Læsetid: 2 min.

Claus Hjort trækker sig fra efterretningsudvalg

For at undgå spørgsmål om habilitet har Claus Hjort Frederiksen besluttet at trække sig fra særligt udvalg
Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har valgt at trække sig fra Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har valgt at trække sig fra Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne.

Henning Bagger

27. august 2020

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) går af som formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne. Det skriver Ekstra Bladet. Venstre har efterfølgende bekræftet oplysningen over for Ritzau.

Beslutningen kommer, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har kunnet berette om flere kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det har ført til, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil indlede en undersøgelse af FE.

Claus Hjort Frederiksen skriver i en kommentar, at han ikke ønsker at sidde i spidsen for udvalget, der i daglig tale er bedre kendt som Kontroludvalget, når der nu skal foretages en undersøgelse af FE.

»Jeg har valgt at trække mig som formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. Jeg har været glad for at være formand for udvalget. Som tidligere forsvarsminister finder jeg det mest rigtigt, at der ikke kan stilles nogen form for spørgsmål om habilitet i forbindelse med en kommende undersøgelse af FE. Derfor har jeg meddelt, at jeg stopper i udvalget,« siger Claus Hjort Frederiksen til Ekstra Bladet.

Forsvarsminister i flere år

Claus Hjort Frederiksen var forsvarsminister fra november 2016 til juni 2019. Det er i store dele af den periode, som tilsynet har undersøgt.

TET påtalte de mange forhold i en pressemeddelelse mandag. Her beskrev tilsynet, at FE i perioden 2014 til 2019 blandt andet har givet urigtige oplysninger til tilsynet, undladt at følge op på mistanke om spionage mod Forsvarsministeriet, ulovligt indsamlet og videregivet information om statsborgere og sågar »behandlet oplysninger« om en ansat i tilsynet.

TET advarede allerede i sin årlige redegørelse i 2019 om, at FE havde fortiet oplysninger for tilsynet, og at FE’s it-systemer »uberettiget« kunne »målrettes i Danmark hjemmehørende personer«. Advarslen landede på Claus Hjort Frederiksens bord, få dage før han fratrådte som forsvarsminister efter valget i juni 2019 og overlod posten til Trine Bramsen.

At advarslen er landet på Hjorts bord har fået Enhedslisten til at sige, at det bør undersøges, hvorfor han ikke dengang handlede på informationerne. Og SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, undrede sig over, at der ikke blev gjort noget.

»Nu har vi så en anledning til at få sat en undersøgelse i gang, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned. Vi bakker op om, at man undersøger Forsvarsministeriet som helhed – herunder tilsynets forslag om at undersøge, hvad de politiske beslutningstagere har vidst om forholdene,« sagde hun til Berlingske.

Før Claus Hjort var Venstres Peter Christensen forsvarsminister fra september 2015 til november 2016. Inden det kortvarigt Carl Holst, ligeledes fra Venstre. Og før det landets nuværende finansminister, Nicolai Wammen (S), fra 2013 til 2015.

Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne blev nedsat i 1988 og skal orienteres, »før regeringen udsteder retningslinjer for efterretningstjenesternes virksomhed« og om »væsentlige omstændigheder af sikkerhedsmæssig karakter«.

Flere folketingspolitikere har reageret kraftigt på afsløringerne om lovbruddene i FE under nu hjemsendte efterretningschef Lars Findsen og bebudet, at tilsynet nu skal styrkes. Men da et bredt flertal i Folketinget vedtog at oprette tilsynet i 2013, var det med enighed om, at tilsynet netop skulle have et meget snævert mandat.
Læs også
FE har i strid med loven tilsyneladende indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere. Her er det tjenestens lyttestation på Amager.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Gjeddebæk

Hvorfor sad x-forsvarsminister Claus Hjort F. i Kontroludvalget?
Fortalte han Trine Bramsen om revner i fundamentet inden overdragelse?

Jørn Pedersen

Som jeg husker det, er det ikke den eneste gang Claus Hjort laver noget skidt?

Werner Gass, David Zennaro og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Mikael Jensen

Brikkerne faldt på plads her til aften 26. august 2020, efter nyheden om at Claus Hjort Frederiksen (V) trækker sig som lederen af kontroludvalget. Manden har været garant for at der ikke skete noget omkring undersøgerne af Efterretningstjenesterne, Forsvarsministeriet og Forsvaret som helhed. Claus Hjort Frederiksen var chef strateg lige efter Anders Fogh Rasmussen, og derfor direkte medansvarlig bl.a. for mørkelægningen af forholdene omkring krigene, som USA og dets allierede startede. Det handlede om samarbejdet med torturstaten USA, Bush, Rumsfeldt, Rice, Cheney, Powel, og torturcentre over hele kloden.

Der er tale om årtiers svindel, propaganda og manipulation med demokratiet. Det er klart at den type magt der udøves under total mørkelæggelse med statsgaranti fra politikernes side, den type adfærd rettes ikke ind frivilligt, tværtimod. 179 mennesker er sat til at regere landet, men har tilsyneladende en leg kørende med at henholde hinanden i mørket angående - for demokratiet - vitale informationer, og som med tiden tænker at dette er normalt.

De fleste husker hvordan forsvarets talsmænd stod og grinede TV-seerne lige ud i ansigtet, og udtalte den ene løgn efter den anden, angående udliciteringen af tortur. Vores "Partners in Crime" USA droppede Geneve-konventionen, da de indledte krigen i Irak. Derefter opbyggede de tortur-centre rundt om på kloden, bl.a. i Polen, i hvilket tilfælde de ikke bare overfløj dansk territorie, men også landede i Danmarks lufthavne med fanger. Danmark gik med i krigene i Irak, Afghanistan, Syrien og Libyen. Til gengæld for krigsindsatsen, forsynede de 5 lande i koalitionen Danmark med informationer omkring evt. terrortrusler mod Danmark, det var Danmarks beskyttelses-penge. Den omfattende overvågning som vi lever under, er en del af den aftale; informationer om os alle, flyder frit mellem de 5 lande som er inderkredsen i koalitionen.

Før hver ny krig sendes en massiv propaganda ud, al modstand bliver banket ned, dem som ikke er enige med USA bliver tromlet ned. I Afghanistan førte USSR krig i årtier, men fandt ud af at det ikke var muligt at vinde, så kom USA og måtte gøre samme erfaring. 11. september medførte et ufatteligt hævntogt, i bytte for de ca. 3300 døde, krævede USA omkring 2 millioner døde, og skabte derved massiv kaos, og blev en terrorstat med torturlejre rundt omkring i verden. Lad være med at snakke om humanitære indsatser, stop løgnene. Når man invaderer andre lande skabes der flere terrorister end man standser. Bedst så vi det i Libyen; Danmark gik ind i landet militært og væltede Saddam Hussein. Efter tre måneder forlod vi landet i kaos. Vi efterlod to store grupperinger, hvoraf den ene var IS. I kølvandet på Irak-krigens kaos, opstod IS også ud af bl.a. Iraks gamle hær.

Endvidere skete der det at Danmark udliciterede tortur helt bevidst; danske soldater drog ud i Irak side om side med bl.a. den irakiske hær, og når der skulle tages fanger, overlod de danske soldater det til de irakiske soldater at foretage tilfangetagelsen; man udliciterede tortur. Særligt interessant er det også at ikke bare toppen af forsvaret og politikerne har saboteret retssagen omkring denne sag, men at retssystemet selv har medvirket til at udsætte sagen som skete i 2004 - i 16 år. England har for længst gjort op med de ansvarlige.

Politikerne er i krig mod sandheden. I starten af december 2019 udkommer Washington Post med The Afghanistan Papers. Det er en skandale og en erkendelse på størrelse med The Vietnam Papers. Men herhjemme var der pinlig tavshed. Afghanistan Papirerne blev lagt på is i den danske presse af hensyn til dem som stod bag krigene der skabte kaos i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien, hvis konsekvenser med flygtninge verden stadig lever med. Information havde en artikel og Deadline omtale den. De andre medier omtalte næsten ikke Afghanistan papirerne.

I to årtier har amerikanske og danske politikere og militærfolk løjet og sagt, at det gik fremad i Afghanistan, selv det modsatte var tilfældet. Det viser hundreder af hemmeligt-stemplede papirer, som avisen Washington Post har afsløret. Manipulationen var nødvendig for kunstigt at skabe et flertal blandt befolkningen for krigene. Gælder fortielserne også den danske indsats? Ja og man lyver om alt andet for at få flertal for de sociale nedskæringer, EU osv. Den danske tilslutning for EU er rekordstor! Ja godmorgen. Skal vi fortsat finde os i at en hel nation er underlagt mørkelægning når det gælder så vitale informationer?

Det er som om at alle erfaringerne fra DDR bliver brugt til at skabe NSA. Det er som om at alle erfaringerne fra Vietnamkrigen bliver brugt til at skabe krigene i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien. Men nu er krigene privatiserede. Forstået på den måde at våbenproducenterne er store private virksomheder. Og disse virksomheder har enorm magt. De har enorm erfaringer med krigsførelse. De kender verdens brændpunkter. De har tonsvis af rapporter om skøn af hvor mange penge de kan få ud af at puste til ilden. I USA er den militære produktion naturligvis i hænderne på private investorer. USA er verdens største producent af militærisenkram med hele 38 %. Deres interesse er så mange krige som muligt, og netop i Afghanistan så de deres snit til store indtjeninger.

I Afghanistan var Al-Queida nedkæmpet efter få måneder i 2003, men de private militær producenter var ikke tilfredse med den korte indtjening. Investeringen i det politiske landskab gav pote. USA fortsatte, selvom der ikke var nogen som anede hvorfor USA stadigvæk var i Afghanistan. De store virksomheder fik USA til at pumpe uhyggelige summer ind i området og korruptionen steg til nye højder. I USA var der en republikansk senator som erkendte potentialet i at starte en krig, og med private midler fra milliardærer fik han USA til at jage USSR ud af Afghanistan og draget USA ind i en årtiers lang krig - Vilsons krig.

Når krigspropagandaen igen kommer tordnende hen over vores land, og al modstand forsøges tromlet ned må vi sige stop, vi må stoppe de journalister som er købt og betalt. Lad os få navnene på bordet, hvem er det som er de centrale bag disse krige, hvem er det som trækker i snorene bag politikerne?

Flemming Mortensen, Chris Ru Brix, Lars Løfgren, Karsten Nielsen, Claus Mortensen, Kjeld Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der vises heldigvis en bemærkelsesværdig vilje fra denne regering til at rydde op i et par årtiers fornedrelse af det danske demokrati og levemåde. Det kan kun komme langsomt, men sager som denne er klare indikationer på, at vi faktisk har en regering med støttepartier, der ønsker at gøre noget ved sagerne.
Bramsen gjorde jo allerede for en måned siden opmærksom på, at hun står i et modsætningsforhold til den militære top og vil have luftet ud. Nu viser det sig, at der også er muskler til at gøre det med.

Daniel Joelsen

Det ville unægtelig klæde Danmark og militæret over for resten af verdenen, af få skiftet nogle af de mandlige brusehoveder ud med kvindelige kompetente chefer. Det ville med sikkerhed reducere stripperfester, falske oversættelser, missions-overiver samt en løssluppen koldkrigs mandehørm. Kort sagt, vi ville få en værn med et bedre renommé. Men allerførst en kæmpe tak til alle dem, der er kommet frem og fortalt om disse misforhold.

Ole Rasmussen

Hvis man hørte P1 Morgen, så er Trine Bramsen en spinminister som har tilbageholdt oplysninger for at tage sig godt ud, for hun er fuldstændig ligeglad. Forsvaret har udviklet sig til en stat i staten, og hendes spin virker tilsyneladende fint på Politiken, for hun har ikke gjort en pind i den tid hun kendt til problemerne. Hør selv P1 Morgen ca. 07.15. En udvikling som siden Nikolaj Wammen som Forsvarsminister ikke tager udviklingen alvorligt. Trine Bramsen ville ikke deltage. Hør journalisten fra Radio 4 udrede affæren.