Interview
Læsetid: 16 min.

Anja C. Andersen: Kunsten er at uddanne folk uden at hjernevaske dem til vanetænkning

Forskerne skal afmystificere videnskaben og inkludere befolkningen i den. Videnskab er nemlig ikke for de få nørder, den er et fælles samfundsprojekt, som blomstrer, når alle bliver klogere, mener professor Anja C. Andersen, der skriver på en bog om befolkningens forståelse for videnskaben
Sætter man det lidt på spidsen, skal vi uddanne mennesker af hensyn til demokratiet, mener forsker Anja C. Andersen. »Hvis borgerne skal kunne træffe nogle beslutninger i et demokrati, skal de – ideelt set, i mit drømmesamfund – gøre det på baggrund af videnskab, fordi de har sat sig ind i forskningen på området.«

Sætter man det lidt på spidsen, skal vi uddanne mennesker af hensyn til demokratiet, mener forsker Anja C. Andersen. »Hvis borgerne skal kunne træffe nogle beslutninger i et demokrati, skal de – ideelt set, i mit drømmesamfund – gøre det på baggrund af videnskab, fordi de har sat sig ind i forskningen på området.«

Thomas Nielsen

Indland
27. august 2020

Ved siden af Søndermarken i København ligger Bakkehuset. En stor gul bygning i to længer med et gammelt kastanjetræ foran. I dag et museum, men for hundrede år siden var det ejet af ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek, der åbnede deres hjem for datidens store kunstnere, meningsdannere og videnskabsfolk.

En af dem, der kom i huset og deltog i samtalerne, var fysikeren H.C. Ørsted, som var optaget af at formidle videnskaben til den brede befolkning og blandt andet oprettede Selskabet for Naturlærens Udbredelse.

»Derfor er det jo oplagt, at vi skulle gå en tur her,« siger astrofysiker og professor i offentlighedens forståelse for videnskaben Anja C. Andersen, da jeg møder hende ved indgangen til parken.

Ligesom Ørsted er hun optaget af, at den videnskabelige verden skal fokusere mere på formidling og gå i dialog med borgerne. Og i disse dage er hun i den afsluttende fase af at skrive en bog med titlen Hvad skal vi med videnskaben?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Som jeg altid har fortalt min datter - som lige har færdiggjort sin Ph.D. på DTU: Hvis ikke du kan fortælle andre om, hvad du laver er det jo ligegyldigt .. så foregår det kun inde i dit hoved :)

Og hun elsker at undervise ;)

Det er lidt svært Anja. De fleste er afrettede og dybt hjernevaskede/hjerneskadede før du ser dem. Karakterræserne har lært at sige og skrive det der kan give høje karakterer. Fri tænkning er noget der tilhører oprørere og mere vanskelige personer.

Ole Henriksen, Lise Lotte Rahbek, Espen Bøgh, Jørn Pedersen, Martin Mortensen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Anja Andersen var for længe siden en fast formidler af naturvidenskab i DRs vifenskabsprogrammer. Det er hun ikke mere. Den slags programmer er faktisk helt afskaffet i vores public service TV. Det gider DF og S folkene slet ikke høre på når man i stedet kan få megasjov underholdning med morsomme kendisser der bare griner og griner så deres hoveder et ved at flække på tværs fra start til slut. Vi havde også engang film og litteratur på DRs programmer. De er også væk. Gab.

Og i mellemtiden har samfundets drivende kræfter fundet det betimeligt at rette et frontalangreb mod naturvidenskaben for at forhindre at den sætter en kæp i hjulet på markedssystemets fablen om uendelig økonomisk vækst og den konsekvensløse forurening af naturgrundlaget.

Tingene hænger skam sammen. Når samfundet er indrettet til at servicere elitens kortsigtede profit på bekostning af folkets overlevelse på lang sigt er det ikke smart at levere reel viden om virkeligheden ud i de små hjem.

Alle meninger kan være lige gode hvis man ingen viden har. Så giv folk meninger, men ikke viden er strategien. Og den virker.