Læsetid: 4 min.

Hokuspokus – Wammen tryller penge frem fra fremtiden

Den politiske efterårssæson begynder nu for alvor: På mandag fremlægger S-regeringen sit finanslovsudspil, og samtidig vil mindst fire andre forhandlinger om store økonomiske aftaler vikle sig sammen i en hårdknude. Tidlig pension kan ende med at blive peanuts i sammenligning
Hvor finansminister Nicolai Wammen og S-regeringens første finanslov sidste år ’havde afgørende symbolsk betydning for den parlamentariske stabilitet, og de kommende frem mod næste valg vil blive afgørende for at kapre og fastholde vælgere, har finansloven for 2021 mere karakter af en mellemregning’, skriver Lars Trier Mogensen i sin analyse.

Hvor finansminister Nicolai Wammen og S-regeringens første finanslov sidste år ’havde afgørende symbolsk betydning for den parlamentariske stabilitet, og de kommende frem mod næste valg vil blive afgørende for at kapre og fastholde vælgere, har finansloven for 2021 mere karakter af en mellemregning’, skriver Lars Trier Mogensen i sin analyse.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

29. august 2020

Milliarderne vil hvirvle gennem efteråret som en ustadig pengeregn. Ud over forhandlingerne om tidlig pension, som endelig gik i gang i denne uge, vil spillet om fortsatte coronahjælpepakker og næste års finanslov dominere dagsordenen. Mandag fremlægger finansminister Nicolai Wammen (S) udspillet til næste års finanslov. September bliver intens på Christiansborg.

For samtidig tegner to uhyre komplicerede forløb til at kunne rykke rundt på endnu flere skattekroner, end selv tidlig pension, ny coronahjælp og finansloven vil gøre tilsammen: Dels har partierne bag klimaaftalen fra juni forpligtet sig til at forhandle om en grøn skattereform, og dels præsenterer Eldrup-kommissionen næste mandag et katalog med forslag til en større omlægning af registreringsafgiften på biler.

Hver især rummer disse fem milliardforhandlinger drama nok til at kunne udfylde en normal politisk kalender, og sammenfaldet gør bestemt ikke efterårssæsonen nemmere for S-regeringen. På forhånd synes kun to ting sikre: Der vil blive landet en aftale om tidlig pension, formentlig allerede inden Folketinget åbner i oktober, og senere vil en finanslov også komme på plads.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Jeg synes altid, det er interessant at læse LTM. Også denne gang.
Det hele handler nu om CO2-afgift (forureneren betaler). Gør det lige pludselig ikke det mere, hedder det heller ikke 70%.
Det betyder i praksis, at forbruget skal ned. Derfor forstår jeg heller ikke, at jeg som pensionist skal have en tusse til sort forbrug. Det får jeg snart.

Der er for mange modsætninger i regeringens politik. Det drejer sig om at skabe et bæredygtigt samfund, men vælgerne vil hellere have forbrug. Derfor skal vi bedrages, og man vil fortælle os, at vi både kan puste og have mel i munden.

Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
Lad os to, ligegyldige småborgere, set fra magtens tinde, i det mindste kalde en spade for en spade.

Vores Folkevalgte politikere har ikke menneskeligt format til at indrømme, at ‘hele‘ Folketingets, det er regeringens og oppositionens samlede førte økonomiske politik, er baseret på undertrykkende plantage-kapitalisme, undertrykkelse af fattige mennesker, der ikke kan forsvare sig.

Danmarks samlede økonomi bygger på klimakatestrofe skabende biomasse afbrænding og bl.a. 7.000 km2 Amazonas regnskov afbrænding, hvert år til soya produktion, hvor det tidligere var regnskov, hvert eneste år i omegnen af 7.000 km2 Amazonas regnskov afbrænding, fordi underskoven i Amazonas er næringsfattig, lokal befolkningen udnyttes af vores folkevage politikere, sultende fattige mennesker, der ikke har andet valg end at sætte ild til Amazonas.

Hvordan kan vi to vælgere af politikere i Danmark have tiltro til et Folketing og en økonomisk politik der bygger på hvad, EU-eksperter kalder “perverst klimahykleri.“

Link: https://www.information.dk/indland/2020/08/eu-eksperter-melder-skarpt-pe...

Her er hvad ‘Global Sustainable Development Report 2019‘ skriver om dansk perverst klimahykleri , det var det United Nations møde folketinget fik første række til at overvære, da alle verdens lande var klar over, at folketinget har ‘meget‘ svært ved, at forstå budskabet.

Fra Global Sustainable Development Report 2019
“With regard to biomass: it is a limited resource and should be prioritized for use in situations in which there is no obvious alternative, as its harvesting can lead to loss of biodiversity and trade- offs in terms of land rights, food security and access to water.

Capturing carbon by avoiding deforestation is more efficient than afforestation because old-growth forests capture more carbon than recently planted trees.

Protecting existing old-growth forests creates simultaneous benefits for biodiversity, cultural and ecosystem services, climate change mitigation and adaption for people.”
Citat slut

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Der er 815 millioner sultende i dag, tre milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Kun psykopater forstår det ikke og hvis folkevalgte one-liner kapitalister plædere for fortsat dansk plantage-kapitalisme på biomasse og Amazon regnskov afbrænding, for fortsat dansk kortsigtet ikke bæredygtig økonomisk vækst, så ‘ønsker’ vores Folkevalgt plantage-kapitalist og racist politikere i smug, at de omtalte tre milliarder sultende mennesker i verden i 2050, bliver endnu flere.

Niels-Simon Larsen jeg vil gentage dette igen og igen, uanset hvor ubekvemt det måtte være at genlæse, hvis ikke jeg, en vælger der kan står op og her skrive for mennsker, der bliver udnyttet og misbrugt af vores egne folkevalgte magthavere, så er jeg medskyldig i alle overgrebne på forsvarsløse mennesker.

Jeg fatter ikke kritikken på forhånd af et udspil. Det bliver ikke som ønsket uanset mål.ønsker uanset de kan virke retfærdige og nødvendige.
Verden har haft en krise og den kan vi ikke løbe fra og det er ikke diverse regeringers skyld, men der er kun os mennesker som er overlevet til at få de hjul igang igen og de hjul bliver forhåbentlig grønnere end før.

Philip B. Johnsen

@ Viggo Okholm
Hvad vil det sige at få hjulene i gang igen?

Hele vores samlede folketing er tilsyneladende ‘one-liner vækst kapitalister’, så derfor har spørgsmålet meget længe været, om det samlede folketing, regering og opposition, overhoved har forstået opgaven.

Så snart international luftfart genoptages til normal drift, vil der som alle vores folkevalgte politikere, er orienteret om, med overvejende sandsynlighed hurtigt komme nye pandemier med stigende frekvens og intensitet.

Hvor ved vores folkevalgte politikere fra, at genoptagning af tidligere omfang af luftfart, vil resultere i ny pandemi?
Det er ikke ny viden advarslerne har lydt højt og længe.

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

Hvordan kan nye zoonotiske sygdomme som covid-19 overføres til mennesker.
Vi deler habitater, med vilde dyr, som vi ikke delt tidligere, forårsaget af menneskeskabte klimaforandringer der keder til migration af dyr og fældning af Amazonas regnskov.

Dermed har vi muligheden for at interagere med dyr der tager ophold tættere på mennesker.
Mange af disse viraer smitter potentielt mennesker ved kontakt med afføring eller urin, overførsel kan også forekomme ved direkte kontakte respiratorisk på samme måde mennesker smitter mennesker med vira.
Link: https://www.theverge.com/2020/4/10/21216165/pandemic-prevention-sciencet...

Spørgsmålet er, hvad vil det sige ‘at få hjulene i gang igen’?

Har vores folkevalgte planer om, at fortsætte de kortsigtede ikke bæredygtige gevinster, til de overvejende i forvejen rige, som alle mennesker på kloden vil blive syge af ‘igen‘?

Vores folkevalgte samlede folketing, fortæller ikke engang sandheden om deres nuværende plan for bæredygtig omstilling, på biomasse og Amazonas skov afbrænding.

Philip:
du har moralsk ret uden tvivl og nej jeg går ikke ind for vækst i traditionel forstand, men jeg mener sørme vi må se i øjnene at vi som befolkning skal betale prisen også og derfor i en periode må sætte fællesskabet i fokus og erkende at vi ikke alle kan få hvad vi ønsker. Men helt at gå i "stå" ved du vist også godt er utopi.