Nyhed
Læsetid: 5 min.

Sagerne om omsorgssvigt af ældre på Kongsgården kan have stået på i årevis

Tilsyn har de seneste tre år kritiseret forholdene på plejehjemmet Kongsgården, der nu er kommet i søgelyset efter offentliggørelsen af skjulte optagelser af en 90-årig, dement kvinde. Nye og gamle klager indikerer, at problemerne kan strække sig endnu længere tilbage
Tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Axel Schütt

Indland
10. juli 2020

Med sagen om den 90-årige demente Else har plejehjemmet Kongsgården for alvor fået opmærksomhed den seneste uge. Men tilsynsrapporter samt både gamle og nye klager over plejehjemmet viser, at sagerne om omsorgssvigt strækker sig flere år tilbage.

Videoklip offentliggjort af Ekstra Bladet viser en 90-årig, dement kvinde, der tilsyneladende bliver udsat for omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Optagelserne er fra oktober 2019. I forbindelse med omtalen af sagen har flere pårørende til andre beboere på Kongsgården henvendt sig med klager til Aarhus Kommune. Det fremgår af et skriftligt svar til byrådsmedlem Hans Skou (V).

En af de nye klager handler om muligt omsorgssvigt, der er foregået i perioden fra 2013 frem til 2018. Ifølge den nye klage til Aarhus Kommune blev en beboer her udsat for omsorgssvigt, dårlig pleje og uhensigtsmæssig behandling på plejehjemmet.

Familien opgav angiveligt tilbage i oktober 2018 at klage over forholdene til kommunens rådmand for Sundhed og Omsorg, men fortæller i den nye klage, at de diskuterede forholdene med plejehjemmets personale og ledelse. Nu har Aarhus Kommune i forbindelse med den nye afdækning af forholdene på Kongsgården skrevet til familien for at få yderligere oplysninger.

En anden pårørende har forklaret til en jurist i Sundhed og Omsorg i en telefonsamtale, der fandt sted den 28. april i år, at hun mener, at hendes mor som beboer på Kongsgården blev udsat for omsorgssvigt i perioden fra sommeren 2014 til hendes død i juni 2015.

Efterladt halv time på toilet

Det fremgår af et telefonnotat om samtalen, som Information har fået aktindsigt i, at moderen ved et fald på plejehjemmet havde brækket hoften. Datteren forklarede i telefonsamtalen med kommunens jurist, at hun oplevede, at personalet tog sig dårligt af moderen, da hun kom tilbage til plejehjemmet fra sygehuset, og at datteren blandt andet havde oplevet, at moderen »kunne sidde minimum en halv time på toilettet og ikke kunne komme op, selv om hun havde tilkaldt hjælp.« 

Det fremgår af telefonnotatet, at kvinden dengang i 2014 eller 2015 klagede til rådmanden ved Aarhus Kommune, og ifølge telefonnotatet fortalte kvinden videre, at rådmanden som opfølgning på klagen havde været på besøg på plejehjemmet.

Det var den nuværende rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), der også var rådmand på det tidspunkt. Aarhus Kommune kan i dag ikke finde akter på den oprindelige klage, og Jette Skive siger til Information, at hun ikke erindrer klagen eller det efterfølgende besøg på plejehjemmet Kongsgården.

»Hvis damen siger det, så tror jeg på hende, og så tror jeg også på, at jeg har gjort noget ved det. Jeg var ganske ny dengang, og jeg har rettet op på rigtig mange ting, også på Kongsgården. Jeg ved ikke, hvad den dame klagede over dengang, det må jeg med skam melde,« siger Jette Skive til Information.

Har igangsat ekstern undersøgelse

Sundheds- og Omsorgsudvalget ved Aarhus Kommune har iværksat en ekstern undersøgelse af forholdene på plejehjemmet Kongsgården. Det konsulenthus, der udfører undersøgelsen, har fået en tidsramme fra starten af januar 2017 frem til i dag. Det dækker den periode, hvor den 90-årige kvinde fra de skjulte optagelser boede på plejehjemmet Kongsgården og dermed den periode, som de pårørende til den demente kvinde har klaget over, forklarer byrådsmedlem og medlem af udvalget for Omsorg og Sundhed Hans Skou til Information:

»Det dækker den periode, hvor de pårørende føler, at de har kæmpet en kamp for at trænge igennem det kommunale system i forhold til deres mor og bedstemor i den konkrete sag,« siger Hans Skou.

Som reaktion på de nye klager siger Hans Skou, at man bør se på, om de også bør undersøges:

»Så må vi finde ud af, om de også skal undersøges af et eksternt konsulentfirma, eller om det er forvaltningen, der skal redegøre for det, eller rådmanden, som jo har det ultimative ansvar. Det er vigtigt, at vi får de andre sager med ind i helhedsbilledet.«

En gennemgang af tilsynsrapporter fra plejehjemmet Kongsgården de seneste tre år viser, at plejehjemmet løbende har været underlagt tilsyn med krav om opfølgning på baggrund af forholdene på stedet. Rapporterne viser, at tilsynet løbende har forlangt, at »ledelsen skal håndtere de sete forhold, så de ikke får alvorlige konsekvenser for borgerne.«

Den seneste tilsynsrapport er fra maj 2019 og er mindre kritisk. Her er vurderingen i rapporten, at »de sete forhold er uden alvorlig konsekvens for borgerne,« hvilket betyder, at der ikke er indbygget et automatisk krav om, at der bliver fulgt op på tilsynet.

Imidlertid bliver der på baggrund af klager fra de pårørende til den demente 90-årige Else iværksat et uanmeldt tilsyn i oktober 2019, og her beskriver tilsynet, at der er »faglige og omsorgsmæssige forhold til forbedring« i forhold til medicingivning, kommunikation og lejring. Rådmanden orienteres mundtligt om resultatet af tilsynet.

Brugte ble som erstatning for toilet

Samtidig viser en gennemgang af klager, som Aarhus Kommune tidligere har modtaget over plejehjemmet, at der løbende har været klaget over omsorgssvigt på plejehjemmet.

I oktober 2017 klagede en hustru til en beboer på plejehjemmet over, at der var fejl i medicineringen af hendes mand, at personalet manglede kendskab til hans sygdom, og at der blev brugt ble »som erstatning for toiletbesøg.« Hustruen havde klaget til rådmanden, og der blev efterfølgende sat et møde op mellem forstanderen, beboeren og hustruen.

I alt er der stilet ni klager til rådmanden i perioden fra januar 2017 og frem. En anden sag fra december 2019 handler om en yngre mand med erhvervet hjerneskade, hvor der bliver klaget over, at bleer bliver brugt som erstatning for toiletbesøg, og at den hjerneskadede mand får mangelfuld træning.

På baggrund af den seneste sag med den 90-årige demente Else vil rådmand Jette Skive nu indføre en form for ombudsmand i Aarhus Kommune, hvor borgere skal kunne henvende sig med klagesager.

»Vi retter op. Det er en forfærdelig sag. Vi har ændret rigtig mange ting. Nu laver vi en slags ombudsmand internt herinde i forvaltningen, hvor borgerne kan gå hen, hvis ikke de føler sig hørt. Vi har for mange sager derude, som de ude i områderne selv i bedste mening forsøger at rette op på. Men vi er nødt til at se på klagerne. Jeg vil ikke have, at klagerne ligger ude i områderne i længere tid end max en måned, før de kommer videre til os,« siger rådmand Jette Skive.

»Vi sidder jo ikke bare på hænderne og ikke gør noget. Lige så snart det kommer ind til mig, så har jeg jo håndteret tingene herinde fra. Men jeg kan ikke ændre noget, jeg ikke har kendskab til.«

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke har fra sin ferie på Bornholm via Instagram meddelt, at han nu indkalder til et ’topmøde’ om ældreplejen.

Invitationen kommer, efter at Ekstra Bladet offentliggjorde de skjulte optagelser fra et plejehjem i Aarhus. I sit opslag betegner Magnus Heunicke behandlingen af den 90-årige kvinde som uværdig og skriver, at det er »fuldkomment uholdbart,« at de pårørende i lang tid forgæves har forsøgt at råbe systemet op.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Det kan godt være let, at kritisere udførelsen af serviceydelser.

Dorte Sørensen

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke ville den bedste hjælp til ældreplejen ikke være at give ældreplejen frier hænder så de enkelte afdelinger i ældreplejen, plejehjemmene osv i samarbejde med de ansatte , brugerne og de pårørende får ansvar for den daglige "udførsel". Der skal være rammer som et kommunalt og statsligt tilsyn skal holde opsyn med.
Ligeledes bør der ansættes flere i ældreplejen så de ansatte igen får tid til at give de ældre en god hjælp i hverdagen.
Det vil koste flere penge på den korte bane, men mon ikke også der på den lange bane kan give besparelser, når færre ansatte går ned med stres osv.. osv......

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Eva Pedersen, Hanne Utoft og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Den model vi har valgt for vores børn og unge og ældre virker helt ude af trit med moderne teknologi, pædagogisk og medicinsk videnskab og almindelig fornuft: at stuve os sammen indendørs i alt for stort antal på alt for små områder i plejecentre vuggestuer, børnehaver, skoler etc. til en alt for passiv hverdag uden egentlig mål og med. Alle kunne være en del af fællesskabet. Hvorfor skal det hele ligne dårlige sygehuse fra fortiden? Og stemningen og fagligheden tilsvarende. Vi er ikke syge, vi bliver bare ældre.

Peter Beck-Lauritzen, Martin Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er en forståelseskløft, hvor danskere sammenligner plejehjem (hvor velhavende ældre modtager pleje og omsorg) med fattiggårde, hvor den lavere middelklasse opbevares indtil de dør.

Det har aldrig været meningen at forlænge fattiglemmernes (de fattigste 75% danskere) alderdom eller at yde faktisk omsorg. Det er kun de mest velstillede 5-25%, der kan forvente respektfuld behandling, når de ikke længere kan forsvare sig selv.

Nåja, der var nogle socialdemokrater og folkeracister, der spyede nogle løgne til de allerdummeste vælgere, men det var bestemt aldrig meningen...

Hvis du ikke vil dø i dit eget bræk og lort, så er du nødt til at planlægge en meget robust opsparing, for det koster $5-15k (vistnok DKK 30-90k) om måneden at udføre egentlig ældrepleje, og det er slet ikke budgetteret i det offentlige system. Hvis du er imellem de fattigste tre fjerdedele af danskere, så skulle du nok have stemt på enhedslisten, eller sparet mere op selv.

Carsten Svendsen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Det står den enkelte familie frit for springe af det materielle race og omstrukturere hverdagen.
Familierne kunne i langt højere grad selv tage sig af sine gamle.
Ældre familiemedlemmer er særdeles egnet til "opdrage" familiens børn og unge. De har den livserfaring forældrene ikke har. Forældrene har til gengæld kræfterne til arbejdsmarket og kunne jo således forsørge familien.

Mange "sager" af gamle (og børn) der omsorgssvigtes kunne være undgået med en tættere familiestruktur.
Den dårlige samvittighed overfor sit barn og forældre bliver meget ofte drivkræften i disse sager, hvor ansvaret dybest set fralægges og kastes over på det offentlige.

Holger Nielsen

Jeg er ikke bange for at dø, men jeg er bange for, at komme på plejehjem.

Dagmar Holdensen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Carsten Svendsen og nils valla anbefalede denne kommentar

F reddie Vindberg: selv om jeg synes din bemærkning er voldsomt provokerende håber jeg for dig, at du ikke får brug for plejehjem!

Erik Fuglsang

Denne misere er en skamplet på Århus kommune.
Måtte alle ansvarlige ledere og medarbejdere blive identificeret og draget til ansvar for disse omsorgssvigt, så vi kan få statueret nogle skrækindjagende eksempler på, at det har alvorlige konsekvenser, når man svigter sit professionelle ansvar!

Peter Beck-Lauritzen

EF: - just det. Jette Skive har haft området i mange år, har fået henvendelser fra bekymrede pårørerne og gjort hvad? JS venligst dokumenter dine aktiviteter til forbedring? Hvorfor dette hemmelighed kræmmeri! Det kunne nemt fremvises i neutral form og så havde I sparet resourcerne til retterne!
Tilfældigt har jeg oplevet, at en ikke talende beboer blev kørt hen til spisebordet, for at spise. Efter en halv time, blev manden kørt fra bordet, uden at have fået noget at spise! Der blev dog råbt op og den dag fik han sit måltid. Hvad med de andre dage?Torskedum og uvidende adfærd fra personalet. Jeg tvivler på det var en enlig svale, så hvormange dør af sult i kommunernes varetægt?
Jetter Skive sidder du stadig på dette ansvarsområde?