Nyhed
Læsetid: 6 min.

Kontorchefs forklaring i Instrukskommissionen øger presset på Støjberg

Under en opsigtsvækkende afhøring i Instrukskommissionen forklarede et absolut nøglevidne i sagen om adskillelse af asylpar, at ministeren i modstrid med sin egen forklaring ønskede samtlige par adskilt. Han rejste desuden tvivl om, hvorvidt Støjberg reelt godkendte et meget omtalt notat
Som tidligere kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet oplevede dagens nøglevidne i Instrukskommissionen Jesper Gori bestemt ikke, at ministeriets minister Inger Støjberg var lydhør over for advarsler mod at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18.

Som tidligere kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet oplevede dagens nøglevidne i Instrukskommissionen Jesper Gori bestemt ikke, at ministeriets minister Inger Støjberg var lydhør over for advarsler mod at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
6. august 2020

Forhenværende kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jesper Gori leverede en opsigtsvækkende forklaring, da han onsdag blev afhørt i Instrukskommissionen. En forklaring, som i høj grad øger presset på sagens hovedperson, tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Juristen Jesper Gori, der siden er blevet chefkonsulent i ministeriet, er et af de vidner, som har været tættest på sagen om adskillelse af asylpar. Han må derfor karakteriseres som et nøglevidne.

Centralt i sagen står spørgsmålet om, hvorvidt Inger Støjberg i februar 2016 accepterede advarslerne fra sine embedsmænd om, at hun ikke kunne beordre Udlændingestyrelsen til at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18. Ombudsmanden har senere slået fast, at en sådan undtagelsesfri adskillelse er ulovlig.

Selv har Inger Støjberg over for kommissionen henvist til, at hun i ministeriets sagsbehandlingssystem godkendte et såkaldt ministernotat, som foreskrev, at asylparrene skulle adskilles, men at der kunne være undtagelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Udlændingeområdet er et så betændt emne, at det efter min mening burde gøres til en styrelse under Statsministeriet. Lidt ligesom da LLR selv tog til Marokko og skrev under på migrationspagten. For jeg begriber ærlig talt ikke at der er nogen politiker der vil røre ved det ministerium, eller for så vidt sige ja tak til en så elendig ministerpost når Statsministeren ringer, kort efter valgaftenen.

Martin Bæksgaard Jakobsen

Wow...

Holger Nielsen, Per Klüver, Marie Vibe og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden mulighed nedlæg ministeriet - det kunne Thorning så må MF også kunne gøre det. Sagerne kan så tilbagegives til Justitsministeriet .

Holger Nielsen, Nette Skov, Helle Walther, Per Klüver, Tommy Clausen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Jamen Inger Støjberg lever efterhånden i sin egen parallelle verden.
Måske der overhovedet ikke er kommunikation og dermed forståelse mellem de to verdener?

Holger Nielsen, Claus Gårde Henriksen, Nette Skov, Christian Mondrup, Per Klüver, Tommy Clausen, Lillian Larsen, Marie Vibe, Gert Romme, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar

VENSTRE valgte hende til næstformand, fordi mange er enige med hende. Og sikkert også i at konventionerne er ligegyldige.
Jeg håber, dette vidneudsagn kan fælde hende.

Anders Olesen, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Nette Skov, Arne Albatros Olsen, Jane Jensen, Mads Greve Haaning, Christian Mondrup, Helle Walther, David Zennaro, Per Klüver, Karen Grue, Katrine Damm, Jonna Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Rønnow Klarlund, Tommy Clausen, Lillian Larsen, Lena Bust Nielsen, Marie Vibe, Gert Romme, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis Danmark er ligeglad med verden, er verden også ligeglade med Danmark. Støjberg har gennem sine handlinger og adfærd undergravet det repræsentative demokrati. Men det er jo langt fra første gang det borgerlige pøbel har følt sig hævet over loven.

Søren Fosberg, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Egon Stich, Helle Walther, Per Klüver, Karen Grue, Martin Rønnow Klarlund, Tommy Clausen, Gert Romme og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det fremgår af ministeriets digitale sagsbehandlingssystem, at det ikke var Inger Støjberg selv, der godkendte notatet, men hendes ministersekretær. Og spørgsmålet er, om godkendelsen reelt skete på hendes vegne. Jesper Gori nævnte muligheden for, at godkendelsen fra ministersekretæren måske snarere var en måde at afslutte godkendelsesprocessen – end faktisk en godkendelse af notatet.

»Jeg opfatter det i virkeligheden som en ministersekretær, der lukker denne her sag,« forklarede han".

Med andre ord; notatet er intet værd, og har aldrig været det.

Holger Nielsen, Hanne Utoft, Jan Boisen, Jane Jensen, Mads Greve Haaning, Vibeke Hansen, Helle Walther, Per Klüver, Karen Grue, Katrine Damm, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Rønnow Klarlund, Tommy Clausen, Gert Romme, Rolf Andersen, Ete Forchhammer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Og det kan sagtens omskrives til, at ingen folkestyre er mere demokratisk end dets mest løgnagtige ministerium.

Og selv om der både er noget med en statsminister, der ikke have råd til at få vasket sit beskidte undertøj, og havde en såkaldt "Løkkefond", hvor han nærmest sprang til Nordjylland, når betalerne krævede det, var Integrationsministeriet nok det mest useriøse og mest utroværdige ministerie. Men en vis gammelt talemåde siger: "Som mesteren er, er også hans (hendes) svende".

Men skal blot vide i Danmark, at udenlandske medier også citerer danske medier. Og jeg forstår ærligt talt ikke, at man i Danmark vil være det svineri bekendt. Det pynter i hvert fald ikke på landets omdømme, og det er den slags skandaler, som Danmark huskes for.

Søren Fosberg, Holger Nielsen, Hanne Utoft, Claus Gårde Henriksen, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Vibeke Hansen, Jette Kjældgaard, Jan August, Karen Grue, Ete Forchhammer , Katrine Damm, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Rønnow Klarlund, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Information giver igen en fremragende dækning. TAK seje journalister.
Som jeg ser det; er I. S efterhånden helt alene, med sin (bort)forklaring.
Lighed for loven. Gid folketinget snart... ser lyset. Ja, gerne flere lys.
Igen er det utrygt i hvor ringe grad folketingsmedlemmer og ministre mærker nogen konsekvenser af div uoprigtigheder. I ethvert andet embede var hun mindst! midlertidigt udelukket fra at arbejde.

Søren Fosberg, Holger Nielsen, Claus Gårde Henriksen, Thomas Tanghus, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Per Klüver, Karen Grue, Ete Forchhammer , Martin Rønnow Klarlund og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Ville ministeren have kunnet udøve sin magt som gjort, såfremt denne ikke også samtidig repræsenterer den lovgivende magt? Ville det overhovedet have været muligt, såfremt der ikke fandtes en minister, men derimod fagligt orienterede råd som drev vore forvaltninger? Hvad er de underliggende, strukturelle årsager til miséren? For nok er Inger Støjberg en original figur, men der vil formentligt komme mange flere personager med samme anskuelser/tilgange på de samme poster.

Søren Fosberg

Støjberg har i hele forløbet været beskyttet af et flertal i den lovgivende forsamling - på trods af at hun har brudt samme forsamlings lovgivning.

Det er nok det mest ildevarslende i denne sag og hver enkelt af medlemmerne af det regeringsbærende FT flertal da hun var minister (dvs repræsentant for både lovgivende og udøvende magt - som næsten alle ministre er det) har noget at forklare og stå til regnskab for. Medlemmerne af FT har alle skrevet under på alene at stemme ud fra deres personlige overbevisning og er derfor alle ansvarlige for at holde hånden under Støjberg og regeringens ulovligheder.

Det er dog næppe noget som den nuværende regering vil gøre en sag ud af. Vi har i den grad brug for en forvaltningsdomstol.