Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ingen kender smitterisikoen ved at lade børnene vende tilbage til en normal skole. Og det bekymrer lærerne

Det bekymrer medlemmer af Danmarks Lærerforening, at skolerne i næste uge åbner under normale forhold. Det er ikke til at sige, hvilken effekt skoleåbningerne kommer til at have på smittespredningen i samfundet, lyder det fra eksperter
De opdaterede retningslinjer for skolerne indebærer blandt andet, at man ophæver afstandskravet om, at der skal være en meter mellem hver elev samt personalet på skolerne.

De opdaterede retningslinjer for skolerne indebærer blandt andet, at man ophæver afstandskravet om, at der skal være en meter mellem hver elev samt personalet på skolerne.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
4. august 2020

Mandag vender landets skoleelever tilbage til klasseværelserne efter sommerferien. Og for første gang siden nedlukningen af Danmark i marts kommer de til at opleve en mere eller mindre normal skolegang.

Men en tilbagevenden til en almindelig skole får imidlertid flere medlemmer af Danmarks Lærerforening til at bekymre sig. Det fortæller Regitze Flannow, der er medlem af fagforeningens Hovedstyrelse.

»Bekymringen går på at minimere risikoen for smitte inden for de gældende regler. Før sommerferien havde vi mindre hold og kortere dage, så nu melder spørgsmålene sig selvfølgelig: Hvordan kan vi have en tryg skole under normale forhold, samtidig med at coronavirussen stadig er her?« siger hun.

Folketingets partier blev i forsommeren enige om at opdatere retningslinjerne for skoler, som trådte i kraft 1. august. De indebærer blandt andet, at man ophæver afstandskravet om, at der skal være en meter mellem hver elev samt personalet på skolerne.

Det betyder, at skolerne ikke behøver at afholde undervisningen i mindre hold og dermed kan undervise efter de almindelige bestemmelser i lovgivningen.

»Jeg har ikke en interesse i at tvivle på, at sundhedsmyndighederne har ret i deres anbefalinger. Men vi håber så, at de kommer med nogle rammer. Vi vil gerne diskutere, om man kan fortsætte med mindre hold – både af hensyn til det faglige og smitterisikoen,« siger Regitze Flannow.

Ifølge Thea Kølsen Fischer, der er konsulent i virologi på Statens Serum Institut og forskningschef på Nordsjællands Hospital, er det ikke til at sige endnu, hvilken effekt en tilbagevenden til en normal hverdag for skoleeleverne kommer til at have på smittespredningen.

»Vi har god erfaring med, at håndhygiejne og afstand virker, men nu åbner vi for, at alle elever kommer tilbage og ikke længere holder en meters afstand i klassen. Tiden vil vise, hvad det kommer til at betyde,« siger Thea Kølsen Fischer.

Hun tilføjer, at en del af de coronatiltag, der har været i skolen, dog kan vise sig at have været unødvendige.

»Vores største udfordring er, at vi gjorde det hele på en gang: genåbnede skolen gradvist, holdt afstand og hyppig håndvask. Så vi ved ikke, hvad der er vigtigst og mest nødvendigt.«

Thea Kølsen Fischer bakkes op af Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

»Vi ved ikke, om grunden til, at det er gået godt med at åbne skolerne herhjemme, netop skyldes, at vi havde nogle restriktioner i foråret, og at det er det, der har gjort forskellen. Det ved vi ikke, for det har vi ikke afprøvet.«

Forskningen stritter

Selv om der allerede foreligger flere internationale undersøgelser af børns bidrag til smittespredningen, er der ingen entydige konklusioner på, hvilken rolle de mindste spiller i epidemien.

En rapport udarbejdet af den svenske og finske sundhedsstyrelse sammenligner smitten i henholdsvis Sverige og Finland blandt skolebørn. Den viser, at der ikke har været flere, som er bekræftet smittet blandt de et- til 19-årige i Sverige end i Finland, selv om Sverige holdt skolerne åbne i foråret, mens Finland iværksatte skolelukninger.

Samtidig konkluderer rapporten, at børn ikke har bidraget meget til smitten i forbindelse med smitteudbrud. Og Sveriges opgørelse af risiko for smitte i forskellige professioner viser, at der ikke er forhøjet risiko for at blive smittet som lærer.

Forskningschef Thea Kølsen Fischer forklarer, at børn kun udgør en meget lille del af antallet af smittede under COVID-pandemien, og kun meget få af de smittede børn bliver alvorligt syge.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der har været 13.577 bekræftede smittede med SARS-coronaVIRUS-2 i Danmark. Heraf har 1.145 været børn og unge fra nul til 19 år.

Børn kan smitte videre, men Thea Kølsen Fischer peger på erfaringerne fra Sverige, hvor skolen ikke har udgjort nogen væsentlig kilde til smittespredning:

»Læren fra Sverige er, at man kan køre noget nær normaltilstand blandt de yngste klasser i skolen uden at forvente, at det resulterer i større smittespredning i samfundet.«

Forskningschefen mener dog, at det er vigtigt at overvåge situationen nøje, da der hen over sommeren har været flere COVID19-udbrud rundt om i verden, som er relateret til børn. Nye rapporter fra sommercamps i USA har meldt om smitterater på op mod 50 procent blandt de overnattende deltagere – heraf flest i de yngre aldersgrupper fra seks til ti år. Foreløbig er der dog ingen meldinger om alvorligt syge børn, forklarer Thea Kølsen Fischer.

Et amerikansk forskningsstudie publiceret af det videnskabelige tidsskrift Jama Pediatrics viser desuden, at børn mellem fem og 17 år har mindst lige så meget virusinfektion i svælget som voksne. Studiet er foretaget blandt 145 patienter med mild til moderat alvorlig sygdom inden for den første uge med symptomer.

Studiet beviser ikke, at børn nødvendigvis smitter videre, men ikke desto mindre er det et vigtigt bidrag til den videnskabelige debat, lyder det fra den ledende forsker bag studiet:

»Det, vi kan lære af studiet, er, at vi ikke kan forvente, at bare fordi børn ikke bliver syge, eller meget syge, så har de ikke virussen i kroppen,« siger Taylor Heald-Sargent, som er børnelæge og ekspert i infektionssygdomme ved Ann and Robert H. Luries børnehospital i Chicago til The New York Times.

»Næsten mere forvirret end klog«

I Israel betød en relativ hurtig genåbning af skolen da også en genopblusning af epidemien, hvorefter de blev nødt til at lukke ned igen. Alt i alt peger undersøgelser altså i forskellige retninger, og det efterlader Allan Randrup Thomsen i vildrede.

»Jeg ved simpelthen ikke, hvad risikoen ved børnene er. Videnskaben er desværre ikke særlig klar, og når man dykker ned i litteraturen, så bliver man næsten mere forvirret end klog. Jeg tør ikke konkludere hverken det ene eller det andet,« siger han.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, forklarer, at beslutningen om, at alle elever skal tilbage i skole efter ferien er taget ud fra grundige overvejelser om, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt.

»Men vi tager også det her skridt, fordi det er vigtigt for skolen og eleverne. Nedlukningen var først og fremmest et spørgsmål om at beskytte folks sundhed, men inden for den ramme vil vi også gerne tilbage til en så normal skolegang som muligt,« siger Jens Joel.

Undervisningsordføreren tilføjer, at regeringen løbende vil følge udviklingen i smittespredningen. Og han påpeger, at regeringen fortsat følger en forsigtighedstilgang:

»En af udfordringerne ved corona er, at vi har vidst meget lidt, før beslutningerne skulle træffes. Men det er klart, at vi også ønsker at åbne op, så vi kommer så tæt på at være tilbage til normalen som muligt, samtidig med at det er sundhedsmæssigt forsvarligt.«

Bedre hygiejne fremover 

Selv om klasseværelserne kommer til at se ud, som de gjorde, før coronaepidemien ramte Danmark, vil der fortsat blive taget hensyn til coronasmitte.

De nye retningslinjer indebærer blandt andet hyppigere håndhygiejne og mere rengøring. Det betyder ifølge Regitze Flannow fra Danmarks Lærerforening, at skolerne står over for et praktisk problem:

»Det vil helt lavpraktisk være en udfordring at opretholde en bedre hygiejne. Det kommer – uanset hvordan vi vender eller drejer det – til at koste flere penge, når vi skal have en anden hygiejne ind i skolen. Det vil være noget, vi kommer til at efterspørge fremadrettet på grund af den erfaring, man har fået under corona,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Selvom jeg til fulde forstår bekymringerne i skoleregi, bliver det langt vanskeligere i daginstitutionerne.

Hvordan kan det fx lade sig gøre at indkøre et vuggestuebarn uden at skulle holde barnet på armen når barnet græder?

Hvordan skal det lade sig gøre at være nærværende, uden at trøste børn ved at tage dem på skødet og holde om dem?

Afstand rimer bare overhovedet ikke med børn.

David Breuer, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg frygter, at vi inden længe kommer til at høre vore myndigheder sige: "Men vi er stadig under sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse, så der er ingen grund til at være bekymret, eller til at rulle genåbningen tilbage."

Nej, ikke hvis man vil se bort fra de hundreder af døde, det vil koste, inden vi alligevel atter vil blive tvunget til at lukke ned.

Vil Mette Frederiksen ikke længere passe på danskerne?

Nils Lauritzen

Det er naturligvis brutalt og anstrengende, men vi skal nok indstille os på at leve med konsekvenserne af vores valg. Vi er gennem mange år blevet advaret af saglige forskere, der har fortalt os, at når vi vælger at overudnytte jordens ressourcer, får det ubehagelige følger.
Pandemier, miljøkatastrofer, økologiske kollaps, klimaforandringer, vandmangel og i de kommende årtier stigende fødevareknaphed.
20'ernes store prøve bliver, om vi vælger medmenneskeligheden eller jungleloven.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Peter Mikkelsen, John Scheibelein og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"som sammen med otte andre polakker ligger syg med covid-19 i små lejligheder ved en gammel landbrugsskole uden for Ringsted.
Her bor ifølge Fagbladet 3F knap 65 polakker, og mange af dem arbejder på Danish Crowns slagteri i Ringsted, som i øjeblikket oplever et større udbrud af covid-19.
Normalt bor polakkerne to og to sammen i små etværelseslejligheder, men de har omorganiseret sig på grund af covid-19, som har sendt Kamil Wotjek og de øvrige smittede i isolation. "
https://www.berlingske.dk/nyheder/liveblog-smittetallene-stiger-i-danmar...

Og så skal vi tro på, at man har styr på epidemien? Det nærmer sig vildledning af befolkningen..

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Per Torbensen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Jens Christian Jensen

Du har det med at blæse ting meget stort op, Anne-Marie.

At der er et lille udbrud på et slagteri er ikke lig med at der ikke generelt er meget godt styr på epidemien. Så godt som det nu kan lade sig gøre. Det har altså heller ikke noget med vildledning at gøre.

Overdrivelse fremmer altså IKKE forståelsen - tværtimod.

Henning Kjær, Finn Sørensen, Holger Nielsen og Ole Schwander anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Anne-Marie - Ja, man bør nok tvinge polakker, og andre, til at flytte for sig selv, så de ikke bor så tæt sammen. Der må være en del boliger i Ringsted og andre steder, hvor der er slagterier og andre større virksomheder med ufaglært arbejdskraft.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er ikke et lille udbrud, Jens Christian Jensen, det er et stort udbrud. Indtil nu 79+1 smittede. Og idiotisk håndtering, at man ikke sætter de smittede i effektiv karantæne med det samme, når man har set, hvad der er sket på slagterier andre steder i verden.

Vore myndigheder har det med at underdrive coronaepidemien, og simulere kontrol, når de ikke har kontrol - det har de målrettet gjort lige fra epidemiens start, og det fortsætter de med målrettet at gøre. Helt frem til regeringen lukkede ned, talte de alvoren ned. Så er vi andre nødt til at tale med store bogstaver for at overdøve misinformationen. Det er mange menneskelig, det handler om, og vi har pligt til at tale misinformation imod, ellers går det galt igen.

Anne-Marie Krogsbøll

Mon ikke der findes hoteller og vandrehjem, Ole Schwander? Det har myndighederne i hvert fald tidligere lovet os ville være til rådighed, hvis man ikke kunne selvisolere effektivt (endnu en af de ting, man ikke kan stole på?).

Men hvis der ikke er, så er det jo en yderligere undstregning af, at ham ikke har kontrol nok med epidemien.

Ole Schwander

Anne-Marie - polakkerne kan vel leje en lejlighed eller et hus hver eller to og to ...

Jens Christian Jensen

Tja Anne-Marie. Jeg er ikke enige i dine konklusioner bla. mht. "idiotisk håndtering" og "misinformation".
Vi skal jo nødvendigvis heller ikke være enige i alt, så fred være med det.

Ha´en god dag.

Henning Kjær, Ole Schwander og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

I lige måde, Jens Christian Jensen. Nej, vi behøver ikke være enige :-)

Anne-Marie Krogsbøll

Du snakker uden om, Ole Schwander.

Ole Schwander

Hvordan det, Anne-Marie ..?

Anne-Marie Krogsbøll

Du gentager bare, hvad du allerede har sagt én gang, Ole Schwander, og forholder dig ikke til myndighedernes løfter om, at der er adgang til karantænefaciliteter for alle, som ikke har mulighed for at selvisolere. Hvis vi nogensinde skal komme den epidemi til livs, må vi håndhæve karantænereglerne.

Anne-Marie Krogsbøll

"Der kom et pludseligt og stort behov, vi ikke kunne forudse. Vi har en musketéred i regionen, så vi hjælper hinanden, men hoteller her har ikke umiddelbart kunne tilbyde pladser, da det ikke er synderlig godt for forretningen, hvis der er et afsnit med coronapatienter."

"Samtidig arbejder vi med at finde isolationspladser i nogle af de flygtningeboliger, der står tomme, og vi forhandler også om oprettelse af nogle beboelsesvogne i Ringsted, siger han."
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-08-04-ringsted-har-kun-to-isolations...

Ikke forudse? Hvorfor kunne man ikke forudse den risiko, når det er sket på mange andre slagterier? Eller hvorfor kunne man ikke forudse, at der på anden vis kunne komme et større udbrud?

Er det sådan, det angiveligt nu fantastisk velforberedte beredskab i landet fungerer? Så er vi godt nok ilde stedt ved en ny bølge - det skulle jo netop have været på plads for længst, det er vi blevet lovet af myndighederne.

"Vi er et helt andet sted nu end i starten af epidemien ".

Hvordan? For mig at e er fortrængningen og benægtelsen af risikoen for nyt opsving i smitten nøjagtigt den samme som i starten af epidemien. Det er som at se en dårlig katastrofefilm - der er altid sløve myndigheder, som ikke vil lytte, før det er for sent.

Marianne Jespersen

Afstandskravet, de små hold og hygiejne kravene bør naturligvis opretholdes. Man må håbe de ansvarlige kommunale instanser og de enkelte skoler har planlagt med to scenarier. Og at forældrene træder i karakter. Alternativt må børnene jo have uddelt gratis masker og bruge dem i skolen.
Og så vil 1 - 2 uges nedlukning af det slagteri være på mere end høje tid.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Kære børn og unge.
Er en pandemi noget der opstår tilfældigt eller er der en årsag?

Pandemi opstår i kølvandet af ikke bæredygtig økonomisk vækst, kortsigtede økonomiske gevinster til overvejende hvide mennesker, de globale hurtigt spredte pandemier, kommer med stigende frekvens og intensitet i takt med det stigende ikke bæredygtigt overforbrug globalt.

Det er ikke noget der bare sker, det er en folkevagt politisk prioritering.

Kære børn undertegnede håber der er nogen af jer der læser med, jeres egne forældre stjæler jeres fremtid, de vælger jagten på overforbrug, kortsigtede økonomiske gevinster og samlet set global økonomisk vækst uden bæredygtig energi til formålet.

Kære børn hvorfor ønsker folkevalgte politikere, at genoprette de dødbringende tidligere ikke bæredygtige globale økonomiske vækstrater?

Kortsigtede økonomiske gevinster.
Der skal hurtigst muligt fældes regnskove til afbrænding i Danmark igen og sælge mere soya dyrket, hvor der var regnskov tidligere, til folder til vores danske grise transporteret med olie afbrændende supertankere over Atlanterhavet.

I kære børn betaler prisen.

Nu aktuelt tydeliggjort med SARS-CoV-2 virus og covid-19 sygdom i kølvandet på, de undertrykte fakta om olie afbrænding med Co2 udledning til følge, rovdrift på regnskove og tilstødende menneskeskabte klimaforandringer, biodiversitets nedgang og afledt migration af dyr, til et tættere liv sammen med mennesket, der skabte SARS-CoV-2 virus og covid-19 sygdom, det er naturligvis ikke en udrydelse af fattidom, men skabelsen af ekstrem global fattigdom, det er alt der bliver tilbage til jer kære børn, ved systematisk fortsat rovdrift på jorden for de fortrinsvis hvide riges landes genetablering af kortsigtede ikke bæredygtige økonomiske gevinster.

Men husk hvem der vælger politikerne kære børn!

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

PS.
Lidt læsestof der uddyber fakta om de fortrinsvis rige hvide menneskers lande og konsekvenserne af overvejende deres overforbrug.
Print artiklerne og tal med din lærer og dine klassekammerater om indholdet.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt fra forbrug.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt fra forbrug.

CNN.
Fra link:
“Bats are not to blame for coronavirus.
Humans are.“

"These days with motorized transport and planes you can be in a forest in central Africa one day, and in a city like central London the next."

Citat slut.
Link: https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl...

The Verge.
Fra link:
“The study was funded through the USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.

Since 2009, that program has collected over 140,000 biological samples from animals to identify 1,200 viruses including more than 140 new coronaviruses that could one day pose another global threat.

As wildlife are hunted or as their habitats are destroyed and they have to move, it’s that movement that actually increases disease dynamics and increases the likelihood of epidemics in both populations of animals and humans.

Public health is really an environmental health issue.“
citat slut.
Link: https://www.theverge.com/2020/4/10/21216165/pandemic-prevention-sciencet...

Fra link:
“The health of all life on the planet is connected.“
Citat slut.
Link: https://blogs.scientificamerican.com/observations/how-do-we-prevent-the-...

Fra link:
“ Think of the virus as a genetic safecracker, constantly evolving new combinations to extend its range and find new host species. Humans are on that menu. Each infection, deadly or not, is different from the last, which makes an effective vaccine or cure for the whole family of coronaviruses highly unlikely.“
William Haseltine.

Citat slut.
Link: https://blogs.scientificamerican.com/observations/want-to-prevent-anothe...

Fra link:
How can we avoid another
virus outbreak?

SOURCE(S): SWEDISH INTERNATIONAL AGRICULTURE NETWORK INITIATIVE, THE (SIANI)
Link: HTTPS://WWW.PREVENTIONWEB.NET/NEWS/VIEW/71082

Helle Walther

SSI har lige meddelt, der ikke er særlig megen risiko for smitte mellem børn, så mon ikke skolerne åbner som planlagt og der bare fortsat holdes vask hænder og fornuftig adfærd.