Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kvinde var ikke værge for dement 90-årig, da hun gav TV 2 samtykke til skjulte optagelser

Barnebarn fik først værgemål, efter at der var afsagt fogedforbud mod TV 2’s skjulte optagelser og familien kunne ifølge landsretten ikke lovligt give samtykke til de skjulte optagelser af dement kvinde. TV 2 vil have sagen videre til Højesteret
Det var først flere måneder efter optagelserne i efteråret 2019, at Charlotte Ahm blev indsat som værge for sin bedstemor, den 90-årige Else, som optræder på skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården, der den seneste uge er gået landet rundt.

Det var først flere måneder efter optagelserne i efteråret 2019, at Charlotte Ahm blev indsat som værge for sin bedstemor, den 90-årige Else, som optræder på skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården, der den seneste uge er gået landet rundt.

Henning Bagger

Indland
13. juli 2020

Det var først flere måneder efter optagelserne i efteråret 2019 – og fem dage efter fogedforbuddet i marts i år – at Charlotte Ahm blev indsat som værge for sin bedstemor, den 90-årige Else, som optræder på skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården, der den seneste uge er gået landet rundt.

Derfor kunne Charlotte Ahm ikke give samtykke til, at TV 2 kunne foretage de skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården i oktober og november 2019, fremgår det af landsrettens kendelse om fogedforbuddet mod TV 2 fra den 30. juni.

Charlotte Ahm bekræfter over for Information, at hun ikke var værge for den demente kvinde, da de skjulte optagelser fandt sted.

»Nej, det er rigtigt,« siger hun.

»Men det er som familie og som pårørende, at vi giver tilladelse til TV 2 om, at de kan lave optagelserne. Jeg synes, kommunen skal trække det fogedforbud tilbage. Det her er så vigtigt at få frem, og de kan jo se, at der er stor interesse for sagen,« siger Charlotte Ahm.

Selv, hvis Charlotte Ahm havde været værge på tidspunktet for optagelserne, så er krænkelsen ved optagelserne så vidtgående, at landsretten vurderer, at det lå uden for, hvad hun som værge kunne give samtykke til.

I kendelsen skriver landsretten, at »meddelelse af samtykke til optagelserne og videregivelse af dele heraf i en tv-udsendelse ligger imidlertid uden for rammerne af, hvad C (Charlotte Ahm, red.) kan gøre som værge, idet det må betragtes som en usædvanlig og vidtgående beslutning vedrørende meget personlige forhold.«

Landsretten fastslår også, at Charlotte Ahm ikke bagudrettet kunne give TV 2 tilladelse til optagelserne, efter at hun i marts blev beskikket som værge for den demente kvinde. Charlotte Ahm ville »heller ikke som værge efterfølgende kunne godkende et retsstridigt indgreb, som hun selv i et vist omfang havde medvirket til, med den virkning, at det blev retmæssigt«.

Ifølge landsrettens kendelse om fogedforbuddet fra 30. juni 2020 kunne den 90-årige kvinde ikke selv, på grund af sin demens, give samtykke til optagelserne. Ud over barnebarnet gav syv børn til den 90-årige kvinde samtykke til optagelserne, der fandt sted i oktober og november 2019.

Men landsretten har i sin kendelse om fogedforbuddet fejet alle de pårørendes tilladelser til TV 2 af bordet. Ingen af den demente kvindes andre nære pårørende kunne »på hendes vegne meddele samtykke til optagelserne eller videregivelse af disse,« skriver landsretten i kendelsen. Det fremgår af kendelsen, at landsretten finder, at de tilkendegivelser, som de pårørende havde givet til TV 2, ikke er »gyldige samtykker, der indebærer, at TV 2’s optagelser af denne grund har været retmæssige«.

TV 2’s nyhedsdirektør Mikkel Hertz bekræfter over for Information, at Charlotte Ahm ikke var værge, da hun gav samtykke til optagelserne på plejehjemmet.

»Else havde ingen værge på det tidspunkt. Alle hendes syv børn, plus det barnebarn, som havde søgt om at blive værge – og som kommunen havde fundet egnet til at blive værge – de gav alle deres samtykke til, både at vi lavede optagelserne, og at vi gjorde det med henblik på offentliggørelse. Jeg synes, at syv børn og et barnebarn, der alle vil den gamle det bedste … summen af deres samtykker, det gjorde udslaget for mig,« siger Mikkel Hertz.

»Et af de centrale spørgsmål er, at et samtykke fra i alt otte pårørende ikke vejer tilstrækkeligt tungt til, at vi kan sige, at vi har tilladelse. Problemet er, at den demente selv er ude af stand til at give samtykke. Vi havner i et vakuum, hvor landsretten kræver, at der er et samtykke, men der er ingen, der kan give det. Dermed har man skabt et lukket rum, hvor det er meget svært at lave den form for journalistik,« siger han og fortsætter:

»Det her handler ikke kun om det enkelte plejehjem. Det handler om, hvorvidt der er en usund kultur i ældreplejen. Mit job giver først mening, når vi kan publicere det, som er væsentligt at publicere. Jeg mener, at hele Danmark skal have mulighed for at se den dokumentar. Den har væsentlig, offentlig interesse,« siger Mikkel Hertz. Han er nu sammen med tre andre medarbejdere på TV 2 sigtet for de skjulte optagelser. 

TV 2 vil forsøge at få fogedforbuddet behandlet i Højesteret, bekræfter nyhedsdirektør Mikkel Hertz.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for at forholdene i ældre og hjemmeplejen tages op til debat og forhåbentlig kan skabe en bedre ældrepleje, hvor det igen bliver tid til ordenlig pleje og ikke længere jagten for effektivisering ved stadigere og stadigere hurtigløb fra de ansatte.

Håber at befolkningen og politikerne vågner op så "vi" igen kan få skabt en god og ordenlig ældrepleje med tilfredse burgere og et glad personale.

Men skjulte optagelser er ikke vejen frem.
En selv oplevet historie. I 1990'erne blev min søster ikke behandlet ordenligt af et hold nattevagter. De ville ikke tage hende op osv når hun ikke kunne holde ud at lægge i sin seng - for det skulle hun . Derfor sov jeg mange nætter hos hende og vi liftede hende selv op i hendes kørestol. Dag og aftenholdet var forargede og det sluttede med, at natholdet blev fyret.
Der har altid være rigtige gode plejere og dårlige plejere - det er ikke et stort-hvidt billede.

Karsten Aaen, Jane Jensen, Per Torbensen, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Mette Poulsen, Poul Anker Juul, Anne Søgaard, Frederikke Nielsen, Søren Nielsen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Som værger har man vel også pligt til at tilgodese den værgedes værdighed.

Karsten Aaen, jørgen djørup, Henning Kjær, Eva Schwanenflügel og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Jeppe Lindholm

"Som værger har man vel også pligt til at tilgodese den værgedes værdighed."
Potentielt kunne en stor fed check fra EB nok rykke lidt ved definitionen på værdighed.

Henning Kjær

»Det her handler ikke kun om det enkelte plejehjem. Det handler om, hvorvidt der er en usund kultur i ældreplejen."

Hvis det ikke drejer sig om det enkelte plejehjem, men om der er en usund kultur i ældreplejen , så må der strengt taget være mange andre muligheder for skulte optagelser med tilsagn til offentliggrelse fra en ældre der ikke er dement.

Den smule beskrivelse jeg har læst om videoen, så tvivler jeg på at en ikke dement ældre person vil give tilsagn til at blive offentlig fremvist/udstillet i så personlig private situationer.

Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech og Mette Poulsen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Der var ingen værge og derfor sporte man alle der kunde blive det.
Når man ikke vil have disse optageser ud kan det skyldes at det vil give krav om at der skal bruges venseligt flere penge på velfærd. Alle topskattelætteserne skal så rolles tilbage.

Karsten Aaen, Ole Henriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Godt hvis fogedforbuddets lovlighed prøves i Højesteret.

Vi har iflg. Grundloven ytringsfrihed, som ikke må begrænses af hverken stat, myndigheder eller domstole. Folketinget kan stifte alle de love man lyster men må ikke på nogen måde forhindre udgivelse af noget skrift eller lignende. Enhver har ret til, uhindret, at offentliggøre hvad som helst - hvilket dog ikke betyder at det altid er straffrit.

Ib Christoffersen

Det kan godt være Aarhus Kommune har sikret et fogedforbud mod at TV2 viser optagelserne. Men denne køren rundt i manegen giver markant bedre eksponering af selve problemstillingen. Tillykke til Aarhus Kommune med de indtil nu 4 selvmål.

Karsten Aaen, Jens Ole Mortensen, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Rikke Nielsen-- Jeg ser ikke Else som uværdig, men at hun bliver behandlet uværdigt. Og hvem kan vurdere bedre end de pårørende, om Else ønskede at få videoen offentliggjort. Denne debat om tekniske detaljer om hvad loven siger og de juridiske spørgsmål. Viser en svaghed ved det danske velfærdssamfund. Det er ikke bygget på altruisme og empati. Jeg siger ikke at personale ikke kan være empatiske og altruistiske, men et system, hvor dette, ikke, er et issue , men udelukkende bygger på uddannelse og akademiske betragtninger. Der vil der altid dukke sager som denne frem. Socialt sikkerhedsnet er fint, men man bør tage altruisme og empati med i overvejelserne.

Frederikke Nielsen

Jens Ole Mortensen

Jeg har vist ikke skrevet at dem gamle demente dame er uværdig, men at hun er blevet behandlet uværdigt, ja, krænket. 2 gange (mindst). Første gang i den situation i videoen og anden gang, da videoen af den uværdige situation blev publiceret til almindelig skue og nyfigenhed.

At jeg så provokerende skriver, at en stor fed check fra EB (EB betaler nemlig gerne for sådanne ydelser) formentlig kan ændre lidt på de pårørendes holdning til værdighed, fortæller jo nok mest om, hvad jeg synes om deres indføling i denne sag.

Personligt ville jeg aldrig, ment som ALDRIG, tillade personer i mit ansvar, at blive udstillet på en tilsvarende måde offentligt. Det er dybt nedværdigende. Og EB kunne sagtens have valgt andre metoder til at vise grovheden i situationen end at udstille den gamle demente dame på den måde. De kunne have lavet tegninger, de kunne have skrevet samtalen ned etc.

Vi har ikke grænseløs ytringsfrihed i Danmark, det er fejlagtigt forstået. Så ville børneporno jo også være tilladt. Hvad ville du sige til, hvis EB viste en børneporno-video for at vise os danskere, hvor grove seksuelle krænkelser små børn kan blive udsat for? Målet helliger midlet?

Karsten Aaen, Ole jakob Dueholm Bech, Per Christensen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar