Læsetid: 5 min.

Indvandrere er underrepræsenteret i det danske politi

Der er kun to procent indvandrere i politiet viser ny analyse, og det kan skade politiets legitimitet over for befolkningen. »Drønærgerligt,« siger formanden for Politiforbundet. »Vi har et efterslæb, men det flytter sig,« siger Rigspolitiet
I Politiforbundet, der organiserer alle 12.000 polititjenestemænd i Danmark, ærgrer man sig over, at politiet har svært ved at rekruttere indvandrere og efterkommere. »Det er drønærgerligt. Jeg ved, at der bliver gjort en kæmpe indsats for at rekruttere, men det er ikke så nemt, som man skulle tro,« siger forbundsformand Claus Oxfeldt.

I Politiforbundet, der organiserer alle 12.000 polititjenestemænd i Danmark, ærgrer man sig over, at politiet har svært ved at rekruttere indvandrere og efterkommere. »Det er drønærgerligt. Jeg ved, at der bliver gjort en kæmpe indsats for at rekruttere, men det er ikke så nemt, som man skulle tro,« siger forbundsformand Claus Oxfeldt.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

17. august 2020

Indvandrere og efterkommere er underrepræsenteret i politiet, hvor de udgør to procent af politistyrken, viser en analyse fra Videnscenter for Integration.

»Det er drønærgerligt,« siger formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt til Information.

Det er Rasmus Brygger, der er stifter af Videnscenter for Integration, der står bag analysen. Han siger til Information, at politiet står over for »en markant udfordring«.

»Det kan få betydning for politiets arbejde, fordi befolkningen ikke kan spejle sig i politiets sammensætning, og dermed kan det skade politiets legitimitet over for befolkningen,« siger Rasmus Brygger.

I 2018 udgjorde indvandrere og efterkommere to procent af politistyrken. Til sammenligning udgør ikkevestlige indvandrere og efterkommere ti procent af den 16- til 66-årige andel af befolkningen.

I alt udgør indvandrere og efterkommere ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet i de seneste tal fra april 2020 13,9 procent af befolkningen. 8,9 procent er ikkevestlige, fem procent er vestlige indvandrere og efterkommere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Viggo Okholm
  • Anne Søgaard
Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Anne Søgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Engelbrecht

Det er jo ikke fordi politiet ikke vil optage ansøgere med anden etnisk baggrund. Problemet er at de ikke søger i den retning.

Politiet kan jo ikke tvinge dem til at søge.

@ Peter Engelbrecht,

Dette er et problem, man har i mange europæiske lande, Peter Engelbrecht,.

Måske skal politi og justitsministerium være langt bedre til at motivere optagelse bland minoriteter. Og formentlig kan man lære noget af visse andre lande, - altså hvis man er interesseret.

I øvrigt har jeg forstået, at man tidligere oprettede hold på VUC rundt om i Danmark, hvor man målrettede kurset til netop at blive optaget på politiskolen. Det skulle være sket i samarbejde med AF. Og på et af de VUC, jeg har hørt om, ville AF ikke medtage indvandrere på grund af en eller anden mærkelig finansieringsordning..

Kim Houmøller

For at blive politibetjent kræves en ren straffeattest. Er det her problemet ligger?

Jacob Nielsen

Jeg synes ærlig talt at det er et problem, hvis vi i det offentlige begynder at ansætte folk ud fra deres etnicitet, klan, geografi, eller farven på håret. Vi skal ansætte de bedst kvalificerede, uanset. Det er derfor et ikke-problem, som kræver en ikke-diskussion.

Peter Engelbrecht, Henrik Ovesen, Henrik Brøndum, Hanne Utoft, Kim Houmøller, Bent Nørgaard, Morten Simonsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Jacob Nielsen jeg er enig i, at man skal ansætte den bedst kvalificerede ansøger. Man kan dog godt diskutere, hvad de kvalifikationer skal bestå af. Sprogkundskaber ift for politiet relevante sprog kunne f.eks. godt vægtes.

Jacob Nielsen

@Mette, politiet ved hvad der er vigtigt, og derfor hvad der skal vægtes. Hudfarven er ikke en af dem. Hvis de unge mennesker med anden etnicitet ikke kan honorere kravene, må de tage sig sammen, og arbejde på at forbedre deres chancer for at komme ind på politiskolen. Nøjagtig ligesom alle andre danskere.

olivier goulin

Hvad med ikke-jyder?
Er de ikke også underrepræsenteret?

En dobbelt-illigitimitet for de københavnske bandemiljøer

/O

Henrik Brøndum, Erik Karlsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Hvor er nyheden? Heller ikke kvinder er ligeligt repræsenteret i politiet. Elle folk der ligger til venstre for Soc.dem. Så sammensætningen af politistyrken afspejler blot det mønster man kan se i de lande vi sammenligner os med: Hvid, højreorienteret landboungdom med gode soldaterpapirer og hang til Rambo-mentalitet.

Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Jens Erik Starup, Ruth Sørensen, Trond Meiring, olivier goulin og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Fra 2015 var der overvægt af ansøgninger fra Østdanmark. Nu er det næsten fifty/fifty da der er kommet en politiskole i Jylland.

Mette Poulsen

@Jakob Nielsen, det er jo slet ikke sikkert, at ikke-etniske-danske unge er interesseret i at blive politibetjente. Jeg er uenig i, at det er politiet, der selv ved bedst, og det er forhåbentligt heller ikke dem selv, der fastsætter kravene til optagelse. De skulle gerne komme et andet sted fra, ligesom med alle andre uddannelser.

Kim Houmøller: Så det du siger er Indvandrer = Kriminel?

Jeg kender en hel del brune politibetjente, og til det kan jeg sige at de desværre har haft alt for mange oplevelser med racisme internt hos politiet. Så det kan være at man skal kigge i den retning også.

Når man foran unge mennesker med en anden etnisk baggrund end dansk, som lige er begyndt på politiskolen, tiltaler Nørrebro, som den “sorte firkant” eller afviser en ansøgning på baggrund af at man bor i det forkerte nabolag, er det selvsagt, at der en underrepræsentation af folk der ikke ligner majoriteten. Det er på tide at politiet gør sig overvejelser om tiden er kommet til at paradigmeskifte. De skal ændre tilgangen i deres kulturelle anskuelse og italesættelsen af områder og mennesker der ikke ligner dem. På tide at man ser indad og ikke retfærdiggør kulturen med at “man bare må tilpasse sig”. Nej. Det er på tide at politiet ser indad og vælger at favne den danske befolkning bredt og uden nogen form forbehold. Og lige et sidste råd. Det har aldrig skadet nogen at være manerlig. At tiltale Nørrebro som den sorte firkant eller at man på politiskolen italesætter sig som Danmarks største bande gavner, for mig at se, absolut ingen.

Mette Poulsen

@ Amin Nielsen, jeg tror, der er noget, du har misforstået. Den Sorte Firkant henviser til området omkring Blågårds Plads. Ikke pga. de folk der bor der og istedet pga de bygninger, der stod der tidligere og blev jævnet med jorden ved den første runde af byfornyelse i København. Det er en betegnelse, der stammer fra 70erne.