Interview
Læsetid: 12 min.

Der er få kvinder, der læser datalogi – Julie er en af dem: »Fyrene kalder os mænd i kjoler«

Julie Larsen læser som en af få kvinder datalogi. Selv om de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser i årtier har forsøgt at tiltrække kvindelige studerende – og sundhedsfagene forsøgt at tiltrække mænd – er vores uddannelser stadig kønsmæssigt pilskæve. Vi har talt med fire studerende, der er i undertallet på deres studier, når det gælder køn
Selv om Julie Larsen har oplevet, at nogle mænd på datalogi synes, de kvindelige studerende har en fordel, synes hun generelt, at hendes medstuderende er virkelig søde.

Selv om Julie Larsen har oplevet, at nogle mænd på datalogi synes, de kvindelige studerende har en fordel, synes hun generelt, at hendes medstuderende er virkelig søde.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
9. september 2020

Mandlige psykologistuderende scorer i vildskab, og kvinder bliver hjulpet frem på datalogi. Der er fordomme nok, når man starter på et studie, hvor der er langt flere studerende med et andet køn end ens eget. Og de uddannelser er der mange af. Trods års forsøg på at ændre billedet er kønsfordelingen på mange fag stadig skæv.

Vi har talt med to kvinder, der går på mandsdominerede uddannelser, og to mænd, der går på kvindedominerede uddannelser, for at høre om deres fag, deres hverdag, og hvordan de oplever at være i kønsmæssigt undertal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og når man tænker på at verdens første pogramør var kvinde...

Markus Lund, Karsten Aaen, Mette Poulsen, Klaus Lundahl Engelholt, Anna Olsen, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Hanne Ribens, Erik Karlsen, Anina Weber, Rikke Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

"Der er få kvinder, der læser datalogi – Julie er en af dem: »Fyrene kalder os mænd i kjoler«"
De er bare nogle idioter. Bare klø på, det er verdens mest spændende fag.

Anna Olsen, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Jørgen Larsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Rikke Nielsen
I tilfælde at du ikke har abonnement, vil jeg citere fra artiklen:

"Der er mange, der spørger, om jeg er den eneste kvinde på studiet. Vi laver tit sjov med det og bliver kaldt mænd i kjoler af fyrene, fordi der er en myte om, at der ikke findes kvinder på datalogi."

Hun siger at "vi" tit laver sjov med det. Har du aldrig gjort grin ad en fordom eller myte, ved at "spille med på" fordommens præmis? For selvfølgelig kan de unge mænd jo se at kvinderne er kvinder. Der er andre måder at tage afstand fra fordomme på end at tage fordømmernes fordomme seriøst.

Måske mændene ikke er helt forkert på den.
Jeg så en en tv-udsendelse,citeret efter hukommelse,om kønsforskelle,der kunne de forudse en persons evner til at betjene en gravemaskine ved at måle forsøgspersonernes testosteron-tal.
Jo højere tal jo bedre evner,uafhængig af køn.
Måske noget lignende gør sig gældende for kvinder,der begår sig i traditionelle mandefag.

Jens Christian Jensen

»Fyrene kalder os mænd i kjoler«" er vel ikke en fordom. Nærmest bare en frisk bemærkning. Så kan man jo syntes om den er god eller dårlig.

Hverdagen bliver da kedelig og grå hvis man ikke kan komme med en sjov bemærkning i ny og næ. Vi skal passe på med ikke at kommer derhen hvor man kan støde en person hvis man trækker vejret på en forkert måde.

En god tommelfingerregel er, at hvis du føler dig stødt i større eller mindre grad af andres kommentarer, så se efter hensigten det er sagt i. Hvis det er sagt for sjov, men det ikke lige falder i din humor kategori, så tryk på din indre "pyt" knap og kom videre.

ulrik mortensen, Per Torbensen og Runa Bejstrup anbefalede denne kommentar

Undskyld d'herrer, hvis I føler jer stødt over, at jeg kalder platte fyre for idioter.
Julie, bare klø på - det er (også som kvinde) verdens bedste fag.

Bjørn Pedersen

Jeg føler mig skam ikke "stødt" over din misfortolkning, Rikke Nielsen. Hvis du har svært ved at forstå ironisk humor, er der vist størrere sandsynlighed for at du er vant til at føle dig stødt når du misfortolker hvad folk omkring dig joker om.

Bjørn Pedersen
De eneste der føler sig stødt i denne tråd er dig. Hvad med en smule selvkritik?

Bjørn Pedersen

Jeg er altid selvkritisk, Rikke Nielsen. Er du? Er du f.eks. i stand til at forestille dig, at du kan have misforstået det Julie siger i artiklen og hvilken kontekst hun siger det i?

Bjørn Pedersen
Jeg har selv oplevet "hø..hø... kulturen" og "det er bare for sjov-sexisme-kulturen" på studer med mandlig overtal, så jeg ved, hvad der sker... selvkritik, hm...

Bjørn Pedersen

@Rikke Nielsen
Det har du nok, men det er ikke ensbetydende med at den joke vi diskuterer er del af den "hø hø/det er bare for sjov sexisme" kultur. For mig at se refererer den tydeligvis til en populær joke der længe har florerert på internettet. En joke, der ikke er noget sexistisk over.

Endnu engang: Der findes ironisk humor. Humor hvor man tager gas på en fordom ved at lade som om man er "med på" den fordoms præmis. "Der er ingen piger/kvinder på internettet" var i mange år en populær fakta-baseret joke (der var sort set næsten ingen piger/kvinder på internettet før det blev til www, og de sociale sider poppede op i slutningen af 90'erne.). Denne joke blev til en "meme", og som årene gik og der kom flere og flere kvinder til online, blev joken mere og mere ironisk - hvor man så at sige gjorde grin med selve joken og dens hastigt forældede præmis. Fordi selvfølgelig ved man at der er kommet kvinder til på internettet, og på IT studier, selvfølgelig også.

Joken om "de kan da ikke være kvinder, de må være klædt ud" er tydeligvis en reference til denne "gamle" joke. Der kan sagtens foregå al mulig sexisme på Julies studie der manifesterer sig på andre måder, men lige præcis dén der joke med "de må være mænd i kjoler", er da åbenlyst ironisk. Det kræver måske at man kender den populærkulturelle reference, men det kan jeg ikke forestille mig at nogen studerende på et IT studie ikke skulle være bekendt med.