Læsetid: 4 min.

Coronaflertal giver bred rygdækning til Mette Frederiksen

Coronakrisen trækker i langdrag. De senere måneders brede samarbejde i Folketinget har dermed også fået bedre betingelser for at fortsætte videre ind i efteråret: En tættere alliance mellem Socialdemokratiet og Venstre er blevet langt mere sandsynlig
På overfladen kan det derfor virke som om, at dansk politik er ved at vende tilbage til normaltilstanden. Men indadtil er resultatet stort set givet på forhånd: Det er fortsat Mette Frederiksen, der bestemmer suverænt, og samtidig er det utænkeligt, at Venstre skulle stille sig uden for en aftale om genåbning af Danmark.

På overfladen kan det derfor virke som om, at dansk politik er ved at vende tilbage til normaltilstanden. Men indadtil er resultatet stort set givet på forhånd: Det er fortsat Mette Frederiksen, der bestemmer suverænt, og samtidig er det utænkeligt, at Venstre skulle stille sig uden for en aftale om genåbning af Danmark.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

15. august 2020

Udadtil er fronterne ved at blive trukket skarpere op. Særligt Venstre har i løbet af ugens forhandlinger om næste fase af genåbningen stillet mere kontante krav end tidligere. På overfladen kan det derfor virke, som om at dansk politik er ved at vende tilbage til normaltilstanden.

Men indadtil er resultatet stort set givet på forhånd: Det er fortsat S-regeringen, der bestemmer suverænt, og samtidig er det utænkeligt, at Venstre skulle stille sig uden for en aftale.

Det samarbejdende folkestyre fortsætter her efter sommerferien. Når det kommer til stykket, er uenighederne om den politiske coronakur nemlig ikke substantielle. Ikke for alvor.

Til gengæld er forudsætningerne ændret. Lokale stigninger i smittetallene har ændret dynamikken for den drejebog, som alle Folketingets partier ellers var blevet enige om før sommerferien. Skønt antallet af indlagte er rekordlavt, spreder nervøsiteten sig for en anden bølge, og præmissen for forhandlingerne har derfor været, at forsamlingsforbuddet ikke kan lempes yderligere, og at brugen af blandt andet mundbind skal udvides.

Alle partier er reelt enige om hovedlinjerne. For første gang i månedsvis er det dog lykkedes for Venstre, anført af næstformand Inger Støjberg, at sætte en skarpere dagsorden. Hun indledte ugens forhandlinger med et vanligt strammerkrav om hårdere sanktioner over for smittede, der ikke overholder karantænerestriktionerne.

Den økonomiske pagt

Vanen tro har Inger Støjberg formået at forvandle nu også sundhedskrisen til en udlændingedebat ved at sætte fokus på smittekæderne i de somaliske miljøer i Aarhus. Men S-regeringen har været til at tale med, og det indskærpes nu, at myndigheder skal tage hårdere midler i brug over for smittede personer, der ikke frivilligt lader sig isolere.

Socialdemokratiet har én gang for alle besluttet sig for, at der ikke må kunne drives en kile ind mellem S-regeringen og Venstre i udlændingepolitikken. De senere års største brudflade i dansk politik er dermed blevet effektivt neutraliseret, og betingelser for et tættere samarbejde mellem de største partier, Socialdemokratiet og Venstre, er samtidig blevet udvidet betragteligt.

Ved folketingsvalget sidste sommer faldt mandaterne ud, så de to største og traditionelt set regeringsbærende partier tilsammen har nøjagtigt nok til et flertal. Selv om Venstre-manden Marcus Knuth i efteråret sprang over til De Konservative, hvor han tilmed netop er blevet udnævn til politisk ordfører, har Socialdemokratiet og Venstre stadig lige præcis 90 mandater i fællesskab og dermed flertal i Folketinget.

Indtil videre er SV-flertallet blevet brugt i to afgørende aftaler i løbet af det seneste år, først i efteråret, hvor Venstre gik enegang i blå blok og i Folketinget stemte sammen med S-regeringen i en opsigtsvækkende vedtagelse om fremmedkrigere. Her blev det markeret i praksis, at uenighederne i udlændingepolitikken ikke længere er uoverstigelige.

Dernæst gik de to borgmesterpartier sammen i foråret om den komplicerede udligningsreform, der flytter yderligere 1,4 mia. kr. ud til landets 30 yderkommuner, plus en ekstra statslig finansiering til kommunerne på op til 6,5 mia. kr. i 2021. Men endnu vigtigere indgik Socialdemokratiet og Venstre også en separat delaftale, som forpligter dem gensidigt på ikke at foretage større ændringer af det kommunale tilskuds- og udligningssystem, uden at de er enige.

Selv i tilfælde af et regeringsskifte, hvor Venstre igen overtager nøglerne til Statsministeriet, vil Socialdemokratiet have vetoret over for grundstenen i den danske velfærdsmodel: den kommunale økonomi.

Realpolitik kan betydningen af denne økonomiske pagt næppe overvurderes, for det betyder, at Socialdemokratiet og Venstre fremover har bundet sig til hinanden i fordelingen af de største beløb, som går til at betale hverdagens velfærd.

Kernekraft på midten

Paradoksalt nok har såvel det matematiske SV-flertal som det konkrete samarbejde skabt liv i et ellers usandsynligt fantasifoster: Under valgkampen overraskede daværende statsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen alt og alle – ikke mindst i egne række – da han foreslog et direkte regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre.

I samtalebogen ’Befrielsens øjeblik’, der fuldstændigt ændrede dynamikken i valgkampen, og som også var med til at give Venstre et overraskende godt valgresultat, skriver Løkke: »Det er lidt barokt, at det, der italesættes som den største konflikt i dansk politik, skulle være mellem Socialdemokratiet og Venstre. I hvert fald i forhold til, hvor Danmark er henne lige nu og her.«

Med forbillede i Tyskland, hvor det dominerende kristenkonservative parti og socialdemokraterne i årevis har regeret sammen i den såkaldte ’Große koalition’, var og er Lars Løkkes idé, at yderfløjene skal holdes uden for indflydelse, og de midtersøgende partier i stedet skal føre en stabil og langsigtet reformpolitik.

Så vidt kommer det næppe efter alt at dømme til at gå her i Danmark. Men jo mere både venstrefløjen og højrefløjen fremturer med kontante krav, desto stærkere vil kernekraften trække S-regeringen mod et tættere samarbejde med Venstre. Særligt når det gælder sundheds- og klimapolitikken, trækker Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i nogenlunde samme retning.

Dette på sin vis enkleste flertal af de i alt fem parlamentariske kombinationer, som S-regeringen opererer med, kan hurtigt blive tilbagefaldsmuligheden, når økonomien strammer til i kølvandet på coronakrisen. De seneste måneders politiske undtagelsestilstand har sat scenen for, at Lars Løkkes dagdrøm om et SV-samarbejde kan blive realpolitisk virkelighed, selv om det næppe bliver til en fælles regering.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Serie

Mandaternes logik

Statsminister Mette Frederiksen har udvist en større parlamentarisk manøvredygtighed end nogen anden étpartiregering i danmarkshistorien: S-regeringen laver løbende forlig med skiftende flertal i Folketinget, ofte andre end de rød-grønne støttepartier. Informations politiske analytiker, Lars Trier Mogensen, tegner henover sommeren portrætter af de fem forskellige flertal, som S-regeringen gør brug af. Fem flertal, der tegner vidt forskellige billeder af, hvad der egentlig er Mette Frederiksens politiske projekt.

Seneste artikler

 • Søren Pape er den nye joker for S-regeringen

  8. august 2020
  Det Konservative Folkeparti har både viljen og de afgørende mandater til at redde statsminister Mette Frederiksen gennem et farligt efterår. Partiformand Søren Pape Poulsen har nu meldt sig parat til at forhandle en aftale om tidligere pension
 • Pensions-Arne kan blive første offer for formandsopgør i DF

  1. august 2020
  Statsministeren er dybt afhængig af Dansk Folkeparti for at kunne indfri sit valgløfte om en differentieret pensionsalder. Men det rød-gule flertal vakler: Nye krav fra Kristian Thulesen Dahl kan gøre efteråret til et surt show for Socialdemokratiet
 • Socialdemokratiet er og bliver et parti for medlemmer af Dansk Metal, ikke Greenpeace

  25. juli 2020
  S-regeringen har formelt forpligtet sig til en ambitiøs grøn omstilling. Men kun indtil andre løsninger er parlamentarisk mulige. Kort før sommerferien udnyttede Socialdemokratiet, at der også er et sort flertal i Folketinget, som de grønne partier end ikke tør blokere for
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Torben K L Jensen
Kurt Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

"Del og hersk" - er devisen for Mette F. og Socialdemokratiet og hun tager hellere et valg end at opgive den magtposition nu hvor de radikale kysser Venstre i røven for bare at beholde en lille smule af den magt fra fordums tider. Så Trier - den fungerende magtbalance er hovedsageligt godt for S så længe den holder de radikale uden for indflydelse.

Anne-Marie Krogsbøll

Det brede flertal kommer til at åbne dørene for en ny, stor epidemi. Man tager ikke faren alvorligt nok, når man åbner yderligere lige nu:

"»Det er rigtigt godt, at man fastholder restriktionerne for, hvor mange der må samles. Vi står i en kritisk fase. Men med hensyn til den aktuelle smittesituation har jeg svært ved at forstå, at man åbner mere for nattelivet«.
I planen lyder det, at barer og restauranter nu må holde åbent frem til 02 i stedet for 23, som det hidtil har været reglen. Dog må der ikke komme nye gæster ind efter 23. Den del af planen har Allan Randrup Thomsen svært ved at se nogen logik i.
»Det er ikke bare et spørgsmål om, hvor mange man er samlet, men også hvor længe man er samlet. Hvis man holder åbent længere, så er smitteriskoen også større, blandt andet også fordi man samtidig får mulighed for at indtage mere alkohol. Rent signalmæssigt synes jeg, det er et rigtigt dårligt tidspunkt at åbne op for det, når vi nu kæmper med en øget smittesprednng i den yngre del af spektret. Det er jo især de yngre, der går på barer. Vi prøver jo at minde om afstand og afspritning, og så åbner man for det her«."
https://politiken.dk/indland/art7887919/%C2%BBDet-er-jo-de-yngre-der-g%C...

Der er allerede nu - efter relativt set ret begænset opblussen - 10-12-15 dages ventetid på testning flere steder i Jylland, så hvordan vil man holde styr på smitten? Det smittetal vi ser lige nu, er jo i forvejen 14 dage forsinket i forhold til smittens reelle udbredelse. Vi risikerer at åbne for svenske tilstande - det er idioti, men det er det, vore sundhedsmyndigheder og blå blok har arbejdet målrettet hen imod hen over sommeren - med vidt åbne øjne, for vi ved det jo godt, at vi ikke kan åbne yderligere, uden at smitten lige nu løber fra os.

Det er kynisk!

Per Torbensen, Rolf Andersen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Lars F. Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Samtidig med at den almindelige dansker tager corona-situationen mere og mere useriøst, at statsministeren STADIG kun afholder pressemøde på dansk, at natklubber og barer får lov til at holde længere åbent, begynder konturerne at tegne sig omkring, hvem der skal have skylden for coronas udbredelse: Medborgere med ikke vestlig baggrund.

Det er dybt usmageligt, at statsministeren begynder at italesætte dette i hendes pressemøder. Og jeg forudser at retorikken vil begynde at stramme sig om disse syndebukke, der for det meste snarere er ramt af at arbejde i frontlinjen og derfor burde have støtte og opbakning i udførelsen af deres dermed farlige jobs.

Werner Gass, Ron Levy, Thomas Tanghus, René Hansen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll og Mogens Bach Jensen anbefalede denne kommentar
Mikael Jensen

En massiv propaganda skal der til for at få folk til at tro på at intet forandrer sig, at alt er ved det gamle. Folketingsvalget ændrede landet for de næste årti. Blå blok faldt sammen. Neoliberalismen imploderede. Det er som om det ikke falder journalisterne ind at artiklen er politisk hjernevask. Det viser hvor selektivt man skal se noget for at tro på løgnene, for at bevare troen.

Socialdemokraternes fatale fejl er den samme som de gjorde forrige gang de havde magten: de røvrender deres støttepartier, eller rettere støttepartiernes vælgere. Hvor længe har S så regeringsmagten? Mit bud er: Et år mere. Max.

Samarbejdet i Folketinget mellem V og S er et faktum, men ude blandt befolkningen har de tektoniske plader flyttet sig gevaldigt, det ulmer i undergrunden. Borgerne vil ganske enkelt ikke længere finde sig i dette pantomimeteater. Verden over flytter kontinenterne sig hurtigere i disse år, men på Christiansborg tror de at borgen står på samme sted som altid. Den holder bare ikke.

Alene klimaforandringerne sker så hurtigt i disse år, at intet land kan følge med. Multimilliardærerne som har været hovedarkitekter bag det neoliberale system, hvor demokratiet er formindsket og magten flyttet ud til erhvervslivet, kunne have været opgaven voksen. I stedet for har de gjort alt for at skjule sandheden i flere generationer.

Arbejdsgiverne kunne have fjernet de arbejdsrelaterede problemer der var, det gjorde de ikke, tværtimod. I stedet for har de gjort alt de kunne for at forringe forholdene, for at hytte deres egne lommer. Erhvervslivets interesseorganisationer har brugt deres nyerhvervede magt til at skabe fattigdom i Danmark. De indførte social dumping, flyttede jobs til lande med lavere lønninger for at presse lønningerne ned, og hermed indtægterne herhjemme. De flyttede hovedkontorerne til skattelylande for ikke at deltage i betalingerne i de lande de tjente pengene i.

Allerede i halvfjerdserne skrev de neoliberale i USA grundlaget for vor tids fattigdomsskabelse. Det handlede om hvad de var nødt til at gøre for at tilbageerobre magten til big business: Overtage medierne, bygge tænketanke, påvirke universiteterne, bruge flere penge på lobbyfirmaer for at påvirke politikerne.

Og hvad gør journalisterne? Taler erhvervslivet, Socialdemokraterne og Venstre efter munden. Journalisterne de er købt og betalt. Sammen med konsulenterne og erhvervslivets lobbyister handler det kun om dem selv og deres formuer, fuck alle andre, selv om 55 % af befolkningen blev og stadig væk rammes af de sociale nedskæringer. Hvad gør man ikke for penge. De er fløjtende ligeglade med alle andre. Ganske tidstypisk for vor tids journalister, er der kun én ledestjerne for skriveriet: Journalistens egne formuer. De holder sig godt nok indenfor hvad der er sandsynligt, men virker imod alle sociale forbedringer; venstrefløjen skal holdes udenfor.

Journalisternes egne fremgang i de 12 forbandede neoliberale år efter finanskrisen, bevirkede at de lavede en samarbejdspolitik med blå blok og støttede de sociale nedskæringer. De troede muligvis på hvad de neoliberale fremførte af løgne - eller rettere, de blev forført, for egen vindings skyld. Det gik jo fantastisk godt, for dem selv. Naturligvis skulle der reformer til. Naturligvis skulle arbejdskraftens fri bevægelse udvides. Det var klart at landet ikke havde råd til social sikkerhed for arbejderne. Hvad ellers, hvis ikke pengene fra socialvæsenet skulle flyttes ud til private konsulenter og baglokale-læger. Det siger sig selv at ... listen er uendelig lang.

Men samarbejdspolitikken i de 12 forbandede år, skabte det største antal børnefattigdom i Danmark, fjernede alle indkomster for 170.000 borgere, omdannede jobcentrene til et helvede, flyttede socialvæsenet ind under arbejdsministeriet, på trods af at de fleste, som slet ikke kunne arbejde, fik smadret økonomien og helbredet.

Men journalisterne var tavse, de lukkede øjnene, munden og løftede ikke pennen, for pengenes skyld, det handlede om deres egen velstand. Pengene blev flyttet væk fra underklassen samt arbejderklassen, og over til dem som havde rigeligt i forvejen, deriblandt journalisterne. Det kæmper de stadigvæk for: At bevare de penge som blev overført til dem selv, den gang reformerne - de sociale nedskæringer - hærgede. Formuerne er inddæmrede.

Ron Levy, Egon Stich, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Hans Larsen, Ebbe Overbye og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det var dybt usympatisk og småtskårent, da landets statsminister på et officielt pressemøde fik lov til - uimodsagt af den samlede journaliststand - at udføre splitting i højeste potens, ved at udpege 'ikke-vestlige udlændinge' som uansvarlige smittespredere.

De selv samme 'udlændinge' - hvoraf mange er født og opvokset i Danmark - varetager i mange tilfælde de skodjobs, de fleste 'vestlige danskere' (eller hva' fan' man nu skal kalde os) ikke gider så meget; rengøring, taxa-kørsel, ældrepleje, buskørsel, etcetera.
De er frontpersonale vi ikke kan undvære, ganske ligesom sygeplejersker og læger, som hidtil er blevet rost til skyerne.

Og hvad er det i det hele taget for en facon at efterabe Inger Støjberg og andre på den måde..?
Er Mette F ikke klar over, hvor skadeligt det er at udgrænse befolkningsgrupper midt i en krisetid?

Men selvfølgelig.. Hun fortsætter egentlig bare linjen; den onde cirkel af had og hetz mod de anderledes.

FØJ !!!!!

Werner Gass, Ron Levy, Thomas Tanghus, René Hansen, Christian Mondrup, Claus Bødtcher-Hansen, Gert Romme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

15/aug/2020

Asocialdemokratiet og det højre-
orienterede, kapitalistiske Venstre
passer, efter min mening, stinkende
godt sammen :-((( ...

Med bekymret hilsen
Claus

Er enig i at Støjberg og DF bruger virussmittede i en politisk kampagne mod indvandrer. Men det gør vi andre jo ikke! Vi er voksne mennesker, og lokale virusudbryd har store konsekvenser. Nu skal vi f.eks. have mundbindene frem.

Så jeg synes egentligt at der er på sin plads at løfte en pegefinger over for f.eks. somalierne i Aarhus, ja ligefrem at tage dem alvorligt, når nu Statens Serum Instituts ugentlige covid-19-rapport fra sidste uge, kunne fortælle, at 70 procent af de smittede i Danmark havde en anden etnisk baggrund end dansk, mens at lidt over halvdelen af sidste uges nye smittetilfælde i Aarhus - 179 ud af 341 smittetilfælde - havde somalisk ophav. Come on! Følg nu de regler.

Ligesom vores medier hele tiden synes, at det er på sin plads at nævne vores ungdom som de store syndere. Det kunne jo godt have en præventiv effekt både på ungdommen og somalierne og andre.

I Ringsted har man også løftet en pegefinger henvendt til de polske slagteriarbejdere, men der synes jeg hellere man skulle bebrejde arbejdsgiveren, som henter personalet undenfor landets grænser, og indkvarterer dem på en nedlagt landbrugsskole tæt på slagteriet, hvor 65 polakker bor sammen i køjesenge to og to i værelser med tekøkken. Danisk Crown burde da om nogen tage et ansvar.

Nej Jan - der er ikke brug for løftet pegefingre, hverken over for somalier eller andre der er blevet syge. Der er brug for information, beskyttelses udstyr og sammenhold.

Eva Schwanenflügel

Nu er det også sådan, at man som frontpersonale ikke kan beskytte sig, hvor gerne man end vil, såfremt andre ikke holder afstand, eller der ikke bruges værnemidler som fx mundbind.

Det er jo sigende, at 30% af Region Midtjyllands sundhedspersonale på akutafdelingerne har været smittede; det viser en ny undersøgelse af antistoffer blandt personalet på hospitalerne.

Mht til slagteriarbejderne, burde Danish Crown have lukket slagteriet i Ringsted fra dag ét, indtil man havde fået styr på smitten.
Istedet kørte man videre.
Og lod smitten sprede sig ukontrolleret.

Og istedet har ledelsen (for at pege fingeren væk fra sig selv...?) viderebragt rygter til medierne fra nogle lokale, der mente at 'visse personer' var blevet set rundt omkring istedet for at overholde karantænen.

Det er igen gået ud over andre medarbejdere, der er blevet mistænkeliggjort UDEN at have været smittede, fordi de var på stranden med deres familie, eller slog græs i deres have.
- For der er nemlig også danske ansatte på slagteriet.

Den slags løftede - eller anklagende - pegefingre fører til hetz, for der vil altid være nogen der vil beskylde andre ('de fremmede' !!!) for at være skyld i alle de ulykker der rammer samfundet - det burde vi efterhånden have lært.

Ellers var der jo ingen der nogensinde stemte på partier, der prædikede intolerance og xenofobi, vel?

Jeg husker nogle 1g drenge komme hjem fra et dengang frarådet besøg
i Sverige smittet med corona. Både medierne og det dengang ugentlige pressemøde løftede en præventiv pegefinger overfor de unge mennesker, da de nu var skyld i at hele gymnasiet måtte sendes hjem.

Alle teenagerne har det godt i dag, selv om de gik glip af vores sammenhold.....

Måske er der håb om at kunne stoppe corona-vira.

Undersøgelsen er helt ny, og giver svenske immunologer helt ret, siger doc. Dr. Ilija Brizić. Og selvom undersøgelsen kun nåede at blive udført på 206 respondenter før offentliggørelse, siger uafhængige forskere, at den må betragtes som meget relevant. Og alt hvad der offentliggøres i tidsskriftet "Cell", bliver gennemgået ekstremt strengt før godkendelse til offentliggørelse.

Det anerkendte videnskabelige tidsskrift CellPress offentliggjorde i fradags, at mennesker, der kom i kontakt med coronavirus og havde milde eller ingen symptomer, udviklede de såkaldte T-celler, der er en forudsætning for vores immunsystem.

Med andre ord, selv om de ikke selv udviklede sygdommen, var disse mennesker beskyttet mod infektionen i hvert fald i mindst et par måneder.

T-celler er ikke blot målet ved en vaccination, de er simpelt hen nøglen, siger Dr. Ilija Brizić. Da antistoffer forhindrer infektion i at ske. Lad os sige, at de "svømmer" og fanger vira, der er frie, - i slimhinden, for eksempel. Og således fjerner de vira, inden de endda kommer ind i kroppen.
På den anden side ødelægger T-celler de vira, der har formået at komme ind i kroppen - de renser alt, og derefter er vi yderligere beskyttet. Det vil sige, vi har opnået immunitet.

Kilde:
www.24sata.hr
www.cell.com/

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, der er glimt af håb, Gert Romme. Men sårbare grupper er jo nødt til at afvente, at vi faktisk kan bekæmpe epidemien med den viden. Der er meget langt igen.

@ Anne-Marie Krogsbøll,

Jeg er ikke ekspert. Men hvis du læser artiklen i CellPress, så fremgå det faktisk, at dette formentlig er konceptet for vaccine mod corona-vira. Men det fremgår selvfølgelig også, at det endelige produkt skal testes i 4 omgange og på et stort antal respondenter før det kan frigøres til salg.

I øvrigt fremgår det også, at det er dette koncept, russerne bygger deres vaccine på. Og da er det selvfølgelig tankevækkende, at russiske læger har udtalt, at de ikke vil agere forsøgskaniner for det russiske produkt.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er rigtigt godt, Gert Romme - det kan bare ikke bruges som argument ift., hvilke foranstaltninger vi skal tage lige her og nu.