Analyse
Læsetid: 4 min.

Socialdemokratiet er og bliver et parti for medlemmer af Dansk Metal, ikke Greenpeace

S-regeringen har formelt forpligtet sig til en ambitiøs grøn omstilling. Men kun indtil andre løsninger er parlamentarisk mulige. Kort før sommerferien udnyttede Socialdemokratiet, at der også er et sort flertal i Folketinget, som de grønne partier end ikke tør blokere for
Lufttrafikken er stort set gået i stå, og terminalerne ligger næsten øde hen. ’Blå Bjarne’ frygter for sig job, hvis han da ikke allerede har fået en fyreseddel.

Lufttrafikken er stort set gået i stå, og terminalerne ligger næsten øde hen. ’Blå Bjarne’ frygter for sig job, hvis han da ikke allerede har fået en fyreseddel.

David Leth Williams

Indland
25. juli 2020

Glem alt om højere flyskatter. Nu handler det i stedet om ’Blå Bjarne’. Igen. Under statsminister Mette Frederiksen (S) har Socialdemokratiet forsøgt at lægge symbolsk afstand til perioden, hvor forgængeren Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes højrehånd, Bjarne Corydon, regerede. Men når det kommer til stykket, prioriterer sosserne stadig at føre en økonomisk kurs, der primært appellerer til privatansatte 3F-mænd i forstæderne.

Intet sted er vælgerbasen mere koncentreret end på Danmarks største arbejdsplads, Københavns Lufthavn, som tilmed har været hårdest ramt af coronakrisen. Lufttrafikken er stort set gået i stå, og her i højsæsonen, hvor der normalt passerer over 100.000 rejsende igennem lufthavnen hver eneste dag, ligger terminalerne næsten øde. ’Blå Bjarne’ frygter for sit job, hvis han da ikke allerede har fået en fyreseddel.

Det tavse luftrum over Danmark har potentialet til at udvikle sig til en politisk katastrofe for Socialdemokratiet, og ingen i regeringstoppen var derfor i tvivl, da forhandlingerne om en redningsplan for luftfarten begyndte: Flyene skulle hurtigst muligt på vingerne igen – med eller uden passagerer.

Kort ført sommerferien begyndte, indgik transportminister Benny Engelbrecht (S) således en luftfartspakke, som bevilger 260 millioner kroner til en såkaldt »genstart af luftfarten i Danmark«. Størstedelen går til at betale danske flyselskaber for at flyve med tomme sæder, og en betydelig del til at sænke lufthavnstaksterne med 25 procent i fem måneder.

Andre brancher har fået tilsvarende hjælpepakker, men luftfartspakken skiller sig afgørende ud. For som et særsyn var de rød-grønne støttepartier ikke med i det brede flertal.

I denne serie gennemgår vi de forskellige flertal og er denne gang kommet til det sorte flertal – Venstre, De Konservative og De Radikale – som fremstår som et trumfkort, Mette Frederiksen fremover vil have i baghånden, ikke mindst i de videre forhandlinger om den konkrete klimapolitik.

Ingen krav til luftfarten

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, kaldte aftalen for »galimatias« og »klimasvigt«, og SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, forlod forhandlingerne med ordene: »Vi kan ikke den ene dag kæmpe for CO2-reduktioner i klimaforhandlinger og så lave en flyaftale få dage efter med så få grønne ambitioner«.

S-regeringen har imidlertid ikke samme bekymringer. Hensynet til ’Blå Bjarne’ er tilbage som politisk pejlemærke på Christiansborg. De faktiske forhold i jernindustrien er, at S-regeringen udnyttede, at der er flere andre mulige flertal i Folketinget, og forløbet afslører sort på hvidt, at Socialdemokratiet reelt ikke er parlamentarisk afhængige af venstrefløjen.

Som klar kontrast til klimaambitionerne i det forståelsespapir, som statsminister Mette Frederiksen (S) formelt bygger sin regering på, er der nemlig også et sort og gangbart flertal, som består af Venstre, De Konservative og De Radikale. Normalt må Radikale entydigt betegnes et grønt parti, der trækker S-regeringen i en mere progressiv retning i klimapolitikken. Men netop her kapitulerede De Radikale og lod sig købe til en sortere løsning. For de tre partier var det tilstrækkeligt, at luftfartspakken afsætter 25 millioner kroner til »udvikling og produktion af grønne flybrændstoffer«, mod at der til gengæld ikke stilles krav til flyselskaberne om kontante reduktionsmål.

Helt efter bogen var den tungere del af fagbevægelsen straks ude og hylde pakken: »Aftalen her, som jeg vil sige er en slags nødhjælpspakke, er fuldstændig afgørende for, at vi også i fremtiden har en god luftfartsbranche herhjemme. Og det skal vi i den grad have, for vi kan simpelthen ikke undvære de mange arbejdspladser og muligheder, en stærk luftfartsbranche giver,« udtalte formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

Fra erhvervslivets lobbyister lød krav om endnu flere skattekroner. Og intet skal udelukkes på forhånd, for dels er der overhængende risiko for flere fyringsrunder i både luftfartsselskaber og lufthavne, dels lytter regeringstoppen hellere end gerne til interesseorganisationernes ønsker. Travlhed i Københavns Lufthavn er omdrejningspunkt for både erhvervslivets vækststrategier og middelklassens rejsetrang.

Antiklimaks for de røde

Det mest opsigtsvækkende ved det sorte flertal, som blev brugt ved luftfartspakken – og som snart kan komme i anvendelse i andre forhandlinger – er, at SF bare kan skubbes ud på sidelinjen. Igen.

Selv om folkesocialisterne har været ekstremt loyale over for S-regeringen og har været med i alle andre aftaler og stort set ikke kritiseret statsminister Mette Frederiksen, er den realpolitiske bundlinje, at SF kan bruges og smides væk efter forgodtbefindende.

Uanset hvordan SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, vrider sig, kan hun ikke ændre på den parlamentariske sammensætning af Folketinget, hvor S-regeringen i løbet af sit første år ved magten har gjort brug af fem vidt forskellige flertalskombinationer, ej heller at Socialdemokratiet har andre politiske prioriteter end dem, der står i forståelsespapiret.

Socialdemokratiet gik ikke selv til valg på at ville reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Tværtimod. Når Mette Frederiksen sidste sommer accepterede de vidtgående ambitioner i det forståelsespapir, som blev skrevet sammen med de tre støttepartier, var det ene og alene udtryk for et nødvendigt kompromis. Det var prisen for, at hun kunne blive statsminister.

For at undgå uhåndterlige krav i udlændingepolitikken accepterede Socialdemokratiet, at de grønne reduktionsmål blev hævet markant. Men tag ikke fejl: I det kontante valg mellem at bevare traditionelle arbejdspladser eller sætte gang i en acceleration af den grønne omstilling er inderkredsen omkring Mette Frederiksen ikke i tvivl: Socialdemokratiet er og bliver partiet for medlemmerne af Dansk Metal, ikke Greenpeace.

Venstrefløjen har på den ene side erfaret, at den ikke kan eller skal regne med Socialdemokratiet, men S-regeringen kan på den anden side også konstatere kynisk, at det ikke har nogen parlamentariske konsekvenser at droppe den grønne linje.

Men Mette Frederiksen har flere esser på hånden. I næste afsnit handler det om S-regeringens tredje flertal, det rød-gule, hvor De Radikale kan ende med at blive klasket op som budding på en væg.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Serie

Mandaternes logik

Statsminister Mette Frederiksen har udvist en større parlamentarisk manøvredygtighed end nogen anden étpartiregering i danmarkshistorien: S-regeringen laver løbende forlig med skiftende flertal i Folketinget, ofte andre end de rød-grønne støttepartier. Informations politiske analytiker, Lars Trier Mogensen, tegner henover sommeren portrætter af de fem forskellige flertal, som S-regeringen gør brug af. Fem flertal, der tegner vidt forskellige billeder af, hvad der egentlig er Mette Frederiksens politiske projekt.

Seneste artikler

 • Coronaflertal giver bred rygdækning til Mette Frederiksen

  15. august 2020
  Coronakrisen trækker i langdrag. De senere måneders brede samarbejde i Folketinget har dermed også fået bedre betingelser for at fortsætte videre ind i efteråret: En tættere alliance mellem Socialdemokratiet og Venstre er blevet langt mere sandsynlig
 • Søren Pape er den nye joker for S-regeringen

  8. august 2020
  Det Konservative Folkeparti har både viljen og de afgørende mandater til at redde statsminister Mette Frederiksen gennem et farligt efterår. Partiformand Søren Pape Poulsen har nu meldt sig parat til at forhandle en aftale om tidligere pension
 • Pensions-Arne kan blive første offer for formandsopgør i DF

  1. august 2020
  Statsministeren er dybt afhængig af Dansk Folkeparti for at kunne indfri sit valgløfte om en differentieret pensionsalder. Men det rød-gule flertal vakler: Nye krav fra Kristian Thulesen Dahl kan gøre efteråret til et surt show for Socialdemokratiet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Sosserne har hele tiden sagt at målene skal nås med teknologiske landvindinger (Sass-Larsen´s ide) deriblandt skal lufthavnen gøres til et centrum for flyvning med elektro-fuel produceret med el fra den energi -ø der er planlagt ved Bornholm (energi-generalen Dan Jørgensen praler med det på CNN) - så er det jo også et socialdemokratisk projekt at gøre den den danske model til et forbillede for resten af EU. Og hvis den ikke er sevet ind for vores kære Lars Trier Mogensen - så drejer det sig ikke om politik men om arbejdspladser og opgradering af arbejdsstyrken til den store omstilling.

Henrik Bjerre, Lisbeth Glud, Erik Fuglsang, Holger Nielsen, Niels Jacobs, Danny Hedegaard og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Socialdemokratiets bygning, som de rejste i midten af halvtredserne er nu endelig - med den forrige (med Bjarne Coridon som headmaster) og den nuværende regering nu endelig ved at være brudt helt ned til sokkeholderne. Så det røde er efterhånden lagt i skødet på SF og Enhedslisten. Jo før vælgerne indser det, jo bedre.

Poul Reynolds, Pia Nielsen, uffe hellum, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Gitte Loeyche, Lars Løfgren, Per Christiansen, Carsten Wienholtz, Leif Høybye, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Holger Nielsen, Jan Nielsen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Hans Larsen, Steen K Petersen, erik pedersen, Marie Vibe og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Og jo før SF og enhedslisten selv indser det - naturligvis - desto bedre.

René Hansen, Poul Reynolds, ingemaje lange, Pia Nielsen, uffe hellum, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Arne Albatros Olsen, Gitte Loeyche, Per Christiansen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, erik pedersen, Marie Vibe og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi må holde op med at tænke i de skide job og i stedet for se på, hvordan vi får løst opgaverne mest hensigtsmæssigt. Hvis man vil have noget progressivt gennemført, må man være villig til at lide afsavn og afstå fra det, der er med til at fremme de dårligdomme, vi skal væk fra.

Liselotte Paulsen, Werner Gass, uffe hellum, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Hanne Ribens, Mads Lundby, Anders Reinholdt, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Per Christiansen, Carsten Wienholtz, Hanne Utoft, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Jan Nielsen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Steen K Petersen, erik pedersen, Marie Vibe og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

H Ø J T / A T / F L Y V E

... skriver jeg, men reelt falder alle. Bortset fra - regeringen. Uden de dybt nødvendige krav om afgifter til branchen, fik de foræret støttepakker uden bindinger; mennesker mistede alligevel deres arbejde: og dermed tabte både jorden, mennesker samt branchen: de mulgiheder der var og er: for: when they go low... we fly higher. AT blive førende på det grønne område i luften. Det der er angsten; som L.T.M så dygtigt analyserer er: Blå Bjarne. Tænk... hvis det kom til, at koste NOGEN noget; også selvom det er en irrationel frygt, idet alle ville vinde... Angsten er...at det koster stemmer, fra de(t) tavse flertal der død(!) og pine, har ret til at flyve verden sønder, i u-lighedens navn. Netop Uligheden. Jo. For det er arrogant, at tro, man kan svæve over flertallet, fremtiden og jorden, bevidst foretage dette valg; der koster liv. Andres. Og så findes der faktisk endnu en mulighed. Ingen tør nævne eller røre...apropos Co2 udslip og økonomi, bæredygtighed og perspektiv. D R O P så de KAMPFLY!!!! Og vi har mulighed for at svæve og støtte og udvikle og vil have rigeligt råd. Men også det kan naturligvis koste. Stemmer. Fra et blå-gråt tavst segment. Og DET - er farligt!

Halfdan Illum, Werner Gass, René Hansen, Ete Forchhammer , Hanne Ribens, Lars Løfgren, Per Christiansen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mikael Jensen

Udledningen af drivhusgasser fra sektorer som transport, bygninger, affaldshåndtering og landbruget skal nedbringes. 60.000 containerskibe sejler konstant rundt på kloden. Samtidigt skal der skal slås hul på den tiltrængte omfordeling, hvor pengene pumpes ned i bunden af samfundet, i stedet for at de gives i skattelettelser til toppen, hvilket medfører større ulighed. Det samlede forbrug og derved CO2-udledning skal ned, hvis vi skal redde kloden. Den omstilling er Danmark bare ikke klar til at diskutere endnu, men skal dette forhindre os i at tage fat på omfordelingen? Vi mener at det er på høje tid. Ikke flere undskyldninger. De sidste 20 års sociale nedskæringer skal rulles tilbage, samtidigt med at det overdrevne forbrug og flyrejser skæres væk, for kloden, børnene og fremtidens skyld.

Nu vi taler om rød/blå politik, så har et enigt Folketing ved hjælpepakkerne foræret de formuende hvad der svarer til 500.000 parcelhuse, som koster en million pr. stk. Hvad med at Folketinget forærede de 500.000 fattigste borgere hver et parcelhus, nu når landet er så rigt. Det ville føre landet et gigantisk skridt fremad. De næste ti år skal handle om, at de 15 % i bunden af samfundet skal have pengene tilbage, som er stjålet ved de mange sociale nedskæringer. https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Langsomt siver løgnene ud gennem den mur som politikerne har sat op, rundt omkring de 45 % af befolkningen, som de sidste tyve år er blevet rigere og rigere på baggrund af fattigdomsskabelsen. Politikerne er i dag tavse om emnet fattigdom. Vi lever med fattigdommen som om den var normal, så forandret er vores land blevet de sidste tyve år.

Den største myte i dansk politik er, at der ikke er nogle penge, at Danmark nærmest er et uland pengemæssigt set. Intet kunne være længere fra sandheden. Aldrig har der været så mange penge, der stammer fra et af de mest frugtbare økosystemer i verden. Penge som kommer fra det samlede samfund, som er rigt bl.a. pga. velfærdssamfundet, uden det ville de forrige generationer ikke være i stand til at opbygge landet.

Fjern børnefattigdommen nu! Alt for mange børn lever efterhånden i fattige familier; børnefattigdom i Danmark er en skændsel, og ikke Danmark værdigt, vi er et af verdens rigeste lande. Den skjulte fattigdom vokser, ingen ved præcis hvor mange som hemmeligt lever i fattigdom, og mange ikke vil indrømme at de er fattige. Specielt enlige mødre med flere børn har ikke penge nok til at brødføde familien, men ofte ved deres venner og bekendte ikke hvor slemt det står til.

I artiklen "Danmark har rigeligt råd til at øge tempoet i den grønne omstilling" dukker der nu yderligere 1.700 mia. kr. op kaldet udenlandsformuen. Vi ved fra tidligere artikler at virksomhederne har/havde 1482 mia. gemt væk i bankerne, hvor er de penge i dag, når nu bankerne tager gebyrer for at have indestående formuer? Ingen ved hvor mange penge der er gemt væk i skattely, men politikerne har lige foræret erhvervslivet inkl. bankerne 500 mia. i hjælpepakker, som om de ikke har penge nok.
https://www.information.dk/debat/2020/07/oekonom-danmark-rigeligt-raad-o...

Husejerne har 1.000 mia. gemt i mursten, samt yderligere 1.000 mia. kr. sat ind i banker. Pensionsformuerne er oppe på 4000 mia. kr. Nettoformuen er på 3.600 mia. kr. Bankernes "omsætning" er tyve gange større end Danmarks BNP, fandt vi ud af da Danske Bank svindlede for 1.500 mia. Sandheden siver modvilligt ud, selvom de rige ikke ønsker at vi skal fatte omfanget af deres løgne.

Selskabsskatten er sænket fra 50 % til 22 procent. Hvidvask for 1.500 milliarder, udbytteskat for 410 milliarder og de vedvarende skattelybølger. Alle statskasser står vidt åbne for finansvæsenet, det er det rene tag selv bord. De rige har en øget velstand hvert år på 20 %. Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers og Paradise Papers. Skattelybølgerne fortsætter med at skylle hen over os. Den sorte klub har udført Danmarkshistoriens største røveri. Der var en i kommentarfeltet som skrev at formuerne var oppe på 10.000 mia. kr. Det var svært at tro på dengang, men mere sandsynligt efterhånden som sandheden siver ud. Men nok så vigtigt ved vi nu, at der er rigeligt af penge til at fjerne den fattigdom, som politikerne har skabt i Danmark.

Kurt Nielsen, Halfdan Illum, Werner Gass, René Hansen, Poul Reynolds, ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Pia Nielsen, Bjarne Andersen, Peter Wulff, Hanne Ribens, Anders Reinholdt, Karsten Nielsen, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Ron Levy, Lars Løfgren, Per Christiansen, Jørgen Skov Nielsen, erik lund sørensen, Carsten Wienholtz, Hanne Utoft, Torben K L Jensen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Holger Nielsen, Jan Nielsen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, jesper jacobsen, Steffen Gliese, Steen K Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Blå Bjarnes kone, Karina, er rød og offentlig ansat. Hun elsker økologi, biodiversitet, ligestilling og blodrød fordelingspolitik. Det skiller vandene i det hjem. Alligevel fik de tre børn og med sjette barnebarn godt på vej.

Henrik Bjerre, Jens Flø, erik pedersen, Anina Weber, Holger Nielsen, Anna Dorthe Bertelsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

En umiddelbar rigtig analyse omkring det politiske spil, men jeg mener nu trods alt at vi alle bliver nødt til at se virkeligheden lige nu,som den er.
Der val lagt op til en grønnere model, men om vi i befolkningen var eller generelt er klar til det,tror jeg er et stort spørgsmål.
Hvor mange af os vil reelt lade bilen stå-lave mad derhjemme-betale mere for det bæredygtige,droppe rejsen for at få skuden vendt?
En virus som er verdensomspændende har vendt op og ned på det hele- og vil vi lade vore drømme sejle og faktisk sejle mere frem for flyve?
Hvad skal alle de,som nu er gået konkurs og de arbejdsløse gøre?
Hvem vil betale regningen? Jeg vil tro de fleste af os vil sige naboen frem for mig selv?
Nå ja denne avis`s læsere ser stort set altid bønderne som det store problem uanset vi ressourcemæssig er et landbrugsland.
Ja jeg ved det: et oplæg,som kun stiller spørgsmål.for jeg har ikke løsningen og som også gældsat og pensionist kan jeg da frygte højere skatter,men kommer de overlever jeg nok.

Steffen Gliese

"Vi må holde op med at tænke i de skide job og i stedet for se på, hvordan vi får løst opgaverne mest hensigtsmæssigt. Hvis man vil have noget progressivt gennemført, må man være villig til at lide afsavn og afstå fra det, der er med til at fremme de dårligdomme, vi skal væk fra."

Inkluderer det også dig selv?

Per Holm, Erik Fuglsang, Jacob Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Man bliver altid spurgt, om man selv æder den medicin, man foreskriver: Hvis vi tredobler prisen på oksekød, gælder det for alle. Det er af økonomiske grunde bare ikke lige tungt for alle. Man kan sagtens gøre miljøskadelig aktivitet ubetalelig, men jeg kan garantere for, at der kommer en reaktion på det. Ikke mindst fra metalarbejderforbundet.

Det er et paradis for idealister her. Hvis man er parlamentarisk repræsenteret, så er opgaven at foreslå løsninger, men altså nogle som også er forenelige med et genvalg. Jeg har endnu aldrig hørt en parlamenteriker afskaffe sig selv med et forslag om, at man skal holde op med at tænke i beskæftigelse.

Henrik Bjerre, uffe hellum, peter juhl petersen, Ete Forchhammer , Viggo Okholm og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I denne serie gennemgår vi de forskellige flertal og er denne gang kommet til det sorte flertal – Venstre, De Konservative og De Radikale – som fremstår som et trumfkort, Mette Frederiksen fremover vil have i baghånden, ikke mindst i de videre forhandlinger om den konkrete klimapolitik".

De Radikale svigter altså deres grønne målsætninger, når det kommer til at støtte erhvervslivet.

Men vidste vi det egentlig ikke..?

Leif Høybye, Estermarie Mandelquist, Pia Nielsen, erik lund sørensen, Torben K L Jensen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Hvis de blå-grønne leverer på at rulle uligheden tilbage, tror jeg godt, der kan være arbejderstemmer i grøn omstilling.

Niels Poul Dreyer

Støttepartierne bør væte regering med et mistillidserklæring, fordi socialdemokraterne afviser flyafgift.

Viggo Okholm

Eva:
Hvad vil du egentlig gøre uden erhvervslivet? Jeg tror en revolution er meget langt væk, og de der har haft den i visse lande er sgu ikke blevet lykkeligere og mere frie.
Hvordan definerer vi egentlig erhvervslivet? Smeden-mekanikeren og håndværkere generelt? Transport? fødevarer m.v.
Personlig tror jeg så at flere og flere indser nødvendigheden af en omstilling, men tusindvis af os er bundet i diverse "tomme" genstande-gæld-l goder og vi er forpligtet over de børn vi har sat i verden.
Processen skal startes men mon ikke der er tid endnu medmindre stormagter og kapital vil slå os alle ihjel i en syg magtkamp.

Eva Schwanenflügel

Viggo - my bad.
Jeg mente det 'sorte' erhvervsliv.

ingemaje lange, uffe hellum, Viggo Okholm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Men socaildemokratiets grønne retorik fejler ikke det.

Man fornemmer næsten, at den bevæger sig helt op i de højere luftlag,
hvor den tager livstag med den co2, som i forvejen befinder sig deroppe.

Gid det var så vel !

Torben K L Jensen

Det gode ved elektro-fuel er at man tager CO2 ud af atmosfære blander det med biogas fra danske landmænd tilsætter de manglende elektroner fra vindmøller og vupti - man har et grønt neutralt flybrændstof der kan bruges på alle de fly der ellers skulle jordes. Hvis et ikke fantastisk har i jord i hovedet.

Torben K L Jensen

rettelse: brint fra elektrolyse tilsættes og man har de kulbrinter der skal bruges.

Mikael Jensen

Tidens store skræmmebillede: Højere skatter - eller hvem skal nu betale. Så er alle tavse, og status quo er bevaret. Det er klart, at alle dem som har modtaget penge på baggrund af fattigdomsskabelsen de sidste tyve år, bider sig fast i pengeautomaterne: Vi har fortjent skattelettelserne. Men det handler om at fjerne fattigdommen i landet og især børnefattigdommen. Hundrede tusinder voksne har slet ingen penge eller indtægter overhovedet pga. 62 sociale nedskæringer/reformer. Socialpolitikken forkorter livet og forhindrer de fattige i at deltage. Vi fjerner fattigdommen ved at flytte alle op til middelklassen, og hvis man sidder ved kassen i supermarkedet, formindskes lønforskellene indtil det punkt, hvor det igen kan betale sig at arbejde.

Vi henter skattelyformuerne hjem, beskatter techfirmaerne, og fjerner hullerne i Skat, således at alle firmaer igen bidrager til det samfund, hvor de tjener pengene. Skat og moms inddrives i tilstrækkelig grad for at formindske uligheden, til et niveau som vi kan leve med. Vi skaber en ny økonomisk model, der flytter dele af de nedarvede formuer, hvilket de fleste er, og omfordeler fra toppen til bunden. Finansverdenen behøver ikke engang at standse deres gambling på alverdens børser, det handler om ganske få procenter mindre. Spekulation på boliger begrænses til et rimeligt niveau, der ikke medfører nedrivning af billige lejeboliger. Omkostningerne ved at leve her i landet er de højeste i hele EU, dette skaber også fattigdom. Det handler således slet ikke om højere skat for middelklassen, det handler om dem længere oppe.

Der har i årtier været et samarbejde over midten mellem Venstre og Socialdemokraterne, for at skabe den fattigdom som vi nu ser, og en hindring deraf ethvert fremskridt som venstrefløjen har ønsket. Vi er blevet delt gennem mediekampagner om klasse, race og menneskerettigheder, med det formål at vi skal være vrede på hinanden, en delt befolkning. Det har gjort at pengene er gået til de formuende, og at vi har fået en mindre del af samfundskagen hvert år. Enhver gevinst i dette samfund er gået til de rigeste, til overklassen og til den øverste middelklasse.

Finansvæsenet investerer i det øverste segment af samfundet, fordi det er der de får det højeste afkast. De ignorerer derefter de nedre samfundsgrupper. Det er derfor vi har staten og velfærdssystemet til at afbøde de værste skader, som dette system medfører. Men de vedtagne love er til fordel for de rigeste og til ulempe for de fattigste. Effekten af de seneste års lovgivning har været skattelettelser til toppen og erhvervslivet, og de har skovlet ufattelige mængder ind. Det kan ikke længere fortsætte, naturen sætter grænser for væksten.

Vi har en chance og en mulighed for at ændre samfundet: Kampen om klimaforandringerne skal balanceres mod yderligere fattigdomsskabelse, men vi kan ikke reformere Socialdemokraterne for at fjerne børnefattigdommen, de har ingen planer overhovedet for at fjerne fattigdommen, som de selv har været med til at skabe.

Hvor længe vil man blive med at stikke folk blår i øjnene? Ikke mere velkvalificeret udenomssnak, tiden er gået. Der kommer ikke en imaginær teknisk løsning. Vi spilder fortsat værdifuld tid med en ide om, at det er muligt at producere os ud af problemet. Vi har allerede spildt et kvart århundrede på grund af olieselskabernes lobbyisme. En global nedsættelse af CO2 vil ikke være mulig indenfor det nuværende system, med den måde som økonomien er organiseret på.

I de sidste årtier er lovene, som beskytter de store firmaer, blevet dramatisk udvidet. Lovgivningen har resulteret i en dramatisk flugt af ansvar i en skala uden kendt fortilfælde. Lovene er et resultat af lobbyisme. Landbruget er den sektor som har brugt flest penge på lobbyvirksomhed, landbruget er hele tiden løbet fra ansvaret. Vi skal væk fra en produktionsmåde, som ingen ønsker at se tilbage på. Vi har erkendt problemets omfang, set tidshorisonten og forkastet frivillighedsprincippet.

Kurt Nielsen, Poul Reynolds, Jesper Lerche, ingemaje lange, Per Christiansen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Mikael Jensen:
Tak og det lyder lige til,men jeg er ikke nået til at jeg tror på det lige nu
Hvordan får vi omvendt os? Altså så erkendelsen for det nødvendige vokser hos et flertal- for vold nytter ikke.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Faktum er at S er et af de sorte partier. Ikke kun på miljøområdet, men også målt på racisme og anti-internationalisme og anti-menneskerettigheder og pro-amerikanerkrige.
Hvis man vil have færre koncentrationslejre og mere miljø og mere menneskerettigheder, er der tilsyneladende kun Radikale og Enhedslisten at vælge imellem. Og de radikale er som bekendt kulsort konservative på omfordelingsområdet.
Uden at være kvindesagsforkæmper, undtagen fra tilskuerpladserne, så vil jeg gætte på, sosserne slæber bagefter, når det kommer til fornuftig og fair håndtering af sager om overgreb eller diskrimination. Jeg tror personligt fuldstændig på "uskyldig indtil dømt", men derfor kan processen jo godt vise lidt hensyn overfor offeret, når der objektivt set er problemer med at skaffe vidner, fordi det er for nemt at chikanere offeret.

Hvem vil betale regningen?

Jamen vi har jo lige fået en glimrende opvisning af at der er nok af penge og at effekten af den førte politik er en omfordeling fra fattig til rig. Vi skal betragte penge på en anden måde - penge har ingen værdi i sig selv - penge er et middel, et værktøj. Dette værktøj skal vel ikke bruges til skadelig virksomhed?

Det er nok rigtigt at det slet ikke er gået op hvor alvorligt klimaproblemet er for flertallet men jeg tror såmlænd heller ikke det er gået op for vores politikere. Først når vores liv er direkte truet - når bundvendingen indtræffer - vil en statsminister stå frem og appelere om mådehold til befolkningen. Men da er det desværre for sent.

https://denstoredanske.lex.dk/bundvending

Leif Høybye, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Socialdemokratiet er og bliver et parti for medlemmer af Dansk Metal, ikke Greenpeace"

Nej. Soc.Dem er et parti for offentligt ansatte

Socialdemokratiet er først og fremmest en garant for at tingenes tilstand ikke ændrer sig.
Og hvis de ændrer sig, skal det ske så langsomt, at ingen mærker det.
De har ingen visioner for samfundet eller en ide om, hvordan "det gode liv" ser ud. De administrerer bare.

Hvis man har den allermindste snert af ønske om et andet samfund, så er A fuldstændig udelukket.

Ib Christoffersen

SAS og Københavns Lufthavne er jo også i den grad på overførselsindkomst. Men det undrer mig at Københavns Lufthavn nu de er på overførselsindkomst, ikke kan overholde de elementære regler for bustransport. Fløj med Islandair. Alt var i henhold til reglerne, indtil vi skulle med bus i Kastrup fra fly til paskontrol. Men der gælder måske andre regler når man i den grad er på overførselsindkomst.

Nils Bøjden

"ocialdemokratiet er først og fremmest en garant for at tingenes tilstand ikke ændrer sig.
Og hvis de ændrer sig, skal det ske så langsomt, at ingen mærker det."

Det er ikke korrekt. Soc. Dem har en klar vision om at den offentlige sektor skal stå for en større l af BNP.

"https://piopio.dk/s-nodvendigt-med-hojere-vaekst-i-den-offentlige-sektor"

"Socialdemokratiet vil hæve væksten i den offentlige sektor, så den kan følge med det stigende antal ældre."

Og at det så allerede er sket med en markant vækst i forbruget i vores sundhedssektor siden år 2000 er en sag de helst glemmer.

https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetAnalyse.aspx?cid=31651