Interview
Læsetid: 7 min.

Sexarbejder tager ingen forbehold under corona: Vi er også nødt til at leve livet

Sofie Brandvarm har holdt pause fra sit arbejde under coronanedlukningen. Men nu er hun tilbage på bordellet. Hun er bevidst om risikoen for smitte, men mener samtidig, det er vigtigt at huske på folks behov for fysisk intimitet
Sofie Brandvarm er meget intim med sine kunder. Hun kysser dem stadig på munden, og hun har svært ved at forestille sig, at det skulle hjælpe, hvis hun for eksempel kun benyttede sig af bestemte stillinger for at minimere risikoen for smitte med coronavirus.

Sofie Brandvarm er meget intim med sine kunder. Hun kysser dem stadig på munden, og hun har svært ved at forestille sig, at det skulle hjælpe, hvis hun for eksempel kun benyttede sig af bestemte stillinger for at minimere risikoen for smitte med coronavirus.

Tobias Nicolai

Indland
26. august 2020

Når Sofie Brandvarm tager imod sine kunder, hilser hun altid på dem med et stort kram og et kys på kinden. Sådan var det før coronapandemien, og sådan er det stadigvæk.

Ganske vist beder hun i disse dage kunderne om lige at spritte hænderne af, inden de krammer. Ellers er alt, som det plejer.

Sofie Brandvarm er sexarbejder. I forbindelse med genåbningen af det danske samfund har hun valgt at genoptage arbejdet på det bordel i Randers, hvor hun typisk møder sine kunder. Og bortset fra håndspritten har hun valgt ikke at tage nogen særlige forholdsregler.

»Jeg har det sådan, at hvis de har corona, så får jeg det uanset hvad, fordi vi er så tæt på hinanden. Vi trækker vejret i det samme rum. Jeg føler ikke, at jeg kan undgå at få corona ved for eksempel at lade være med at kysse,« siger hun.

Information ringer til hende en dag inden sommerferien for at høre, hvordan man overhovedet kan arbejde med sex – noget af det mest intime, der findes – i en tid, hvor vi alle opfordres til at holde afstand og have så få seksuelle partnere som muligt. Og for at høre, om hun som fagperson kan give gode råd til, hvordan vi får sparket gang i lysten og intimiteten efter en tid, hvor vi har vænnet os til at være bange for hinandens kroppe.

Sofie Brandvarm er meget intim med sine kunder. Hun kysser dem stadig på munden, og hun har svært ved at forestille sig, at det skulle hjælpe, hvis hun for eksempel kun benyttede sig af bestemte stillinger for at minimere risikoen for smitte med coronavirus.

Hun ved, at hun dermed løber en risiko, både for sig selv og på kundernes vegne. Men det er en risiko, hun er villig til at leve med. En stor del af den oplevelse, hun tilbyder, handler nemlig om intimitet.

»Det er så stor en del af mit arbejde, så jeg har valgt at løbe den risiko. Jeg ville ikke kunne gøre det, hvis der skulle være restriktioner.«

Det er faktisk ikke, fordi hun har brug for pengene.

»Men jeg kan godt lide det,« siger hun.

Desuden vil hun gerne bevare kontakten til sine kunder. Nogle af dem har hun set i årevis.

»De fleste af dem er stamkunder.«

Debat mellem sexarbejdere

Sofie Brandvarm er enlig mor til to. Så da skolerne lukkede i marts, besluttede hun sig for at blive hjemme og passe sine børn. De kaldte det for »coronaferie« og forsøgte at få det bedste ud af dagene. I den periode arbejdede hun slet ikke.

Derfor blev hun overrasket, da hun en dag fik en besked fra en bekendt, som opfordrede hende til at gå ind og læse en debat, som udspillede sig på hjemmesiden eroguide.dk.

Her havde en bruger fundet en gammel annonce, som gav indtryk af, at Sofie Brandvarm stadig tog imod kunder under nedlukningen. Det var højst upassende, mente brugeren. Hun anklagede Sofie Brandvarm, som ofte har blandet sig i den offentlige debat om sexarbejde, for ikke at ville andre sexarbejdere det bedste.

»En forkæmper for os gp’er (glædespiger, red.) min bare røv« hed indlægget.

Men der var tale om en gammel annonce, som ikke var blevet opdateret i årevis, forklarer Sofie Brandvarm. Derfor bar hendes modsvar også præg af en vis harme, da hun selv gik til tasterne.

»Find noget andet (eller andre) at fluekneppe,« skrev hun til brugeren, der havde startet debatten.

»Jeg var ret grim i munden,« siger hun.

»Men jeg blev sgu bare så sur. Jeg havde ikke haft min ludermobil tændt i to-tre uger på det tidspunkt. Jeg gik bare derhjemme og hyggede mig med mine børn.«

Debatten afspejlede i hendes øjne, at nogle sexarbejdere har været pressede under coronanedlukningen. Selv er hun temmelig privilegeret. Hun modtager SU og arbejder typisk kun få gange om måneden. Andre sexarbejdere har været nødt til at arbejde på trods af pandemien.

»Jeg vil ikke dømme nogen,« siger Sofie Brandvarm.

»For nogle har valget stået mellem at risikere at få corona eller at sidde derhjemme uden mulighed for at forsørge sig selv og sine børn. Du bliver nødt til at træffe nogle valg. Og vi er ikke alle sammen lige. Desværre.«

Behov for nærhed

Da landets frisører, tatovører og massører fik besked om, at de igen kunne åbne fra den 20. april, tænkte Sofie Brandvarm, at det nok også gjaldt hende.

Hun tændte for sin »ludermobil«, og den 21. maj mødte hun igen ind på bordellet i Randers.

»Det var først, da jeg stod i lejligheden og skulle til at tage imod den første gæst, at jeg kom til at tænke på, hvordan jeg egentlig skulle tage imod ham. Hvor er mine egne grænser henne i det her?« siger hun om risikoen for coronasmitte.

»Jeg traf en hurtig beslutning. Mit arbejde handler rigtig meget om den kontakt og omsorg, som jeg gerne vil give, og som folk har manglet under corona. Den kan jeg ikke give med restriktioner. Så jeg tog et aktivt valg om, at jeg fortsætter, som jeg altid har gjort, altså med at kysse og kramme og så videre.«

Siden genåbningen af bordellet har Sofie Brandvarm kunnet mærke, at flere af kunderne har savnet nærhed under nedlukningen. De har mere brug for fysisk kontakt og for nogen at tale med, end hun er vant til.

»De har virkelig haft behov for at være tætte,« siger hun.

Derfor er hun også glad for igen at være tilbage på arbejde.

Andre i branchen har ifølge hende valgt, at de ikke længere vil kysse med kunderne. Selv forsøger hun at spørge kunderne, om de er trygge ved situationen, hvis hun fornemmer, at de er lidt tilbageholdne. Indtil videre har én svaret, at han gerne ville holde lidt afstand og ikke kysse, og det respekterede hun.

– Hvilke overvejelser gør du dig om den risiko, du løber?

»Jeg ved godt, der er en risiko. Jeg kommer meget tæt på dem, der besøger mig. Men det er det valg, jeg har truffet, fordi det bare er så stor en del af mit arbejde. Jeg ville ikke kunne gøre det med restriktioner,« siger hun.

– Overvejer du, om du risikerer at sprede smitte fra en kunde til en anden?

»Ja, selvfølgelig. Men det er den risiko, som vi må løbe. Vi bliver også nødt til at huske at leve. Det er så vigtigt, at vi husker at være mennesker og sørger for, at vi har det godt. Det har været hårdt for mange at tilbringe så lang tid alene.«

Raske mandfolk

Trods smitterisikoen føler Sofie Brandvarm sig ikke særligt udsat for tiden. Hun har været opmærksom på at mærke efter, om hun oplever symptomer på COVID-19. Men indtil videre har der ikke været noget. Hun går ud fra, at de kunder, der kommer hos hende, er raske, og at de bliver hjemme, hvis de har symptomer.

»Det har været sunde og raske, friske mandfolk, der er kommet hos mig,« siger hun.

Mange af hendes kunder søger en kæresteagtig oplevelse.

»Når vi er færdige med sexen, ligger vi ofte i sengen i lang tid og nusser og snakker.«

»Jeg forsøger at skabe et frirum for dem, der kommer hos mig. Filteret forsvinder, når vi ligger der helt nøgne. Der er alt bare så sårbart og åbent. Det udnytter jeg til at komme tættere på dem. Jeg spørger bare ind, og det virker, som om mange af dem trænger til et sted, hvor de virkelig kan tale om ting, som de ikke normalt går og siger til konen. For eksempel om deres børn eller om, hvad der rører sig på deres arbejdsplads.«

En stor sexfest

På bordellet i Randers er de særligt opmærksomme på hygiejnen for tiden. De spritter håndtag og bordflader af.

Sofie Brandvarm sørger altid for at bruge kondom, skifte sengetøj efter hver kunde og vaske sexlegetøj og udstyr såsom gag balls grundigt. Men sådan har det altid været.

Hun er ikke bange for at blive kritiseret for at fortsætte sit sexarbejde uden forholdsregler til trods for den fortsatte smitterisiko.

»Jeg gør det på min måde, ud fra min overbevisning. Vi har alle sammen brug for at være mennesker og leve på trods af corona. Jeg kan ikke se, hvordan jeg skulle kunne forhindre coronasmitte ved kun at blive taget doggystyle,« siger hun.

– Så skulle alternativet være helt at lade være med at arbejde?

»Ja, men vi skal også huske at være mennesker. Kærester har jo også brug for at se hinanden. Også de af os, som ikke er rigtige kærester, men som alligevel mødes og er en slags kærester indimellem.«

– Hvad tror du, der skal til, hvis vi skal holde op med at være forskrækkede for hinandens kroppe og igen begynde at være intime?

»Jeg tror faktisk bare, at der skal en stor sexfest for hele Danmark til. Folk bliver nødt til bare at springe ud i det. Selvfølgelig skal man blive ved med at vaske hænder ofte og blive hjemme, hvis man har på fornemmelsen, at man er ved at blive syg. Men hvis du føler dig sund og rask og ikke er i risikogruppen, så gå ud og lev, for fanden.«

Selv har Sofie Brandvarm dog ikke brugt sommeren på at deltage i nogen stor sexfest, men har været på friluftsferie med sine børn og sovet i shelter for første gang.

Serie

Kærlighed, kram og hurtige knald i coronaens tid

Der er sommer og kærlighed i luften. Men det er, som om corona har lagt en dæmper på stemningen. Hvordan kommer vi ud over frygten for andre menneskers kroppe, så vi igen kan være intime, kysse, kramme, date, flirte og knalde? Og skal vi overhovedet det? Information går på jagt efter svaret og vejen til en kontrolleret, gradvis, stille og rolig genåbning af kærlighedslivet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arbejde handler heller ikke om arbejde, det handler om magtforhold, adgang til løn-:)

Markus Lund, Randi Christiansen og Martin Hansen anbefalede denne kommentar

Ja, og i forlængelse af det med magt, emil groth, har jeg altid undret mig over, hvordan en sexkøber kan kende forskel på om en prostitueret sælger sin krop frivilligt eller under tvang. Og også undret mig over, at det er lovligt at købe en, der sælger sin krop under tvang.

Det er lidt som sygeplejen under første covid-19 bølge uden værnemidler, risky business

Allan S. K. Frederiksen

@Rikke Nielsen

Hvis den ene part er tvunget til at have sex, betegnes det normalt af retten som voldtægt.
Modparten vil dog kun blive dømt, hvis der kan føres bevis for at vedkommende er bekendt med ufrivilligheden.

Jeg ved ikke om man også kan dømmes, hvis retten vurderer at man burde vide det, men bevist har undladt at stille spørgsmål, så man kunne påberåbe sig uvidenhed. Umiddelbart vil jeg gå ind for dette, men har også en del betænkeligheder, da det nemt vil kunne få uskyldige dømt.

Sikke noget vås, Margit. Man kan blive svært deprimeret uden naturlig kropskontakt og platonisk berøring. Sex er ikke en menneskeret, nej, men enker og særligt enlige mænd dør hver dag af ensomhed og sorg, fordi de sover dårligt og er psykologisk stressede af mangel på omsorg mennesker imellem. https://medium.com/@remakingmanhood/the-lack-of-gentle-platonic-touch-in...

Allan S. K. Frederiksen
Det kan man i hvert fald, hvis det handler om tyveri... at man burde vide, at dette ikke var i orden...

Markus
Måske de bare skulle nøjes med at købe sig en hund i stedet for at købe et menneske.

Markus Lund, erik pedersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Allan S. K. Frederiksen

@Rikke Nielsen

Siden 1/7-2015 har det været forbudt at have sex med dyr i Danmark, men det var måske ikke det du tænkte på, med dit forslag om at købe en hund? :-P

Jeg har også lige en rettelse til mit sidste indlæg. Jeg skriver "føre bevis" og det skulle have været "sandsynliggøre", da ethvert udsagn i retten regnes som "bevis". Der er jo væsentlig forskel på normalt talesprog og juridisk sprogbrug.

En anden ting, loven og retspraksis skelner normalt mellem hensigt og gerning. Hvilket vil sige at man oftest slipper billigere eller helt, hvis man ikke havde til hensigt at bryde loven. Det ses f.eks. ved domme for uagtsomt manddrab og overlagt manddrab. Herved burde det også være muligt at blive dømt for (uagtsomt) voldtægt, selvom man ikke har været klar over at partneren har været under tvang, dommen vil dog blot være meget mild, hvis man skal følge almen retspraksis.

Allan S. K. Frederiksen

"Siden 1/7-2015 har det været forbudt at have sex med dyr i Danmark, men det var måske ikke det du tænkte på, med dit forslag om at købe en hund? :-P"

Den var god ;-)

@Rikke - Jeg taler ikke om sex, jeg snakker om platonisk berøring, hvor det modsatte kan føre til såkaldt hudsult. Og det lider kvinder i høj grad af under coronavirus. https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/lockdown-young-women-men... At du åbenbart mener Sofie har overgivet sin kropslige autonomi fuldstændig til en anden person, må stå for din egen regning. Jeg er ret sikker på hun ikke deler din opfattelse. (I øvrigt så udskammer du indirekte folk for ikke at være gode til at anskaffe sig sex på social vis. Men det er du nok ligeglad med.)

Du kan hade Sofies vaginale aktiviteter så meget du vil, men hendes bevæggrund for at give folk nærhed og omsorg er da på ingen måde en vederstyggelighed. At hun tilmed tjener penge på andres ensomhed, gør hende bare til en købmand, hvor du tilsyneladende har valgt at afstå fra at gøre andre folk tjenester. Det er dit eget asociale valg. Ingen tvinger dig. Hvis Sofie ingen uddannelse har, og du har en, som du kan leve af, så er det faktisk dig, der er en klassistisk nar og ikke hende, at du rakker ned på en, som rangerer lavere i samfundshierarkiet end dig.

PS: En hund kan i øvrigt sagtens smitte dig med Covid19, og jeg synes folks kæledyrs omgang med hinanden og derefter med mennesker under krisen har været totalt uansvarlig og ureguleret, så dit forslag er ikke en god løsning på problemet med folkelig mangel på oxytocin og endorfiner, da den også indebærer risiko for smitte i lighed med prostitution.