Nyhed
Læsetid: 2 min.

Anklagemyndigheden: Ikke tegn på racistiske motiver bag drab på Bornholm

Da en 28-årig mand i juni blev tævet ihjel af to brødre på Bornholm, var årsagen ikke racisme, men at manden angiveligt havde udsat deres mor for seksuelle overgreb, forklarede den ene gerningsmand i retten onsdag. Anklagemyndigheden forventes at rejse tiltale for manddrab
Drabet har været meget omtalt på de sociale medier, hvor flere mener, at det var racistisk motiveret.

Drabet har været meget omtalt på de sociale medier, hvor flere mener, at det var racistisk motiveret.

Pelle Rink

Indland
20. august 2020

På onsdagens retsmøde om forlængelse af varetægtsfængsling i drabssagen fra Bornholm på en 28-årig mand med dansk-afrikansk baggrund fik den ene af to anholdte brødre for første gang lejlighed til at få sin forklaring ud i offentligheden.

Drabet har været meget omtalt, fordi den dræbtes far er fra Danmark, og hans mor er fra Tanzania. Det har fået flere på sociale medier til at sige, at drabet måtte være racistisk motiveret, blandt andet fordi den dræbte fik et knæ for halsen, og fordi den ældste bror har et hagekors tatoveret på sit ben.

Men årsagen var ifølge den mindste bror en helt anden. Hans advokat benyttede retsmødet til at læse op fra lillebrorens forklaring under grundlovsforhøret. Og den gik på, at deres mor havde fortalt dem, at den 28-årige havde udsat hende for seksuelle overgreb, heriblandt voldtægt. Det fik brødrene til at invitere manden, som især den ene af de to brødre var nær ven med, til en øl ved en shelterplads i Nordskoven nær Rønne. Her blev han den 23. juni fundet tævet ihjel, hvorefter brødrene blev anholdt.

Volden var gået alt for vidt, havde lillebroren forklaret under grundlovsforhøret.

Chefanklager Benthe Pedersen Lund fra Bornholms Politi bekræfter, at anklagemyndigheden ikke arbejder med et racistisk motiv bag drabet.

»Det er rigtigt forstået,« siger hun.

Op til livstid

Begge brødre har erkendt grov vold, men Benthe Pedersen Lund forventer, at tiltalen mod de to brødre bliver for manddrab, hvor strafferammen principielt går op til livstid. Men den endelige tiltale kan først udarbejdes, når efterforskningen er overstået. Og det er den ikke endnu, siger hun.

Brødrene har selv afvist, at der indgik racistiske motiver i overfaldet. Og så er det anklagemyndigheden, der bærer bevisbyrden.

– Mange vil måske mene, at et tatoveret hagekors er et alarmsignal i forhold til en mulig hadforbrydelse?

»Helt enig.«

­– Hvad skal der til for at bevise en hadforbrydelse?

»Det kan jeg ikke rigtig sige. Det skulle så være de tekniske undersøgelser, som i en eller anden grad kunne godtgøre noget. Der er jo ikke nogen vidner til episoden, og det er anklagemyndigheden, der skal godtgøre, at der skulle være tale om en hadforbrydelse.«

Brødrene har under grundlovsforhøret afvist racisme som et muligt motiv.

»Så der skal altså være et teknisk bevis. Jeg kan ikke udelukke det, men jeg har ikke hidtil set de store muligheder for at fremskaffe et sådant bevis,« tilføjer Benthe Pedersen Lund.

Varetægtsfængslingen af brødrene blev forlænget til den 30. september. Ud over de manglende tekniske undersøgelser skal de også mentalundersøges.

Benthe Pedersen Lund forventer dom den 1. december.

»Vi har i hvert fald berammet retsmøde den 30. november og den 1. december af hensyn til de travle advokaters kalendere,« forklarer hun.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Så bliver der lige blæst seriøse anklager ud mod en afdød der ikke er i stand til at forsvare sig mod disse ...!
Vorherrebevares

Mvh Hanne Pedersen

Flemming Berger, Mogens Holme, BG. Efternavn, Espen Bøgh, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Carl Chr Søndergård, Eva Schwanenflügel, Tonny Helleskov, Henriette Bøhne, Gert Romme, Ruth Sørensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Artikel om sagen på EB.
https://ekstrabladet.dk/112/motiv-i-bornholmerdrab-kan-give-mildere-stra...

Hvis moderens påståede ord skal være grund til milder straf, hvad skal bevist selvtægt og planlægning af dommer, jury og bøddel så give af skærpelse?

Den anden sag med drabet på bl.a. møntsamleren, påstået skyldtes rygter om børneporno, så også være formildende, da anklagede fortæller "han ikke kan lide den slags".

Hvad skal vi der ikke kan lide selvtægt, hjemmerøverirer, volds psykopater, moderer og ligende så føler os opfordret til / forpligtiget til.

Noget er gået helt forkert for os her i landet, når vi er endt med den slags folk iblandt os.

Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Diskussionen her har jo drejet sig om racisme,hvilket politiet hele tiden har afvist uden at sige noget.

Steffen Gliese, Bent Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Markus Lund anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det har i sandhed været interessant at følge meningsdannelsen i forhold til denne modbydelige forbrydelse. Ikke mindst har det været interessant at bemærke sig, med hvilken skråsikkerhed mennesker - uden nogen form for kendskab til sagens detaljer - har dannet sig en mening om motiverne bag forbrydelsen.

Det er præcis denne form for skråsikkerhed, som jeg blandt andet finder så afskyvækkende ved de sociale mediers massehysteriske udbrud: Skråsikkerheden hos de, der med en politisk/ideologisk agenda fører an i løjerne. Det, og så den tankeløse følgagtighed hos de opportunister, som synes først og fremmest interesserede i at tage sig godt ud; i på bedste vis at iføre sig tidens mode..

Fra stort set dag ét har politi og anklagemyndighed meldt ud, at der ikke er tale om et racistisk motiv i denne sag.

Den dræbte og drabsmændene var venskabeligt bekendte med hinanden, hvis ikke ligefrem venner.

Dette venskabelige bekendtskab - og drabets voldsomhed - er overensstemmende med en intimt personlig konflikt, snarere end i overensstemmelse med en konflikt bundet i racistiske forestillinger.

Det skal nu blive interessant at følge, hvorvidt de mennesker - som allerede har investeret sig selv fuldt og helt i en entydig motivgranskning centreret omkring racisme - viser sig i stand til at træde et skridt tilbage fra sig selv. Om de viser sig i stand til at erkende, at deres skråsikre meningsdannelse i sidste ende hvilede/hviler på et både hysterisk og aldeles ikke-dokumenteret grundlag.

Hvis ikke har de ingenting lært, og jeg frygter naturligvis, at det er præcis sådan, det kommer til at gå..

Der findes en glimrende dokumentar om dette fænomen, som alle i grunden burde se. Ikke mindst de mennesker, som i disse dage finder det let - med et retweet - at aflæse andre menneskers motiver..

Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996)
https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise_Lost:_The_Child_Murders_at_Robin_...

Elga Reschefski, Frank Hansen, Poul Anker Juul, Peter Mikkelsen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, René Arestrup, Jan Kauffmann, Jens Christian Jensen, Viggo Okholm, Bjørn Pedersen, Thomas Jørgensen, Carsten Dyreborg, Mette Eskelund, Henning Kjær, Palle Jensen, jens christian jacobsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen
Eva Schwanenflügel

"Hvad skal der til for at bevise en hadforbrydelse?

»Det kan jeg ikke rigtig sige. Det skulle så være de tekniske undersøgelser, som i en eller anden grad kunne godtgøre noget. Der er jo ikke nogen vidner til episoden, og det er anklagemyndigheden, der skal godtgøre, at der skulle være tale om en hadforbrydelse."

Hm.. Tænke, tænke..
Knæ for halsen - meget kort tid efter politidrabet på George Floyd..?
Hagekors tatoveret på anklen..?
Racistiske ytringer..?

Men nej, det er ikke 'teknisk' nok, forstås.

Har man afhørt moren om den påståede voldtægt?
Nej, det er nok lige meget.

BG. Efternavn, David Breuer, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel,

Du skuffer mig, ærligt talt..

For det første er det ikke 'lige meget' om moren afhøres eller ej. Tværtimod vil hun være et centralt vidne for drabsmændenes forsvarere. I det omfang hun underbygger sine søns forklaring, vil hendes troværdighed blive vurderet af domstolen. Men du mener måske, at du er i en bedre position til at vurdere den, igen i det omfang hun overhovedet underbygger sin søns forklaring?

For det andet:

Det er et faktum, at den dræbte og drabsmændene kendte hinanden på forhånd. Og ikke nok med det: Deres relation var indtil dagen for drabet af så tilpas venskabelig karakter, at offeret ikke synes at have nogen betænkeligheder ved at mødes med de to drabsmænd om aftenen/natten på et afsidesliggende sted.

Der er en grund til, at man i drabsefterforskninger interesserer sig for motiv. Siden du nu er så investeret i forestillingen om, at drabsmændene havde et primært racistisk motiv til at slå offeret ihjel, så vil du måske venligst skitsere det her? Sådan i form af:

X og Y kendte Z igennem flere år. Der foreligger ingen vidnesbyrd om, at X eller Y forinden har været i konflikt med Z. Tværtimod synes deres indbyrdes forhold venskabeligt.. MEN så pludselig en dag, optændt af racistisk had, beslutter X og Y ud af det blå at lokke Z ud i skoven, hvor de på det mest barbariske tæver ham ihjel. End of story!

Really? Really??

Bevares, det er måske præcist hvad der skete. Eller måske er motivet et andet?

Men du ved tydeligvis allerede med sikkerhed, hvad der er den primære igangsætter for denne tragedie?

Please!

Elga Reschefski, Finn Thøgersen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Frank Hansen, Peter Mikkelsen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, René Arestrup, Jan Kauffmann, Jens Christian Jensen, Mette Eskelund, Mette Poulsen, Henning Kjær og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Torsten Jacobsen; hvis jeg havde voldtaget nogens mor, ville jeg under ingen omstændigheder føle trang til at mødes med hendes uregerlige sønner .. om natten .. i et shelter .. i skoven .. alene

Mvh Hanne Pedersen

BG. Efternavn, Espen Bøgh, David Breuer, Hans Larsen, Ruth Sørensen, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

erik Pedersen,

Jeg kan ikke vide noget om, hvorvidt der er et racistisk motiv til drabet, men netop den del af historien vækker også dyb, dyb undren hos mig.

David Breuer, Ruth Sørensen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torsten Jacobsen
19. august, 2020 - 21:28 :
"Dette venskabelige bekendtskab - og drabets voldsomhed - er overensstemmende med en intimt personlig konflikt, snarere end i overensstemmelse med en konflikt bundet i racistiske forestillinger."

Det er måske ikke en personlig betragtning, en psykologisering uden det mindste videnskabelige belæg, at fremkomme med konklusioner af denne art?

Det skuffer mig, at du drager så letkøbte slutninger.
Alene knæet på offerets hals er jo så tilpas overlagt, at det ikke kan siges at være udslag af ukontrolleret raseri.

Og nej, det er sandelig ikke lige meget, hvorvidt drabsmændenes mor bliver afhørt; derfor min sarkasme, min undren over at dette ikke allerede er sket.

Eller; hvorfor har hun ikke selv anmeldt offeret for udåden, så hendes sønner kunne blive renset for mistanken om et racistisk motiv?

Og nej, jeg ved ikke med sikkerhed, om motivet var racistisk.
Men jeg mener, der er essentielle spørgsmål, der undlades i efterforskningen.

Vi ved, at drabet var planlagt.
Men motivet er nu en påstået voldtægt, hvor anklagen er svær at modbevise - af gode grunde, da offeret jo er afgået ved døden.
Er dette mere sandsynligt end et racistisk motiv?

For jeg er helt enig med Hanne Pedersen; hvorfor dog mødes med morens sønner i en skov midt om natten, når man har en voldtægt på samvittigheden?

Really?

Mogens Holme, BG. Efternavn, David Breuer, Hans Larsen, Ruth Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel,

I modsætning til dig er jeg ikke investeret i en teori om, hvorfor to unge mænd så fuldstændigt brutalt tæskede en tredje til døde. Jeg kan have mine formodninger, grundet i - som du udtrykker det - en 'psykologisering' af hændelsen. Det er dog her værd at bemærke, at der ikke er tale om min egen, idiosynkratiske 'psykologisering', men derimod om et almen kendt faktum.

Vi ved IKKE, at drabet var planlagt. Vi ved, at overfaldet var planlagt. Ligesom vi VED, at overfaldet resulterede i drabet på et andet menneske. Vi ved ikke mere end det. Mere end det, kommer vi med noget nær sikkerhed aldrig til at vide med noget nær sikkerhed

Det jeg gerne vil vide er, hvorfor nogle mennesker er investerede i en skråsikker forestilling om, at drabet var racistisk motiveret. Ligesom jeg i og for sig er interesseret i at vide, hvorfor nogle mennesker er så skråsikkert investerede i en forestilling om, at racisme absolut intet havde med sagen at gøre..

Ved du for øvrigt - uden at google - hvem Tony Timpa er?

Peter Mikkelsen, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Viggo Okholm og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torsten Jacobsen

Jeg mener nu, det er noget selvmodsigende at du på den ene side teoretiserer/psykologiserer/motivforsker med dine egne noget lommefilosofiske betragtninger om 'drabets karakter' - som du påstår, er et "alment, kendt faktum", uden nærmere at kunne dokumentere det med basis i andet end formodninger, og på den anden side tillægger både mig og et uvist andet segment "skråsikre forestillinger" om drabets racistiske motiv.

Det er jo lidt pudsigt ;-)

Og nej, aner ikke hvem Tony Timpa er.

BG. Efternavn, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

.. Men har nu googlet.

Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel,

At du ikke interesserer dig for et emne - såsom for eksempel psykologi - er jo ikke ensbetydende med, at jeg er forpligtet til at dokumentere aldeles ukontroversielle påstande for dig, i et forum som dette. Det vil tage dig i omegnen af 15 minutter at undersøge, hvorvidt min 'påstand' er uberettiget, men du har så valgt at bruge 15 minutter (eller forhåbentlig lidt mindre) på at skrive et uoplyst svar.

Det er dit frie valg, naturligvis, og tillykke med dét!

Du burde google Tony Timpa. Så vil du sikkert finde denne, mildest talt modbydelige video fra 2016. Så mangler du bare at finde et skråsikkert, racistisk motiv, naturligvis.. :(

https://www.cbsnews.com/video/disturbing-video-shows-cops-joke-before-re...

Eva Schwanenflügel

@ Torsten Jacobsen

Ak, så kom stråmanden :

"At du ikke interesserer dig for et emne - såsom for eksempel psykologi - "

Iøvrigt har jeg skrevet ovenfor, at jeg googlede Tony Timpa.

David Breuer, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel

Så du interesserer dig for psykologi? Og alligevel er det for dig et overraskende faktum, at en voldshandlings grad af brutalitet særdeles ofte kan korreleres med intimiteten i forholdet mellem offer og overgrebsmand? Ikke mindst i tilfælde, hvor graden af vold er særdeles overdreven?

Og hvis det ikke er overraskende for dig, hvorfor i alverden finder du det så betimeligt at stille spørgsmålstegn ved mit udsagn i første omgang?

Og nu hvor du så ved hvem Tony Timpa var:

Hvor sikker er du så på, at mordet på Georg Floyd var primært racistisk motiveret?

Torsten Jacobsen

Eller sagt på en anden måde:

Måske er verden lidt mere kompliceret end den præsenteres i det nærmeste Twitter-feed?

Måske - blot måske - er verden ikke skåret pænt og nydeligt ud i sort eller hvid? Måske er der så mange grå nuancer, at det menneskelige øje end ikke kan opfatte dem? For ikke at tale om den gennemsnitlige, menneskelige hjerne..?

René Arestrup, Mikael Andersen og Carsten Dyreborg anbefalede denne kommentar
Carsten Dyreborg

Mange synes at lægge vægt på “knæ på halsen”; det fremstår et ynkeligt knæfald for mediernes vinkling - hook, line and sinker... Sammenfald og sammenhæng er ikke det samme
Mange fortolker på politiets uvilje mod at kalde det en racistisk motiveret hadforbrydelse. Overvej politiets stilling i en retsstat.
Mange kommenterer begivenhederne ud fra deres egen verden, måske kræver nogle begivenheder mere indsigt end man får fra pacelhushavens terrasse

Søren Peter Langkjær Bojsen, Peter Mikkelsen, René Arestrup, Steffen Gliese og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

At der er nogle der bruger, det have knæ på ofrets hals som bevis for racistisk motiv, er bogstavelig talt lidt langt ude - associationsmæssigt. Det er jo ikke ligefrem en obskur kung fu-teknik kun mestret af racistiske, amerikanske politifolk og ingen andre, komplet ukendt for hele verden før en amerikaner døde af det. Hvis de kunne lide at komme op og slås, har de sikkert lært lidt af hvert, måske set MMA kampe.

Men moderen skal naturligvis grundigt afhøres. Og mig bekendt bliver strafferammen ikke mindsket fordi det er hævnmord, men hvis det er tilfældet, er det også en mulighed at brødrene lyver for at få lavere straf. Eller at moderen gør. Eller at ofret også var voldtægtsmand. Sikke masse muligheder når man intet ved.

Torsten Jacobsen, Peter Mikkelsen, Steffen Gliese og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg gentager lige:
Politiet har hele tiden afvist det racistiske motiv, og en del indlæg løbende har næsten kunne læses som om politiet ville forsvare racisme.
Vi må vel gå ud fra at politiet har undersøgt mere end det vi ved og har ladet det ligge til retssagen.
Ingen af os ved andet end det vi har læst-og nej selvtægt er ikke en undskyldning uanset hvilke følelser der opstår.

Jane Doe, Ib Christensen, Peter Mikkelsen, Steffen Gliese og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Vi tænkte det samme på samme tid, Carsten Dyreborg. Grunden dertil kan "selvfølgelig" ikke blot være sammenfald. Næh, sammenhængen er klar... Vi tænkte det samme på samme tid, fordi vi er i stand til at koordinere telepatisk. Det har jeg nemlig lige læst noget om på internettet. Og se! Der er en sky, der lidt ligner en hund. Det kommer altså til at regne med hunde i dag. Klar sammenhæng.

Peter Mikkelsen

Hvis politi og domstole efterforsker og dømmer ud fra offentlighedens meninger og holdninger, findes der et ord for det: Pøbeljustits.

René Arestrup

Ups, hvis det nu står til troende, at den afdøde vitterlig voldtog brødrenes mor, er teorien om den racistisk motiverede konspiration pludselig voldsomt udfordret.

Hvor ville det være rart, hvis folkedomstolen - og dens paranoide avantgarde - ville stikke piben ind og lade den rigtige domstol behandle sagen.

Det er sådan vi normalt gør i et retssamfund.

Torsten Jacobsen, Jens Erik Starup, Bjørn Pedersen, Carsten Dyreborg, Kim Houmøller og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Når man selv tager loven og retten i egen hånd, lader det til der er tale om, men er det nu også sandheden.

Et par velkendte vilde ungersvende, der ville hævne deres mors ære - hvis der vel og mærke var noget at hævne, og ikke en gang bondeanger efter et seksuelt eventyr, der skulle finde sin frigørelse ved en falsk anklage.

- Tja, hvem ved, - men selv at tage retten og hævnen er en forbrydelse der ikke kan retfærdiggøres, og slet ikke når den dræbte og anklagede ikke selv kan forsvare sig.

Bjørn Pedersen, Ib Christensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Dyreborg

@ Espen Bøgh
Vi lever i en retsstat, så vi tager selvfølgelig ikke loven i egen hånd
Vi lever i en retsstat, så politikere fortæller selvfølgelig ikke politiet hvad og hvordan der skal efterforskes
Vi lever i en retsstat

Ib Christensen

Carsten Dyreborg.

Er det en messe sang?

Deres "forsvar" er ellers netop, at de ville tage loven i egen hånd. Så hvis definitionen af en retsstat skulle være, at man selvfølgelig ikke tager loven i egen hånd, kan denne sag og bl.a. den anden sag der også køre med den 43 årige og hans ven på 35 så være bevis på vi ikke lever i en retsstat?
Støjberg var også ude og forsvare sig med "i en højre sags tjeneste".

Vi lever kun i en retsstat hvis dommene giver de rette konsekvenser.
---
Hvordan er vi endt her, hvor borgere finder det nødvendigt / føler sig berettiget til at handle selv, i stigende grad ?

Er det kun stoffer der har ændret folk, eller er det værd at tænke over "hvorfor drikker Jeppe".

Og det er også at finde i "det små". Stigende vejvrede, solbadende kvinde overfaldet, lesbisk par slået i kirke o.s.v.
Noget i vores samfund må påvirke folk forkert.

Carsten Dyreborg

@ Ib
Hvad brødrene gjorde eller ikke gjorde definerer da ikke om vi lever i en retsstat, ligesom dommenes konsekvens heller ikke gør
Dine betragtninger efter —- virker som lommefilosofisk mellemlægspapir

Ib Christensen

@Carsten Dyreborg

Jeg forventer vi lever i en retsstat. Men det er ikke det du fremhæver jeg ser som bevis for det.
Og --- bruger jeg for ikke at lave to indlæg, et til dig, og et til alle.

Jeg syntes vi skal have en debat om hvorfor volden bliver mere og mere afstumpet.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Lakmusprøven for om der er tale om racisme, må vel immervæk være om man tror at brødrene havde handlet anderledes hvis der var tale om en etnisk dansk mand. Det er svært at vide (spørgsmålet er om de selv ved det?)

Jeg er usikker, men ret sikker på én ting: Nok så meget mediediskurs og "påvisning af racisme i Danmark" ville ikke have ændret en tøddel i hændelsesforløbet. Om noget har det afstedkommet at brødrene på forhånd opgav en MeToo/"believe all women" tilgang med at få manden dømt og straffet via sociale medier (i mangel på egentlige beviser/indikationer på voldtægt der kunne få manden dømt i en retsstat), fordi det med ganske overordentlig stor sikkerhed ville blive tilskrevet racisme.

Det er i forbindelse med sagen interessant at læse kvindelige bekendte til den dræbte, "de kan slet ikke forestille sig noget reelt i anklagen om voldtægt af drabsmændenes mor", - det leder tanken hen på om den dræbte måske var homoseksuel i stedet for?