Analyse
Læsetid: 6 min.

Der er mange mulige tabere i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste

FE står anklaget for ulovligheder og vildledning af Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Men det er langtfra kun FE, der risikerer at ende som tabere i sagen, der tilsyneladende handler om et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA
Torsdag aften kunne DR og Weekendavisen fortælle, at sagens kerne angiveligt er et samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af fiberkabler. Her ses NSA's hovedkvarter i Maryland, USA.

Torsdag aften kunne DR og Weekendavisen fortælle, at sagens kerne angiveligt er et samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af fiberkabler. Her ses NSA's hovedkvarter i Maryland, USA.

Paul J. RICHARDS

Indland
29. august 2020

En lille kreds af betroede embedsmænd fra Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Statsministeriet arbejder i disse dage på at håndtere sagen om mulige ulovligheder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Sagen har potentialet til at udvikle sig til en historisk stor skandale for skiftende ministre, ledende embedsmænd og i særdeleshed FE. Ligesom den kan ende rigtig dårligt for Tilsynet med Efterretningstjenesterne, hvis kritikken fra tilsynet skulle vise sig ikke at være godt nok underbygget.

Og hvem der end får ret i sidste ende, frygter man i både Forsvarsministeriet og FE, at sagen kan få alvorlige følgevirkninger for tjenestens samarbejde med udenlandske efterretningstjenester. For en offentlig diskussion om FE’s tophemmelige aktiviteter og udsigten til en form for undersøgelse, hvor tjenestens metoder og kapaciteter skal granskes, kan meget vel få dens samarbejdspartnere i andre lande til at være mere varsomme med at samarbejde med og dele efterretninger med FE.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Thjaaa. Verden er efterhånden så kompleks, at der findes efterretnings hemmeligheder som ingen kender til. Altså slet ingen overhovedet. De opstår i cyberspace gennem kombinationer af andre kendte efterretnings hemmeligheder, som kun ganske få personer i denne her verden kender til. I cyberspace lever disse ukendte hemmeligheder deres helt eget liv. Og i en kommende verden, styret af kunstig intelligens, vil disse ukendte hemmeligheder kunne drage deres helt egne konklusioner og handle herefter helt uden menneskelig kontrol. Den dag det sker er menneskeligheden blevet en underlegen slaver af en helt ny race. Den 100% elektroniske cyborg med evig liv.

Hvem siger evolutionen kun består af kød og blod?

Torben Arendal, Ole jakob Dueholm Bech, Mads Greve Haaning og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Når man samarbejder med NSA kan man jo ikke have Huawei 5G netværk installeret og det hænger også fint sammen med at Mette F. har rettet ind og forbudt Huawei i Danmark. Kina og Huawei beklager og tager det som en uundgåelig del af konkurrencen om verdensmarkedet i fremtiden - de fortsætter med at give Afrika med den yngste befolkning i Verden en hypermoderne infrastruktur der med tiden vil konkurrere os og den gamle verden til tiggerstaven. Den merkantile knivtang (den nye silkevej) strammer grebet om mellemøsten,Israel,Saudi-arabien og emiraterne. Den gamle Hr. Møller drejer sig i graven for dét her er absolut ikke "rettidig omhu".

Jeg har endnu ikke læst så meget om det. Men noget af det jeg har læst er, at bl.a. NSA har fået adgang til data om danske borgere fordi FE bl.a. skulle have tappet fiberkabler og backbones i Internettets infrastruktur.

Det finder jeg en anelse grænseoverskridende, al den stund at der vel stadig er noget der hedder privatlivets fred, brevhemmelighed og deslige

Men jeg vil forbeholde mig retten til, ikke at mene alt for meget lige pt. da sagen jo formentlig vil begynde, at rulle fremadrettet. Hvem ved hvad der ser dagens lys og i hvilket omfang vi overhovedet får indsigt i hvad H... der foregår.

Branchen med skæg og blå briller er i sagens natur klassificeret. Så vi får kun glimt af en flig hist og her. Men at overvågning foregår det ved vi dog. Det har bl.a. Edward Snowden jo vitterliggjort, og det er efterhånden mange år siden, at man kunne læse om Echelon

Men det er følsomt, og efter som vi ikke rigtigt har indblik er det også svært, at vide i hvilket omfang vi skal være foruroliget.

Ole jakob Dueholm Bech og John Andersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Sprognævnet burde, om det er det et sprognævn gør, finde nye superlativer. Vi er en amerikansk vasalstat, og giver selvfølgelig den information til dem, de vil ha for at lukke os ind i fællesskabets tryghed. Det overraskende er, det danske stammefolks uvidenhed/naivitet. Der blev hurtigt tyst om købet af krypterings udrustning fra Schweitz, fra et firma ejet af CIA. Og hvis nogen tror det kun er stater der overvåger, kan den engelsk læsende more sig med Zuboff, Shoshana. The Age of Surveillance Capitalism, her i den mørke tid vi har frem for os.

Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll, Ole Frank, Karsten Nielsen, Erik Boye, Randi Christiansen, Jan Nielsen, jens christian jacobsen, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

Det kommer ikke bag på mig at vi alle bliver overvåget når vi bruger internettet. Og sender hermed en venlig tanke til vedkommende som har gjort opmærksom på at det også foregår her i Danmark. De er nutidens frihedskæmper, men vi får nok aldrig lov til at takke dem. Det er en skam.

Thomas Tanghus, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Ole Frank, Ib Christensen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

tak for sober og oplysende artikel.

Randi Christiansen

Sig noget klogt, nogen er med på en lytter

Vi kan ikke have ondt af noget vi ikke ved, men når vi så får viden gør det ondt...selvom vi jo alle siden Snowden burde vide at alt hvad vi foretager os på (telefon)nettet bliver logget af vores tele/internetoperatør.
Og dermed kan blive givet til hvem som helst og hvis nogen tror at det ikke sker er de mere naive end godt er - det værste er at der er nogen der gud hjælpe mig har troet at noget eller nogen har beskyttet danske medborgere mod det mest imperialistiske og evigt krigsførende usa's efterretningstjeneste beviser blot disse menneskers selvbedrag.

Leif Høybye, Jan Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar