Interview
Læsetid: 6 min.

Forsker: Sikkerhedsindustrien har fortrængt flygtningeperspektivet fra europæisk grænsepolitik

Sikkerhedsindustrien har med stor succes påvirket den måde, EU håndterer flygtningeproblematikken på. Det har ført til en bevægelse væk fra et civilt og humanitært fokus til højteknologiske løsninger som biometriske databaser, droner og sensorer
På sikkerhedskontoret i havnebyen Patras i Grækenland afslører man med en scanner flygtninge, der skjuler sig i hemmelige rum i lastbiler. Her i en appelsintransport.

På sikkerhedskontoret i havnebyen Patras i Grækenland afslører man med en scanner flygtninge, der skjuler sig i hemmelige rum i lastbiler. Her i en appelsintransport.

Jacob Ehrbahn

Indland
18. august 2020

De ydre europæiske grænser er i stigende grad blevet militariseret, og det har store negative konsekvenser for de mennesker, der forsøger at krydse dem.

Militariseringen er sket som følge af en årelang proces, hvor militær- og sikkerhedsindustrien er lykkedes med at påvirke den europæiske tilgang til flygtningehåndteringen.

De store selskaber i militær- og sikkerhedsindustrien har været med til at sætte rammerne for EU-forskningsprojekter, der skulle levere innovative tekniske løsninger til at få flygtningestrømmen under kontrol. Og de samme selskaber har fået millionkontrakter, når teknologierne skulle udrulles i den virkelige verden.

De teknologiske løsninger fokuserer på alt fra store europæiske databaser med biometriske data til kystovervågningssystemer med droner og radarer. Af industrien bliver det solgt som smarte og højteknologiske grænsesystemer, men for de mennesker, der forsøger at krydse grænserne, har det gjort rejsen farligere, siger Martin Lemberg-Pedersen, der er adjunkt på Aalborg Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sådan kan man jo også se på det - altså at: "Sikkerhedsindustrien har fortrængt flygtningeperspektivet fra europæisk grænsepolitik".

Jeg bor få hundrede meter fra en grænse ind i EU, hvor flere hundrede fortvivlede flygtninge forsøger at komme ind hver dag. Her møde vi ofte ulykkelige flygtninge - endda i vores egen lille frugtplantage, men vi ser endnu oftere politibiler med trådbet for vinduerne her på bjerget. Derfor ser jeg altså anderledes på det.

Som jeg ser det, er det EU-landenes politiske ledere der har fjernet deres fokus fra humanisme og menneskelighed til den underlige om menneskefjendske holdning man har i dag.

Herved skaber de en EU-kollektiv politik, der resulterer i etablering af EU’s grænseagentur, "Fromtex", Og i takt med at Frontex åbenbart har problemer med at løse opgaverne, giver det Frontex mere teknologi og større beføjelser.

Og så er der vel ingen der har problemer med at forstå, at industrien forsyner markedet, når der er en efterspørgsel efter overvågnings- og sikkerhedsudstyr.

Men resultatet af EU-landenes politiske lederes umoralske og forfladige menneskesyn er altså også, at man ser mellem fingrene på, at visse landes politikorps ligefrem bevidst mishandler flygtninge og stjæler deres livnødvendige mobiltelefoner. Og dette sker i et omfang, at man ligefrem kan få opfattelsen af, at visse lande aflønner deres politikorps efter, hvor brutale de kan være.

Så altså - som jeg ser det, skyldes det stort set EU-landenes politiske ledere.

Jens Flø, Kenneth Krabat, Lillian Larsen, Sigstein Oecologicus, Erik Pedersen, Jan Nielsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, skræmmende, menneskesmuglerne tjener penge. Samme forskydning af perspektiv og retorik er sket indenfor forskning, kommunikation, journalistik, politik. Dehumanisering af Europa til fordel for teknologi og regneark.

Philip B. Johnsen

Når danskere vælger politikere til folketinget, der myrder børn uden at det får konsekvenser.

Det er dette den systemiske racisme i Danmark bliver brugt til, de gentagende negative omtaler af danskere der ikke er hvide, de titusinder negative omtaler af danskere der ikke er hvide.
Det er en strategi der er lige så gamle som den dansk slave handel, den umenneskeliggør mennesker der ikke er hvide, hved gentagende problematisering af danskere der ikke er hvide, så mord på flygtende børn, kvinder og mænd i gummibåde på Middelhavet betalt af danske vælgere, ikke rapporteres og ingen opmærksomhed får.

Kenneth Krabat, Ruth Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den lille syriske dreng i vandkanten druknet på Middelhavet, er billedet på den danske systemiske racisme.
Det er voldsomt, men de gentagende politiske nedgørelser af ikke hvide danskere, gør det udholdeligt.

Link: https://www.berlingske.dk/internationalt/et-ubaerligt-billede

Kenneth Krabat

Det må være svært at være politiker i dag. Man skal kunne så meget.

Kenneth Krabat

[Undskyld. Det var sarkasmeknappen, der havde sat sig fast].

Jeg mente selvfølgelig, at det er befolkningen der skal vælge kompetente politikere.

Kenneth Krabat

[damn!]

Politikken bliver påvirket af alle interessenter, såvel sikkerhedsindustrien, som modtageindustrien og integrationsindustrien i alle led. Det gælder nok uanset om det er organisationer der har lønnede beskæftigede, eller ulønnede beskæftigede.