Læsetid: 4 min.

Nygifte Mette Frederiksen lever i et åbent forhold med støttepartierne

S-regeringen bruger samme trick som en kamæleon: Alt efter hvilke flertalskombinationer, der byder sig til i Folketinget, er S-regeringen i stand til at skifte politisk farve. I løbet af det første år er hele fem vidt forskellige flertal blevet brugt, og netop derfor står den smalle étpartiregering i dag så historisk stærkt
Mette Frederiksens rød-grønne flertal sætter i virkeligheden kun en ramme for forhandlingerne, som andre partier så indbyrdes kan udfylde. Og støttepartierne accepterer – indtil videre – troløsheden.

Mette Frederiksens rød-grønne flertal sætter i virkeligheden kun en ramme for forhandlingerne, som andre partier så indbyrdes kan udfylde. Og støttepartierne accepterer – indtil videre – troløsheden.

Mads Claus Rasmussen

18. juli 2020

Divide et impera. Del og hersk. Hemmeligheden bag S-regeringens overrumplende styrke har været en sjælden parlamentarisk evne til at spille de andre partier ud mod hinanden. I løbet af sit første leveår har den smalle étpartiregering været alle utro og brugt skiftende flertal på kryds og tværs af Folketinget. Forligenes politiske farvetone har været bestemt af flertalsmulighederne, ikke omvendt.

Inden hun tiltrådte som statsminister, lovede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, da også, at hun ville regere efter »mandaternes logik« – altså lade flertallene bestemme på forskellige politikområder, eksempelvis ét flertal på udlændingeområdet og et andet i EU-politikken. Manøvren er lykkedes over al forventning, og de politiske partnere omveksles løbende.

Udgangspunktet er og bliver det rød-grønne flertal med de tre partier, som Socialdemokratiet skrev forståelsespapiret med sidste sommer: Enhedslisten, De Radikale og SF har fungeret som en loyal tilbagefaldsposition.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
  • Oluf Husted
  • Katrine Damm
  • Chris Ru Brix
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Olaf Tehrani, Kurt Nielsen, Oluf Husted, Katrine Damm, Chris Ru Brix, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

"Man må sno sig sagde ålen" - i øvrigt en fin analyse Trier.

Lasse Nielsen, Johan á Rogvi, Halfdan Illum, Nette Skov, Helle Walther, Malcolm McGugan, Holger Nielsen, Kurt Nielsen, Oluf Husted, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Det er stabiliserende for vores land, og øger sammenhængskraften, når regeringen finder midtsøgende Socialdemokratiske løsninger. Det var en katastrofe med sidste venstreregering, der lavede fløjpolitik. Det var også en katastrofe med Helle Thorning, som slet ikke lavede Socialdemokratisk politik.

Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, Kim Houmøller, jens christian jacobsen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Per Torbensen, Carsten Hansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jens Flø, stabiliserende ja, men visionært? og rækker perspektivet ret langt? Langt nok?

Søs Jensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Jens Flø, Tina Peirano, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

God idé med denne serie, der kommer ned i detaljerne om Socialdemokratiets manøvrerum.

Måske er det også på grund af denne uforlignelige mulighed for fleksible flertal, at S muligvis vil tøve med at udskrive valg på baggrund af deres rekordhøje meningsmålinger..?

Enhedslisten bør oppe sig, og få flere mærkesager ud over rampen, ellers mister partiet betydning.

Søs Jensen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Tina Peirano, Ron Levy, Halfdan Illum, Martin Rønnow Klarlund, kim hertel, Hans Larsen, Holger Nielsen, Kurt Nielsen, Oluf Husted, Katrine Damm, Ete Forchhammer og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

"Forligenes politiske farvetone har været bestemt af flertalsmulighederne, ikke omvendt."
Lyder dejlig demokratisk :-)

Carsten Hansen

Er der nogen der er overrasket over udviklingen ?.

Det blev annonceret før valget hvordan en socialdemokratisk regering ville agere i tilfælde af at flertallet skiftede til dets fordel.
Det hele er forløbet som forventet.

Og enig i at både F og Ø skal markere sig og trække A så langt til mod venstre som muligt.
Skulle der efter næste valg være et A-F-Ø flertal på tinge, hvilket så absolut er muligt, så er jeg ikke sikker på at A vil ændre ret meget i strategien.
Så ikke noget med at falde i søvn F og Ø. Politik skal føres her og nu; ikke en gang i fremtiden.

René Hansen, Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Helle Walther, Holger Nielsen, Kurt Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, samarbejdende folkestyre kalder vi det, når regering og folketing navigerer mellem hinandens mærkesager, deadlines og naturkatastrofer. Det er ikke altid lige kønt, men det skaber resultater som baglandene kan se sig selv i. Finansministeren havde ry for at gøre det samme, da han var borgmester i Aarhus.

Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, Lisbeth Glud og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Netop CH.@ Mette F sagde før valget nøjagtig det, der sker, vi vil arbejde til begge sider i FT. Det er mest holdbart for samfundet. Og det er sket. De vil aldrig være økonomiske og reformivrige nok for R, aldrig grønne nok for R Ø og SF, aldrig stramme nok for DF og nye borgerlige, og V og K er så de partier som man bruger når de andre er for stejle. Jeg glemte LA, men dem tror jeg forsvinder. Summasumarum, den socialdemokratiske grundpille er jo ikke så langt fra de fleste partier. Nogle er lidt mere ekstreme til højre, andre til venstre, men i det store og hele er flertallet i folketinget meget lig S på de fleste områder. Nok derfor det kører så godt og stærkt for statsministeren. og så har hun folks tillid.

Liselotte Paulsen, Jens Flø, Tina Peirano, Lasse Nielsen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Ja det kan gøre lidt ondt på os.som er mere røde end de t regeringen lige viser, men samtidig så er der vel ingen som mener at der skal regeres og at ideologien herhjemme er pragmatisk, og jeg går ud fra at vi det lidt røde lejr ikke ønsker revolution og boykot af de mere borgerlige synspunkter? Ok,hvis jeg skulle bestemme så skulle militæret skrottes så godt som og NB og DF fryses ud-men det er ikke realistisk,vi skal alle have vores hadeobjekter.

Liselotte Paulsen, Jens Flø, Lasse Nielsen, Lisbeth Glud og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Mette Lauridsen

Kunne du eventuelt uddybe, hvilke metaforer du ikke bryder dig om?

Ellers er det lidt svært at tage stilling ;-)

Britta Routhier

Hvis MF havde været en mand, havde man så (i overskriften) fremhævet, at han var nygift? Og illustreret med et bryllupsbillede?