Analyse
Læsetid: 2 min.

USA’s sult på råstoffer slår revner i Rigsfællesskabet

Under USA’s udenrigsminister Pompeos besøg i Danmark fik både Grønland og Færøerne attraktive tilbud. Som alternativ til Kina og Rusland byder amerikanerne sig nu for alvor til over for de to smånationer i Nordatlanten. De nye kommercielle bånd kan skabe nye spændinger internt i Rigsfællesskabet
Under besøget i Danmark mødtes USA’s udenrigsminister Mike Pompeo med statsminister Mette Frederiksen på Marienborg.

Under besøget i Danmark mødtes USA’s udenrigsminister Mike Pompeo med statsminister Mette Frederiksen på Marienborg.

Mads Claus Rasmussen

Indland
23. juli 2020

Naturrigdommene ligger og glimter i undergrunden, og nu blinker dollartegnene også i øjnene på repræsentanterne for Færøerne og Grønland. De blev begge stillet nye forretningsmuligheder i udsigt under onsdagens møde med USA’s udenrigsminister Mike Pompeo i København. Han tilbød direkte et tættere kommercielt samarbejde mellem Washington, D.C. og de to miniputhovedstæder, Tórshavn og Nuuk.

Helt formelt blev både det færøske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, og den grønlandske naalakkersuisoq (landsstyremedlem) for udenrigsanliggender, Steen Lynge, tiltalt som ’udenrigsministre’ og tilmed sidestillet med Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Dét er bestemt ikke nogen lille begivenhed for hverken Færøerne eller Grønland, som begge længe har stræbt efter større udenrigspolitisk anerkendelse.

Efter USA netop har genåbnet sit konsulat i Nuuk og påbegyndt uddelingen af 83 millioner kroner til civile projekter i Grønland, står et direkte diplomatisk samarbejde med Færøerne nu på amerikanernes dagsorden. På onsdagens møde inviterede udenrigsminister Mike Pompeo ligefrem Færøerne til at åbne et konsulat i den amerikanske hovedstad.

Som supplement til den intensiverede militære tilstedeværelse vil amerikanerne nu også styrke det økonomiske samarbejde. Motivet er dobbelt: USA vil på den ene side blokere for øget russisk og kinesisk indflydelse i Nordatlanten, og på den anden side sikre sig en direkte forbindelse til beslutningstagerne i Tórshavn og Nuuk – uden om den danske regering i København.

Drøm om uafhængighed

I de senere år har kinesiske mineselskaber udforsket mulighederne for udvinding i Grønland, hvor stort set alle værdifulde råstoffer fra det periodiske system ligger gemt som skatte i de ufremkommelige fjelde. Lidt længere sydpå har russiske forretningsfolk etableret intensiveret samhandel med færøske storfiskere. Men nu skal de østlige stormagter altså have større modspil.

»Det er en ny dag for Grønland og USA,« sagde udenrigsminister Mike Pompeo på pressemødet efter sit møde med først statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod.

Præsident Trumps udsending åbnede samtidig for, at USA vil overveje at genforhandle servicekontrakten på Thulebasen, der hidtil har været en kontroversiel anstødssten for grønlænderne. Siden Greenland Contractors i 2014 mistede opgaven til det militærindustrielle konsortium Exelis, er Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, gået glip af hundredvis af millioner. Men USA er nu til at handle med.

Signalet fra udenrigsminister Mike Pompeo er, at USA vil belønne Færøerne og Grønland, hvis de til gengæld vil holde russerne og kineserne på afstand. Alle stormagterne er på jagt efter såvel råstoffer som de udvidede sejlruter, der opstår som en følge af den globale opvarmning og heraf følgende nedsmeltning af Ishavet.

USA vil sikre sig førsteretten og dermed blokere for andre stormagters investeringer i strategiske ressourcer. Hvad der for amerikanerne kan vise sig at være småpenge i et større globalt magtspil, kan blive et afgørende skridt mod større nationalt uafhængighed for Færøerne og Grønland.

Fra sin side kan Jeppe Kofod glæde sig over, at USA’s udenrigsminister valgte at lægge vejen forbi netop København og dernæst undlod at presse Danmark offentligt til dels at udfordre Kina mere direkte i forhold til Hongkong og Det Sydkinesiske Hav og dels at udfordre Rusland endnu mere i forhold til blandt andet Nordstream 2-gasledningen forbi Bornholm.

Mens den danske udenrigsminister kan være lettet, er hans nye sidestillede kolleger fra Færøerne og Grønland tæt på jublende. Pompeos besøg har sat yderligere skub i selvstændighedstrangen.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Tiden og chancen til en verden i forsoning er forpasset. Sådan ligger landet. USA vil under ingen omstændigheder viger pladsen. Og da slet ikke til et kommunistisk Kina. I det mindste ikke frivilligt. Det kan vel næppe overraske nogen. Som George W. Bush JR. sagde det, så har vores frihed en pris. Den er ikke gratis. Og når vi i vesten taler om frihed, så er det vores frihed. Ikke verdens som helhed. Sådan er det jo.

Før eller siden må vi i Danmark og EU vælge vores vej. Men uden om et USA kommer vi ikke, hvis vi vil bevare vores frihed på toppen af verdensordenen, som vi har været vant til det. Eller kunne nogen tænke sig at se et Kina som verdens leder?

Og en lige og fredelig verden nu hvor vi bevæger os imod en klimakrise. Glem det.

Danny Hedegaard, Lisbeth Glud og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Trumpismen skaber større og større splittelse og respekterer ikke nogen bestræbelser på at passe på det vi har. Hvis de kan få lov til at producere med alle råstoffer, så det bliver opbrugt indenfor de næste 4 år, så er alle trumpister glade og vi andre gærder.

NATO's berettigelse har historisk været at holde russerne ude, amerikanerne inde og tyskerne nede. Og det gælder stadig. Både for os og for amerikanerne.

Men det tilsyneladende held vi tidligere havde, nemlig at supermagten USA lå på den anden side af Atlanten, og derfor ikke havde Danmark særlig present, ja vi eksisterede nærmest ikke ud over som et Tivoli med nuttede tinsoldater, er slut.

Nu har amerikanerne interesser og er tilstede indenfor vores eget rigsfællesskab. Samtidigt er tyskerne begyndt at vågne at deres selvvalgte hi, og begyndt at se sig selv - via EU - som mere end bare en økonomisk supermagt. De vil på sigt, sammen med franskmændene forsøge at skabe en militær magt. Mens vi modsat også i fremtiden vil lægge alle vores æg i NATO/USA kurven.

Og det oveni den nye magtkamp mellem amerikanerne og kineserne gør at vi går meget usikre tider i møde.

Må håber vi kan stå fast på afmilitariserng og en "green new deal".

uffe hellum, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Gert Romme, Marie Vibe, Torben K L Jensen, erik pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Alle dage har jeg stemt nej til EU i alle afskygninger men efter EU har opgivet sparepolitikken og har lagt op til at investere sig ind i en grøn fremtid med focus på handel med hele verden behøver jeg ikke at vælge side for det er længe siden jeg valgte Kloden - jeg er endda gået så langt at at jeg vil stemme for en ophævelse af forsvarsforbeholdet. Danmark er en del af det europæiske fællesskab og ikke et halehæng til en sindssygt overdreven amerikansk militarisme der er på vej til at ødelægge Jorden - for altid.

Erik Boye, Nike Forsander Lorentsen, Arne Albatros Olsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ja, vi går usikre tider i møde. Og netop derfor skal EU have et solidt fælles forsvar til at stå imod med. Fred er en kostbar ting. Men heller ikke den er gratis. Vil vi styre eller styres? Der er ingen vej uden om. Og en fredsommelig verden i harmoni er en uopnåelig drøm og fantasi. Naturens og ikke mindst livet bygger kun på én sten. Konkurrence. Essensen i Darwins evolutionsteori.

Torben K L Jensen

Jeppe - Darwins teorier falder til jorden med et brag når den rammer et smeltende isbjerg.

Torben Lindegaard

@Jan Jensen 22. juli, 2020 - 20:14

Tysk-fransk militærmagt - er det PESCO, som du tænker ??

Frankrig har sine interesser i Afrika at varetage - og det forudsætter en militær tilstedeværelse.

Men Tyskland ??

kjeld hougaard

Det var en befrielse at læse overskrifterne i Dansk presse: Vi = USA+Danmark vil fremover være garant for den verdensorden ”vi” har skabt efter WWII – hvor ”vi” mistede verdensmagten og nye nationer som vil være sig selv udvikledes. De kommer at udvikles de kommende decennier-sekler. Det er af stor vigtighed – om det er vigtigt for dem, eller os fremgår ikke tydelig – at verden udvikles efter våres regler og værdier! at skyde, sulte og dæmoniserer dem der ikke forstår deres eget bedste, Cubaner for eksempel. De 56 nationer in FN’s menneskerettigheds råd stemte imod ”Vesten” skulle bestemme love i andre lande (Kina i dette tilfælde). Forfærdeligt, ikke? De vil bestemme deres egne regler??? Der er et hav af glorværdige kampe frem for os så: ”vågne vogne Danske helte – dag og dåd er helte rim”! Sjovt at se hvor længe Central Europa gider logre med halen.

Anders Graae, Jan Jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Michael Gudnæs anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Hvad sal USA med råstoffer, når hele deres produktionsapperat ligger i Kina?

Henning Kjær

Verden mangler ikke råstoffer til de priser som udvinding i Grønland betinger for en god forretning.
Samtidig vil minedrift i Grønland kræve megainnvesteringer, før den første ton råstof forlader Grønland og gavner det grnlandske samfund.

Morten Balling

"Darwins teorier falder til jorden med et brag når den rammer et smeltende isbjerg."

Hov-hov dér! Det er snarere tvært imod. De bedste målinger vi har tyder mere og mere på at Universet vi bor i vitterligt er uendelig stort. Derfor findes der formentlig også utallige civilisationer rundt omkring. At vi så tilhører en af dem, som har en tvivlsom fremtid får absolut ikke Darwins teorier til at falde nogen vegne.

Marie Hansen

@Mikael Gudnæs
Det er jo netop det der er pointen - hvis USA ikke skal være lige så afhængig af Kina i fremtiden er de nødt til at sørge for at råstofferne i Gl ikke kommer i kinesiske hænder