Læsetid: 4 min.

Smittetallet stiger i Danmark. Men det er for tidligt at bekymre sig, understreger eksperter

Antallet af nye coronasmittede er fordoblet på to uger. Det skyldes formentlig samfundets genåbning og mindre fokus på hygiejne og afstand, vurderer eksperter. Der er ikke grund til bekymring endnu, men bedre smitteopsporing kan blive afgørende for at kontrollere smittespredningen, mener de
Det stigende smittetal fik onsdag aften sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at lægge et langt opslag ud på sin facebookprofil. »Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu,« skrev han blandt andet. Men han understregede også, at der ikke er »tegn på større udbrud«.

Det stigende smittetal fik onsdag aften sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at lægge et langt opslag ud på sin facebookprofil. »Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu,« skrev han blandt andet. Men han understregede også, at der ikke er »tegn på større udbrud«.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

24. juli 2020

De seneste uger er der blevet registreret stadig flere danskere, som er smittet med den nye coronavirus. I uge 27 var tallet 123. I uge 28 var det steget til 169. Og i sidste uge, altså uge 29, steg det igen til 240.

Torsdag blev der registreret 42 antal nye smittede. Det er et lille fald i forhold til onsdag, hvor tallet var 48.  

Men selv om det er vigtigt at holde øje med udviklingen, er der ingen grund til bekymring. I hvert fald ikke endnu. Det understreger to eksperter.

»Lige nu kan stigningen lige så godt være en tilfældighed. Men det er da ikke en udvikling, som skal fortsætte derudad. Selvfølgelig skal vi være påpasselige,« siger Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i immunologi på Københavns Universitet.

Smittetallene var lige så høje i maj og en stor del af juni, som de er i øjeblikket, supplerer Christian Wejse, som er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Center for Global Health på Aarhus Universitet.

»Vi har haft en aktiv smittespredning i Danmark på et lavt niveau i mange måneder, uden at det har givet anledning til massiv smittestigning. Og det er der jo heller ikke nogen, der siger, at de nuværende tal udvikler sig til,« siger han og fortsætter:

»Men jeg havde da håbet på, at vi nærmere var på vej mod nul og kunne få snøret sækken, så vi kun skulle forholde os til den smitte, der kommer udefra. Det er tilsyneladende ikke tilfældet.«

Det stigende smittetal fik onsdag aften sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at lægge et langt opslag ud på sin facebookprofil.

»Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu,« skrev han blandt andet. Men han understregede også, at der ikke er »tegn på større udbrud«.

Større berøringsflade og turister

Da Sverige for et par uger siden oplevede en rekordstor stigning i antal nye coronasmittede på en uge, var den primære årsag, at de svenske myndigheder var begyndt at teste langt flere end tidligere.

Men det har ikke været tilfældet i Danmark de seneste uger. Her har testniveauet været rimeligt stabilt. Jan Pravsgaard Christensen og Christian Wejse mener da heller ikke, at omfanget af test kan forklare stigningen i smittetallet.

»Det kan jo godt være, at man har ændret noget i smitteopsporingsstrategien, som gør, at man i højere grad får fundet de coronasyges smittede kontakter. I så fald er stigningen jo bare et udtryk for, at vi får afdækket en større andel af mørketallet. Men jeg har ikke hørt noget om, at det skulle være tilfældet,« siger Christian Wejse.

De to eksperter ser i højere grad andre forandringer i det danske samfund, som potentielt kan være medforklarende.

»Vi har efterhånden lukket en del op for aktiviteter i samfundet. Herudover er det ferie, så flere af os flytter os og stimler sammen på attraktioner som museer og i zoologiske haver. Det giver en større berøringsflade. Og så kommer der jo turister udefra, som også kan bringe smitte hertil,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Det er endvidere Christian Wejses indtryk, at danskerne efterhånden slækker mere på restriktionerne for håndhygiejne og afstand end tidligere. Det har det store forskningsprojekt ’HOPE – How Democracies Cope With Covid-19’ fra Aarhus Universitet også tidligere bekræftet. 

»Det vil selvfølgelig også give øget smittespredning. Det må vi forvente,« siger Christian Wejse.

Bedre smitteopsporing

Mens smittetallet de seneste uger har været stigende, har antallet af indlagte ligget stabilt på knap tyve personer. Der vil typisk være en forsinkelse på indlæggelsestallet, fordi det tager noget tid, før COVID-19 udvikler sig så alvorligt, at det kræver en indlæggelse, ligesom det langtfra er alle, der bliver så syge af coronavirussen.

»Men jo flere smittede, der kommer, jo større risiko er der selvfølgelig for, at corona spreder sig til de sårbare grupper, og så vil man på sigt se flere indlæggelser igen. Det vil vi gerne undgå,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Der er ifølge de to eksperter flere måder at begrænse smittestigningen på.

Hvis det viser sig, at genopblusningen er meget lokal, kan en mulighed være at lukke skoler, restauranter eller storcentre ned her. Det havde man eksempelvis held med, da corona pludselig fik fat i Hjørring i Nordjylland. Her sendte man blandt andet hele skoleklasser hjem og begrænsede besøg på plejehjem, og i dag er smitten igen under kontrol.

»Hvis man kan se, at der er et epicenter for ny smitte, kan man lukke det ned. Det er jo ikke det samme, som at eksempelvis alle restauranter i landet er nødt til at lukke igen. Det afgørende er viden om, præcis hvornår og hvordan folk bliver smittet gennem bedst mulig smitteopsporing,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Christian Wejse mener ligeledes, at smitteopsporing er helt afgørende for at begrænse smittespredningen, hvis den skulle fortsætte med at stige.

»Det er bedre, at man satser al energi på de smitsomme personer, for frem at store dele af befolkningen bliver underlagt flere restriktioner,« siger han.

Og ifølge Christian Wejse er det »umiddelbart« muligt at smitteopspore bedre end i dag, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed ringer til smittedes kontakter.

»I Tyskland har man deciderede coronadetektiver, som tager ud i de lokalsamfund, hvor der er smitte, og tester folk. Et af de tiltag, som var med til at få smittespredningen stoppet i Hjørring, var også et mobiltestcenter, hvor myndighederne ringede på dørklokker og testede folk derhjemme. Den slags burde man allerede nu gøre mere af herhjemme,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Balling
Morten Balling anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Nej, det er præcis nu, vi skal bekymre os - INDEN smitten er løbet løbsk igen. Det er naivt, at man kan "smitteopspore" os ud af denne opblomstring, uden at stramme op. Hvis det kunne lade sig gøre midt i turist- og rejsesæsonen, ville denne opblomstring jo ikke være sket.

For en uge siden fik 10 000 fodboldfans lov at overvære Brøndby-FCK i Parken. Pladserne så ud til at være placeret med hensyn til afstandskravene - men dele af publikum (de absolut dummeste) så ud til at forlade deres pladser, og fik lov til at klumpe sig festligt sammen - uden hensyn til afstandskravet.

Hvorfor fik de lov? Hvorfor blev de ikke smidt ud med fuld musik? Har man taget ved lære af dette, og atter begrænset tilskuertallet langt mere?

Stram op! Kør de farligste dele af genåbningen - eks. større begivenheder, åbne strande og Nordhavskajer, Sunny Beach-rejser - tilbage NU! Genindfør hjemmearbejde, hvor det er muligt. - og så lad os se, om det "can do the trick". Ellers må vi være endnu skrappere.

At begynde at åbne diskoteker om et par uger, som det er planlagt, er det rene selvmord - og mord. Der er grænser for, hvor dumme man har lov at være på andres bekostning - det er de sårbare gruppe, som kommer til at lade livet. Regeringen kan ikke leve højt på tidligere succes, hvis de dummer sig og slipper grebet nu. Vis mod og mandshjerte igen, inden det er for sent - og blæs på pengemændene.

Steen K Petersen, jens peter hansen, Marianne Jespersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Fam. Tejsner, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Stine Laursen, Mogens Holme, Helle Walther, Arne Albatros Olsen, Egon Stich, Stig Bøg, Kim Houmøller, Pialuna Karlsen, Mette Poulsen, Hans Larsen, Per Torbensen, Inga Rasmussen, Morten Balling, Anina Weber, Maj-Britt Kent Hansen, Bjørn Ahrensbach, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Heidi Larsen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

Så smitteopsporing skulle være helt afgørende for at begrænse smitte? Nej, det er afstandskrav og hygiejnen der begrænser den, det handler vel for pokker om at folk UNDGÅR at blive smittet? Se så at få dasket folk en over nakken så de igen tager afstandskrav og håndhygiejnen alvorligt så vi undgår smitte mest muligt. Og få så mundbind gjort obligatorisk på de steder hvor der samles mange mennesker.

Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Mogens Holme, Helle Walther, Nike Forsander Lorentsen, Per Torbensen, Inga Rasmussen, Morten Balling, Anina Weber, Maj-Britt Kent Hansen, Bjørn Ahrensbach, søren ploug, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det hele startede med bare én smittet for kun 4-5 måneder siden i Danmark. Og bare én tilbage i november/december 2019 i hele verden. Så det kan vel hurtigt accelererer op igen da kun en brøkdel af befolkningen har været smittet og der endnu ingen vaccine eksisterer. Så det gør ikke noget med en genopfriskning af en god corona hygiejne til befolkningen. F.eks. gennem en OBS! kampagne på DR, som vi tidligere har set det med andre begivenheder.

Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Per Torbensen, Anina Weber, Maj-Britt Kent Hansen, Bjørn Ahrensbach, søren ploug, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Er jeg den eneste der ikke er på Facebook? Sundhedsministerens ytrings platform. Er det nu public service?

Steen K Petersen, Kent Bajer, Rolf Andersen, Helle Walther, Kim Houmøller, Hans Larsen, Randi Christiansen, Vibeke Hansen, Lillian Larsen, Morten Balling, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Maj-Britt Kent Hansen, søren ploug, Ruth Sørensen, Finn Jakobsen, Carsten Munk, Anne-Marie Krogsbøll og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Grrr... jeg bliver harm:
https://www.berlingske.dk/samfund/judith-lever-med-respirator-og-konstan...

Fremover skal respiratorpatienters hjælpere kun have visir - ikke mundbind!. Hvordan kan man nænne det? I mine øjne er det ikke et spørgsmål om, om mundbind eller visir er mest effektive - man skal selvfølgelig bruge BEGGE DELE til så sårbare patienter.

Jeg fatter ikke, hvad der foregår i hovederne på de ansvarlige for disse beslutninger - er de robotter? Regnemaskiner? Man kan i hvert fald få indtryk af, at de ikke er mennesker. Eller er vi igen ude i, at de ikke vil indrømme, at der ikke er mundbind nok til en forventet 2. bølge? Vi kan ikke stole på dem - det har vi jo allerede set i foråret.

jens peter hansen, Dennis Tomsen, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Egon Stich, Inga Rasmussen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, søren ploug og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nej, du er ikke den eneste Jeppe Lindholm - jeg er i hvert fald heller ikke på facebook, og vil ikke finde mig i at skulle tvinges ind på den for ag få nødvendige oplysninger.

Rolf Andersen, Vibeke Hansen, Lillian Larsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, søren ploug og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

Jeppe Lindholm, jeg er heller ikke på Facebook. Jeg er generelt træt af at man skal derind for at holde sig opdateret om mangt og meget i det her samfund, men det er jo blevet vores politikeres yndlingslegeplads og platform at ytre sig.... forstå det dem der vil.

Benny Larsen, Rolf Andersen, Helle Walther, Vibeke Hansen, Lillian Larsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, søren ploug og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og det gælder også disse:
https://www.bt.dk/nyheder/propper-togbusser-trods-stigende-smittetal-dir...

Hvorfor er det ikke forbudt efter at samfundet har ofret mange milliarder på at få kontrol oveer epidemien?

og SST's vejledniger om den slags er stadig nøjeagtigt lgie så idiotiske, som SST hele tiden ahr vejledt - for at få presset sin flokimmunitetstilgang igennem. I stedet for at kræve meget nedsat passagertal - kombineret med mundbind - kommer tåbelige råd om at sætte sig og stirre lige ud i luften og nakken på personen foran, og for Guds skyld ikke dreje hovedet eller trække vejret på hele turen.
"»Sundhedsmyndighederne siger, at passagererne kan sidde ved siden af hinanden i busserne, hvis de kigger samme vej, så det forholder jeg mig til det, og det efterlever vi,« siger Tony Bispeskov."

Det er ufatteligt - det burde være SST, der er de fornuftige - eksperterne - i stedet rådgiver de som pengegriske amatører.

Rolf Andersen, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Inga Rasmussen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og søren ploug anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og det gælder også disse:
https://www.bt.dk/nyheder/propper-togbusser-trods-stigende-smittetal-dir...

Hvorfor er det ikke forbudt efter at samfundet har ofret mange milliarder på at få kontrol oveer epidemien?

og SST’s vejledniger om den slags er stadig nøjeagtigt lgie så idiotiske, som SST hele tiden ahr vejledt - for at få presset sin flokimmunitetstilgang igennem. I stedet for at kræve meget nedsat passagertal - kombineret med mundbind - kommer tåbelige råd om at sætte sig og stirre lige ud i luften og nakken på personen foran, og for Guds skyld ikke dreje hovedet eller trække vejret på hele turen.
"»Sundhedsmyndighederne siger, at passagererne kan sidde ved siden af hinanden i busserne, hvis de kigger samme vej, så det forholder jeg mig til det, og det efterlever vi,« siger Tony Bispeskov."

Det er ufatteligt - det burde være SST, der er de fornuftige - eksperterne - i stedet rådgiver de som pengegriske amatører.

Jeppe Lindholm

Jeg er heller ikke på facebook ;-)

Rolf Andersen, Helle Walther, Lillian Larsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, søren ploug, Jeppe Bundgaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Facebook?
Hvis man gerne vil overvåges 24/7, er det et perfekt sted at hænge ud :-(

Ja, det er for dårligt, vi skal høre fra sundhedsministeren derfra, men han er jo på sommerferie, så...

Hans Jørgen Kolmos, professor, mener det er på høje tid, at Mette Frederiksen toner frem med fuld skrue og alvorsmine, genopfrisker de gode daneres køkultur og maner til forsigtighed igen.

Og at vi indfører mundbind i offentlig transport og butikker.

Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Heidi Larsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Befolkningen - eller nogle deraf - må mene, at mundbind bliver uundgåeligt.

I eftermiddags hørte jeg en cyklist råbe til en fodgænger på modsatte side af gaden:
"Christianshavns Apotek har sat en seddel op om, at de ingen mundbind har. Normal - ved siden af - har heller ikke, men får i morgen. Man skal være der kl. 9, hvis man ikke vil gå forgæves."

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er svært at indføre et påbud af masker, hvis man samtidig ved at der simpelthen ikke produceres nok på Verdensmarkedet. Derudover bør de skiftes ofte for at have effekt for dem som endnu ikke er smittet. På den anden side kan bare et tørklæde for munden reducere spredning af virus betragteligt fra mennesker som er smittet eller syge.

Der har været to interessante tal offentliggjort de sidste dage. Det ene er at CDC anslår at der i USA er ca. 10 gange som mange som har været eller er smittet som de registrerede tilfælde. Dvs. ca. 40 millioner reelle tilfælde, mange af dem uden symptomer. Det vil også sige at CFR i USA ser ud til at være væsentligt under en procent af befolkningen. Med en befolkning på 328 millioner bliver det dog på sigt ca. 3 millioner døde bare i USA med mindre de får stoppet eller begrænset smitten.

Endnu mere interessant er tallet fra Delhi, hvor en antistof test af mere end 21.000 tilfældigt udvalgte mennesker viste at ca. 1/4 havde antistoffer. Det tyder på et kæmpe mørketal i Delhi, og så kan man begynde at tænke over hvor mange af de 1,3 milliarder indere som er døde uden at blive registreret undervejs.

Herhjemme har det været interessant at se på de danske dødstal fra Danmarks Statistik, som ikke tyder på nogen stor stigning ift. de tidligere år, hvilket bekræfter at Danmark indtil videre har været mildt ramt af Covid-19. Lad os blive ved med at være det. Der er efterhånden gået lang tid siden pandemien reelt startede op udenfor Kina i januar, så med lidt held kommer en vaccine tættere på med relativt raske skridt, og Danske Bank er ikke gået ned med flaget (endnu).

Rolf Andersen, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

De har haft masser af tid til at få en ordentlig produktion igang. Hvis vi alle sammen skal til at gå med mundbind, skal de kunne købes i supermarkedet.
Nu har de rejseglade været ude på ferie og slå sig løs. Og så vil de altså ud at feste på natklubber og diskoteker, så den Corona,de har med hjem kan blive fordelt, inden den bryder ud.

Rolf Andersen, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hmm de har sagt lige fra starten, at vi ville få en anden bølge. Den kloge Åge burde spørge sig selv om, hvordan de kunne vide det? Min Facebook venner har rapporteret i lang tid, at den anden bølge var på vej. Faktisk vidste de det for over en måned siden, hvorfor? Jo anden bølger var i gang over dele af resten af verden og med betydelige tab af frihedsrettigheder! Men hov, hvorfor var danske myndigheder så ikke mere årvågne og på plads? Hvorfor lod man ikke en del af restriktionerne bestå? Hvorfor tog Mette Frederiksen på ferie? Og hvorfor er det egentlig, at mere end 25 års neoliberal penge og finanspolitik i EU, lige med skal skiftes ud til fordel for det modsatte. Hvad blev der af New Public Mangement tingen? Tja, jeg tror på de mange kloge mennesker, der fortæller mig at det er Petrodollaren der er kollapset. Men tænker, at den forklaring er for meget for Hannemand, for så skal man jo først sætte sig ind i tingene. Så er det nemmere at være nypuritansk og tøsefornærmet. Men ja 1984, de behøver ikke længere, at lyve for befolkningen, ingen gider længere at lægge mærke til, hvad der blev sagt. Det stinker squ! Tænker, at man ligeså godt, kan købe en ABC-maske med det samme og en gummidragt!

Morten Balling

@Mads Kjærgård

Det er en pandemi. At tale om Danmark som noget separat i den sammenhæng svarer stort set til at sige at "der er ikke nogen smittet i rummet her, så det går godt med pandemien".

Se på kurven for daglige nye tilfælde globalt, og spørg dig selv om vi overhovedet er kommet i gang med første bølge?

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Jens Erik Starup og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Hans Jørgen Kolmos, professor, mener det er på høje tid, at Mette Frederiksen toner frem med fuld skrue og alvorsmine, genopfrisker de gode daneres køkultur og maner til forsigtighed igen.
Og at vi indfører mundbind i offentlig transport og butikker."

Jeg hørte sør'me Henrik Drusebjerg sige noget lignende i går på TV2 News. Ellers sjældent, at jeg er enig med ham, men det skal da prøves én gang i livet....

Rolf Andersen, Maj-Britt Kent Hansen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis der er noget vi burde have lært omkring smittekontrol er det, at tidspunktet for indgreb er altafgørende for smittens videre forløb. Jo tidligere, jo mindre indgreb kræves. Hvis vi slet ikke reagerer nu, vil smitten bare stige, indtil vi griber ind, og jo længere vi venter og ser, jo større indgreb skal der til, hvis vi vil genvinde kontrollen over en eksponentiel udvikling. Der er adskillige dårlige eksempler rundt omkring i verden.

Steffen Gliese, Mogens Holme, Maj-Britt Kent Hansen, Lillian Larsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://www.berlingske.dk/samfund/syv-timer-inden-vigtigt-pressemoede-fr...

Det må da være en rungende advarsel mod at stole for meget på vore eksperter/myndigheder - i hvert fald visse af dem.

Til gengæld kan første halvdel af Deadline i går anbefales:
https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-topforskere_-vi-skal-vaenne-os-til-m...

Marianne Jespersen, Benny Larsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter den forkromede genåbningsplan skal natklubber og diskoteker åbne i fase 4 i begyndelsen af august.
Men nu vil Enhedslisten og SF bremse op.
De mener ikke lige, der er brug for flere potentielle superspreder-begivenheder.

Det rører til gengæld ikke de Radikale Venstre eller Venstre, som er kolde et vist sted..
Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra nogen socialdemokrater, da de alle er pist forsvundet i ferielandet.

"Røde partier bekymret over stigende coronatal"
https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-07-23-roede-partier-bekymret-over-st...

Det er de partier, der som regel bliver beskyldt for ikke at ville tage ansvar, der har vores ryg.

Så meget for dén skrøne.

Fam. Tejsner, Steffen Gliese, Mogens Holme, Maj-Britt Kent Hansen, Hans Larsen, Lillian Larsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, det lader til at Berlingskes agurke-historier om regeringens egenrådighed er gået lidt i selvsving..

Steffen Gliese, Lillian Larsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg er ej heller på de sociale medier, og synes, det er for ringe, alle politikere både hjemme og i udlandet bruger disse som
informations objekt til befolkningen. Det må være TV, radio, aviser og så også gerne de omtalte sociale medier, der oplyser os om dit og dat.
Det der er foruroligende er Berlingske og andre blå medier, som konstant forsøger at undergrave regering og statsminister, ikke med evidens for deres postulater, men for tolkninger fra andre såkaldte eksperter. Som jeg læser det sort på hvidt, så skete nedlukningen, efter en politisk beslutning. Den kan man så være enig og uenig i, men myndighederne kom med anbefalinger, og ud fra de tog MF sin beslutning, den behøvede jo ikke være 100% efter det Brostøm anbefalede, han ville jo vente. Det turde regeringen ikke. MF har ikke turdet vente, og det viste sig jo at være klogt. Det vil de blå så gerne vælte hende på. Men hvad ville de selv tage ansvaret for, de stemte jo for alt. Bagefter påstår de så de er ført bag lyset. Så ES har helt ret.

Fam. Tejsner, Rolf Andersen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Anina Weber og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er også mit indtryk, Eva - men i mine øjne undergraver Berlingeren mere SST end regeringen, hvilket nok ikke er meningen . Feks. udtaler Brostrøm i en mail:
"Tidligere har det været fremme, at Sundhedsstyrelsen 1. marts - 10 dage før det historiske pressemøde - advarede om, at en stor nedlukning af Danmark kunne gøre mere skade end gavn. Det stod klart i maj, da en anden mail fra Søren Brostrøm til centrale embedsmænd så dagens lys.
I den mail skrev Søren Brostrøm, at indgreb i forsamlingsfriheden, nedlukning af virksomheder og begrænsninger af trafik ikke er set i Danmark i nyere tid og "kan i sig selv være med til at øge befolkningens usikkerhed og give indtryk af større risiko, end der er reelt".
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-24-brostroem-opfordrede-regeringe...

Man fejlvurderede altså groft, BÅDE mht. epidemiens alvor og nødvendigheden af nedlukning, OG mht. uro i befolkningen - for de fleste har jo faktisk vist sig netop at blive MERE trygge af politikernes resolutte handlemåde - for det var klart for de allerfleste, at SST tog for let på det, og politikerne havde ret.

Så for mig at se skyder tanten og blå blok sig selv i foden, jo mere de borer i dette. Og det bliver tiltagende mere pinligt at høre, hvor utroligt meget diverse eksperter - inkl. NOST - krøb for erhvervslivets interesser, og leflede for folkiimmuniten. I stedet for at passe deres job med agt skaffe mundbind og andre værnemidler og i øvrigt organisere den helt nødvendige nedlukning.

Helle Walther, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Undskyld diverse stavefejl .... de var der med garanti ikke, da jeg trykkede "send"...

Eva Schwanenflügel

Anne-Marie :
"Så for mig at se skyder tanten og blå blok sig selv i foden, jo mere de borer i dette."

Just præcis.
Berlingskes forsvar for Brostrøm og SST bringer netop frem i lyset, hvor heldige vi var, da Mette Frederiksen var modig nok til at træffe de rigtige beslutninger.
Lad os håbe, det fortsætter..?

Berlingskes krønike om ordkløveri og hår i suppen er det vist kun det sædvanlige segment der interesserer sig for.

Egon Stich, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Vi ved fra Løkkes blog i BT, hvordan det var gået, såfremt han havde været i spidsen, da pandemien rullede ind over landet.

Så havde vi været det nordiske eksperimentarium nr 2, på linje med Sverige, gys..

Helle Walther, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Det farlige ved den eksponentielle stigning er så bare, at den syner ufarlig i starten - indtil den får enorm kraft. Så selvfølgelig er der grund til bekymring.

Helle Walther, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Otto Nadolny

Sig endelig ikke noget om det her til landets statsminister.
Jeg tør ikke tænke på hvad det kunne føre med sig.
Jeg vil tro der stadig er brug for at hun gør sig gældende i Bruxelles.
En ferie ville måske også være på sin plads.

Steffen Gliese

ja, det er vanvittigt, at man tror, at smitteopsporing hjælper noget som helst! Det handler om at forhindre smitte og i de få tilfælde, hvor det så går galt, at isolere. Måske bliver vi dog hjulpet af disse regnvejrsdage.

Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, jeg håber ikke, vi når så langt ud, at en ny landsdækkende nedlukning er eneste alternativ.

Vi har nu testkapaciteten i orden, smittesporing fungerer, og hvis virussen pludselig popper op lokalt, kan den ret effektivt bremses igen, det så vi i Hjørring.

- Men hvis natklubber og diskoteker åbner, vil det være en helt anden ting.

Jeg tror, de borgerliges strategi er at underminere Mette Frederiksens troværdighed; det sagde Tommy Ahlers næsten direkte i sin kronik forleden.
Derfor vil der komme flere samråd efter sommerferien.

Det vinder de nok ikke ved i befolkningens øjne, de fleste hader fnidder.

@Steffen Gliese

Smitteopsporing er målrettet optrævling af smittekæder og angriber direkte virus' stærkeste våben - den eksponentielle spredning. Jeg håber virkelig de udvikler og forfiner metoderne omkring opsporing. Alternativet med tilfældige test har ringe effekt, specielt under lave smittetal.

Anne-Marie Krogsbøll

Nej - han smittede nok ikke alle 1500 selv - men han var åbenbart årsag til, at 1500 endte med at være smittede.

Forleden læste jeg om en superspreder et sted i Asien - 71 smittede via en enkelt elevator, som vedkommende havde kørt i.

Eva Schwanenflügel

Både superspredere - og især aerosoler - har længe været alt for undervurderede.

Herhjemme har ingen taget højde for luftbåren smitte; der er ingen sund fornuft i anbefalingerne om mundbind, fx.

Anne-Marie Krogsbøll

"der er ingen sund fornuft i anbefalingerne om mundbind, fx."

Eller i molbo-reglerne omkring afstandskrav (eller mangel på samme) i offentlig transport...

Jeg vil gerne se "evidensen" for sundhedsstyrelsens anbefalinger på det områder. Jeg vil næsten vædde på, at de ikke findes.

Finn Thøgersen

Hvis man ser på de sidste ugers smittetal, så er 83% af nye smittede øst for Storebælt og 63% i Region Hovedstaden, mens mange jydske og fynske kommuner ikke har set en ny smittet i ugevis

Med andre ord bør evt nye indgreb, skulle det komme dertil, laves på regionalt/kommunalt/lokalt niveau, så skade effekterne af nedlukning osv begrænses mest muligt for maximal smittereduktion.

Alternativt skal vi nok overveje at sætte en klap i Storebæltsbroen

Eva Schwanenflügel

@ Finn Thøgersen:
"Hvis man ser på de sidste ugers smittetal, så er 83% af nye smittede øst for Storebælt og 63% i Region Hovedstaden, mens mange jydske og fynske kommuner ikke har set en ny smittet i ugevis".

Grunden er, at man registrerer smittede i forhold til deres bopæl, men ikke hvor de er blevet smittet.
Siden mange fra Sjælland har været på ferie i Jylland og på Fyn, er det ikke muligt at begrænse smitten ved at lukke broen på nuværende tidspunkt.

Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

@ Eva Schwanenflügel,

Det er selvfølgelig værd at være obs på den slags tekniske detalier omkring registreringen af smittede, men jeg køber ikke helt din tese af to grunde:

1) Ser vi på de områder der har det højeste antal smittede per indbygger ligger Kbhs Vestegn igen i top som det har været tilfældet stortset siden nedlukningen.
Det er ikke ligefrem rejseselskabernes kerneområde - undtagen når en vis fodboldklub hærger :-)
Lidt under finder vi Vestsjælland - igen ikke lige rejseland
I ca samme niveau Nordsjælland, den tror jeg så på, især til de lidt mere mondæne destinationer som Skagen
Men under det ligger hele Kbh området - altsammen over landsniveauet

2) Hvis "smitte i ferielandet" skulle være en hovedkilde til stigningen, så må det nødvendigvis også medføre (eller forudsætte) smittepukler lokalområdet ude i ferieland, og i de små kommuner kræver det ikke mere end en håndfuld tilfælde før det slår ud i statistikken - og pt ses de ikke

Hvis teorien er Raske Kbh'nere smittes ude i ferieland og bringer smitten hjem, så må der også være smittepukler i ferieland samtidig eller før Sjælland

Hvis det er Syge Kbh'nere smitter lokale (og andre turister) i ferielandet, så kommer puklen i ferieland selvfølgelig lidt senere

Der vil selvfølgelig være enkelttilfælde, men en udbredt smitte vil uundgåeligt medføre en lokal smittepikkel, og det mangler vi endnu at se

Eva Schwanenflügel

@ Finn Thøgersen

1) Som du selv pointerer, ligger den københavnske vestegn højt, som den hele tiden har gjort.
Vestsjælland også.
Det er der ganske mange forklaringer på, der ikke handler om ferie, som du ganske rigtigt siger.
Men alligevel er mange taget ud i det danske sommerland, fordi regeringen har gjort det billigere at rejse.

Hvad angår Nordsjælland, er det modsatte tilfældet.
For nordsjællandske turisters vedkommende tager de til Skagen, men også længere nordpå til fx Gilleleje og Tisvilde, hvis ikke de besøger ødegården i Sverige.
Mange er også rejst ud af landet. Og vi aner ikke, hvor meget de smitter, når de kommer hjem.

2) Du mener, det er usandsynligt at man kan undgå lokale smitteklynger.
Det er jeg ikke så sikker på nødvendigvis er tilfældet.
For det første behøver de lokale ikke være i nærkontakt med turisterne; de kan holde afstand.
For det andet har netop regeringens rejseinitiativ med billigere billetter til offentlig transport og færger, samt halvering af entré til museer, gjort at folk bliver stuvet sammen på meget lidt plads.
Og siden sundhedsmyndighederne endnu ikke har taget sig sammen til at anbefale mundbind i disse situationer, smitter turisterne hinanden.

Men du har faktisk undergravet dit eget argument for at "sætte en klap i Storebæltsbroen" ved at påstå, at næsten ingen turister smitter, fordi de ikke rejser ;-)