilegier."

Det er fordi de derved bliver monopoler.

Nils Bøjden

Det er ikke staten der internt skal kunkurrere med sig selv. Dett vil aldrig føre til bedre kundeoplevelser, kun billigere og dårligere produkter.

Staten skal derimod udsættes for konkurrence af private aktører som i mange tilfælde finder bedre, billigere og mere effektive måde at udføre et arbejde på.

Derudover skal alle offentlige chefers bonus målsætninger være offentlige da det fortæller hvordan vi prioriterer arbejdsfunktioner i det offentlige. Ikke hvor mange penge de får. Det er ret ligegyldigt, men derimod hvad de får pengen for. Og sidstnævnte er utroligt interessant.

Freddie Vindberg

Jeg stemmer ikke på Nils Bøjden.

Hans Larsen, Egon Stich, Peter Knap, Steffen Gliese, Flemming Berger, Steen K Petersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Niels bøjden, dit samfundssyn forudsætter at kollektivet er dumt. Og bliver ved med at være det. Det er vi så nogen, som håber på ikke er tilfældet. At individ såvel som kollektiv kan blive klogere. Og det klogeste vil altid være at samarbejde. At konkurrere indbyrdes om og privatkapitalisere på fællesejet er et på alle måder kæmpestort miljø-og sociokonomisk ressourcespild.

Erik Fuglsang

Steffen Gliese
04. juli, 2020 - 13:47
.."Så godt som muligt er årsagen til, at opgaver lægges i offentligt regi, hvor ressourcerne reelt er uendelige."
Prøv lige en gang at fremture med den påstand, at ressourcerne reelt er uendelige i det offentlige, og de vil slå en hånlatter op allerede i finansministerens forkontor.

Der er IKKE uendelige ressourcer i det offentlige. De er - som alle andre steder - knappe, hvorfor der må holdes hus med dem, og så er vi fremme ved definitionen på økonomi: Økonomi (gr. oikos + nomos, hus(holdning) + lov, altså egentlig ”regler for (eller styring af) en husholdning”)

Staten skal - for at bevare sin legitimitet - kun løse opgaverne i eget regi, hvis den kan gøre det på markedsvilkår. I denne kontekst vil det sige, at hvis en privat aktør kan levere velfærdsproduktion og tildels også løse myndighedsopgaver bedre/billigere, så skal staten lade den private aktør komme til fadet. Det er essensen i konkurrencestaten, som jeg ser det, og den støtter jeg helhjertet.

Randi Christiansen

Erik fuglsang@ - "hvis en privat aktør kan levere velfærdsproduktion og tildels også løse myndighedsopgaver bedre/billigere, så skal staten lade den private aktør komme til fadet. Det er essensen i konkurrencestaten, som jeg ser det, og den støtter jeg helhjertet."

Det bør naturligvis være således, at den bedste udfører opgaven. Indbyrdes konkurrence, = kamp om ressourcerne, i kollektivet er spild af tid og udtryk for manglende lederskab. Ødelæggende kræfter huserer iblandt os.

Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er meget længe sinde, at menneskeheden reelt har været underlagt knaphed på noget som helst.

Carsten Munk, Freddie Vindberg, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Steffen Gliese
Skulle da lige være mangel på menneskelighed. Måske samarbejdsevne også.

Tillgengæld mangles der ikke gælds slaver der ikke har råd til fri valg, og må holde sig til de gratis valg.
Kan også være vores repræsentative demokrati er retvisende repræsentativt.
Uærlige vælge bliver vel bedst repræsenteret af uærlige politikere.

Steffen Gliese, Randi Christiansen, Vibeke Hansen, Freddie Vindberg, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Lige nu konkurerer han med de andre ledere i blå blok. Som ordsproget, hellere vinde et slag (over de andre i blå blok), og tabe en krig (over Den Store Leder).

Erik Fuglsang

Hele vores kultur er gennemsyret af konkurrence, og det er der vel ikke noget forkert i?
Vi lærer fra barns ben, at kun de bedste kommer på pigernes 1.hold i håndbold og fodbold. Det samme gælder i skoleskak. De bedste kommer på 1.holdet, de næstbedste kommer på det næstbedste hold osv.. De ringeste må tage til takke med en plads på jumbo-holdet . Kun de studenter med de (sky)høje karakterer, kan komme i betragtning til optagelse på medicin-studiet osv. Sådan er virkeligheden.

Hvor ender vi mon henne, hvis ikke de bedste skal have pladsen på 1.holdet, de relativt få studiepladser på medicinstudiet eller have kontrakten på at løse en statslig opgave?

Vil vi hellere have, at det er de næstbedste (eller ligefrem de ringeste!!), der belønnes med pladsen landsholdet, studiepladsen på medicinstudiet eller kontrakten med staten?

Ib Christensen

Hvordan sikre vi, at det ikke er dem der vil og kan snyde der vinder på at snyde?
Best til at snyde er mest kvalificeret?
I sport er der dommer på stedet, så det kan ikke sammenlignes direkte.

Mit indtryk af, at 96% af erhvervslivets regnskaber er afsat til ikke kontrol, er ikke grund til tillid hos mig.
Og alt det vi igen og igen høre vi ikke må få at vide, af hensyn til at det vil gå ud over impliceredes konkurrenceevne hvis vi vidste noget, tyder ikke på fri konkurrence, hvor forbruger og samfund skal kunne fravælge de u kvalificerede. Og lever vi op til ansvaret, gives vores skattekroner ud, bag vores ryg.

En gang var der politikere der blev ved med at hive "den fri konkurrence" op af hatten som begrundelse for bl.a. privatisering.
Hvor længe er det nu siden de holdt op med overhovedet at nævne, at fri konkurrence skulle have interesse for dem.?

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Niels bøjden, dit samfundssyn forudsætter at kollektivet er dumt."

Det var dog en mærkelig tanke. Der er masser af opgaver der aldrig noigen side skal privatisers. De kommunale forsyningsselskaber der indeholder monopoler skal aldrig nogen sinde privatiseres. Det ville være en komplet idiotisk ide.

Togskinner i Banedanmark skal ikke privatiseres. Vi skal ikke have flere skinnesystemer eller togstyringssystemer. Dewrimod kan man privatisere al togkørsel uden problemer, en model man f.eks har brugt i den københavnske metro med stor success.

Teleledningerne skulle heller aldrig have være privatiseret.

Fængsler skal heller ikke privatiseret. Der er en pervers ide at skulle tjene penge på at andre skal spærres inde.

Så ideen om at jeg skulle mene at kolektivet ikke fungerer en en mærkværdig holdning.

Men jeg har en klar holdning til hvornår jeg mener at kollektiver ikke skal udføre opgaver og hvornår kollektivet bør stå for opgverne.

Hvad skulle nyheden og hemmeligheden være i den historie? Venstre har, så længe jeg husker, gået ind for konkurrencestaten, og har derfor altid ageret for privatisering som mål og middel i deres (u-)gerninger.

Slemt er det, men næppe et hemmeligt projekt.

Randi Christiansen

Niels bøjden@ - ´Staten skal derimod udsættes for konkurrence af private aktører, som i mange tilfælde finder bedre, billigere og mere effektive måder at udføre arbejdet på.´

Ud fra dine forskellige udsagn må jeg må konkludere, at det er lex niels, du advokerer for, mao din definition af konkurrencestaten.

Lad mig være helt klar : at tvinge borgerne til at konkurrere om føde, klæder og bolig er en stor forbrydelse. Som kun tjener den ene procent, der med fodbold, fjernsyn og frygt for udkommet er lykkedes at omtåge borgerne, så de tror, det er den eneste måde, man kan indrette kollektivet.

Og således tilraner den ene procent : følg pengene - find de ansvarlige - sig stadig mere miljø-og socioøkonomisk magt bl.a vha overvågning og kontrol med den stadig tydeligere hensigt at etablere one world order begrundet i terrortrusler, som de selv er ophav til.

Og fordi de kontrollerer informationsstrømmen i mainstreammedier og i stigende grad alle andre medier, kan de i høj grad kontrollere folkestemningen. Vi får f.eks. ikke korrekte informationer om rusland, putin og det nyligt overståede valg, der præsenteres som et overgreb på demokratiske rettigheder, fordi det udelades, at forudsætningen, for at putin kan forblive ved magten, er at folket stemmer på ham.

Man kan også nævne misinformationerne om begrebet antisemitisme, hvor det er lykkedes zionisterne at sidestille enhver kritik af deres politik med antisemitisme.

Det største kup, som det hidtil er lykkedes den verdensomspændende økonomiske mafia at gennemføre, er bedraget om, at privatkapitalisering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet er godt for alle. Hvordan er mig egentlig en gåde, for det burde være tydeligt for enhver med et par brikker at flytte med, at konsekvenserne af den ideologi er ødelæggende for miljø-og socioøkonomien og kun samler magten hos den ene procent. Som by the way gemmer sig i skattely og andre sindrige konstruktioner.

Skal vi finde os i at leve i et frygt og overvågningssamfund kontrolleret af en lille skjult mafia, som stjæler fællesejet og pisker os rundt i deres manege? Eller skal vi tage os sammen og identificere ondets ophav, eliminere det og insistere på samarbejdets frugtbare dynamik? Hvis ikke vi gør det, er det min sørgelige profeti, at kollektivets eksistens vil blive stadig mere udpint og slavegjort, Måske endda gå under. Som det jo før er sket med korrupte styrer.

Nils Bøjden
04. juli, 2020 - 12:35

Jeg er sådan set enig med dig i, at det er uhensigtsmæssigt, men det er af en anden årsag...

Når kommuner, regioner og stat indgår indkøbsaftaler, betyder det nemlig at storkøbsrabatten overføres direkte til disse instanser, medens institutionerne betaler "prisen".

Udefra, ligner det almindelig dumhed, at skulle betale for meget for sine indkøb, men i virkeligheden er der tale om en skjult besparelse på institutionerne, fordi provenuet af rabatten ender hos kommune, region eller stat.

Jeg kan kun betragte den fremgangsmåde som bund-uhæderlig.

Nils Bøjden

"Ud fra dine forskellige udsagn må jeg må konkludere, at det er lex niels, du advokerer for, mao din definition af konkurrencestaten."

Hvis du dermed mener at jeg ikke bare har overtaget andres holdninger, så ja.

Nils Bøjden

"ad mig være helt klar : at tvinge borgerne til at konkurrere om føde, klæder og bolig er en stor forbrydelse. Som kun tjener den ene procent, der med fodbold, fjernsyn og frygt for udkommet er lykkedes at omtåge borgerne, så de tror, det er den eneste måde, man kan indrette kollektivet."

SÅ er det bedre at tvinge andre til at pukle og betale alt for meget i skat? Det er bedre at bruge pengene forkert i den offentlige sektor så der ingen penge er til de der har behov, men vi betaler alt for meget for andre område? Det er i min optik en mærkværdig tanke.

Nils Bøjden

"Udefra, ligner det almindelig dumhed, at skulle betale for meget for sine indkøb, men i virkeligheden er der tale om en skjult besparelse på institutionerne, fordi provenuet af rabatten ender hos kommune, region eller stat."

Forkert. Den ender i administrationsomkostninger.

Randi Christiansen

Niels@ - "SÅ er det bedre at tvinge andre til at pukle og betale alt for meget i skat? Det er bedre at bruge pengene forkert i den offentlige sektor så der ingen penge er til de der har behov, men vi betaler alt for meget for andre område? Det er i min optik en mærkværdig tanke"

Hvor andre steder end dit eget tankespind har du fået den mærkværdige tanke, at jeg siger det?

Og skal vi finde et fælles fundament for kollektivet, nytter det ikke, at enhver kører frem med sin helt egen udformning af f.eks. konkurrencestaten. Vi må finde de grundlæggende principper, der er så indlysende rigtige, at vi kan enes om dem. Jeg mener ikke, at fortalerne for de grundlæggende principper i konkurrencestaten har andet end vrøvl og tågesnak at komme med.

Randi Christiansen

Her et spændende indlæg fra zetland.dk om en ny økonomisk teori udviklet af matematikprofessor boghosian

Fra zetlands introduktion : "Et hold fysikere har lavet en model for, hvordan økonomisk ulighed opstår. Og den modsiger ... alt hvad klassiske økonomer ellers har påstået"

https://www.facebook.com/1078577488/posts/10219829027850982/

Sider