Interview
Læsetid: 8 min.

Natklubejer: »Vores branche lider en stille død, og det er der sikkert mange, der har det fint med«

Regeringen og Folketingets partier forhandler lige nu om hjælp til blandt andet nattelivet, som ikke står til at kunne åbne i den nærmeste fremtid. Information har talt med to natklubejere, som fortæller, at der er brug for mere hjælp, end den de har fået hidtil, hvis ikke de skal gå konkurs
»Man kan godt mærke, at der er en ret stor del af befolkningen, som ikke synes, at vi er nogle, man skal holde hånden under. Jeg kan godt frygte, at hvis regeringen skal have den næste finanslov til at gå op,
så er det måske ikke lige os, man vil prøve at redde,« siger Bjarke Reventlow, der ejer tre natklubber i København.

»Man kan godt mærke, at der er en ret stor del af befolkningen, som ikke synes, at vi er nogle, man skal holde hånden under. Jeg kan godt frygte, at hvis regeringen skal have den næste finanslov til at gå op,
så er det måske ikke lige os, man vil prøve at redde,« siger Bjarke Reventlow, der ejer tre natklubber i København.

Sigrid Nygaard

Indland
13. august 2020

Jerngitterlågen ind til natklubben The Jane på Gråbrødretorv i København har været forseglet siden den 11. marts – den dag, Danmark lukkede ned.

Nu åbner natklubbens ejer, Bjarke Reventlow, hængelåsen og træder ned i kælderlokalerne, hvor gammel røg stadig sidder i lokalerne og blander sig med en jordslået lugt.

Information har spurgt Bjarke Reventlow, om vi kan mødes her til en snak. Den unge iværksætter ejer tre natklubber i København foruden en restaurant. Han har inviteret sin gamle ven, Mads Lilholt Kristensen, med. Vennen har to natklubber i Aalborg, som han åbnede i november.

I sidste uge stod det klart, at regeringen ikke vil sætte gang i nattelivet under den fjerde fase af genåbningen. Ifølge eksperter og myndigheder vil det være sundhedsmæssigt uforsvarligt i en tid, hvor smittetrykket er begyndt at stige igen. Samtidig har flere bemærket, at nattelivet ikke er det vigtigste for at holde samfundshjulene i gang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alana Frederiksson

Der går allerede rygter om at nogle mindre beværtninger og restaurantioner med gårdhaver har haft en overordenlig fin genåbning. Selvfølgelig fordi konkurrencen er udryddet via regeringens tiltag. Hvad med at flytte alkoholsalget rundt og lade natklubber servere i en periode og give nogle af barerne lidt sommerferie? De steder der ligefrem har omsætningsfremgang og samtidig modtaget hjælpepakker burde betale tilbage.

Jeg ser personligt ingen forskel på om en natklub servere til midnat eller en bar gør det. Hold dansegulvet lukket og lad dem åbne med samme restriktioner som barerne har haft. Luk barerne i en periode. Det nuværende er urimeligt.

Jeppe Lindholm

Hvorfor skal de få have lov til at gøre livet til et støjhelvede for de mange? Og det helt lovligt og vedtaget af diverse byråd, hvor alle medlemmer 100% ikke bliver berørt af deres egen beslutninger.

Egon Stich, Kim Houmøller, Søren Fosberg og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, der er sandelig mange gode sideeffekter ved pandemien.

/O

Dorte Haun Nielsen, Søren Fosberg, Jeppe Bundgaard, jens christian jacobsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Er det ikke rimeligt "nypuritansk?"

Anders Sørensen

Det må være surt at gå konkurs som natklubejer. Det må i det hele taget være surt at have slidt, når det, man sled for, ikke blev til noget.

Men så må natklubejerne vel finde noget andet at lave? De kunne eksempelvis sætte sig bag kassen i Netto, når nu ikke natklubber er lukrative for tiden. Så kan de sidde der side om side med akademikerne, der blev tvunget til at arbejde i Netto.

Carsten Wienholtz, Egon Stich, jens christian jacobsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man må egentligt stille sig selv spørgsmålet: "Er det nypuritanismen, der driver Coronakrisen?" Jeg ville sige ja til det spørgsmål.Sådan baseret på en general observation og analyse. Og så kunne man gå videre og spørge om nypuritanismen har nogle fællestræk med neoliberalismen? Det ville jeg også sådan umiddelbart sige ja til!

Mads Kjærgård

Vi kan jo ikke alle sammen være i Netto? Der er vel et pænt rend af mennesker allerede! :-)

Mads Kjærgård

Egentlig hvis vi ikke alle sammen kan være i Hellerup! Og det har jeg kun skribentens ord for. (Da jeg var barn kunne hele menneskeheden, stå på Bornholm) Hvorfor kan alle så være i Netto? Er det ikke den logik, der er underlig. Vi mangler læger, men hellere lade det være en kamp om de få pladser end at udvide studiet til at optage nogle flere! Det er logikken her i 2020! Herbert Spencer!

Det er vel lidt som den behovspyramide, Abraham Maslow offentliggjorde i artiklen: "A Theory of Human Motivation".

Her har Abraham Maslow opstillet 5 behov, hvor underliggende behov skal opfyldes, før den næste behovet opleves. Og hvis noget tilsvarende kan opstilles for samfundets behov, ligger natklub-branchen i hvert fald ikke som noget basalt behov, - formentlig ligger den øverst.

Alana Frederiksson

Så længe andre direkte vinder på at natklubberne skal holde lukket må det være rimeligt at bytte rundt i en periode.

Støjhelvede? Lindholm du mener det er værre fra et lukket forretningslokale end når din nabo fester på varme sommernætter eller diverse bilister holder i lyskrydset uden foran din bolig og leger Roskilde?

Jo Jo -man forstår godt frustrationen fra de to natklubejere. Det var den problematik der straks rejste sig under nedlukningen, at virksomheder også har kapacitetsomkostninger. Og så har de to natklubejere valgt, at fastholde personalet mod lønkompensation.

Det er ikke bar sjov med den nedlukning. Jeg har end ikke overblik over hvor mange der har fået en fyreseddel i Kbhs lufthavn

Men det hele skal jo vejes op mod sundhedshensyn. Nattelivet er formentlig en marginal del af vores økonomi. Og samfundet har investeret betydelige summer i, at holde skuden flydende. En regning der ultimativt overlades til skatteyderne, ligeså vel som opretholdelsen af de nævnte natklubber i sidste ende bliver skatteydernes sag.

Men derfor er det da stadig sur røv, at ryge ud i konkurs, og givet nattelivet er en marginal branche skulle man heller ikke synes, at kompensation via hjælpepakker kan blive så bekostelig. Men samlet set har det været bekosteligt. Og nogle vil gå konkurs.

Det er jo ikke en skid til, at overskue hvordan smitten vil udvikle sig. Så der er vel ikke anden vej end, at holde ud og håbe på, at man stadig er her når Corona krisen er ovre

Folk dør, bliver arbejdsløse, går konkurs i kølvandet på det her- Morskaben er til, at overse.

Men naturligvis er det god fornuft ikke, at åbne nattelivet for indeværende. Det skal vejes op mod samfundshensyn som sådan.

Kenneth Krabat

Vi skal da have steder at feste. Vi mennesker. Se og mærke forskellene. Ellers ender det med at vi kun er sammen med os selv.

Og dét går galt.

Vi skal opføre os ansvarligt både på samfunds- og individplan. Altså må vi sondre lidt mellen hvad der er nødvendigt og hvad der ikke er nødvendigt. Ligesom vi må tage bestik af hvad der er for risikobetoner og hvad der ikke er

Forudsætningen for vores samfund er, at smitte ikke kommer ud af kontrol. Kommer smitte ud af kontrol kan vi endog den smule frihed vi har. Nogle fest kan blive andres ulykke. Foreløbig er det i store træk også noget vi som befolkning har forstået.

Der skulle stå at kommer smitten ud af kontrol kan vi endog miste den smule frihed vi har. Hvem gider nedlukningen igen? Der kan jo blive det der kommer på spil.

Brian W. Andersen

Nej, natklubbranchen lider ikke en stille død og heller ikke en larmende, selvom der er nok med piv, klynk og brok fra diverse aktører i den lige nu lammede branche. Der er tale om en midlertidig nedgang, der kræver en hel del omstilling fra mange parter.

Selve branchen overlever og når dens aktuelt dårlige vilkår ændrer sig, så vil den også opleve en ny optur. Natklubbranchen har overlevet igennem epidemier, pandemier, kriser, konflikter og 2 verdenskrige i ca. 180 år og målt på den lange bane har branchen altid været i vækst og før den kom til verden selvstændig branche, blev dens rolle udfyldt af natåbne kroer. Der vil altid være mennesker nok som har behov for at drikke sine hæmninger og/eller sorger væk og kaste sig ud i fest, musik, dans og mere eller mindre akavede scoreforsøg. Denne slags behov har det altid med at vokse under og efter store samfundskriser, så fremtiden for nattelivet ser faktisk lys ud.

At det så ser knapt så lyst ud for nogle af de eksisterende virksomhedsejere i natklubbranchen er en anden sag. Det er et markedsvilkår for alle brancher, der lever af menneskers sociale adfærd.

Brian W. Andersen

"..kom til verden som selvstændig branche.." skulle der naturligvis have stået. Det er som om at behovet for en redigeringsfunktion bliver lidt større, her hvor hovedet koges i sommervarmen.

Situationen er jo lidt speciel for branchen lige pt. idet natklubber med videre er lukket ned, og altså i realiteten lige pt. ikke kan drive virksomhed. Vi kan jo som læsere have svært ved, at vurdere i hvilket omfang hjælpepakker oa. fuldt dækker de omkostninger, som branchen reelt har.

Men uanset hvad så er det skatteyderne der ind til videre har holdt branchen levende so far. Og der er måske al mulig grund til, ikke at lade den åbne lige på den korte bane.

Al social aktivitet kan i en eller anden forstand regnes med i det regnskab der kan tænkes, at føre til Corona smitte i Danmark. Ja nattelivet kan endog tænkes, at have en høj risikoprofil.

På sigt skal der nok være en branche, men det kan jo tage en rum tid inden man vil kunne forsvare, at mennesker skal kunne ture rundt på diskoteker og i nattelivet. Liberale erhverv har altid måttet tilpasse sig.

Men jo det forstås da, at det kan være frustrerende ikke at kunne drive forretning grundet politiske beslutninger. Men er det nu en gang Corona der har valgt os og ikke os der har valgt Corona

Jeg ville i alle tilfælde finde det på grænsen til det acceptable, hvis arbejdspladser, institutioner m.v. skulle til, at lukke ned fordi folk skal ture rundt i nattelivet.