Interview
Læsetid: 3 min.

Mads Fuglede om kvoteflygtninge: Det er fejlslagen integration og ikke asyltallet, der er problemet

Venstres ordfører Mads Fuglede erkender, at Socialdemokratiet ikke har begået løftebrud ved at sige ja til at modtage 200 kvoteflygtninge. Men beslutningen er ifølge ham ’uklog’, fordi man ikke kan integrere dem, der kommer, fremfører han
Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, siger, det er ’uklogt’, at Socialdemokratiet vil sige ja til at modtage 200 kvoteflygtninge: »200 er jo i det store spil ikke ret mange. Men 200 ad åre lægger jo til.«

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, siger, det er ’uklogt’, at Socialdemokratiet vil sige ja til at modtage 200 kvoteflygtninge: »200 er jo i det store spil ikke ret mange. Men 200 ad åre lægger jo til.«

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
7. august 2020

Det falder ikke i god jord hos Danmarks største oppositionsparti, Venstre, at regeringen netop har truffet beslutning om at modtage 200 kvoteflygtninge fra Rwanda.

Beslutningen er ifølge Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, »uklog« og et udtryk for, at Socialdemokratiet er i gang med at »rulle den stramme udlændingepolitik tilbage på trods af løfter om det modsatte«, som han sagde til Ritzau tirsdag.

Ikke desto mindre roser han over for Information kvotesystemet og anerkender, at der er et historisk lavt asyltal i Danmark. Information har derfor spurgt Mads Fuglede, hvorfor partiet lige præcis nu tager beslutningen om kvoteflygtninge så tungt.

Ikke løftebrud 

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede allerede før valget op for, at Danmark ville tage kvoteflygtninge igen. Fra 2019 ville en socialdemokratisk regering tage imod de svageste flygtninge. Samtidig sagde S-formanden, at »vi nærmer os det tidspunkt«, hvor vi kan indgå i den generelle ordning igen.

– Hvordan kan det være et løftebrud, når S før valget åbnede op for at modtage kvoteflygtninge igen?

»Nu tænkte jeg mere på det her med, at de ville lave en grænse for, hvor mange der kunne komme, og at de ville oprette modtagecentre uden for EU. Når man så ikke kan indfri de løfter, men kun lempelsen, så sælger de en anden vare,« siger Mads Fuglede.

– Så du mener altså ikke, at de har begået løftebrud ved at modtage 200 kvoteflygtninge?

»Nej, det har de jo ikke gjort i den forstand, at de jo har sagt, at de vil indgå i det her system.«

Socialdemokratiet stod i valgkampen ikke alene med at holde en dør på klem for igen at indgå i kvotesystemet. Det gjorde Venstre også selv. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) argumenterer i sin bog Befrielsens Øjeblik, som blev udgivet kort før valget, for, at det var på tide snart at modtage kvoteflygtninge igen.

»Vi har fået så meget styr på den spontane tilstrømning, at vi nærmer os en situation, hvor vi igen kan tage kvoteflygtninge. Jeg kan ikke garantere, at det allerede bliver i år, men vi er tæt på,« sagde han på et pressemøde om bogen.

I 2019 modtog Danmark 2.716 asylansøgere. Det er det laveste antal i 12 år, og de foreløbige tal for i år tyder på, at de vil blive halveret. 

– Hvor lave skal tallene være, før du mener, at man kan modtage kvoteflygtninge igen?

»Vi er glade for kvotesystemet, og i en ideel verden var det ikke menneskesmuglere, men Danmark selv, der valgte, hvem der kom hertil. For at nå derhen har vi sagt, at der er to faktorer, vi gerne vil få styr på, før vi kan se det for os. Den ene er, at tilstrømningen skal være lav,« siger Mads Fuglede. 

»Og der er det nok ikke tallene, der er det store problem lige nu.« 

Den anden faktor handler om, at der skal styr på integrationen, fortsætter han. 

»Den nød har vi – selv med de bedste ønsker – ikke kunnet knække. Det kan Socialdemokratiet nok heller ikke,« siger han.

– Hvor god skal integrationen så være, før I mener, at Danmark skal modtage kvoteflygtninge igen?

»Vi har ikke nogen konkrete tal, men en erhvervsfrekvens for kvinderne på under 20 procent er helt uacceptabel,« siger han.

– Hvor langt skal den op, før I vil modtage kvoteflygtninge?

»Det kan vi ikke svare på. Men det skal selvfølgelig ikke være så ukonkret, at vi aldrig vil gøre det igen,« siger han.

– Nu handler det jo om 200 kvoteflygtninge, som fordelt på de 98 kommuner svarer til cirka to flygtninge i hver kommune. Udgør de en trussel mod integrationen?

»Man kan altid bryde sådan nogle tal ned. 200 er jo i det store spil ikke ret mange. Men 200 ad åre lægger jo til. De er jo en del af en større gruppe, og vi mener, at man skal løse de strukturelle problemer med integrationen først.«

– Er I ikke bange for i Venstre at komme til at se lidt desperate ud, når I gør en kæmpe sag ud af så lille et antal flygtninge i en tid, hvor asyltallet er så lavt?

»Nej, for problemet er, at vi ikke har – og det viser de seneste tal – løst de underliggende udfordringer, der er.«

– Det er 200 mennesker fra et system, I grundlæggende er tilhængere af?

»Det er ligegyldigt. Man må løse det strukturelle problem først. Og 200, man ikke kan integrere, det er 2000 mennesker i nærområderne, man kunne have hjulpet i stedet for.« 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Schwander

"Det er fejlslagen integration og ikke asyltallet, der er problemet" - helt korrekt.

Jeppe Lindholm

At Danmark modtager 200 FN kvote flygtninge må da selv Morten Messerschmidt og hans nye kristne værdikamp kunne tiltræde. For en af de aller vigtigste kristne værdier er næstekærlighed. At hjælpe dem i nød. Ikk' Messer?

Lotte Tvede, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, peter juhl petersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

De fleste af de 200 kvoteflygtninge er kristne...
så det går nok, mht. integrationen.

kjeld hougaard

Måske er det en god ide at officielle Danmark, har en opfattelse hvad ”integration” er. At alle der lever i Danmark, er som jeg er? – biologisk umuligt. Spænende at opleve hvordan det går for Kina at ”uddanne” en gruppe muslimer til at forstå at Gud ikke findes, og at blive som Han- kinesere er? Et lyspunkt for våres muslimers integrationsmuligheder? Vegan partiet: Kampen mod grise frikadeller.

Jens Jørn Pedersen

Hvis vi tror på os selv og vores samfundsform, så vil udefrakommende meget hurtigt komme til at ville det samme. Men vi har DF, NB og SK, der mangler selvtillid i en grad, så det går ud over alle!

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Anina Weber, Sabine Behrmann og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

"Hvis vi tror på os selv og vores samfundsform, så vil udefrakommende meget hurtigt komme til at ville det samme"

Hvorfor har vi så igennem mange årtier haft parallel samfund i DK ?

Bjørn Pedersen

Har Fuglede evidens eller historisk belæg for at lige præcis flygtninge fra Rwanda skulle være svære(ere) at integrere? Det er oplagt sandt at der er kulturer, der kan sværere at integrere end andre, men "kulturel kompatibilitet", så at sige, er ikke nødvendigvis bare et spørgsmål om geografisk afstand til Danmark.

Hvis kulturerne i Rwanda har et koncept om at man giver til fællesskabet for at nyde fællesskabets goder, er vi f.eks allerede godt på vej.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Dansk politik har i de seneste 25 år gjort udlændinge til omdrejningspunkt for de fleste spørgsmål, det gælder fx. også holdningen til EU, som adjunkt Frederik Hjorth som på Institut for Statskundskab forsker i politisk psykologi.

Hovedparten af den danske befolkning har indtaget en pindsvinestilling, i andre samfund er procenten noget lavere, hvad der bl.a. ses på en lavere tilslutning til fremmedfjendtlige partier. Uanset hvad der ellers kan siges om danskernes karakter, synes forklaringen at ligge i forskellene i produktionsstrukturer (især industriel over for service), arbejdsmarkedsforhold og forskelle i demografisk udvikling. I Danmark breder konflikterne sig også til velfærdsordningerne, og derfor undrer det ingen, at landet kvier sig ved kvoteflygtninge.

Ole Schwander

Bjørn - “Hvis kulturerne i Rwanda har et koncept om at man giver til fællesskabet for at nyde fællesskabets goder, er vi f.eks allerede godt på vej.“ - er det ikke det, vi ideelt set gør herhjemme?

Henrik Ovesen

"Hvis vi tror på os selv og vores samfundsform, så vil udefrakommende meget hurtigt komme til at ville det samme."

Det fungerede i forhold til kartoffeltyskerne og polske sæsonarbejdere på Lolland, men hvis du tror at "praktiserende muslimer" med deres altoverskyggende religiøse identitet frivilligt vælger at udskifte deres tro på Islam med tro på demokrati, er du mere end naiv og vidner om at du aldrig har prøvet at diskutere religion og samfund med en muslim. En muslim vil følge Allahs vilje uanset om det betyder sygdom, død og samfundets undergang, for der er intet over Allahs vilje og belønningen venter i "efterlivet".

David Zennaro

Det er en myte, at der eksisterer parallelsamfund, og at indvandrere og flygtninge ikke er integreret i Danmark. Men de har store sociale problemer, og dem burde man gøre noget ved. Lige som man burde gøre noget ved de hvide danskeres sociale problemer.

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Ole Schwander
Jo, det var netop min pointe.

Det er agurketid for oppositionen.
For den stramme udlændingepolitik, kun nødtørftig antal kvoteflygtninge hvis udvælgelse sker på religiøs baggrund/religiøs profilering, hakke ned på de nye borger for dårlig integration og tager ikke selv ansvaret for den manglende rettidigt hjælp til målrettet sprogundervisning og almene samfundsoplysning til de nye borgere, behandler de nye borgere som om de er anden rangs borgere der ikke har ret til at leve deres liv sådan som de ønsker det, fordømmer ikke fremmedhad og racisme m.m. - gør den nuværende regering jo allerede!

Eva Schwanenflügel

Venstre er på samme tid både for og imod kvoteflygtninge.

Hvor bekvemt.

Freddie Vindberg

Fejlslagen integration?

Det er altid noget man kan påstå, efter forgodtbefindende.

Erik Fuglsang

Det er eskapisme og virkelighedsfornægtelse af absolut værste skuffe, hvis man hårdnakket bestrider, at der i visse dele af indvandrermiljøet er massive integrationsproblemer.

Der er lykkeligvis en del indvandrere, der er velintegrerede, og som gør det godt, og det er der bestemt grund til at glæde sig over, men der er ALT, ALT for mange, der lever i parallelsamfund, alt, alt for mange der ikke kan vores sprog, alt, alt for mange som ikke respekterer kønnenes ligestilling og homoseksuelles rettigheder, alt, alt for mange arbejdsløse, alt, alt for megen kriminalitet, vold osv. osv. Det er jo helt evident. Slå bare op i statistikkerne.

Indvandrere skal i mine øjne mødes med samme kærlige og kontante krav, helt som de grisefarvede hvide danskere bliver det. Vi skal overhovedet ikke gøre forskel. Og lige så vel, som det skal være legitimt at tale om, under hvilke betingelser man kan få ophold her i landet, lige så legitimt skal det være at tale om, under hvilke betingelser man ikke længere skal være her længere.

Den første forudsætning for at komme integrationsproblemerne til livs er, at vi uden omsvøb tør tale højt og tydeligt om problemerne. Det kan meget vel være, at man i kommentarsporets faste korps af 24/7 iagttagere har den opfattelse, at der ikke er nævneværdige integrationsproblemer, men uden for - i den virkelige verden - er vi et meget, meget stort flertal af danskere, som uden det mindste problem kan få øje på problemerne.

God weekend.

Erik Fuglsang

Det er eskapisme og virkelighedsfornægtelse af absolut værste skuffe, hvis man hårdnakket bestrider, at der i visse dele af indvandrermiljøet er massive integrationsproblemer.

Der er lykkeligvis en del indvandrere, der er velintegrerede, og som gør det godt, og det er der bestemt grund til at glæde sig over, men der er ALT, ALT for mange, der lever i parallelsamfund, alt, alt for mange der ikke kan vores sprog, alt, alt for mange som ikke respekterer kønnenes ligestilling og homoseksuelles rettigheder, alt, alt for mange arbejdsløse, alt, alt for megen kriminalitet, vold osv. osv. Det er jo helt evident. Slå bare op i statistikkerne.

Indvandrere skal i mine øjne mødes med samme kærlige og kontante krav, helt som de grisefarvede hvide danskere bliver det. Vi skal overhovedet ikke gøre forskel. Og lige så vel, som det skal være legitimt at tale om, under hvilke betingelser man kan få ophold her i landet, lige så legitimt skal det være at tale om, under hvilke betingelser man ikke længere skal være her længere.

Den første forudsætning for at komme integrationsproblemerne til livs er, at vi uden omsvøb tør tale højt og tydeligt om problemerne. Det kan meget vel være, at man i kommentarsporets faste korps af 24/7 iagttagere har den opfattelse, at der ikke er nævneværdige integrationsproblemer, men uden for - i den virkelige verden - er vi et meget, meget stort flertal af danskere, som uden det mindste problem kan få øje på problemerne.

God weekend.

Freddie Vindberg

Erik Fuglsang, du taler problemerne op. Ude i virkeligheden er der faktisk meget normalt.

God weekend.