Interview
Læsetid: 2 min.

»Han sagde, at jeg aldrig ville blive lige så dansk som dem«

For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information i den kommende tid med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres erfaringer med racisme og diskrimination. Dette er Lisbet Bro Clausens fortælling om en dag i 2016, hvor hun var ude at handle med sin søn, da to mænd blokerede for, at hun kunne tage en børneindkøbsvogn med et flag på
Indland
14. juli 2020
Lisbet Bro Clausen er adopteret fra Sri Lanka. Hun har oplevet diskrimination flere gange, blandt andet da hun var ude at handle med sin seksårige søn.

Lisbet Bro Clausen er adopteret fra Sri Lanka. Hun har oplevet diskrimination flere gange, blandt andet da hun var ude at handle med sin seksårige søn.

Sarah Hartvigsen Juncker

Det var en helt almindelig dag, og jeg skulle bare ud at handle ind i vores lokale brugs i Ullerslev på Fyn. Min dreng på fem år var med, og han ville gerne have sådan en af de der små indkøbsvogne. Foran stod to mænd og blokerede, så vi ikke kunne komme forbi. Jeg spurgte pænt, om vi måtte tage en af vognene bag dem.

De kiggede op og ned ad os uden at flytte sig. Så sagde den ene: »Husk at se på flaget« med reference til det flag, der var fastgjort til vognen. Han fortsatte med et fjoget udtryk i ansigtet: »det danske flag«.

Jeg spurgte, hvorfor han sagde sådan. Han svarede, at det vel sagde sig selv. Så fik jeg nok. Jeg stod der med min søn, og han skulle ikke have lov til at tale sådan til os. Jeg sagde, at vi var lige så danske som ham. Han svarede, at det blev jeg aldrig. Jeg fortalte ham, at jeg var adopteret, og om han havde hørt om ordet adoption. Til det sagde han nej, men han havde hørt om ordet ’erektion’.

Jeg blev helt paf. Der stod andre folk rundt om os og hørte det hele, men der var ikke én eneste, der blandede sig eller sagde fra.

Det skete i 2016, og det var den hændelse, som gjorde, at jeg på sociale medier begyndte at dele mine oplevelser med racisme. Jeg fandt ud af, at jeg havde en stemme. Men jeg fandt også ud af, hvad det medfører, når man ytrer sig.

Sarah Hartvigsen Juncker

Lisbet Bro Clausen

  • 43 år
  • Specialpædagog og pædagogisk meningsdanner
  • Adopteret fra Sri Lanka som to måneder gammel
  • Bor på Fyn i Ullerslev

I dag blander jeg mig ofte i debatten, men gang på gang får jeg beskeder og opkald fra mænd, som er meget grænseoverskridende. Jeg modtager beskeder nærmest hver uge, og eksemplerne er mange.

Fra en ældre mand: »Kom nu, vis mig noget hud, bare lidt, du vil jo gerne. Jeg ved, du vil. Lad nu være med at være genert. Jeg ved, at I mørke piger er til noget mere.«

Fra en ung mand: »Lad mig se dine bryster, kom nu. Kan se på dine mørke øjne, at du er mere liderlig end lyse piger.«

Fra en mand i 50’erne: »Du skulle ha’ så meget pik, og så skulle du være min lille sorte sexslave.«

Jeg bliver chokeret, hver gang jeg modtager disse beskeder. Det føles som et mentalt overgreb, men det skal ikke gøre, at jeg stopper med at blande mig i debatten. Der er mange emner, der optager mig, særligt børneområdet, som jeg ikke vil stoppe med at blande mig i. 

Man skulle tro, at det bare kom fra mænd, som ikke havde andet at lave. Men det er lige fra den studerende til forretningsmanden. Jeg er chokeret over, hvor mange forskellige mænd der kan finde på at skrive sådan noget.

Alligevel har jeg hele mit liv forsøgt at blende ind og nedtone mig selv for ikke at stikke ud. Jeg har før gået meget i sort/hvid, og jeg gik i lang tid ikke med læbestift. Engang sagde min mor til mig, at jeg godt måtte være mere farverig i tøjet. Men jeg har altid følt, at min hudfarve gjorde, at jeg skilte mig for meget ud i forvejen.

Serie

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Racismedebatten ruller. For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres personlige erfaringer med racisme og diskrimination.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Man må bestemt ikke håbe, at Lisbeth bliver ligeså “dansk” som denne hjernedøde idiot.
Hun lyder bestemt også langt mere intelligent end tumpen.

Inger Jensen, Brian Nocis Jensen, Kirsten Lindemark, ingemaje lange, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Karlsen, Henriette Bøhne, Ete Forchhammer , Elisabeth Andersen, Gitte Loeyche, Sven Elming, Lars Løfgren, Eva Bertram, Christa If Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Jørgen Mathiasen, Jan Fritsbøger, June Beltoft, Lone Hansen, Steffen Gliese, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Bjørn Pedersen, Allan Stampe Kristiansen, Ervin Lazar, Ib Gram-Jensen, Estermarie Mandelquist, jens peter hansen, Katrine Damm, Lene Henriksen, Kim Houmøller, Anker Heegaard, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Tåkrummende læsning .. De der kan udvise en så uopdragen adfærd burde skamme sig

Kirsten Lindemark, Klaus Lundahl Engelholt, Henriette Bøhne, Elisabeth Andersen, Gitte Loeyche, Lars Løfgren, christen thomsen, Eva Bertram, Christa If Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Fritsbøger, June Beltoft, Lone Hansen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Nette Skov, Freddie Vindberg, Holger Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Katrine Damm, Jørgen Mathiasen, Peter Knap, Anker Heegaard, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Stræb aldrig efter at blive "dansk" som dem. Det er så - inderligt udansk: at generalisere og ikke se; kære Lisbeth: det lys du er <3

Kirsten Lindemark, Henriette Bøhne, Lars Løfgren, Eva Bertram, Christa If Jensen, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen, Jan Fritsbøger, June Beltoft, Lone Hansen, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Ervin Lazar, Jørgen Mathiasen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Politianmeldelse og straf. En god gammeldags røvfuld, hvis det er muligt!

Kirsten Lindemark, Christa If Jensen, June Beltoft, Steffen Gliese, Freddie Vindberg og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Hornstrup

Så er det man tænker: Havde jeg turdet sige fra, hvis jeg havde været vidne? Man kan håbe...

Kirsten Lindemark, Klaus Lundahl Engelholt, Henriette Bøhne, Mads Lundby, Ete Forchhammer , Flemming Berger, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Claus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

At det også går ud over børn, er modbydeligt og fuldstændig utilgiveligt.
Fy for satan.

Kirsten Lindemark, Elisabeth Andersen, Mogens Holme, Dinesa Kumaresu, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, June Beltoft, Lone Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg har svært ved at forstå, at folk kan få sig selv til at være så nedrige og samtidig udstille sig selv som det rene slam. De er jo totalt uden anstændighed og rygrad.

Inger Jensen, Kirsten Lindemark, Henriette Bøhne, Ete Forchhammer , Elisabeth Andersen, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Sven Elming, Peter Mikkelsen, Lars Løfgren, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Mathiasen, Freddie Vindberg, Jan Fritsbøger, Kim Houmøller, June Beltoft, Lone Hansen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

en skam jeg ikke var i brugsen den dag, jeg bor selv i ullerslev, og jeg kan ikke lade være med at "blande mig" når folk optræder idiotisk, og da jeg er overordentlig skarp ville jeg med lethed kunne have ydmyget /irettesat tåberne på en måde så det ikke ville kunne misforstås, dog uden selv at være aggressiv, men jeg ejer evnen til at se ind i folks hjerter og ramme dem hvor det kan mærkes, dette medfører at nogle få lokale idioter ikke kan lide mig, men også at jeg er respekteret af langt de fleste bla fordi jeg er absolut ærlig og ligefrem, man ved hvad jeg står for.

Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Lad det fare Lisbet. Tænk sådan her på det: Skal nogle få, primitive idioter virkelig have lov til at fylde noget som helst i dit liv? De fortjener ingen opmærksomhed. Som i absolut ingen.

Erik Fuglsang, Flemming Berger, hannah bro, Ole Arne Sejersen, Jan Fritsbøger, christen thomsen, Christa If Jensen og Therese Hagen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nogle mænd tænker kun med den hjernehalvdel der sidder mellem deres ben.
Beskæmmende.

Tak for din historie, Lisbeth.
Og god vind med din fortsatte kamp :-)

Lone Hansen, Hans Larsen, Jan Fritsbøger, Susanne Kaspersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Meget enig med René Arestrup, det værste du kan gøre mod de idioter er at få et godt liv. For det er det sidste, de ønsker for dig. Det kræver lidt selvbearbejdelse hos dig selv.

René Arestrup: Dit råd til Lisbeth er sikkert sagt i den bedste mening. Jeg læser dog hendes indlæg sådan, at der er tale om en hel del mere end ‘nogle få, primitive idioter’. Måske har alle de tavse kunder i butikken også den strategi at tie idioterne væk? Men mon ikke det i det lange løb er en bedre strategi at sige dem imod? Og dermed støtte både Lisbeth og hendes barn.

Ida Skjold Jensen, Henriette Bøhne, Elisabeth Andersen, Andrea Svendsen-Tune, Nike Forsander Lorentsen, Susanne Kaspersen, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Racisterne skal ikke ties ihjel - det er prøvet.
De fortjener at blive udskammet og latterliggjort.
Det er vores pligt at irettesætte dårligt opdragede personer.
Kan du acceptere et samfund hvor folk ikke kan færdes uden at være bekymret for det næste overgreb.

Inger Jensen, ingemaje lange, Ete Forchhammer , Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Hans Larsen, Jan Fritsbøger, Peter Mikkelsen, Eva Bertram, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Eva Bertram og Søren Nielsen, nu er det selvfølgelig René Arestrup, der ved bedst, hvad han mente, da han skrev indlægget.

Men jeg fortolker det i hvert fald ikke lige som jer.

At man som offer for grov racisme/sexisme skal lade det fare mentalt hos sig selv, er ikke det samme som at acceptere den adfærd, man selv eller andre bliver udsat for. Det handler om, at man, som offer, kan lade de mennesker ødelægge sit liv, ved at man samler alle disse krænkelser op mentalt og bliver ved med at huske sig selv på dem.

Steffen Gliese, hannah bro og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis man mentalt skulle undgå at 'samle krænkelser op', kræver det noget i stil med det hvide snit.

Det er simpelthen ikke muligt at praktisere, når det sker som lyn fra en klar himmel og uden anden anledning end fx hudfarve, køn eller sexualitet.

For det er ikke noget, man er bevidst om.
Forsvarsmekanismer opstår i hjernen, og efter man har været udsat for de samme ting flere gange, begynder signalstoffer at advare om at der potentielt kan opstå lignende situationer.

Dermed følger reaktioner som angst og depression.
Det er det samme, der sker for mobbeofre på arbejdspladsen eller skolen.

Så de 'gode råd' om ikke at lade sig gå på, "sticks and stones", endvidere, har ingen anden praktisk effekt end at den der er udsat for diskriminerende behandling og chikane, føler at vedkommende ikke bliver taget alvorligt, eller værre, at det er hendes/hans egen skyld, at de får det så dårligt.

Ida Skjold Jensen, Lisbeth Glud, Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Jan Fritsbøger og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel, jamen, jeg er sådan set ikke uenig med dig. Jeg har selv været udsat for grov sexisme i mit allerførste job, og det har kostet hård mentalt arbejde ikke at samle disse krænkelser op og bruge dem som forhindringer for mig selv i resten af mit arbejdsliv. Og selvfølgelig mylder tankerne frem af og til, og forsvinder nok aldrig, men hvis jeg giver mig selv lov til at blive fastlåst i offerrollen har krænkeren vundet.

Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Lone Hansen, Peter Mikkelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Okay, Rikke, men måske du så bare skulle starte med at sige noget i stil med : "Jeg har selv erfaret at det hjalp at.."

Det er rigtigt, at man kan træne sig selv i et vist omfang, når det gælder om at undgå visse tankemønstre, noget fx kognitiv terapi kan hjælpe med.

Desværre er det umuligt at blive fuldstændig helbredt for PTSD, selvom visse utraditionelle behandlinger med LSD har virket.
Og det er i sidste ende det man udvikler efter lang tids overgreb, mobning eller diskrimination.

Men diskrimination skal nok mødes med en total afvisning af den slags metoder.

Eva Schwanenflügel, at du fortolker og angriber min tekst, må stå for din egen regning.
Det er faktisk et vigtigt budskab, jeg giver Lisbet Bro Clausen. Den vigtigste lærdom, jeg har med fra mine oplevelser. Populært beskrevet ved, at "klarer du dig godt, trods alt, har du vundet".

Eva Schwanenflügel

Rikke - "fortolker og angriber din tekst" ?
Det mener jeg bestemt ikke.
Tværtimod har jeg anbefalet det indlæg, hvor du forklarer baggrunden for dine synspunkter.

Det eneste jeg har opfordret til er, at du muligvis kunne forklare hvor du kommer fra, så andre (jeg selv) bedre forstår det :-)

christen thomsen

Det er jo oprørende og chokerende at komme ud for. Men jeg hælder til Arestrup ovenfor. Skal to halvhjerner, personer med lavt selvværd, - stil selv diagnosen - have lov til at ødelægge ens liv? Man træder i en hundelort og får den skrabet af inden man går ind.
-- En anden mulighed er at tage et karatekursus?

Jan Fritsbøger

Årestrup har selvfølgelig ret i at man ikke skal lade idioter ødelægge ens liv, problemet er bare at det er lidt letkøbt, man kan jo ikke bare lade det være u-sket, og man kan ikke "bare" lade være med at lade sig påvirke. eller som Rikke skriver "lade det fare" så her er jeg enig med Eva, og så synes jeg da slet ikke Eva angreb Rikkes kommentar, og jeg forstår slet ikke at Rikke ikke bare "lod det fare" ;o)

Ida Skjold Jensen, Elisabeth Andersen, Ruth Sørensen, Søren Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror også, det ville virke langt bedre, at andre der overværede sådanne overfald i offentligheden, stillede sig på den forurettedes side, og sagde de chikanerende midt imod.

For de er jo ligeglade med, om man får et godt liv eller ej, det er ikke det der interesserer dem.
De er bare ude på at hævde sig selv på andres bekostning.

René Arestrup

Min kommentar var ingenlunde et forsøg på at at forsvare passivitet, endsige argumentere for, at man blot skal lade stå til; Det var snarere et forsøg på psykologisk oprustning. Man er nødt til at tænke, at for hver idiot er der 100 mennesker, som ikke er idioter.

Uden intention om at pudse min egen glorie, har jeg selv sagt fra ved et par lejligheder. Én gang i en bus, hvor en mor med tre børn foranledigede en afsporet og aldeles sølle eksistens til, højlydt, at udbryde, at 'de avler som rotter - og - 'de burde alle sendes hjem til hullabula-land'.

Ved den lejlighed fandt jeg det helt umuligt at holde kæft.

Inger Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Søren Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der skal rigtig mange positive oplevelser til, for at udligne én dårlig.

Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

karatekursus genialt ! ja vold er jo altid en løsning på konflikter ironi kan forekomme,
på den anden side ved jeg godt at karate kan være en form for terapi, bare ikke den bedste form der findes.

Eva Schwanenflügel

Hvis man pludselig går ninja på diskriminerende idioter, er det desværre én selv, der havner på bagsædet i salatfadet ;-)

hanne plaschke

Vi skal lære at blive gode til at blande os, så folk, der overfaldes verbalt eller fysisk mærker, at de ikke er alene. Mange af os har nok prøvet at gå hjem med en bitter smag i munden, fordi vi først for sent fandt ud af, at vi burde have blandet os. Et forslag til et nytårsforsæt eller måske bare en beslutning om, at fra nu af......!

Nader Ali, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det er utvivlsomt af betydning, at vi, af etnisk lidet anstødende udseende, konfronteres med disse beretninger om hverdagens utilslørede idioti. Om ikke andet bør denne slags beretninger fra 'frontlinjen' forvisse selv det mest solbeskinnede sind om, at der stadig er lang vej igen..

Dog rummer et for ensidigt fokus på disse, i sagens natur enkeltstående tilfælde, faren for helt at misse den overordnede pointe.

Tillad mig at forklare mig nærmere:

For det første:
Det er en mildest talt naiv tanke at forestille sig, at vi en dag kan nå frem til et samfund, hvor der ikke går idioter løs. Og med 'idioter' mener jeg her mennesker, der er så tilpas indskrænket i deres tankegang, at de bilder sig ind, at deres egen verdensforståelse står i et 1:1-forhold med 'virkeligheden'. Og at de følgelig uden videre giver udtryk for deres indskrænkede forståelse af verden.

For det andet
En mildest talt overfladisk forståelse af racismens væsen tilbyder sig, hvis man vælger alene at forstå den som kommende til udtryk gennem idioters brægen (se pkt 1.). Det var utvivlsomt sådan racismen kom til udtryk for 100 år siden, måske for 50 år siden, men i dag har den antaget en anden form. En påstand som uddybes herunder.

for det tredje
Racismen er strukturelt indlejret i samfundet. Ingen tvivl om det. Blot bør man måske spørge sig selv, hvorvidt disse diskriminerende strukturer alene - endsige primært - bekymrer sig om 'race', om 'kulturel herkomst'. Man kan endda gå så vidt som til at spørge selv, om 'racisme' i sidste ende er det mest velvalgte ord til at beskrive denne vedvarende udgrænsning af ikke tilpas 'samfundsparate' grupper og individer..

Se, det er nok værd at tænke over. For hvis 'diasporaen' i dette samfund ikke primært defineres efter 'race' eller 'kultur', men tværtimod finder sin fællesnævner i bestemte klassers vedvarende afsky og frygt for deres egen skygge, ja så tegnes der pludselig et andet billede. Et billede, man bedre kan stille skarpt på, hvis man tager et ellers noget forældet klassebegreb i anvendelse.

For det fjerde
Det er forhåbentlig ikke forbigået tænkende menneskers opmærksomhed, at den moralsk betingede forargelse over 'racismens' urimelighed i al nævneværdig forstand udspringer fra særdeles 'belæste', ud fra enhver rimelig betragtning velnærede og i såvel social som økonomisk kapital sikkert forankret kreds af - typisk ungdommelige - hedsporer. Og mens man ikke kan beklikke sådanne hedsporers ærlige engagement, så kan man vel med nogen rimelighed stille spørgsmålstegn ved deres evne til at foretage en egentlig, objektiv analyse af problemets omfang og rod, ligesom man med en vis rimelighed kan undres over, at mange af dem alene synes i stand til - trods påstande om det modsatte - at forstå begrebet 'racisme' som en moralsk brist grundet i enkeltindivider..

for det femte
Den sikreste vej til fortabelsen, er at stille krav til andre mennesker, som man ikke selv evner at leve op til. Fordrer man rimelighed af andre - en næsten umenneskelig evne til at gennemskue egne motiver - ja, så bør man nok tydeligt demonstrere en evne til selv at stille sig tvivlende an til egne paroler og påstande.

for det sjette
Dehumanisering går begge veje. Afviser man blindt et andet menneskes rationale - uanset hvor anstødeligt man måtte finde dette rationale - i en moralsk betinget følelse af overlegenhed, ja så gør man i grunden ikke rigtig fremskridt..Blot stamper man frugtesløst rundt i jorden..Erstatter den ene falske gud med en anden..samme kedsommelige dans, nu med omvendt fortegn, en dans på stedet..!

ingemaje lange, Erik Fuglsang, René Arestrup, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

@Torsten Jacobsen
Meget præcist formuleret. Jeg printer din kommentar og laminere den...

Søren Nielsen

*laminerer*