Nyhed
Læsetid: 4 min.

Leverandører til Bestseller bruger coronakrisen til at fyre fagligt aktive

Fabrikker i Myanmar, der leverer til danske Bestseller, har brugt coronakrisen som anledning til at fyre fagforeningsmedlemmer og erstatte dem med uorganiserede arbejdere. Bestseller har iværksat en uafhængig undersøgelse af sagen
Kontorbygninger til tøjfirmaet Bestseller i Aarhus Havn. Den danske virksomheds leverandører i Myanmar har med coronakrisen som anledning fyret fagforeningsmedlemmer og erstattet dem med uorganiserede arbejdere.

Kontorbygninger til tøjfirmaet Bestseller i Aarhus Havn. Den danske virksomheds leverandører i Myanmar har med coronakrisen som anledning fyret fagforeningsmedlemmer og erstattet dem med uorganiserede arbejdere.

Thomas Vilhelm

Indland
2. juli 2020

På grund af coronakrisen skulle der indføres social afstand på fabrikken, lød beskeden – og derfor skulle 107 af fabrikkens cirka 1.800 ansatte fyres. 

Men massefyringen kom tre dage efter, at en ny fagforening var blevet registreret på fabrikken – og der gik ikke mere end fire dage efter massefyringen, så blev de tomme pladser erstattet med uorganiserede arbejdere, der blev hentet fra en anden fabrik i byen.

Fabrikken er Huabo Times i Pathein i Myanmar. Fabrikken syr tøj af mærkerne Vero Moda og ONLY, der forhandles af den danske Bestseller-koncern.

De lokale fagforeninger i Myanmar opfordrer nu Bestseller til at lægge pres på fabrikkens ledelse for at få genansat de fyrede.

Ud af de 1.800 ansatte på Huabo Times-fabrikken havde 50 meldt sig ind i den nye fagforening inden fyringsrunden. Blandt de 107 fyrede var 26 fagforeningsmedlemmer og ledere af fagforeningen. Flere af de øvrige fyrede havde udtalt støtte til den nye fagforening.

På en anden fabrik, der leverer til Bestseller, blev samtlige fagforeningsmedlemmer fyret. Også her skete det med henvisning til coronakrisen. Rui-Ning-fabrikken i Yangon leverer til Bestsellers ONLY-mærke. Her var der i alt 1.158 personer ansat, hvoraf 298 havde meldt sig ind i en fagforening.

I to fyringsrunder i starten af april blev samtlige 298 fagforeningsmedlemmer fyret. Derudover blev 26 uorganiserede ansatte også afskediget. Ledelsen på fabrikken forklarede i et brev i juni, at det var på grund af Covid-19-situationen og dykket i omsætningen, at de mange ansatte blev fyret.

’Samvittighedsløst’

16 af de fyrede fagforeningsmedlemmer fra de to fabrikker har nu i et brev til Bestseller opfordret til, at den danske virksomhed lægger pres på fabrikkernes ledelser for at få genansat de fyrede. I brevet betegner de 16 fagforeningsmedlemmer det som »samvittighedsløst« at bruge coronakrisen som påskud til at ødelægge fagforeningerne.

»De påstod, at opsigelserne ville gøre det nemmere for arbejderne at holde en sikker afstand til hinanden. Men blot fire dage efter afskedigelsen overførte ledelsen 200 arbejdstagere, som ikke var i fagforening, fra en af ​​deres andre fabrikker som erstatning for fagforeningsarbejderne,« skriver de fyrede fagforeningsmedlemmer i brevet.

»Ledelsen har retfærdiggjort deres handlinger på baggrund af coronavirussen og brugt de økonomiske følger som en undskyldning, men hvordan kan det medføre, at de kun fyrer fagforeningsmedlemmer, imens arbejdstagere, der ikke er i fagforeninger, kan fortsætte arbejdet?«

»Disse fyringer har været meget hårde for os. Vi tjener cirka tre dollar om dagen på fabrikkerne, så vi har ingen opsparinger. Vi har børn, der skal have mad. Vi har syge forældre, hvis medicinregninger vi skal betale. Situationen skræmmer os,« står der videre i brevet.

Fagforeningerne på de to fabrikker i Myanmar ønsker ikke, at Bestseller skal boykotte fabrikkerne, men at der bliver lagt pres på fabrikkerne, så de genansætter de fyrede.

Brand på fabrikken

Siden fyringerne har fagforeningerne forhandlet med de to fabrikkers ledelse om at få folk genansat. På Rui-Ning var fagforeningslederen Kyaw Thu Zaw blandt de fyrede.

På trods af, at ledelsen flere gange har skrevet under på erklæringer om, at de fyrede fagforeningsmedlemmer og fagforeningsleder Kyaw Thu Zaw ville blive genansat, er dette endnu ikke sket.

I juni var der brand i et elektrisk anlæg på fabrikken. Fagforeningen havde tidligere udtrykt bekymring over de elektriske installationer. Ingen arbejdere kom til skade ved branden, men arbejderne var utrygge og ville ikke være på fabrikken, før anlægget var kontrolleret. De fik at vide, at de ville blive trukket i løn, hvis de forlod fabrikken.

De fyrede fagforeningsmedlemmer fra Huabo Times ønsker blandt andet, at Bestseller skal presse fabriksledelsen til at genansætte de fyrede ansatte og sikre dem løn med tilbagevirkende kraft. Derudover ønsker fagforeningsfolkene, at Bestseller fremadrettet holder kontakt med fagforeningerne for på den måde at holde sig informeret om forholdene på fabrikkerne i Myanmar. Men de ønsker ikke, at Bestseller skal droppe deres underleverandører:

»Det forbedrer ikke vores position, men vil føre til ødelæggelsen af vores fagforening.«

I begge sager er der en lokal ngo, »Let’s Help Each Other«, der støtter arbejdet med at organisere de ansatte på fabrikkerne. Den lokale ngo bliver støttet af organisationen Clean Clothes Campaign, som kører kampagne på baggrund af hændelserne.

Bestseller undersøger sagen

Hos Bestseller forklarer kommunikationschef Morten Norlyk, at Bestseller kender til sagerne på de to fabrikker:

»Vi tager dem meget alvorligt, og vi er fortsat på sagerne.«

Morten Norlyk forklarer, at Bestseller har iværksat en undersøgelse af sagen om fyringerne:

»Vi har iværksat en dybdegående uafhængig undersøgelse af sagen via en kvalificeret lokalt forankret organisation med speciale i arbejdstagerrettigheder. Baseret på udfaldet af denne undersøgelse vil vi tage de rette skridt. Dette kan indebære, at vi kræver, at leverandøren genansætter afskedigede medarbejdere. Samtidig vil vi fortsætte de bestræbelser, vi allerede er aktive omkring, som støtter op om at etablere stærke, lødige og stabile faglige strukturer i Myanmar.«

Bestseller har været i dialog med den danske fagforening 3F og arbejder sammen med både 3F og de anerkendte fagforeningsorganisationer i Myanmar CTUM og IWFM om at få etableret en egentlig juridisk mæglingsinstans – en voldgift – i Myanmar.

»Der er brug for en neutral instans, som er godkendt af alle parter,« siger Morten Norlyk.

»Vi har naturligvis et helt grundlæggende princip om, at organiseringsfrihed er en ret, som skal beskyttes. For at det kan blive virkelighed i lande som Myanmar, kræver det, at strukturerne kommer på plads, samt at arbejdsgivere såvel som fagforeninger accepterer de strukturer,« siger Morten Norlyk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg vil gerne købe tøj fra en koncern der støtter fair fagforeninger det. Og det lyder rigtig godt at de har 3F, med.

Thorkel Hyllested

Hold nu fast I sagen, Inf. indtil støvet har lagt sig, og et resultat er fremkommet. Bestseller følger åbenbart ikke af sig selv med i produktionsforholdene, eller vender det blinde øje til, indtil andre reagerer. Hvad med at sætte focus på Bestsellers generelle indsats i forhold til underleverandører?

John Scheibelein, Marie Hansen, Liselotte Paulsen, Bjørn Pedersen, Kim Houmøller, Ib Christensen, Ete Forchhammer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor begynder Bestseller overhovedet et samarbejde med den slags leverandører?

Liselotte Paulsen, Kim Houmøller og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Gør alt for at undgå støtte til Bestseller. Krisen viste klart de ikke er værdige til at modtage mine beskedne midler. "Normal" er ejet af Bestseller, som åbenbart ikke mente husleje var noget man betalte til tiden.

Matas sendte alle de midler retur, de havde modtaget under krisen!

Freddie Vindberg

Hvem er det godt for, at Bestseller får produceret deres varer i Myanmar og Kina?

Ib Christensen

@Freddie Vindberg
Hvem køber det?

Hold hold hold - lad nu lige støvet lægge sig, før Bestseller skal på hjul og stejle.
Mig bekendt høre begrebet "trigger happy" til i en anden sfære !
Ro på venner