Læsetid: 5 min.

Sagerne om omsorgssvigt af ældre på Kongsgården kan have stået på i årevis

Tilsyn har de seneste tre år kritiseret forholdene på plejehjemmet Kongsgården, der nu er kommet i søgelyset efter offentliggørelsen af skjulte optagelser af en 90-årig, dement kvinde. Nye og gamle klager indikerer, at problemerne kan strække sig endnu længere tilbage
Tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Axel Schütt

10. juli 2020

Med sagen om den 90-årige demente Else har plejehjemmet Kongsgården for alvor fået opmærksomhed den seneste uge. Men tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Videoklip offentliggjort af Ekstra Bladet viser en 90-årig, dement kvinde, der tilsyneladende bliver udsat for omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Optagelserne er fra oktober 2019. I forbindelse med omtalen af sagen har flere pårørende til andre beboere på Kongsgården henvendt sig med klager til Aarhus Kommune. Det fremgår af et skriftligt svar til byrådsmedlem Hans Skou (V).

En af de nye klager handler om muligt omsorgssvigt, der er foregået i perioden fra 2013 frem til 2018. Ifølge den nye klage til Aarhus Kommune blev en beboer her udsat for omsorgssvigt, dårlig pleje og uhensigtsmæssig behandling på plejehjemmet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Ib Christensen
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Ib Christensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke ville den bedste hjælp til ældreplejen ikke være at give ældreplejen frier hænder så de enkelte afdelinger i ældreplejen, plejehjemmene osv i samarbejde med de ansatte , brugerne og de pårørende får ansvar for den daglige "udførsel". Der skal være rammer som et kommunalt og statsligt tilsyn skal holde opsyn med.
Ligeledes bør der ansættes flere i ældreplejen så de ansatte igen får tid til at give de ældre en god hjælp i hverdagen.
Det vil koste flere penge på den korte bane, men mon ikke også der på den lange bane kan give besparelser, når færre ansatte går ned med stres osv.. osv......

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Eva Pedersen, Hanne Utoft og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Den model vi har valgt for vores børn og unge og ældre virker helt ude af trit med moderne teknologi, pædagogisk og medicinsk videnskab og almindelig fornuft: at stuve os sammen indendørs i alt for stort antal på alt for små områder i plejecentre vuggestuer, børnehaver, skoler etc. til en alt for passiv hverdag uden egentlig mål og med. Alle kunne være en del af fællesskabet. Hvorfor skal det hele ligne dårlige sygehuse fra fortiden? Og stemningen og fagligheden tilsvarende. Vi er ikke syge, vi bliver bare ældre.

Peter Beck-Lauritzen, Martin Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er en forståelseskløft, hvor danskere sammenligner plejehjem (hvor velhavende ældre modtager pleje og omsorg) med fattiggårde, hvor den lavere middelklasse opbevares indtil de dør.

Det har aldrig været meningen at forlænge fattiglemmernes (de fattigste 75% danskere) alderdom eller at yde faktisk omsorg. Det er kun de mest velstillede 5-25%, der kan forvente respektfuld behandling, når de ikke længere kan forsvare sig selv.

Nåja, der var nogle socialdemokrater og folkeracister, der spyede nogle løgne til de allerdummeste vælgere, men det var bestemt aldrig meningen...

Hvis du ikke vil dø i dit eget bræk og lort, så er du nødt til at planlægge en meget robust opsparing, for det koster $5-15k (vistnok DKK 30-90k) om måneden at udføre egentlig ældrepleje, og det er slet ikke budgetteret i det offentlige system. Hvis du er imellem de fattigste tre fjerdedele af danskere, så skulle du nok have stemt på enhedslisten, eller sparet mere op selv.

Carsten Svendsen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Det står den enkelte familie frit for springe af det materielle race og omstrukturere hverdagen.
Familierne kunne i langt højere grad selv tage sig af sine gamle.
Ældre familiemedlemmer er særdeles egnet til "opdrage" familiens børn og unge. De har den livserfaring forældrene ikke har. Forældrene har til gengæld kræfterne til arbejdsmarket og kunne jo således forsørge familien.

Mange "sager" af gamle (og børn) der omsorgssvigtes kunne være undgået med en tættere familiestruktur.
Den dårlige samvittighed overfor sit barn og forældre bliver meget ofte drivkræften i disse sager, hvor ansvaret dybest set fralægges og kastes over på det offentlige.

Holger Nielsen

Jeg er ikke bange for at dø, men jeg er bange for, at komme på plejehjem.

Dagmar Holdensen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Carsten Svendsen og nils valla anbefalede denne kommentar

F reddie Vindberg: selv om jeg synes din bemærkning er voldsomt provokerende håber jeg for dig, at du ikke får brug for plejehjem!

Erik Fuglsang

Denne misere er en skamplet på Århus kommune.
Måtte alle ansvarlige ledere og medarbejdere blive identificeret og draget til ansvar for disse omsorgssvigt, så vi kan få statueret nogle skrækindjagende eksempler på, at det har alvorlige konsekvenser, når man svigter sit professionelle ansvar!

Peter Beck-Lauritzen

EF: - just det. Jette Skive har haft området i mange år, har fået henvendelser fra bekymrede pårørerne og gjort hvad? JS venligst dokumenter dine aktiviteter til forbedring? Hvorfor dette hemmelighed kræmmeri! Det kunne nemt fremvises i neutral form og så havde I sparet resourcerne til retterne!
Tilfældigt har jeg oplevet, at en ikke talende beboer blev kørt hen til spisebordet, for at spise. Efter en halv time, blev manden kørt fra bordet, uden at have fået noget at spise! Der blev dog råbt op og den dag fik han sit måltid. Hvad med de andre dage?Torskedum og uvidende adfærd fra personalet. Jeg tvivler på det var en enlig svale, så hvormange dør af sult i kommunernes varetægt?
Jetter Skive sidder du stadig på dette ansvarsområde?