Interview
Læsetid: 3 min.

»Engang skrev min elev på min facebookvæg, at det var ærgerligt, at Hitler ikke fik mig«

Linda Herzberg har flere gange i løbet af sit arbejdsliv som ungdomsskolelærer stået model til racistiske kommentarer om jøder. Men hun har også følt sig som en brobygger mellem den muslimske og jødiske kultur. Det fortæller hun i serien af vidnesbyrd fra mennesker, der har oplevet racisme i Danmark
På trods af have oplevet racistiske kommentarer som ungdomsskolelærer, har Linda Herzberg aldrig overvejet at skifte job.

På trods af have oplevet racistiske kommentarer som ungdomsskolelærer, har Linda Herzberg aldrig overvejet at skifte job.

Indland
6. august 2020

Tilbage i 2001 var jeg lærer på et dagkursus lidt uden for København. Jeg havde en elev med nordafrikanske rødder, og jeg husker tydeligt en dag, hvor han sagde til mig, at han ville skrive en stil. Jeg blev glad over, at han tog initiativ.

»Hvad skal den handle om,« spurgte jeg opmuntrende.

Han svarede helt roligt, at han ville skrive om, hvordan man kunne slå flest jøder ihjel på én gang.

Han vidste ikke, at jeg var jøde. Alligevel begyndte mit hjerte at hamre. Jeg var bange. Måske var det derfor, at jeg ikke svarede igen eller sagde til ham, at det skulle han ikke skrive om. Jeg vendte mig bare om og gik.

Stilen blev selvfølgelig heller ikke til noget. Alligevel betød den oplevelse meget for mig. Jeg var så flov over, at jeg ikke havde sagt fra. Fra den dag besluttede jeg mig for ikke at tie, når jeg oplever racisme.

Der gik nogle uger, og klassen skulle på lejrskole til England. Jeg hev verdenskortet ned ved tavlen og pegede på Storbritannien. Den samme dreng kiggede på kortet, pegede på USA og sagde: »Er det ikke fucking Israel, der ligger der?« Han fortsatte endda og sagde noget om, at han ville skære halsen over på jøderne.

Jeg gik over til ham og trak mine håndled frem og sagde: »Du er velkommen, jeg er jøde. Du kan skære der, du kan skære der, eller du kan tage halspulsåren.«

Han blev flov. Senere smed skolen ham ud. Et år senere opsøgte han mig og fortalte, at han var sprunget ud som homoseksuel, og jeg hjalp ham med at gå under jorden, da det ikke var velset i hans familie. 

Jeg har gentagne gange oplevet at høre ondsindede kommentarer om jøder, men jeg har aldrig været i fare fysisk. Det bliver altid ved ordene. Som da en anden elev skrev på min facebookvæg i 2014, at det var ærgerligt, at Hitler ikke fik mig.

Linda Herzberg

  • 67 år
  • Bor i København
  • Folkepensionist, tidligere ungdomsskolelærer
  • Far er jøde og flygtede fra Tyskland, mor er fra Danmark. Selv er hun konverteret til jødedommen, da hun var 19 år

I løbet af mit arbejdsliv oplevede jeg ofte vreden fra mennesker med mellemøstlig baggrund, som mange af mine elever havde. Men jeg overvejede aldrig at få et andet job, for jeg følte også, at jeg kunne fungere som et vigtigt bindeled mellem to kulturer.

Jeg tror måske, at jeg forstod de muslimske elever lidt bedre end nogle af de danske lærere. Begge vores religioner er opstået i Mellemøsten. Når pigerne ikke måtte komme med på lejrskole, så kunne jeg ringe og sige til forældrene, at de sov på mit værelse. Og når de ikke kom med til festerne, ringede jeg og forsikrede dem om, at der blev serveret halalkød.

Det føltes meningsfuldt – jeg var en slags uofficiel brobygger. Jeg forestiller mig nogle gange, at en muslimsk elev husker tilbage på den jødiske lærer, de engang havde, og tænker, at hun jo ikke var så slem.

Når det er sagt, har jeg også levet et parallelliv i nogle af de miljøer, jeg kommer i. Mange ved ikke, at jeg er jøde, for jeg orker ikke kommentarerne og alt det, jeg bliver taget til indtægt for. Jeg er også gang på gang blevet mødt med fordomme fra folk på venstrefløjen.

De tror pr. automatik, at jeg er tilhænger af Netanyahu, bare fordi jeg er jøde. Jeg bliver bedt om at forsvare Israel, for der skelnes ikke mellem jøder og Israel. Det kan godt gøre mig bange og utryg, når der så er store antiisraelske demonstrationer, hvor der samtidig er bannere med slogans om at boykotte jødiske butikker.

Så når der i nogle sammenhænge serveres svinekød, siger jeg, at jeg er vegetar. Jeg bærer ikke min jødestjerne. Og der er heller ikke mange, der har vidst, at jeg tager til Israel i sommerferien.

Serie

Hvordan ser racisme ud i Danmark?

Racismedebatten ruller. For at give indblik i, hvordan det opleves at være udsat for racisme, taler Information med personer i forskellige generationer fra forskellige dele af Danmark om deres personlige erfaringer med racisme og diskrimination.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg havde engang en elev, der var nynazist med familære rødder fra 2. Verdenskrig. Hans bedste /eneste ven var vietnamesisk bådflygtning. Det ender godt, men hvor gør det bare ondt undervejs.

Karsten Aaen, Jens Flø, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Anker Heegaard, David Zennaro, Steffen Gliese og hanne plaschke anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Jeg deltager I mange pro-palæstinensiske demonstrationer, ofte med opfordring til at boykotte israelske produkter. Jeg har ALDRIG til disse demoer set en opfordring til at boykotte jødiske produkter eller butikker. Det ville jeg naturligvis - som antiracist - tage afstand fra! Jøderne er selvsagt er ikke problemet, det er staten Israels politik og undertrykkelse af det palæstinensiske folk.

Karsten Aaen, Jens Flø, søren ploug, Marianne Jespersen, Anina Weber, Ninna Maria Slott Andersen, Hans Larsen, Christian Mondrup, Henning Kjær, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Pietro Cini, Anker Heegaard og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Ninna Maria Slott Andersen

Gert Romme @ Så enig.
-Der slås ofte i debatten på at 'nu må muslimer virkelig også komme på banen og tage afstand fra ekstremisme gjort i Islams navn'.... Enig. Og det ville jeg være såre sympatisk, hvis jøder gjorde det samme. og tog afstand til al Israels vold og hærgen. -For nej, det er ikke jøderne, der er problemet, men konstellationen staten Israel og det den har gjort af modbydeligheder gennem årene.
Hykleri klæder ingen. Og at italesætte egne fejl og fortrædeligheder kan ofte være det første skridt til forsoning og forståelse.

søren ploug og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar

For en uge siden satte en god ven i min ældste søns omgangskreds tre parenteser om et navn. Fyren blev blokket med det samme, fjernet fra de grupper og han ellers bevægede sig i.

I det her tilfælde bør der ikke være plads til dialog og tolerance. Lindas elev skulle have været smidt ud af skolen med det samme med en besked om, at antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende ingen steder hører hjemme....som Margrethe sagde i sin sidste nytårstale.

Ninna Maria Slott Andersen

Niels Astrup @ ...ja, hvordan tolererer vi de intolerante?
Hvordan undgår vi selv, at blive til alt det dårlige, som vi påstår, at vi kæmper i mod? Hvis vi 'synker til modstanderens niveau', så snart vi møder besværligheder, hvad siger det så om os og de værdier, vi siger, at vi står for.
Hvordan kan der opstå oprigtig læring og positiv udvikling i et menneske, hvis vi blot udsætter det menneske, den vi provokeres og forarges af, for social kontrol, afretning og ekskludering ?

Karsten Aaen, søren ploug, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Jeg hev verdenskortet ned ved tavlen og pegede på Storbritannien. Den samme dreng kiggede på kortet, pegede på USA og sagde: »Er det ikke fucking Israel, der ligger der?".

Denne dreng med de nordafrikanske rødder var jo helt tydeligt enormt uvidende.
Det viser blot endnu engang, hvor vigtigt det er med ordentlig oplysning og uddannelse.

Det var modigt af Linda at blive og undervise hér i det miljø, og da hun hjalp selvsamme dreng med at gå under jorden da han sprang ud som homoseksuel, har hun helt sikkert også hjulpet ham på vej til at blive et bedre menneske.

Det er ikke i orden, at helt almindelige mennesker kobles sammen med staters eller fanatiske mindretals forbrydelser, og kræves afstandtagen i offentligheden, bare fordi de tilhører et bestemt folkeslag.

Stærk historie, tak for den Linda :-)

Karsten Aaen, Gitte Loeyche, søren ploug, Ninna Maria Slott Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nordafrika er åbenbart et arnested for arabisk homoseksualitet. ;-) Måske han kunne få hjælp af https://litteratursiden.dk/forfattere/abdellah-taia
Måske havde det betydet noget at vise, hvor lidt Israel fylder på et kort over det nærorientalske område og Afrika.

Claus Bødtcher-Hansen

06/aug/2020

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Venlig hilsen
Claus

linda Herzberg

hej til jer alle.
det er så mig, der er linda, og der sker hos nogle af jer lige præcis det , jeg udtrykker, men det er måske typisk (ingen fordomme) for Informations læsere. Man når lige at harcelere over Israel , men jeg forsøger at udtrykke ngt. helt andet. Vi danske jøder skal tage afstand fra Israels politik. Hvorfor blir man ikke vred over, at jeg ikke kan være den jeg er i den danske folkeskole???? så tag dog afstand fra det, grib i egen barm og tænk, hvordan i udtrykker jer. bed NOGLE - og jeg skriver med vilje NOGLE af de muslimske forældre om at opdrage deres børn i en ikke diskriminationsånd. Jeg har gennem mit arbejde virkelig været nuanceret. Det bør nogle læsere også være her.

Anna Marie Djernæs, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
linda Herzberg

så vil jeg dog lige sige tak til de, der læste og forstod budskabet.
kh linda

Eva Schwanenflügel

Hej Linda,

Skønt du deltager i debatten :-)

Men.. Har du læst hvad jeg fx skriver her :

"Det er ikke i orden, at helt almindelige mennesker kobles sammen med staters eller fanatiske mindretals forbrydelser, og kræves afstandtagen i offentligheden, bare fordi de tilhører et bestemt folkeslag".

Det har du overset..

Desuden skriver jeg du var modig som lærer.

Kh Eva

linda Herzberg

ja, hej ev. jeg har læst hvad du har skrevet og tak for dt.
kh linda