Læsetid: 2 min.

»Nogle gange føler jeg mig ikke ligestillet med andre personer her i landet«

22-årige Murad Ünsal har været aktiv i ungdomspolitik, og da de engang deltog i en fodboldturnering, var der en, der råbte: »De skal ikke integreres, de skal sendes hjem.« Det fortæller han i serien af vidnesbyrd fra personer, der har oplevet racisme i Danmark
'Jeg er ked af, at det første folk lægger mærke til, når de ser mig, er min hudfarve. Sådan burde det ikke være,' skriver 22-årige Murad Ünsal.

'Jeg er ked af, at det første folk lægger mærke til, når de ser mig, er min hudfarve. Sådan burde det ikke være,' skriver 22-årige Murad Ünsal.

Sarah Hartvigsen Juncker

4. august 2020

Når man som jeg er brun i huden og har sort hår, kan man nogle gange godt føle sig som andenrangsborger.

I flere år var jeg aktiv i en ungdomspolitisk organisation, hvor jeg løbende deltog i den række arrangementer. For omkring et års tid siden blev jeg for eksempel inviteret med til en fodboldturnering i Jylland. Det takkede jeg ja til, og så valgte jeg at tage mine to brødre med, fordi jeg tænkte, det kunne være sjovt for dem.

Turneringen gik i gang, vi spillede en masse kampe, og da dagen var omme, havde vores hold vundet. Vi var selvfølgelig rigtig glade, og det blev annonceret, at vi ville få overrakt en præmie. Det fandt sted lidt senere på aftenen i en mindre sal, hvor der var opsat en scene til lejligheden. Vi var omkring 50 personer samlet.

En af de ansvarlige for arrangementet trådte op på scenen og sagde, at nu skulle vinderne lykønskes. Han bad et par repræsentanter for vinderholdet om at komme op til ham, og det blev så mig, min ene bror og en anden af holdkammeraterne, som modsat os var etnisk dansk. Min bror tog imod pokalen, jeg fik boblerne, og folk i salen klappede. Men pludselig var der en, der råbte noget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ib Gram-Jensen
 • Viggo Okholm
 • Steffen Gliese
 • erik pedersen
 • Brian Nocis Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • Kurt Nielsen
 • Erik Karlsen
 • Niels Makholm
 • Anker Heegaard
 • Eva Schwanenflügel
Ib Gram-Jensen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, erik pedersen, Brian Nocis Jensen, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Kurt Nielsen, Erik Karlsen, Niels Makholm, Anker Heegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er under al kritik, at ingen påtalte de åndsvage racistiske bemærkninger fra nogle publikummer.

Det er iøvrigt reglen, at dumsmarte og sårende udsagn forsøges tiet ihjel eller bagatelliseret.

Ikke i orden !!

Tak for din historie, Murad :-)

peter juhl petersen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Anders Lund, Marianne Jespersen, Inger Jensen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Tonny Sørensen, Niels Makholm, erik pedersen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Enig Eva Schwanenflügel.
Jeg prøver som regel at påtale disse bemærkninger, men får også jævnligt nogle drøje hug tilbage, enten i form af skældsord som møgso og landsforræder - eller sarkastiske kommentarer om, at jeg nok har en mørk mand derhjemme og lignende. Det kan jeg godt leve med, men jeg har en ubehagelig fornemmelse af, at "fronterne" bliver mere og mere skarpe. Nogle gange fornemmer jeg, at visse personer er klar til at bruge vold, dels mod personer med anden etnisk baggrund og dels mod dem, der tager dem i forsvar.
Jeg kunne godt bruge nogle redskaber til at takle konflikterne, så de ikke eskalerer.

peter juhl petersen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, voldsparatheden er i høj grad bekymrende..
Det er nok en af grundene til at folk vælger at tie :-(

Randi Christiansen

Hvor trist, at du og dine brødre skulle opleve det. Vil lever i en tid, hvor underliggende diskrepanser slår ud i bl.a. den slags.

Disse bør identificeres, og ’syndebukke’ normativet transformeres til gensidig respekt.

De, som var så ubehagelige over for jer, befinder sig i en mangeltilstand, som de har brug for at placere en skyld, et ansvar for. Kortslutningen sker netop, fordi de er i underskud. I konkurrencesamfundet er der kamp og utryghed, som bl.a. har de konsekvenser.

Det er udfordringen, som må adresseres.

Steffen Gliese

Det bedste tegn på integration er, at Murad heldigvis forundres over det - man kunne frygte, at det var blevet så indgroet og selvfølgeligt, at folk næsten regnede med det.
Denne forundring er i virkeligheden den bedste udstilling af de racistiske tumper.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Vi bør allesammen ruste os til at råbe "Buuuh!", når sådanne bemærkninger ryger igennem lokalet. Skal vi lige være enige om, at vi gør det næste gang? Jeg vil gerne føre an, så følger I trop!

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar