»De råbte ’grønlænderluder’ ned til mig fra studentervognen«

Da 31-årige Johanne Aviaja Rosing gik i 1.g, råbte en flok drenge ’grønlænderluder’ efter hende. Information taler den kommende tid med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres erfaringer med racisme og diskrimination
Da 31-årige Johanne Aviaja Rosing gik i 1.g, råbte en flok drenge ’grønlænderluder’ efter hende. Information taler den kommende tid med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres erfaringer med racisme og diskrimination

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
16. juli 2020

Jeg var lige gået ud af mine forældres hus i Humlebæk, da jeg så en studentervogn komme kørende. Det gjorde mig lidt spændt og nervøs, fordi jeg gik i 1. g. De var jo 3. g’ere.

Studentervognen trillede langsomt forbi mit hus. Vi var på en lille villavej, og de var vist ved at orientere sig. Jeg kiggede op til dem, der stod i vognen og smilede, for jeg kunne mærke, at de var ved at henvende sig til mig. Men pludselig rejste drengene sig op – de har vel været ti – og råbte højt i kor: »Grønlænderluder« ned til mig. Der må have været nogen i studentervognen, der kendte til min familie, for jeg ser ikke så grønlandsk ud.

Mit smil stivnede. Udover det viste jeg ikke nogen som helst form for ubehag i situationen. I stedet gik jeg videre ned ad vejen for at nå et tog. I det øjeblik, jeg satte mig i toget, begyndte jeg at græde.

Jeg har bagefter tænkt, at det var ærgerligt, at jeg ikke sagde fra. Men det skyldes nok, at jeg hele mit liv har fået de her kommentarer. Jeg husker engang, at en gruppe piger kom over til mig og sagde, at nogle drenge på gymnasiet synes, jeg så sød ud. Det gjorde mig helt vildt glad. Men da de skulle til at gå, var der en, som tilføjede: »Det er bare virkelig ærgerligt, at du er grønlænder.«

De her kommentarer har altid givet mig et enormt stort ubehag. Jeg har aldrig vidst, hvordan jeg skulle reagere. Mine lærere i folkeskolen sagde til mig, at jeg ikke skulle tage det så tungt. Det var, som om det ikke var noget, jeg havde lov til at være ked af. Det er ikke noget, jeg har talt med min familie om. Jeg har altid haft følelsen af, at de måtte have haft værre oplevelser end mig, og at det, jeg havde oplevet, ikke var så slemt. 

Johanne Aviaja Rosing

  • 31 år
  • Opvokset i Humlebæk, bor i København i dag
  • Videnskabelig assistent på Syddansk Universitet
  • Far er halv grønlænder, mor er dansker

Jeg ser nemlig ikke lige så grønlandsk ud som mange fra min familie. Jeg har lyst hår og grønne øjne. På den måde er jeg privilegeret, fordi jeg både har et dansk navn og lyst hår. Det er derfor, jeg har været i tvivl, om jeg skulle fortælle min historie: Fordi jeg kan gå under radaren.

Men i forbindelse med den her bevægelse, der er sat i gang, er jeg begyndt at fortælle om mine oplevelser til mine venner. Det har jeg aldrig gjort før, og det viser sig, at de bliver meget chokerede, når de hører om det. Det har overrasket mig, for jeg troede, at det var helt åbenlyst, at disse ting sker. Men for folk, der ikke selv har oplevet det, er det ikke åbenlyst. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at folk begynder at dele deres historier.

Siden episoden med studentervognen, bliver jeg nervøs, hver gang en studentervogn kommer kørende forbi. Det minder mig om den følelse, jeg havde i kroppen den dag. Om ikke at høre til, og som om jeg ikke har helt lige så meget ret til at være her som de andre.

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Racismedebatten ruller. For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres personlige erfaringer med racisme og diskrimination.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Young-suk No

Det er det værste. For dem der kalder andre de nedsættende ord, har nok glemt alt om det, men dem der har været udsat for det, får en varig mén af det i form af fremmedgørelse og mindreværd.
Disse historier skal ud i skolerne, uddannelsesinstitutionerne og publicservice kanalerne og kun gennem kollektiv erkendelse af problemet, kan vi forhindre gentagelserne.

Mohammed Mroue, Dagmar Holdensen, Jann Ringtved, Flemming Berger, Søren Cramer Nielsen, Elisabeth Andersen, Christian Mondrup, Rolf Andersen, Ivan Mortensen, Olaf Tehrani, Karsten Aaen, Holger Nielsen, Helle Abel, Thomas Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Johanna Haas, Gitte Loeyche, Elisabeth From, Claus Nielsen, Anker Heegaard, Werner Gass, erik pedersen, Ole Frank, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Marie Vibe og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

I / M Ø R K E T

må racisterne udfordre deres fordomme. Måske sandheden da vil dæmre for dem. Den at vi alle er berigende forskellige; hver har vi vores historie: som indbefatter så meget andet, så meget mere; end den da: usynlige hud. Formørkede mennesker; udforsk mørket; og da håber jeg: I vil se det enestående, som også denne unge kvinde: Johanna er <3

Søren Cramer Nielsen, Sonja Marie Tandrup Jensen, Christian Mondrup, Karsten Aaen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Ole Frank og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Det virkeligt ubehagelige her er, at de kender hende og de er i flok. De har måske gået og snakket om hende på denne måde, fra hun startede på gymnasiet. Så det er sexistisk, racistisk mobberi. Hvis nogen oplever det, skal de reagere omgående. Stoppe studentervognen og smide de drenge af. Henvende sig til rektor på gymnasiet, fordi der er et kæmpe problem med en mobbekultur, som sikkert findes andre steder end i den klasse. Der burde kunne udstedes bøde for en sådan opførsel. Klassekammeraterne burde have stoppet festen og givet den overfaldne første g-er en undskyldning.

Randi Christiansen, Dagmar Holdensen, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Anja Knoblauch, Elisabeth Andersen, Søren Cramer Nielsen, David Zennaro, Sonja Marie Tandrup Jensen, Christian Mondrup, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Olaf Tehrani, Karsten Aaen, Holger Nielsen, Thomas Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Johanna Haas, Gitte Loeyche, Elisabeth From og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Ronny Christensen

Jeg ser ikke deres skældsord som racistiske, men som uvidenhed. Racisme er et "velovervejet" menneskesyn og ikke noget tilfældigt. Uanset hvad de har råbt, så fortjener ingen at blive ekskluderet fra fællesskabet.
Jeg er pæredansk og alligevel er jeg en hel barndom/ungdom blevet kaldt racistiske skældsord og meget andet. Mange har efterfølgende undskyldt deres mobberier og som en af dem fortalte, så følte han jeg var en trussel mod hans egen popularitet.
Når jeg selv ser tilbage, er min oplevelse at lærerne ikke havde og stadig ikke har de pædagogisk værktøjerne og derfor undgår "kampen".
I en alder af nu 40 år er det største tab, at jeg aldrig får en barndomsven.

Mohammed Mroue, Estermarie Mandelquist, Inga Rasmussen, Gaderummet Regnbuen, Hans Aagaard, Holger Nielsen, Thomas Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

16/jul/2020

Mmm ... min forståelse af såkaldt
racisme er, at kun et menneske
med lavt eller meget lavt selvværd
har behov for, bevidst eller ubevidst,
at nedgøre et andet menneske :-( ...

Venlig hilsen
Claus

Lillian Larsen, Ronny Christensen, Gitte Runge, Jan Fritsbøger, Rolf Andersen, Anders Graae, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I Danmark har det grønlandske folk lige siden kolonitiden været udsat for nedsættende behandling og anskuelse.
Grønlændere var (er) 'som små børn', og kunne (kan) ikke 'styre sig selv'.
(Disse beskrivelser har vi bl.a. fra Knud Rasmussen)

Sådan går det nemt for folkeslag, der bliver 'annekterede'; de mister deres kultur, og står pludselig uden holdepunkter.

Hvad angår ordet "Eskimo" :

"Årsagerne til, at betegnelsen eskimo ikke er populær blandt nogle er flere. Først og fremmest er ordet eskimo en betegnelse, som indianere i Canada brugte om deres arktiske naboer, og som de hvide opdagelsesrejsende siden lånte. Det er altså ikke et ord, de arktiske folkeslag selv fandt på. Der er uenighed om, hvad ordet eskimo betyder, men i mange år mente man, at eskimo betød "en, der spiser råt kød". Andre mener, at ordet er indiansk og betyder "dem, der fletter snesko". Inuit derimod er et ord, der findes i de forskellige inuit-sprog og betyder "mennesker".

https://jyllands-posten.dk/premium/international/ECE10227122/inuit-eller...

Derfor bliver "grønlænder" eller "eskimo" ofte brugt som skældsord, eller nedsættende om mennesker, man gerne vil mobbe af én eller anden grund.

Det er ekstremt ubehageligt at blive råbt ad, næsten uanset hvad der bliver sagt..
Så meget desto værre bliver det naturligvis, når det er
1) Folk man ser op til
2) Folk man kender
3) Folk, der råber i kor
4) Folk, der sammenkæder éns etnicitet, køn, udseende eller andet, med et negativt ladet ord som 'luder'.

Alt sammen klassisk mobbe-teknik.

Og som det påpeges ovenfor af Ronny Christensen, behøver det overhovedet ikke være racistisk ment, det bliver så bare resultatet at det selvfølgelig opfattes sådan.

- Og det kan sagtens være, det er drenges måde at udtrykke at en pige er attråværdig - dybt suk..
Imidlertid bliver det til aggression, og det er uacceptabelt i alle sammenhænge, hvad end intentionen er !!

Vi må simpelthen blive meget, meget bedre til at behandle hinanden med respekt og anerkendelse - og det starter i hjemmet og skolen.

Tak for din historie, Johanne :-)

Ronny Christensen, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Bianca Jørgensen, Jann Ringtved, Søs Dalgaard Jensen, Søren Cramer Nielsen, Frederik Rosing, Marie Jensen, Jonathan Frosten, Christian Mondrup, Rolf Andersen, Viggo Okholm, Ivan Mortensen, Karsten Aaen, David Zennaro og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Elsker dine kommentarer generelt i avisen, Eva. Kloge velovervejede, vidende og inkluderende. Tak.

Gitte Runge, Lillian Larsen, Søs Dalgaard Jensen, Søren Cramer Nielsen, Christian Mondrup, hanne plaschke, Ivan Mortensen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jonathan Frosten

»De råbte ’grønlænderluder’ ned til mig fra studentervognen«. De var stive og dumme, højt oppe at køre og tænkte ikke med hovedet. Gud ved om alkohol havde været lovligt, hvis det var blevet opfundet for 10 år siden, eller 100 år siden. Nej vel?
Du skal have lov til at være ked af det, men ikke i for lang tid. De idioter er som udgangspunkt ikke værd at bruge din tid på, medmindre det giver sig udslag i en artikel, der kan få os til at snakke om, hvordan vi behandler andre mennesker i dagens Danmark

godspeed

Ronny Christensen, Inga Rasmussen, Lillian Larsen, Ivan Mortensen, Viggo Okholm, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ingemaje - tusind tak for de rosende ord, det betyder meget for mig :-)

..Og ros til dig, fordi du netop praktiserer anerkendelsen, så den kan mærkes :-)

Søs Dalgaard Jensen, Jonathan Frosten og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jonathan Larsen

Gad vide, om drengene overhovedet ville have fundet på at mobbe Johanne med hendes oprindelse plus kalde hende luder, hvis det fra begyndelsen af havde været et totalt no-go i familien og skolen..?

Vi er simpelthen alt for dårlige til at italesætte mobning og diskriminerende behandling her i landet.

Det hjælper ikke at sige til nogen, de 'ikke skal tage sig af det', eller at de 'bare skal grine med', fordi det jo bare var en joke.

Til gengæld ville det nok hjælpe mere, hvis man sagde noget til mobberne.
Det sker alt, alt for sjældent.

Dagmar Holdensen, Jan Bisp Zarghami, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Jonathan Frosten anbefalede denne kommentar
Jonathan Frosten

@Eva Schwanenflügel:
Du har ret, det er ikke kun alkohol, men, normer værdier, hvilket sprog vi taler, og hvor vi hører det fra. Det er ord og en omgangstone, vi lærer fra omgivelser, venner, familie, på jobbet og via alle de medier vi kommer/ er i. Jeg tror dog også, at alkoholen her har spillet ind, men igen du har ret, det skal komme et sted fra.
Vores sprog over for hinanden, er efter min mening blevet værre i nogle cirkler. måske spiller det lidt ind, at man på de sociale medier skal råbe "højt" for at blive hørt. Dette tager mange med ud i det almindelige liv.
På den anden side, var vi også møghamrende stride i min ungdom. Undertegnet var et regulært dumt svin, specielt når der var alkohol involveret. det er nok derfor, jeg er lidt fordomsfuld over for dette stof.

Ronny Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

He he, Jonathan, det kan vi godt blive enige om; når alkohol går ind, ryger fornuften ud..

Desuden bliver nogle mennesker aggressive, når de bliver fulde.

Rolf Andersen

Jeg er mest bange for, hvor disse drenge fra gymnasiet i Nordsjælland ender i erhvervslivet.

Hvis deres skoling/uddannelse i folkeskolen (?) og gymnasiet sammen med deres forældres opdragelse har ført til dette resultat ved en studenterfest, frygter jeg, hvordan de vil opføre sig i deres videre erhvervskarriere ...

Lillian Larsen, Anja Knoblauch, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Rolf Andersen

Danish psycho, er jeg bange for :-(

Thomas T. Jensen

Det groteske ved situationen er, at Johanne Aviaja Rosing er en afsindig smuk kvinde, og for en flok liderlige og fulde 3. G'ere virker hun helt uopnåelig. Svar: Hun må nedgøres, så man kommer på samme linje. Men resultatet er ikke opløftende.
Hvor ville det være godt, hvis nogle faderfigurer kunne formidle, ikke lidt, men en stor portion "courting" tips til ynglingene. Altså regulær og høflig kurmageri, som afspejler godmodig interesse, så vi ikke som i dag havner i racistisk nedgørelse.

Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Gaderummet Regnbuen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

eg er mest bange for, hvor disse drenge fra gymnasiet i Nordsjælland ender i erhvervslivet.

Hvis deres skoling/uddannelse i folkeskolen (?) og gymnasiet sammen med deres forældres opdragelse har ført til dette resultat ved en studenterfest, frygter jeg, hvordan de vil opføre sig i deres videre erhvervskarriere ...
Skriver Rolf Andersen.
3.gerne har gået på gymnasiet i 3 år, hvad fanden har folkeskolens "skoling" med det at gøre ? Hvad bliver det næste er det børnehaven og vuggestuen der er ansvarlig. Unge mennesker i flok er undertiden rædselsfulde og her ondskabsfulde og formentlig skidefulde. De har alle stemmeret og de er selv ansvarlige for deres opførsel og gøren og laden. Skulle far og mor sidde på drukvognen og holde Malthe og Mathilde i hånden? Hold nu op ! Det var det de skidderikker skulle have gjort !

jens peter hansen

For sådan omkring 30 år siden var den en bande/gruppering af ubehagelige pæredanske unge der terroriserede den nordlige del af Amager og havde forkærlighed for at skabe frygt på Amagerbrogade. En aften havde de lyst til at overfalde en en ung mand med asiatiske rødder på en grillbar. Her havde de dog gjort regning uden vært for den unge mand var noget i retning af ungdomsmester i en kampsport. De fire,fem rødder røg ud af grillbaren og fik mange smæk før en af dem ringede efter politiet. Da panserne kom var der ingen der havde set noget, men på skolen grinede vi meget over de klø de havde fået. Undertiden får flokmentaliteten sin fortjente straf.

Ronny Christensen, Lillian Larsen, Jann Ringtved, Eva Schwanenflügel og Jonathan Frosten anbefalede denne kommentar
Jonathan Frosten

@jens Peter Hansen: “hvad fanden har folkeskolens "skoling" med det at gøre ? Hvad bliver det næste er det børnehaven og vuggestuen der er ansvarlig”
Ja, det vil jeg mene. Vi ryger meget hurtigt i vuggestue og børnehave og får dermed en dobbeltsocialisering via forældre og pædagoger andre børn osv. Vi får indtryk hele livet, og det blandt meget andet er med til at forme os. Så ja, det vil jeg sgu argumentere for.
Udover det fed historie fra Amager :).

jens peter hansen

Når nogle kommer med modbydelige tilråb ønsker slagsmål som fx tumbede fodboldfans er det så fordi de ikke har fået den rette vejledning i vuggestuen ? Mon ikke det er fra det fællesskab de har fundet uden for institutionerne. Det er vel ikke gymnasiet der har gjort dem rå, men det faktum at de unge simpelthen er sammen. Det kendes i grupper som i gruppen kan optræde rå uden at føle sig personlig ansvarlig.Men en 18 årig er ansvarlig for sine handlinger.

Jonathan Frosten

@jens Peter Hansen
Du har fuldstændig ret i, at nogle subkulturer har nogle specifikke normer og værdier, som kan være helt ude i hampen for den almindelige dansker, men som kan virke tiltrækkende på nogle mennesker. Men det kan jo godt hænge sammen med for eksempel dårlig trivsel fra barnsben, og en skolegang der gik ad helvedes til. Det kan være, at en ung knejt, der har fået mange nederlag får succes som slagsbror og opnår anerkendelse af den vej.
Det behøver dog ikke at være sådan. Jeg læste på et tidspunkt om en ung mand, der i artiklen var anonym, men som var hooligan i sin fritid. Han arbejdede i en bank og havde haft en almIndelig opvækst. Han brugte slagsmålene som en måde til at komme af men sine frustrationer på, så der er ikke noget entydigt svar.
Du kan sagtens have haft en hård barndom og gøre det godt alligevel, men nogle gange ligger nogle af svarene på noget alt det lort du har lavet i din fortid.
Det er ikke ensbetydende med, at du ikke har et ansvar som myndig, og det er heller ikke ensbetydende med, at du kan bruge din barndom og ungdom som undskyldning, for at være en røv. Men nogle gange kan en hård og dårlig opvækst være en af forklaringerne på en idiotisk opførsel.

Det var det sidste herfra

God fredag :)

jens peter hansen

Jeg medgiver at en hård og ukærlig opvækst kan være årsag til rå opførsel, men gymnasieelever der råber er vel næppe en gruppe der lige kommer under den kategori. Det er ikke institutionerne der gør dem rå. Fra 2 års alderen bliver alle børn i DK opdraget til venskaber, tolerace og medmenneskelighed. Det kan gerne være at virkeligheden ikke er så rar, men det er ikke Hitlerjugend, der som bekendt opdrog til had, fanatisme og sammenhold. En opdragelse man tog med sig efter krigen. Når nogle fulde unge mennesker skaber sig så ubetænksomt, råt og hjerteløst så er ikke pga af en hård opvækst, men sikkert et udtryk for indestænkte frustrationer, som de altså ikke kunne tøjle. Det bliver de bare nødt til.

Jonathan Frosten

@jens peter hansen:"Det er ikke institutionerne der gør dem rå. Fra 2 års alderen bliver alle børn i DK opdraget til venskaber, tolerance og medmenneskelighed.".

Nej men det ændrer vel ikke ved, at du stadig slæber en masse værdier, normer, fordomme osv med ind i institutionerne via andre kanaler som den nære familie, slægtninge, fritidsjob, sport osv.

I institutionerne er der også subkulturer, der har andre normer og værdier end dem, der er de officielle værdier. Det kan være en subkultur på en skole, hvor den opførsel de repræsenterer er grænseoverskridende og krænkende. I sådan en gruppe kan der være en leder eller flere, dem der deltager aktivt, medløberne og ofrene.

Nogle gange er de ikke engang klar over deres opførsel er krænkende, for alle i gruppen gør det jo. som du selv siger, ingen personlig ansvar. Nogle gange er ofrene andre grupper, de ser ned på eller ikke bryder sig om. Eksempelvis gruppen i hestevognen, der var fordomsfulde mod Grønlændere. Lur mig om nogle af dem ikke har lidt dårlig smag i munden idag.
Og den gruppe eller grupper der har denne opførsel, har lært det et sted fra og det kan være både fra hinanden, fra familie, fritidsjob, folkeskolen osv.

Det fantastiske er, at den slags opførsel kan aflæres. Det tager bare lidt tid.

tak for en god sludder/diskussion

Mads Kjærgård

De skulle have læst noget "Lillegut" og spist nogle Eskimo is, så havde de ikke været så fandens ignorante! Men dybest set, som en ven sagde til mig, så hænger der egentlig mere skidt ved ordet Grønlænder end Eskimo! Men lad os vælte et par statuer og sån, så bedrer det sig nok! Eller måske gør det ikke. Den gode Sebastian Haffner, påstår et sted, at Nazityskland havde gode vilkår, qua den sundhed- og helse bølge, der gennemstrømmede Tyskland i 20'erne. Der tænker jeg, at det er en situation ikke helt ulig den vi befinder os i. Og med Corona og det had, der nu har fået sin endelige motor, så ser jeg kun elendighed så langt øjet rækker. Dertil kommer revitaliseringen af racebegrebet, som får os til at kure ned ad rutchebanen med fuld fart på. Alt det arbejde, der blev og er, lagt i at få racebegrebet endelig væk er spildt! Bare vent og se, I tror det bliver bedre, men lad os se om et halvt år. Jeg håber dog, at jeg kan lægge mig helt ned og sige jeg tog fejl! :-)

Mads Kjærgård

Men se lige det til japanske samfund og tænke så lidt over, hvorfor pokker, der komme så megen sadistisk pornografi derovre fra. Hvorfor opfører de sig som s... når de fx. tager toget! Når man øger trykker uden en sikkerhedsventil, så eksploderer kedlen måske!