Feature
Læsetid: 10 min.

I Hirtshals og Skagen holder de vejret: »Det er hele byens levebrød, der er på spil«

Deadline for en fiskeriaftale mellem EU og Storbritannien nærmer sig. Får briterne deres vilje, vil danske trawlere blive udelukket fra britisk farvand, og det kan få betydning for hele industrien. På havnen i Hirtshals og Skagen frygter man, at det vil sprede sig som ringe i vandet og ramme både fabrikkerne på land, de små og mellemstore kuttere
Fiskeren Jan Woller følger med i forhandlingerne om Brexit, og han er bekymret. Efter 40 år i fiskeri har han oplevet mange op- og nedture, »så jeg har lært, at uvished er en del af livet, og man må have et stærkt system at stå imod med«, siger han.

Fiskeren Jan Woller følger med i forhandlingerne om Brexit, og han er bekymret. Efter 40 år i fiskeri har han oplevet mange op- og nedture, »så jeg har lært, at uvished er en del af livet, og man må have et stærkt system at stå imod med«, siger han.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
12. august 2020

Lugten af fisk er ikke til at komme udenom på havnen i Skagen. Over de høje, grå fabrikker og siloer svæver store flokke af måger, som bliver lokket hertil af den sødlige lugt. Vinden sender håret i alle retninger og rammer som en mur, hver gang man træder rundt om et nyt hjørne. 

Her, på Danmarks nordligste spids, holder landets største sildevirksomhed, Scandic Pelagic og FF Skagen, til. Den køber sild af fiskerne, som den fileterer og laver fiskemel og fiskeolie af resterne.

Inde på fabrikken kører transportbånd med sild rundt på kryds og tværs. Nogle med hele fisk, andre med fileter, hoveder eller haler. En enkelt sild falder ned fra båndet og glider hen over det glatte gulv, til den rammer en anden og sender bevægelsen videre.

»Hvis man spiser en sildefilet om dagen i 38 år, så har man spist, hvad vi skærer på et minut,« fortæller Klaus Smed. Han arbejder i fileteringsafdelingen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henriette Laidlaw

Det ser ud til hård Brexit uden aftale. Hjælp istedet skotterne med at få uafhængighed og de vil tilbage i eu. Mest af det britiske farvand er i Skotland.

Daniel Joelsen

“Over de høje, grå fabrikker og siloer svæver store flokke af måger, som bliver lokket hertil af den sødlige lugt”. Ville det ikke have været mere på sin plads at skrive “Over byen tårnede fabrikker og siloer sig, og over dem store flokke af skrigende måger tiltrukket af lugten af fisk”.

Hvorfor denne romantisering? Bør man ikke stoppe med at sejle til andre lande og kontinenter for at tømme havet for fisk. Danmark er som få andre lande allerede omgivet af rigtig meget hav. Er det ikke et spørgsmål om at fiskerne skal tilbage til et niveau, hvor bæredygtig fiskeri kan brødføde dem.

Carsten Munk, Birte Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg kan da sagtens se problemerne. Men mon ikke at Hirtshals, Skagen og andre lokaliteter, der lever af fiskeri har haft 4 år til at omstille sig til andre råvareleverandører. - Eller til at beskæftige sig med noget helt andet.

Det man kan mene, det er at samfundet skulle kunne yde lidt hjælp i en kortere årrække til en omstillingsproces. Men hvis erhvervet i 4 år ikke selv har foretaget sig noget, er det vel ikke ligefrem rimeligt.

Intet er statisk, og har aldrig været det, Og der er forventning om fleksibilitet og omstillingsparathed til alle erhvervsmæssige aktører, så hvorfor ikke til dette erhverv?

Hvis Skotland og Nordirland bliver i EU, så bliver det lidt nemmere at inddæmme skaderne fra brexit.