Baggrund
Læsetid: 8 min.

Historisk skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste: »Det er ekstremt alvorligt«

Løgn, hemmeligholdelse og ulovlig indsamling af data. Forsvarets Efterretningstjeneste er under hård beskydning. Hvis der er hold i anklagerne, kan det vise sig at være en historisk omfattende skandale. FE-medarbejderne har ikke fortjent at blive mistænkeliggjort, mener den hjemsendte chef for tjenesten, Lars Findsen
FE har i strid med loven tilsyneladende indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere. Her er det tjenestens lyttestation på Amager.

FE har i strid med loven tilsyneladende indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere. Her er det tjenestens lyttestation på Amager.

Jakob Dall

Indland
25. august 2020

Vi har formentlig netop set begyndelsen på den mest alvorlige efterretningsskandale i nyere tid.

Det vurderer Jacob Mchangama, jurist og direktør i tænketanken Justitia, efter det er kommet frem, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) angiveligt i årevis har begået lovbrud og holdt ulovlighederne skjult for offentligheden. Beskyldningerne fremgår af en opsigtsvækkende pressemeddelelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne udsendte mandag.

»Det ser ud til, at en tjeneste, som har ekstremt mange ressourcer og er underlagt meget ringe kontrol, simpelthen har brugt sine ressourcer til at begå lovbrud og samtidig underminere den smule kontrol, der er med den,« siger Jacob Mchangama.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Vores kommende ambassadør i Belin, tidligere departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel, var selv chef for FE frem til 2015, hvor han byttede plads med Forsvarsministeriets daværende departementschef, Lars Findsen.

JyllandsPosten skriver i dag:
"Departementschefen i Forsvarsministeriet spiller en helt særlig rolle i forhold til Forsvarets Efterretningstjeneste. Han er de facto den øverste administrative chef for FE og skal løbende orienteres om alle sager af væsentlighed."

Så ud fra det citat skulle Thomas Ahrenkiel bare være blevet informeret om alt i FE, så jeg fatter ikke, at vi kan sende ham til Berlin som ambassadør for Danmark.
Manden må jo kunne sno sig ud af alle problemer som en ål;
men det her er bare for tykt.

Lad os finde en anden ambassadør at sende til Berlin.

Mogens Holme, Brian Nocis Jensen, Werner Gass, Martin Sørensen, Anne Søgaard, Ole Svendsen, P.G. Olsen, Jan Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Poulsen, Hans Larsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Poul Damgaard, Ellen Jeppesen, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det kan være at Enhedslisten nu kan få flertal for et bedre tilsyn med FE mv.

Trond Meiring, Mogens Holme, David Zennaro, Werner Gass, Steen Bahnsen, Ole Svendsen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Poul Damgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"En periode, hvor både Lars Findsen og den nyligt fratrådte departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel har stået i spidsen for tjenesten."

Det er kammerateri på højt plan.
Gad vide om Findsen nu bliver sparket opad til en ambassadørpost i Washington..?

Man kan jo tænke sig til at de ved en del om politikernes skalten og valten.

Mogens Holme, Werner Gass, Martin Sørensen, Steen Bahnsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger, Torben Lindegaard, Jan Nielsen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Poul Damgaard og Ellen Jeppesen anbefalede denne kommentar
Poul Damgaard

Ja det er jo kun de, der har magt, som kan misbruge den.

Trond Meiring, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, P.G. Olsen, jørgen djørup, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Problemerne med redeligheden, hæderligheden og integriteten i FE er blot endnu et symptom på at vor Etat er korrumperet - udenfor demokratisk kontrol; et system for magthavere, parlamentariske maskinmestre, spindoktorer og mediemedløbere. Vi har set det i ministerium efter ministerium, styrelse efter styrelse og tjeneste efter tjeneste. Det er indlysende, at den er grundlæggende gal med den demokratiske kontrol, transparensen og magtbeføjelsestænkningen i Etaten - og at det kun er med udvidet demokrati, forandringerne for alvor starter.

Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Werner Gass, John Damm Sørensen, Rolf Andersen, David Adam, Steen Bahnsen, Ole Svendsen, Johnny Christiansen, Martin Rønnow Klarlund, Ervin Lazar, Jan Nielsen, Trond Meiring, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Tidligere FE-chef og departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel er blevet fritaget for tjeneste, oplyser Forsvarsministeriet til Politiken.

Forsvarsministeriet bekræfter tjenestefritagelse over for DR.

– Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er i dag blevet fritaget fra tjeneste indtil videre. Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje, oplyses det i en email.

Thomas Ahrenkiel fungerede indtil 1. august som departementschef i Forsvarsministeriet. Efter planen skulle han have tiltrådt som Danmarks nye ambassadør i Tyskland 1. september."
(DR Nyheder)

Trond Meiring, Torben Lindegaard, David Breuer, Thomas Tanghus og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

En yderst alvorlig sag, som ikke får det bedre af nogle af ovennævnte udokumenterede konspiratoriske og populistiske kommentarer......

Dorte Sørensen

Folketingets kontroludvalg bør også ændres. I dag sider 5 personer udpeget af Folketingets 5 største partier og de har tavshedspligt med hvad de høre i udvalget.

Det er da tudetosset at disse medlemmer ikke må gå videre med oplysninger ,som de evt. mener er på kanten eller over kanten. De kan vel heller ikke få hjælp til at bore i oplysninger, som de mener bør belyses yderligt. Der er sandelig plads til forbedringer.

Trond Meiring, Jørgen Larsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Hans Larsen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Jens Poulsen 25. august, 2020 - 06:32
Hvori består det "konspiratoriske og populistiske"?

Ib Christensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Carsten - læs bl a Hanne U. - det skriger til himlen.

@Dorte - tavshedspligten er helt fundamental ift efterretningsarbejdet ---- uden den, kan man blot nedlægge det.

Dorte Sørensen

Jens Poulsen - når de 5 Folketingsmedlemmer ikke må drøfte ting med andre i deres gruppe eller formand osv. så har deres arbejde i udvalget ingen værdi.

Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 24. august, 2020 - 22:15

Jeg hørte om Thomas Ahrenkiel's tjenestefritagelse her til morgen.

Forhåbentlig kan man finde en god ambassadør blandt Udenrigsministeriets ansatte, som vi kan sende til Berlin uden at skulle skamme os.

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Jens Poulsen
Hvis noget skriger til himlen, må det da være disse 7 år gamle oplysninger, der mere end indikerer, at Danmark i efterretningssammenhæng er en "satellitstat" til USA:
https://web.archive.org/web/20131219010450/http://cphpost.dk/news/denmar...

Trond Meiring, Hanne Utoft, Jan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Vi må vel bare konstatere, at den højt besungne tillid til systemet, som Danmark gerne vigter sig af, fremfor alt skyldes danskernes umådelige naivitet og storhedsvanvid.

Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Hanne Utoft, Flemming Berger, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Jan Fritsbøger, John Damm Sørensen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Birgitte Munk

Hvorfor ikke gå efter bolden i stedet for manden. Det må være ministeriets ansvar at have sikkerhed for at PET fungerer. Det vil sige at justitsministeriet har taget en lur i mange år under flere forskellige siddende regeringer. Stiltiende passivitet.

Helle Walther

Hjort og Troels Lund har i alt fald sovet i timen. Godt Bramsen rydder op, men det må være træls, og tænk det er en kvinde, som har n.... nok til at gøre det som kræves. Men nu undersøges sagen, og ingen skal dømmes før beviserne er fremlagt klart og utvetydigt. Landsretten øgede jo straffen til generalmajoren. Retssystemet virker.

Birgitte Munk

Rettelse til forgående tekst kommentar. FE i stedet for PET.

Torben Lindegaard

@Birgitte Munk 25. august, 2020 - 09:59

Hvis du ændrer PET til FE, så skal du også ændre det ansvarlige ministerium til Forsvarsministeriet - og det er vel netop baggrunden for, at Forsvarsministeriets departementschef Thomas Ahrenkiel er blevet hjemsendt.

Ib Gram-Jensen

Hvad der åbenbart er ved at komme frem burde ikke komme som nogen overraskelse. Særligt interesserede kan anbefales Preben Wilhjelms "Demokratiets vogtere", der redegør for manglen på effektiv kontrol med efterretningstjenesterne, og (nogle af?) konsekvenserne deraf frem mod århundredskiftet. At man ikke kan have blind tillid til dem er en gammel nyhed, og endnu en skandale er kun, hvad man kunne vente.

Anne-Marie Krogsbøll, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Johnnie Madsen, Finn Jakobsen, Hanne Utoft, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Carsten Munk og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard
25. august, 2020 - 08:45:
"Forhåbentlig kan man finde en god ambassadør blandt Udenrigsministeriets ansatte, som vi kan sende til Berlin uden at skulle skamme os."

Det håber jeg også.
UM er ihvertfald indtil videre ikke belastet af skandaler..
Desværre er ministeriet blevet sørgeligt beskåret under skiftende regeringer, en helt forkert prioritet efter min mening.

Eva Schwanenflügel

PS. Flere partier er iøvrigt også begyndt at mumle om, at hele Forsvarsministeriet trænger til en kulegravning.
Lur mig om ikke det ender i endnu en kommission, suk..

Finn Jakobsen

Eva S: jeg synes lige, jeg kan huske, at udenrigsministeren tilbød Italien at låne ubrugelige respiratorer for et par måneder siden. Der var vist også noget med udenrigsministerielle medarbejdere, der fuskede for at Lars Løkke kunne rejse på 1. klasse til møder i en eller anden problembefængt miljøorganisation for ikke så længe siden. Ingen skandaler tilknyttet UM ?

Trond Meiring, Hanne Utoft, Jan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Finn Jakobsen, du siger noget..
Det havde jeg rent glemt.
Nej, der er vist desværre ingen ministerier, der går fri af skandaler :-(

"Vi må vel bare konstatere, at den højt besungne tillid til systemet, som Danmark gerne vigter sig af, fremfor alt skyldes danskernes umådelige naivitet og storhedsvanvid."

Eller at propagandaen og illusionsnumrene har ramt vores velvillighed og åbenhed bagfra. Der er mange veje til Dom.

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Birgitte Munk

Det er korrekt at FE er under Forsvarsministeriet @Torben Lindegaard. Giver dig helt ret.
Det er dog også korrekt at justitsministeriet skriver lovgivningen. FE og PET er derfor underlagt lovgivningen. Så måske skal der kikkes udover et ministerium - derfor teksten "hvorfor ikke gå efter bolden i stedet for manden". Systemet er måske lidt lunket.

Finn Jakobsen

Der burde nok - hvor er DJØF? - indføres en anstændighedstest for offentlige medarbejdere med spidse albuer. Og disse gode folk skulle også lære at svare på spørgsmål i stedet for at snakke udenom.

Carsten Svendsen

I magtens korridorer er alle vist fedtet ind i alle...
https://www.bt.dk/samfund/forsvarets-gulddrenge-i-kaempe-skandale-det-ka...

Hanne Utoft, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Efterretningsvirksomhed er af natur ikke noget, som kan offentliggøres vidt og bredt, hvis ikke man anerkender denne præmis , bliver sådan en debat meningsløs. Det betyder IKKE, at der ikke skal være parlamentarisk kontrol forstås.

Anne-Marie Krogsbøll

"Efterretningsvirksomhed er af natur ikke noget, som kan offentliggøres vidt og bredt, hvis ikke man anerkender denne præmis , bliver sådan en debat meningsløs. Det betyder IKKE, at der ikke skal være parlamentarisk kontrol forstås."

Det er jo præcis det sidste, det kniber gevaldigt med. Det første kan alle forstå.

Flemming Berger, Hanne Utoft, Carsten Svendsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://politiken.dk/indland/art7899487/Partier-vil-kulegrave-Forsvarsmi...

Man har godt nok travlt med at finde en grimasse, der kan passe. Mon ikke man allerede har ansat dyre konsulenter til at brygge på en kommisionstype, som kan få det til at se ud som om, man undersøger alt til bunds, mens man i virkeligheden gør sit bedste for ikke at finde alt for mange pinligheder, som kan kræve handling og sanktioner ift. diverse partikoryfæer?

Flemming Berger, Hanne Utoft, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor er jeg ikke tryg ved, at det nu er Justistministeriets værdier, som skal rydde op i FE?
https://politiken.dk/indland/art7898429/To-chefer-fra-politiet-skal-rydd...

Justitsministeriet har en lang tradition for, at "overvågning er godt, jo mere overvågning, jo mere frihed"...

Hanne Utoft, Carsten Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

God pointe, Anne-Marie.

I forvejen har FE jo blandet indre og ydre interessefelter, ved at undersøge og udlevere oplysninger om danske statsborgere, selvom det er ulovligt.
Og Findsen var også chef for PET før i tiden.

Ingen vil åbenbart overlade styrepinden til forsvaret selv.

Anne-Marie Krogsbøll

Mon de to partier - Enhedslisten og Alternativet - er de eneste, som ikke selv er fedtet ind i skandalen?
https://www.berlingske.dk/politik/to-partiledere-blev-ikke-inviteret-til...

Råddenskaben kender ingen grænser - jeg bliver i hvert fald ikke betrygget i den ærlige vilje til at rydde op. Tvært imod bekræfter det mig i min mistanke om, at der er rigtigt mange "medskyldige" i dette forsøg på at kuppe demokratiet. Måske er det derfor, man kan få en ambassadørpost i Berlin, selv om man er afsløret i noget gedigent snavs?

Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og nye borgerlige har jo heller ikke haft tid til at få snavsede fingre (endnu):
https://politiken.dk/indland/politik/art7900233/Flere-partier-blev-orien...

Det er mere reglen end undtagelsen at danske regeringers undersøgelser af ministeriers, styrelsers og tjenesters inkompetence og/eller kriminalitet har nogen egentlig oplysningsværdi; snarere udgør de studier i hvordan magten håndterer egne dilemmaer og hvor ansvaret landes. Typisk findes der syndebukke, som bidrager til individualisering/privatisering af problemer og uhensigtsmæssigheder som er af offentlig/systemisk karakter, hvormed de bliver funktionelle som værn imod systemoverskridende forandringskrav fra civilsamfundet.

Hvis vi går lidt længere tilbage, så var Tamilsagen jo netop et studie i hvordan vores Etats organisering og magtbeføjelser gjorde det muligt Schlüter-regeringen og embedsmænd at forbryde sig mod flygtninge og alligevel lande hovedparten af ansvaret på Ninn-Hansen. Peter Larsens opførelse, Mens vi venter på retfærdigheden, illustrerer hvorledes Etaten allerede var kuppet déngang (hvis vi altså forstår Etaten i Danmark som en garant for demokratiske retstilstande): https://www.youtube.com/watch?v=E5_R45WtWos

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anne-Marie Krogsbøll 26. august, 2020 - 16:10

Claus Hjort Frederiksen er netop trådt tilbage som formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne - han kunne ikke hævde uvidenhed overfor TET's anklagepunkter i 2018 Årsredegørelsen, idet han var fungerende forsvarsminister på udgivelsestidspunktet:

https://www.tet.dk/wp-content/uploads/2019/07/FE_2018.pdf

Check f. ex. side 23.

Det ville være helt umuligt for Hjort Frederiksen at foregive uvildighed i Udvalgets fremtidige arbejde.

For mit eget vedkommende er jeg efterhånden godt træt af den nuværende Forsvarsminister store, uskyldige blå øjne .... hun er aldrig informeret om noget som helst, og hvis ministerbetjeningen har været kritisabel, så lad os dog udnævne departementschefen til ambassadør i Berlin - en stærkt attråværdig ambassadørpost - på trods af at departementschefen aldrig tidligere har arbejdet som diplomat.

Man må gå ud fra, at Trine Bramsen har læst Udvalgets Årsberetning for 2018 -
og det er nu kommet frem, at hun siden efteråret har været informeret om TET's arbejde med materiale modtaget fra whistleblower -
og alligevel lader hun Thomas Ahrenkiel blive udnævnt til ambassadør, for så dramatisk at måtte hjemsende sin departementschef.

Trine Bramsen duer bare ikke, når problemerne dukker op -
og skandalerne vælter frem i Forsvarsministeriet -
vi må have en ny Forsvarsminister.

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll
26. august, 2020 - 16:10 :
"Mon de to partier - Enhedslisten og Alternativet - er de eneste, som ikke selv er fedtet ind i skandalen?"

Det tror jeg du har fuldkommen ret i.

Det var nok også grunden til, at de ikke var inviterede til orienteringen af partilederne; for alle vidste selvfølgelig, både Ø og Å ville brokke sig mere end højlydt, og kræve undersøgelser af alt og alle - helt på sin plads, naturligvis.

Hvem ved, måske har Ø og Å i tilgift også været i FE's blakkede søgelys som venstrefløjspartier, ganske som sædvanligt?

Nu blev partiernes reaktion (bevidst) forsinket ved at udelade dem fra at blive informerede, så de andre partier fik tid til eventuelle dækmanøvrer.

Eva Flyvholm sagde her til aften, at Enhedslisten nu gerne vil have oplyst, hvorfor Thomas Ahrenkiel blev udpeget som ny ambassadør i Berlin, når nu man faktisk allerede var blevet advaret af TET om hans rolle i FE's ulovligheder.

Så kan det jo være, Bramsen ryger på mistillid..
Men ender historien dér..?