Nyhed
Læsetid: 8 min.

Kontorchef hørte med på telefonsamtale om adskillelse af asylpar: Der skulle ikke gøres undtagelser

Fredag kom der flere oplysninger frem i Instrukskommissionen om en afgørende telefonsamtale, hvor Støjbergs ministerium ringede til Udlændingestyrelsen med besked om at adskille unge asylpar. Kontorchef Ditte Kruse Dankert hørte med på en del af telefonsamtalen, og ministeriet åbnede ikke for undtagelser, sagde hun
Kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert blev fredag afhørt i Instrukskommissionen. Hun fortalte blandt andet, at hun lyttede med på en telefonsamtale i Udlændigestyrelsen, hvor det tydeliget fremgik, at ministeriet ikke åbnede for undtagelser.

Kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert blev fredag afhørt i Instrukskommissionen. Hun fortalte blandt andet, at hun lyttede med på en telefonsamtale i Udlændigestyrelsen, hvor det tydeliget fremgik, at ministeriet ikke åbnede for undtagelser.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
22. august 2020

Det var om eftermiddagen den 10. februar 2016, at kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert kom ind på sin chefs kontor. Hun kunne se, at vicedirektør Lene Vejrum så presset ud og gik rundt i kontoret og talte i sin mobiltelefon, som snart blev sat på medhør. Og nu kunne Ditte Kruse Dankert høre, at det var en afdelingschef i Inger Støjbergs ministerium, Line Skytte Mørk Hansen, der var i den anden ende.

Baggrunden for samtalen var den pressemeddelelse, som Inger Støjberg havde udsendt få timer tidligere den eftermiddag. Her gav ministeren Udlændingestyrelsen besked om at adskille samtlige unge asylpar, hvor den ene var under 18 år. Det var den pressemeddelelse, som Ombudsmanden senere kaldte ulovlig, fordi den ikke åbnede for undtagelser og derfor lagde op til en ulovlig praksis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det undrer mig at pligten til at partshøre ikke bliver omtalt mere i afhøringerne (eller i dækningen af afhøringerne). Det virker som om, at både department og styrelse har været helt uopmærksomme på denne pligt, indtil Ombudsmanden bragte det frem. Men kan det virkelig passe?

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Malou Lauridsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Det undrer også mig. Er det regelforvirring eller pligtforsømmelse vi ser her?

Eva Schwanenflügel

Ingen lader til at kende Forvaltningsloven, og alle lader til at være mere optaget af, om deres handlinger gør dem selv til genstand for kritik - jvf Dankerts udsagn om at "føle sig som gidsel".

Kommissionen bruger mange spørgsmål og meget tid på at få rede på hvem der mente hvad hvornår om pligten til at partshøre. Bare til Jeres oplysning. Vh Ulrik