Baggrund
Læsetid: 4 min.

Martin Rossens afløser som stabschef er Mette Frederiksens sikre valg

Statsministerens særlige rådgiver Martin Justesen skal fremover være stabschef i Statsministeriet. Han har i mange år haft en central plads i Socialdemokratiet og kender regeringsprojektet indefra. Men han er ikke den typiske frembrusende og bidske spindoktor
Flere iagttagere peger på, at Martin Justesen bliver mindre kontroversiel på stabschefsposten end sin forgænger, Martin Rossen.

Flere iagttagere peger på, at Martin Justesen bliver mindre kontroversiel på stabschefsposten end sin forgænger, Martin Rossen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
29. august 2020

Når Martin Justesen overtager rollen som stabschef i Statsministeriet efter Martin Rossen, får Mette Frederiksen sig en arbejdsom og loyal allieret med indsigt i det socialdemokratiske projekt. Med andre ord: Han er det sikre valg. Men også en mindre markant person end sin forgænger.

Sådan lyder det fra flere politiske iagttagere. 

En af dem er Anders Dybdal, der er administrerende direktør i Operate, tidligere konsulent for Mogens Lykketoft og medstifter af tænketanken Cevea.

»Jeg ser valget af Justesen som et tegn på, at Mette Frederiksen (S) personligt har truffet beslutningen. Han er en loyal og betroet medarbejder i Socialdemokratiet, og han kender partiet godt. Med ham ved Mette Frederiksen, hvad hun får, og på den måde tænker jeg, at det er et klogt og sikkert valg,« siger han.

Den stabsfunktion, som Martin Justesen nu skal overtage, har været omdiskuteret. Den blev oprindeligt skræddersyet til Martin Rossen, da Mette Frederiksen vandt regeringsmagten. Han blev ikke blot hendes særlige rådgiver, men skulle også lede et nyt politisk sekretariat og sidde med i de magtfulde ministerudvalg koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

Stabchefskonstruktionen har været kritiseret for et udtryk for magtfuldkommenhed, og for at Rossen blev en slags vicestatsminister, men uden ministeransvar. Han var kendt som en skarp indpisker, og den rolle kan Martin Justesen måske få svært ved at udfylde, vurderer flere kilder.

»Det, som bliver hans udfordring, er at kunne sætte sig igennem på de indre linjer og tale med store bogstaver over for de andre ministre. Men han skal nok finde sin vej,« siger Noa Redington, som var personlig rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og i dag er politisk kommentator. 

Mindre kontroversiel

Martin Justesen er født i Frederikshavn og er modsat mange øvrige socialdemokratiske rådgivere ikke opfostret i den socialdemokratiske ungdomsbevægelse. Han droppede ud af 1.g. og fik derfor aldrig sin studentereksamen. Til gengæld blev han senere optaget på Journalisthøjskolen og kom i praktik på Politiken.

Selv om han ikke var medlem af et politisk ungdomsparti, engagerede han sig i organisationslivet. Først som formand for folkeskoleelevernes landsorganisation, Danske Skoleelever, fra 2001 til 2004, og senere som formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

I 2010 blev han ansat i LO og var konstitueret kommunikationschef, inden han i 2011 blev hentet ind som særlig rådgiver for SF-skatteminister Thor Möger Pedersen. På det tidspunkt var han bare 25 år gammel og far til to.

Siden blev han henholdsvis presse- og souschef for Socialdemokratiet, og sidste år flyttede han ind i statsministeriet sammen med Mette Frederiksen for at blive en af hendes to særlige rådgivere.

Nu skal han altså være stabschef i stedet for Martin Rossen. Samtidig bliver Statsministeriet styrket med 15-20 årsværk. 

Flere peger på, at Martin Justesen som stabschef bliver mindre kontroversiel end sin forgænger. Dels fordi han ikke skal sidde med koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

»Det er svært at læse som andet, end at man kommer til at se lidt anderledes på stabchefsrollen, hvor man prioriterer det kommunikative højere,« siger Anders Dybdal fra Operate.

Men han bliver formentlig også mindre kontroversiel, fordi Martin Justesen ikke har samme iltre temperament som Martin Rossen, der blandt andet var berygtet for sine rasende sms’er på alle tider af døgnet. Flere peger på, at Justesen forholder sig professionelt til sagernes indhold, og at han ikke lader magten stige sig til hovedet. 

Noa Redington fortæller, at han er underspillet og kendt for altid at være rolig. 

»Hvis du tænker på en stereotyp frembrusende spindoktor, så er han det modsatte. Og det er hans fordel. Rossen var nem at dæmonisere, det bliver sværere at gøre med Justesen,« siger han.

Anders Dybdal understreger, at stabschefen med al sandsynlighed fortsat vil have rollen som den koordinerende i regeringen, som har til opgave at sikre et samlet budskab og en skarp timing.

»Det kan han godt levere på. Men det er klart, at han ikke har den her direkte facon, som Rossen godt kan have. Så han skal finde sin egen måde at sætte sig igennem på,« siger Dybdal.

Kan tænke politisk

Martin Rossen var kendt for at være en dygtig politisk strateg og udtænke et langsigtet politisk projekt. I sit parløb med Rossen har Martin Justesen ifølge flere kilder stået en smule i skyggen, når det kommer til at formulere de store politiske ideer. Men kilder peger også på, at han har det i sig.

En af dem er Jacob Blomgren, som er partner i Rud Pedersen og var særlig rådgiver for De Radikales Morten Østergaard fra 2011 til 2017.

»Det er muligt, at Justesen er mest kendt for kommunikation og koordinering. Men han er også stærk på substans og til at se politiske muligheder. Han er langt mere end et kommunikationsmenneske,« siger Blomgren.

Det kom ifølge en tidligere rådgiverkollega også til udtryk, da Martin Justesen var særlig rådgiver for Thor Möger Pedersen i Thorning-regeringen. Her havde han en fornemmelse for at sætte de konkrete skandalesager i Skatteministeriet ind i en større politisk og ideologisk kontekst.

»Han er god til, at det ikke kun handler om den enkelte sag, men en større fortælling om, hvad hans regering tror på og vil,« lyder det.

Thor Möger Pedersen selv fremhæver også Justesens evne til at tænke »ideologisk, strategisk og langsigtet«. Og så er han ærkesocialdemokrat, fortæller Möger Pedersen, som i dag er vice president for Økonomi og Administration i COWI.

»Med hud og hår. Han har spillet en central rolle i det udviklingsprojekt, som Socialdemokratiet har været igennem med Mette ved roret. Det har Martin Justesen en stor del af æren for,« siger han.

På den måde er vi tilbage til det sikre valg. Martin Justesen kender alle beslutninger, der har været truffet, han har været en del af de fleste dialoger og siddet med i Socialdemokratiets fortrolige rum i mange år.

»Han ved, hvad Mette tænkte, før hun kom i regering, hvad hun tænker nu, og hvad hun tænker om udfordringerne fremover,« siger Anders Dybdal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Han kaldes en svejtserkniv, ikke dårligt ry, flexsibel, behagelig, humor og knagende dygtig, et godt valg. Nem at omgås, så hun ved nok, hvad hun gør den gode statsminister. De er så godt forberedt denne gang i S, at hun heldigvis bliver svær at slå i lang tid. Og med Løkkes illoyalitet mod blå blok og eget parti og nuværende formand, så er modstanden svær at få øje på. Så skulle de radikale vende 180 gr. Kedelig bliver politik ikke kommende tid.