Læsetid: 4 min.

Pensions-Arne kan blive første offer for formandsopgør i DF

Statsministeren er dybt afhængig af Dansk Folkeparti for at kunne indfri sit valgløfte om en differentieret pensionsalder. Men det rød-gule flertal vakler: Nye krav fra Kristian Thulesen Dahl kan gøre efteråret til et surt show for Socialdemokratiet
Et formandsopgør ulmer i Dansk Folkeparti, og formand Kristian Thulesen Dahl (th.) har desperat brug for at markere sig over for den unge udfordrer Morten Messerschmidt (tv.).

Et formandsopgør ulmer i Dansk Folkeparti, og formand Kristian Thulesen Dahl (th.) har desperat brug for at markere sig over for den unge udfordrer Morten Messerschmidt (tv.).

Philip Davali/Ritzau Scanpix

1. august 2020

Styrkeforholdet er pludselig vendt på hovedet i dansk politik: Den hidtil bomstærke statsminister Mette Frederiksen (S) vil her i efteråret blive skæbnesvangert afhængig af Dansk Folkeparti. Og den ramponerede partiformand Kristian Thulesen Dahl har omvendt muligheden for at genvinde noget af sin styrke og sætte betingelserne for den længe ventede pensionsaftale med S-regeringen.

Hun har selv bragt sig i den politiske kattepine. Under valgkampen gav Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vælgerne et løfte, som hun nu har svært ved at indfri i praksis som statsminister: Da hun skubbede en ny ordning med tidligere tilbagetrækning for nedslidte frem foran sig som sit personlige prestigeprojekt, gjorde hun regning uden vært. De Radikale nægter nemlig fortsat at lægge stemmer til.

Nu står Dansk Folkeparti til at kunne diktere detaljerne – og ikke mindst kræve indrømmelser på andre politikområder. I et interview fredag krævede Thulesen Dahl, at en ny pensionsordning skal finansieres ved besparelser på udlændingeområdet:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Anders Graae
 • Kim Folke Knudsen
 • Olaf Tehrani
 • Eva Schwanenflügel
 • Marianne Stockmarr
 • Gert Romme
 • John Scheibelein
 • Stig Bøg
 • Kurt Nielsen
 • Torben K L Jensen
 • Niels-Simon Larsen
Katrine Damm, Anders Graae, Kim Folke Knudsen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Gert Romme, John Scheibelein, Stig Bøg, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Trier - du glemmer at Danmark sammen med resten af Vesten er på vej ind i en mangeårig depression hvor uddannelse af arbejdsstyrken - her særlig ungdommen bliver prioriteret frem for den ældste generation og i virkeligheden står vi samme sted som da efterlønnen blev indført for at beskytte mod os mod en kronisk ungdomsarbejdsløshed - så jeg vil æde min fiktive gamle hat på at Arne får sin pension. Underligt er det at alle synes at glemme nutidens udfordringer når det drejer sig om arbejdsudbud og det gælder sgu også dig - Lars Trier Mogensen.

jørgen djørup, Vibeke Hansen, Anders Graae, Kim Folke Knudsen, Dennis Tomsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Helle Walther, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Jakobs, Stig Bøg, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skyldes, Torben K L Jensen, at den professionelle klasse tror, at vi lever i en helt anden virkelighed, end vi gør. De tror i ramme alvor, at folk har købt en ide om homo economicus og lagt den gode, gamle fællesskabsorienterede borger på hylden. Først reaktionerne under corona-epidemien har åbenbart vist, hvad alle vi andre altid har vidst: at mennesker af kød og blod går forud for abstrakte forestillinger om værdi og værditilvækst, baseret på matematiske systemer.
Deadline i aften behandlede det på interessanteste vis, og det er åbenbart nærmest en åbenbaring for dem, der har troet, at beregninger, statistik og antropologiske forestillinger, som hele menneskehedens historie har modbevist, var uantastelige sandheder.
Jeg er chokeret over den naivitet blandt mennesker, der passerer for at være nogle af vore klogeste og mest oplyste.

Anders Graae, Kim Folke Knudsen, Halfdan Illum, Dennis Tomsen, Ole Frank, Lisbeth Glud, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Niels Makholm, Marianne Stockmarr, Sven Elming, Søren Bro, Stig Bøg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Mon Socialdemokratiet står så svagt?Lige nu mister DF stemmer til Nye Borgerlige og Socialdemokratiet. Morten Messerschmidt søger at dække den nationalkonservative fløj af og Thulsen Dahl den socialdemokratiske fløj. Men RV mister stemmer til sociademokratiet og venstrefløjen kan blive så stærk, at RV er helt uden betydning ved et nyvalg. I sidste uge hørte jeg i radioen, at Morten Østergaard ikke var helt afvisende for at se på ”Arnes tur”, hvilket glædede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Kan RV (der fik en del stemmer på sin udlændingepolitik ved sidste valg) virkelig lade DF være ledende i udlændingepolitikken?

Vibeke Hansen, Anders Graae, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Niels Jakobs, Torben K L Jensen, Jørn Pedersen, Marianne Stockmarr og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Dansk Folkeparti er ikke et konstruktivt parti, det er udelukkende et "imod"parti. De kan ikke noget selv, men de kan destruere andres gode intentioner. Se nu tildækningsforbudet, som det har fået indført imod, nu er der en konflikt mellem tildækningsforbud og tildækningsforbud.
DF er det mest ynkelige Danmark har fostret i nyere tid.

Kim Folke Knudsen, Torben Pedersen, Per Kortegaard, Ole Frank, Holger Nielsen, John Andersen, Ellen Jeppesen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Helle Walther, Mogens Holme og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Vi skal meget overveje, at økonomi og især nationaløkonomi er en meget stor fiktiv størrelse. Det drejer sig om fordeling, det er netop fordelingen man kæmper om. Især de borgerlige vil ikke give noget fra sig, det er de fattige, der skal betale gildet hver gang.

Hanne Ribens, Randi Christiansen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Analyse, som sagtens kan være forkert: Hvis det nu viser sig i løbet af efteråret, at embedsværket melder ud, at såkaldt objektiv tildeling af tidlig pension rent teknisk ligger udenfor mulighedernes grænse og uagtet enhver god vilje, så kan måske ikke engang en anden bølge corona bære skylden for at der ligesom ikke allerede er truffet en afgørelse for Arne og så kan modsatrettede kræfter i DF sagtens gå hen og blive både embedsværkets og Mette Frederiksens redning. Om det så bliver Messerschmidt eller Dahl, der får æren for at bringe fornuften til torvs, kan vel egentligt være ligegyldigt. Pokalen lander under alle omstændigheder hos MF, som jo er underlagt den regel at ét er hvad man lover når man er i opposition, noget andet hvad man kan gøre når man er blevet statsminister - hvilket nogle gange er langt mindre end man skulle tro. Herefter tilfalder håneretten Kloge Åge, der med rette kan sige til Arne: hvad sagde jeg! ( Åge sagde, at spørgsmålet er ikke om Arne får sin pension eller ej, for det gør han selvfølgelig ikke, alt den stund at det koster knapper og at alle andre politikker advokerer for en højere pensionsalder. Tilbage er så kun spørgsmålet om på hvilken måde han ikke får den.

Helle Walther

Jeg tror, gentager tror, jeg har intet bevis, at Østergård vil støtte op om Arnes pension, nok kræve noget med klima, men det kan S leve med, fordi ellers vil DF presse på med udlændinge stramninger, som hverken R eller de andre regeringsbærende partier kan se sig selv i. Jeg tror sågar MF kan tage et valg på den ting. Jeg tror ikke. han er så populær som han selv bilder sig ind.
Messerschmidt har ingen selvkritik eller selverkendelse, og KTD har helt misopfattet hvad der skal til for at DF kommer over de 6 % igen. Det lille ord medindflydelse, studiegrupper, politisk ide udvikling. Men deres vælgere slår hælene sammen og siger javel Pia til alt. De få der siger fra ryger ud. Skifter parti.

Kim Folke Knudsen, Holger Nielsen, Steffen Gliese og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Helle - en radikal vil hellere sælge sin oldemor før han indrømmer han tager fejl om noget som helst.

Søren Kristensen

Morten M. har for længst bevist at han har det der skal til og han har oven i købet, ligesom fx. en Fogh havde, evnen til at komme tilbage efter en begmand - og se fuldstændig renset ud. Altså afhænger successen udelukkende af om hvorvidt han får sagt noget populistisk. Vælgerne er jo ikke gået, de mangler bare noget at stemme på og hvis ikke de finder det hos DF er der både Nye Borgerlige og Socialdemokraterne/tiet at vælge imellem. Kunne de så ikke lige så godt stemme på Kong Kristian, spørger du sikkert. Nej, for siden Pia har været ind over og i realiteten desavoueret formanden, skal der bare nye boller på suppen, det skal der bare. Også selv om de er gamle.

Jeppe Lindholm

Dansk Folkeparti er ikke andet end Venstres lakajer. Det har befolkningen efterhånden fundet ud af med de seneste 20 års ødelæggelser af forholdene for den almindelige lønmodtager. Folkeparti ??? Ha ha ha.

Helle Walther, Anders Graae, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sagen er nok den modsatte: at hvis DF ikke går med til en tidlig pension, har de mistet al troværdighed i hovedparten af deres vælgeres øjne.
Pensionsspørgsmålet er det eneste, der for alvor flytter flertal i Danmark: Nyrup tabte på efterlønnnen i 2001, berøvet enhver troværdighed, Thorning tabte på det i 2015, berøvet enhver troværdighed - og først da S igen begyndte at love anstændige aftrædelsesmuligheder for partiets kernevælgere, kom fremgangen i tilstrækkelig grad.

Helle Walther, Peter Gløde, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Bent Gregersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Enhedslisten vil under ingen omstændigheder gå med til DF's strammerforslag. Det har de sådan set allerede meldt ud.
(Det glemte LTM at få med i analysen)

Og derfor kan der ikke skabes flertal for forslaget, såfremt DF fastholder deres krav, medmindre Radikale ændrer mening.
Venstre har jo meldt ud, at de slet ikke vil være med til en "ny efterløn".

Så er der coronakrisen.
Vil Mette Frederiksen virkelig udskrive valg, hvis 'anden bølge' rammer Danmark til efteråret?
Det tror jeg ikke på.

Snarere bliver forhandlingerne udskudt til krisen er overstået.

Kim Folke Knudsen, Dennis Tomsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Messerschmidt var medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti, valgt ved Europa-Parlamentsvalget 2014 med IMPONERENDE 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal personlige stemmer der nogensinde er givet i Danmark.[1] Dermed slog han Poul Nyrup Rasmussens rekord fra 2004 på 407.966 personlige stemmer, dog ikke procentmæssigt, hvor Messerschmidt fik 20.5 % og Nyrup fik 21,5 % af de afgivne stemmer.

I 2009 blev han valgt med det 3. højeste antal – 284.500 personlige stemmer.[2] Det er det næststørste antal ved et dansk EU-parlamentsvalg.

64.OOO kr. spørgsmålene er naturligvis, dels om disse mange, mange vælgere kan genaktiveres, dels om de nye friske trut i værdikamps-trumpeten mod den i DFs optik omsiggribende islamisering af fædrelandet kan give DF en særdeles tiltrængt vælgermæssig fremgang !

Randi Christiansen

Faktisk interessant at høre clement i dag. Biologen talte om naturens storhed og forfatteren, om at grøn realpolitik er i fremgang - alle var enige om, at vi må omstille fra at være en ignorant storforbrugende art til at indgå mere bevidst i kredsløbet og respektere den natur, som er vores eksistensgrundlag. I gårsdagens deadline advokerede talspersonen fra baltic line f.eks. for synspunktet, at med naturgas bevæger polen sig i den rigtige retning.

For man kan ikke tale arne uden at tale økonomi, og den kan man ikke tale om uden at tale om klima-miljø-og fordelingspolitik.

Erik Fuglsang

@Randi Christiansen
01. august, 2020 - 19:

Hvis vi nu - for en gang skyld - ser bort fra, hvad vi selv mener, og i stedet for vurderer nøgternt på, hvad der bliver gennemført, hvordan vurderer du så følgende spørgsmål, Randi:

Hvordan mon det går med at lande et forlig om Arne og tidligere tilbagetrækning ?

Kommer der et forlig?

Lægger DF stemmer til og får de - i returkommission - kraftige udlændingestramninger , der får venstrefløjen til at himle op?

Randi Christiansen

Erik fuglsang : Vurderer nøgternt på, hvad der bliver gennemført? Tjoh, det afhænger af flere faktorer men vigtigst, hvordan det egentlig står til med finanserne? Sålænge den vurdering er afhængig af, hvem der kommer med den, er det svært at sige hvilken fortællling, der vinder. Men klart at mf og s vil kæmpe for den. Så vi får se.

Og mht messerschmidt, er hans meld og feld sager gået glemmebogen eller hvad?

Erik Fuglsang

Randi Christiansen:
Jeg tvivler på, at vi får et forlig. MF vil måske være tilfreds med, at han hun kan sige, hun prøvede ihærdigt, men det var ikke muligt. I næste valgkamp kan hun holde DF ansvarlig for, at der ikke kom noget forlig. DF vil omvendt kun indgå et forlig, hvis betalingen i form af markante udlændingestramninger (hjemsendelser) er tilpas høj. Det vil de næppe få. Endelig vil DF sikkert sige, at der allerede er en glimrende seniorpensionsordning, og at det rækker til behovene.

Der er - med andre ord - ikke nogen stærk fælles interesse i et forlig, som jeg ser det, og derfor kommer der næppe noget forlig - men jeg kan jo tage fejl (igen!)

Jeg ved ikke, om vælgerne vil reagere på Meld og Feld sagen. Den pynter næppe på Messerschmidts CV og omdømme, men om hans vælgere kan se igennem fingrene med en evt. kritik, aner jeg ikke.

Jeg tvivler imidlertid ikke på, at DFs vælgere forventer og forlanger nogle markante (andre vil sikkert sige skingre) trut i værdikamps-trompeten, og, på det punkt, tror jeg, at Messerschmidt - af den klassiske DF vælger - opleves som en meget stærkere stemme end Thulesen Dahl.

Randi Christiansen

Erik fuglsang - Ja, messerschmidt har jo ordet i sin magt, men ligefrem at se igennem fingre med at han har begået præcis den form for misbrug af offentlige midler, som han anklager eu for at institutionalisere?

Og df har ingen egl interesse i arne, med mindre de får en høj betaling? De spiller i så fald højt spil, hvis det betyder, at mf kan give dem skylden for, at hun ikke kan levere på et område, som må formodes at være vigtigt for både hendes og ihvertfald nogen af deres egne vælgere.

Men igen, 'its the economy stupid', og hvordan er brikkerne fordelt på de indre og ydre linjer? Resultaterne af dét spil, som vi ikke kender alle algoritmerne i, ser vi ad hoc.

jens peter hansen

Jamen det må da være EL og de andre papirunderskrifter der skal klare ærterne. DF kan gå fra og til. De er da ikke regeringens understøtter .

Eva Schwanenflügel

@ jens peter hansen

Da de Radikale ikke er interesserede i at støtte Arnes pension, (de var jo med til at 'forbedre' seniorpensionsordningen med VLAK), så mangler regeringen mandaterne til at gennemføre forslaget.

Og DF (som gerne vil ses som partiet der passer på 'den lille mand') og deres mandater svarer pudsigt nok til de Radikales. Derfor kan de benyttes istedet, men de forlanger en høj pris.
Alt for høj for Enhedslisten :

"Dansk Folkepartis krav om, at udlændinge skal betale for tidlig pension til nedslidte, vækker harme i Enhedslisten.

"Vi kommer aldrig til at lægge navn til udlændingestramninger som betingelse for at gennemføre en ny pensionsordning. Vi er fire partier, som ønsker en tidligere tilbagetrækning for nedslidte, og så bliver det forhåbentligt gennemført," siger arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (EL)".

https://www.altinget.dk/artikel/el-efter-df-krav-udlaendinge-skal-ikke-b...

SF vil ifølge artiklen heller ikke være med til at finansiere Arne, ved at "tage fra dem, der har mindst", flygtninge på hjemsendelsesydelse eller kontanthjælp.

Det er derfor, det bliver så vanskeligt at få kabalen til at gå op.

Steffen Gliese

DF står i en situation, de ikke har befundet sig i før: de er nødt til at demonstrere viljen til at hjælpe de gamle! Gør de ikke det, mister de yderligere stemmer.

Helle Walther, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Arnes tidligere pension. Den bliver ikke til noget. Vent til de offentliggør Finansloven. Her vil de første krisetegn vise sig. I efteråret kommer konsekvensen af 1. bølge af COVID19, hvor den 31 eller 30 i måneden bliver lig med uddeling af fyringer. Hjælpepakkerne skal udfases eller måske overvejelse fornys endnu en gang. Når skatteindtægterne begynder at skrumpe så erstattes råderummet af fornyede krav om besparelser.

Afsæt penge til endnu en hjælpepakke, hvis det hele skrider en gang til med epidemien i vinteren 2020 2021.

Personligt vil jeg hellere bruge penge på at forbedre dagpengesystemet massivt. 5 års dagpenge ret for ældre over 50 år. 3 års dagpengeret for alle over 30 år. Væk med genoptjeningskravet for dagpenge. Flere midler til rigtig efteruddannelse og omskoling af vores arbejdsløse kolleger. Helt væk med det vanvittige kontrolbureaukrati. Dagpengene skal udbetales som var det på linie med løn. Du tilmelder dig og du afmelder dig. Vi får brug for et velfungerende solidarisk dagpengesystem som kan lægge en bund under forsørgelsen for de mange, som risikerer at blive arbejdsløse.

Arnes tidlige pension må vente, det er min mening. Hans tidlige pension er ikke min prioritet.

Der er behov for at nedslidte medarbejdere kan trække sig selv tilbage, men det nuværende forslag dur ikke. Politikerne skal ikke sidde og være smagsdommere og afgøre, hvilket fag som berettiger til tidlig pension. Det er forskelsbehandling af borgerne så det klodser. Vi betaler jo alle sammen til folkepensionen og hvorfor skal så kun nogen faggrupper kunne gå fra før tid medens andre som også kan være nedslidte får svaret nej.

Randi Christiansen, Marianne Jespersen, Miklôs Tōtfalusi, Steffen Gliese, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Læs sara merings sidste artikel, og I vil forstå, hvad der egentlig er på spil, nemlig magt over økonomien. Som pt ikke er i hverken politikernes eller befolkningernes men i pengemagtens hænder. Som den godt nok har bedraget sig til, men som det alligevel er forbundet med visse udfordringer at tilbagetage.

Herunder et grundlæggende opgør med forbruger-og konkurrencestaten. Så grundlæggende at hr og fru danmark må acceptere en stor omlægning af livsstil - hvilket vi under alle omstændigheder er nødt til. Spørgsmålet er bare, om den ene procent fortsat skal tillades at bevare sine privilegier og fortsat skal tillades at bestemme over ressourceforvaltningen? Læs hvad inge røpke, professor i økologi, i samme artikel mener om den sag.

Søren Kristensen

DF skal bare ud med nogle forklaringer om at det er (videnskabeligt bevist at det er) meget sundere at arbejde som gammel, end det er at gå på pension og at de selvfølgelig kun er ude på at hjælpe de gamle, herunder Pia Kjærsgård med at komme tilbage til debatterne. Så går kabalen fint op. (Ved ikke hvad der går af mig, jeg plejer ikke at hjælpe DF med argumenter).

Helle Walther

Nej Eva @ MF er jo ikke dum, så kommer der en 2. bølge for alvor, så er jeg enig. Håber danskerne holder reglerne, så vi ikke skal opleve australske tilstande. Alle burde gå med ansigtmasker udenfor hjemmet, hvor der er mange mennesker.
Torben @ enig generelt, men selv en radikal kan vel blive klogere. Husk da Jelved ville være statsminister røg partiet ned på spærregrænsen, flirteriet med Ellemann har også svækket Østergaard. R ligger under valgresultatet, så de skal tænke sig rigtig godt om.

Eva Schwanenflügel

Helle, nej, MF er temmelig langt fra at være dum, heldigvis for vores allesammens helbred.

Spørgsmålet er blot om hun kan holde til det borgerlige pres, såfremt hun igen vil lukke ned for samfundet.

De vil hyle og skrige som (vild)svin ;-)