Baggrund
Læsetid: 5 min.

Tidligere overvismænd til regeringen: Fortæl åbent, hvordan I vil håndtere en ny smittebølge

Frygten for en ny bølge af coronasmitte skaber usikkerhed for dansk økonomi. Derfor bør regeringen nu melde ud, hvad den har tænkt sig at gøre, hvis smitten blusser op igen. Det siger tre tidligere overvismænd, som mener, det kan skabe tryghed for virksomheder og forbrugere. V og RV efterlyser også en plan
»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka..

»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka..

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
31. juli 2020

For at hjælpe dansk økonomi mest muligt under coronaepidemien bør regeringen allerede nu fremlægge en plan for, hvordan den vil håndtere en eventuel anden bølge eller markant stigning i smitten i Danmark.

Sådan lyder opfordringen fra tre forhenværende overvismænd. En af dem er Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka.

»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen,« siger han.

Også de tidligere overvismænd Michael Svarer og Torben M. Andersen, der begge er økonomiprofessorer fra Aarhus Universitet og har siddet i regeringens økonomiske ekspertgruppe under coronaudbruddet, mener, at det vil gavne dansk økonomi med en åben plan for Danmarks coronaberedskab.

Selv om flere økonomiske nøgletal lige nu giver anledning til optimisme, er den helt store udfordring for økonomien nemlig usikkerheden ved, at smitten pludselig kan genopblusse. Den usikkerhed kan politikerne reducere ved at melde klart ud, hvordan de vil gribe tingene an.

»Det vil være en god investering at signalere, hvilke initiativer man har, og hvordan man holder øje med udviklingen. Virksomhederne har behov for at vide, hvad deres forventede efterspørgsel er, og den afhænger af, hvordan regeringen reagerer, hvis der kommer en genopblussen,« siger Michael Svarer.

Den vurdering deler Torben M. Andersen.

»Det vil helt klart være med til at afbøde nogle konsekvenser, fordi usikkerheden i sig selv kan komme til at have en negativ effekt på samfundsøkonomien,« siger han.

Undgå total nedlukning

Der er særligt to årsager til, at man nu bør fremlægge en form for beredskabsplan, forklarer økonomerne.

Den store nedlukning i marts skabte et hårdt pres på økonomien. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke konkrete tiltag der var effektive i første omgang, hvor man lavede mange indgreb på én gang. Det kan være med til at skåne økonomien, fordi man på den måde måske kan undgå en ny omfattende nedlukning, hvis smitte skulle blusse op igen.

Desuden kan en plan være med til at øge forbrugernes og virksomhedernes tillid til økonomien, fordi det vil give vished om, hvilke brancher og sektorer der er i fare for at måtte lukke.

»Hvis forbrugere og virksomheder orienteres om, hvordan en ny smittebølge vil blive håndteret, vil det have en positiv virkning på økonomien. Så hvis man skal pege på noget, man kan gøre nu, så er det at arbejde benhårdt på det beredskab, man vil sætte ind med,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Ifølge Torben M. Andersen var det helt forståeligt, at nedlukningen og hjælpepakkerne blev »lidt firkantede« i det, fordi man på det tidspunkt ikke havde et erfaringsgrundlag og tid til detaljer. Men det har man nu, og de erfaringer skal der gøres brug af i arbejdet med beredskabet.

»Det er klart, at vi må forvente at se en mere differentieret tilgang til nedlukningen, hvis det bliver nødvendigt. Det vil give god mening at forsøge at ramme lidt mere lokalt, fordi det selvfølgelig er med til at mindske de økonomiske konsekvenser.«

Forbrugeres og virksomheders tillid

Det kan dog være svært at sætte en formel på coronaindsatsen, da man naturligvis ikke ved, hvordan smitten vil udvikle sig, forklarer Michael Svarer. Alligevel mener han, at man bør arbejde med forskellige scenarier og melde dem ud.

»Ligesom man har en genåbningsplan, så kunne man også sagtens have en potentiel nedlukningsplan,« siger han.

»Det er svært at gøre det meget konkret, men man kunne godt lave nogle guidelines. Hvis man på en eller anden måde kunne signalere, hvad man forestiller sig af beredskab, hvis der sker en opblussen. Er det regionalt? Beskytter man de mest sårbare, eller hvilke brancher bliver ramt i første omgang?«

Med klare guidelines ville virksomhederne for det første vide, hvad der er af hjælp at hente. For det andet vil de selv kunne følge med i, hvordan det udvikler sig og vide, hvad risikoen er for selv at blive lukket ned – og eventuelt hvornår. Det forklarer Michael Svarer sådan:

»De fleste beslutninger i virksomheder bliver jo truffet ud fra, hvordan man tror, det går i fremtiden. Er der nogen til at købe vores produkt? Hvor mange skal vi ansætte, hvor meget skal vi markedsføre og sætte i produktion, hvad kan vi forvente af omsætningen? Her kan en plan være med til at reducere usikkerheden,« siger han.

Problemet er, at hvis virksomheder er bekymrede for fremtiden, så holder de igen med både investeringer og ansættelser, forklarer Torben M. Andersen.

»Hvis for mange beslutningstagere holder tilbage, så kan det få en samfundsøkonomisk betydning. Det vil dels ramme lønmodtagere, der enten ikke får et nyt job eller mister det, de har. Og igen, hvis det bliver tilstrækkeligt mange, så får det en sneboldeffekt, hvor det trækker aktivitet ned og gør den økonomiske krise dybere,« siger han.

RV og V: Giv os en plan

De Radikale og Venstre efterlyser også en beredskabsplan som følge af det erfaringsgrundlag, regeringen står på i forhold til marts.

Ifølge De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er det blandt andet netop af hensyn til økonomien værd at lægge kræfter i en plan for, hvordan en potentiel genopblussen skal håndteres.

»Vi er nødt til at have nogle konkrete kriterier for, hvad der skal ske. Det er vigtigt for, at vi politikere er med inde over, hvad der skal ske, men også for at sende et signal til samfundet og virksomhederne om, hvem der potentielt står over for at skulle lukke ned i en begrænset periode igen. Folk er jo lige nu usikre på, hvad der kommer til at ske.«

»Det er vigtigt for de brancher, for så ved de, hvad de skal gøre, hvilke forholdsregler de skal tage, og så kan vi målrettet hjælpe de brancher, hvor det er nødvendigt,« siger Stinus Lindgreen.

I Venstre håber politisk ordfører Ulla Tørnæs, at regeringen allerede er i fuld sving.

»Vi skal tilrettelægge vores forskellige initiativer for at undgå smittespredning så skånsomt som muligt, og der tror jeg på, at viden og brug af erfaringer er vigtigt,« siger hun.

’Der er etableret arbejdsgange’

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men i et skriftligt citat udtaler han, at der er etableret arbejdsgange for, hvordan enkeltudbrud håndteres.

Der er blandt andet nedsat en tværgående signalgruppe, hvor sundhedsmyndighederne løbende vurderer forekomsten af lokal smittespredning med det formål hurtigt at kunne igangsætte forebyggende tiltag, hvis der er tegn på smittespredning.

»Formålet er at have et fintmasket overvågningssystem, hvor der testes grundigt, opspores effektivt og isoleres prompte, så der med nålestiksmæssig præcision kan lukkes ned lokalt, hvor smitten opstår, inden den breder sig,« skriver ministeren. 

Regeringen arbejder derudover på et nationalt varslingssystem, lyder det i mailen. Her vil myndighederne på baggrund af tal for smittespredningen udforme en risikovurdering med konkrete tiltag, der kan sættes i gang, når smitten stiger i for eksempel en kommune eller region.

»En nedlukning vil altid basere sig på en konkret vurdering, men først og fremmest har vi etableret procedurer for beskyttelse af sårbare grupper i forhold til besøgsregler og test af personale på plejehjem og i hjemmeplejen, når smitten lokalt når over et vist niveau,« skriver han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Ja, befolkningen kunne godt bruge en genoptagning af de ugentlige møder med pressen som regeringen havde for et par måneder siden.

Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Anker Heegaard, Anina Weber, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er åbenbart det mest angstfremkaldende for timemanagergenerationen, at man ikke kan forudsige, hvordan en smitsom sygdom bevæger sig i samfundet.

Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Egon Stich, Anker Heegaard, Anina Weber, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Henning Kjær, Ib Christensen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Holger Nielsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jeg synes ærlig talt de her politikere skulle forklare, hvorfor vi virkelig hårdt arbejdende mennesker i ufaglærte og faglærte jobs skal slide os til døden og, hvis vi er heldige, kan gå på pensioen, når vi bliver 73 år gammel. Alt i mens de veluddannede med de gode lønninger og virkelig gode pensionsordninger kan spare op og gå på selvpension som 60 årig, hvis det er det de vil. Vi andre har IKKE noget valg med en løn, som lige rækker til det nødvendige.

Det "moderne" Danmark. NEJ TAK.

jette Nygaard, Jens Erik Starup, Erik Winberg, Egon Stich, Anina Weber, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Peter Knap, Leif Drud og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Økonomerne vil have tal at indføre i deres regnearksmodeller, så de kan genvinde/opretholde deres indflydelsesmonopol på den førte politik.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Egon Stich, Anina Weber, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Bjarne Tingkær, Steffen Gliese, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Regeringen har de samme muligheder som en video-gamer har der skal skyde en en ufoudsigelig corona-virus ned i samme øjeblik den dukker op - Fat det dog - idioter man laver ikke statistiske prognoser over natten.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Vibeke Hansen, Kim Houmøller, Egon Stich, Anker Heegaard, Anina Weber, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor sidder de, der burde være blandt de mest kompetente, vismændene, og de, der mener, de egentlig er de bedste til at lede landet, Venstre og Radikale, og råber på, at andre skal komme med løsninger? De burde selv bruge deres viden og erfaring til at fremlægge realistiske planer for forskellige muligheder.
Er det ikke gået op for dem, at covid-19 ikke er Socialdemokratiets probem, men vores alles problem, at det er et eksistentielt problem, og vi kun kan løse det i fællesskab.
Så kære kloge magtmennesker, lad kaffen og cognacen stå, læn jer frem i stolen og kom med forslag og ideer.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, jens rasmussen, P.G. Olsen, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, jens peter hansen, Steffen Gliese, Anker Heegaard, Anina Weber, Bjarne Bisgaard Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det ville nu være godt hvis man fx sørgede for at mundbind ikke skulle koste kassen og i rigelige mængder, hvis/ når det bliver påbudt i offentlig transport eller andre steder. Det har man nu haft 5 mdr. til at sørge for. Der bliver næppe en totallukning, men mon ikke nattelivet skal leves derhjemme.

Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Vibeke Hansen, Steffen Gliese og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Tja... der faktisk kun en vej - hold samfundet åbent. Hvad skal vi ellers gøre? Vi kan ikke andet og bør heller ikke. Vejledningen er faktisk enkel: vask hænder hold lidt afstand, hvilket vi normalt gør. Dødeligheden er 0,05% for mennesker under 70 år og 0,25% hvis man er over. De tal giver ikke i nogen mulig verden hjemmel til at gå i panik eller lukke samfund.

Coronavirus har fungeret som en trykprøve - og udstillet vores politiske systems afkoblede forestillinger om samfundet, desorienterede reaktioner og forvildede forståelser. Virussen har i overmål udstillet, hvordan de sidste mange års arbejdsmarkedspolitik er forfejlet (timeløn så man går på arbejde selvom man er syg, lav løn i pleje/fødevaresektoren, så boligforhold automatisk bliver ringe, da man ikke kan betale for ordentlige boliger er bare nogle af problemerne). Dette peger på et andet usexet og i mange år forfejlet politikområde: boligpolitik.
Prognosen for de politiske reaktioner i løbet af efteråret er: mere fra samme forvildede og strategi-løse skuffe.

Steffen Gliese

Det er faktisk ikke rigtigt, Hans Hansen: det absolut væsentligste råd er at blive hjemme såvidt muligt.
Ellers er din påpegning af den skrækkelige tllbagegang i udvikling ganske rigtig, men den gælder, uanset hvad vi rammes af.

Lillian Larsen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Jens Christensen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nu skal vi bruge mundbind fra i morgen: »Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.«
Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

Men til DR sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, så sent som i starten af ugen, at mundbind i det offentlige rum »giver ingen mening i den nuværende situation«.
Nu må det simpelthen stoppe. Mit lokale apotek har ingen bind, Matas har ingen bind.
Hvad om de højtlønnede vejrhaner havde sørget for at der fandtes masser af mundbind. Billige anerkendt type 1 mundbind. Jo jeg kan købe på nettet, men type 1 er stort set udsolgt. Og lur mig om der ikke snart kommer et krav. Og det på trods af at styrelsen gang på gang har nedgjort mundbind og på det nærmeste henregnet det til heksekunst og overtro.

Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Anina Weber, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jeg er taknemmelig for MFs redolutte, politiske beslutning om at lukke samfundet med, da pandemi en ramte.
Men om jeg begriber, at hun ikke samtidig og lige så resolut tog kontrol over produktion af værnemidler og satte den i system. Det var noget af det første, jeg ville gøre.

Lillian Larsen, Steffen Gliese, Anina Weber, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Henriette Bøhne, 31. juli, 2020 - 16:34 :"Men om jeg begriber, at hun ikke samtidig og lige så resolut tog kontrol over produktion af værnemidler og satte den i system. Det var noget af det første, jeg ville gøre."

Det var/er MF/regeringen allerede i gang med, siden en helt ny styrelse kom i støbeskeen sidst i maj: "Den nye styrelse vil udgøre en videreudvikling og massiv oprustning af arbejdet med central koordinering i forhold til anskaffelse og fordeling af værnemidler samt tilvejebringelse af testkapacitet og understøttelse af testning i samfundssporet (Testcenter Danmark), som hidtil er blevet varetaget i regi af National Operativ Stab (NOST) under Rigspolitiets ledelse. Styrelsen vil organisatorisk blive placeret under Justitsministeriet.

Der vil i den kommende tid blive arbejdet videre på at formalisere organiseringen og strukturen for den nye styrelse med henblik på, at styrelsen er klar til august." https://www.regeringen.dk/nyheder/2020/pressemoede-i-spejlsalen-om-covid...

Steffen Gliese

Jens Peter Hansen, anbefalingen er, at bruge mundbind i den offentlige transport i myldretiden. Det er Søren Brostrøm, der har forklaret det, så han står absolut bag.

Morten Balling

Stof til eftertanke:

Det officielle dødstal er nu 681.131.

Bare i dag er indtil videre der født 382.006 nye små mennesker.

Siden januar er Jordens befolkning vokset med 47 millioner mennesker.

https://www.worldometers.info/

jens peter hansen

Ja Steffen Gliese. 6 dage før arbejdsmarkedet går i sving siger Brostrøm at bind er overflødige, 3 dage før og op til en weekend siger han det modsatte. Dette vejrhaneskift er desværre helt på linje med tidligere skift. Hvor skal folk skaffe bind, når salgsstederne ingen bind har. Kunne man ikke have adviseret i god tid og dermed givet folk tid til at købe, firmaer til at skaffe og myndigheder til at instruere i hvad man skulle anskaffe og hvad man skulle passe på når man købte?

Henriette Bøhne

Anina Weber?
- og du synes, de har løst opgaven?

Jeg synes regeringen er dumpet stort mht at skaffe værnemidler, både til sygehusvæsenet, men også til befolkningen. Så der er vi uenige.