Baggrund
Læsetid: 11 min.

Hos swingerklubben Afrodite Club bliver du ikke bedt om at holde afstand: »Her skal man jo ind i hinanden«

De danske swingerklubber har slået dørene op for deres gæster i en tid, hvor coronaepidemien stadig lurer under overfladen. Information besøgte Afrodite Club i Ringe på Fyn for at følge forberedelserne til åbningen og høre, hvordan nedlukningen og genåbningen har påvirket de sexlystne danskere
Ligesom andre danske swingerklubber har Afrodite Club været lukket siden den store nedlukning i marts. Men da Information kommer på besøg en sommerdag, er der kun få dage, til medlemmerne igen kan komme forbi og få lidt »krydderi på livet«, som ejer Peter Spælling siger.

Ligesom andre danske swingerklubber har Afrodite Club været lukket siden den store nedlukning i marts. Men da Information kommer på besøg en sommerdag, er der kun få dage, til medlemmerne igen kan komme forbi og få lidt »krydderi på livet«, som ejer Peter Spælling siger.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
8. august 2020

Peter Spælling træder igennem forhænget af lange sorte tråde, der er sat op som afskærmning. 

»Nu kommer vi ind i fællesrummet,« siger han.

Han tænder loftslyset i lokalet, der ellers kun var oplyst af en tv-skærm med en knitrende pejs, et par lyskæder og to bordlamper med et rødligt lys.

»Du skal forestille dig, at der godt kan ligge 22 mennesker klumpet sammen derinde på en normal aften,« siger Peter Spælling og peger ind mod en stor oval madras i midten af lokalet. Den er betrukket med blåt stof i nervøst velour.

På to borde ved siden af lamperne står der en æske med kondomer, glidecreme og køkkenrulle.

»Og det kan man både lugte, se og høre. Lokalet er ofte helt fugtigt af svedende menneskekroppe og andre kropsvæsker,« siger han.

I dag kommer den eneste lyd fra meditationsmusikken, som flyder ud i rummet. 

Langs væggene er der sat sofaer op, så gæsterne enten kan sidde og se på de andre, der har sex, eller vente på at blive vinket med ind på madrassen. Ovre i det ene hjørne ved siden af døren hænger en hvid spritdispenser.

Den har egentlig ikke rigtig været brugt i de ti år, den har hængt der, forklarer Peter Spælling. Han er ejer af swingerklubben Afrodite Club i Ringe på Fyn og har været i branchen i to årtier.

»Men det kommer den så til nu.«

Swingerklubberne har været lukket siden den store nedlukning i marts, men da Information en sommerdag besøger swingerklubben, er der kun få dage, til medlemmerne igen kan komme forbi og få lidt »krydderi på livet«. Myndighederne har nemlig givet lov til at åbne swingerklubberne igen. 

Derfor arbejder Peter Spælling på at gøre de cirka 350 kvadratmeters »voksenlegeplads« klar til de par tusinde medlemmer, som der kun er kommet flere af de seneste år. 

Men hvad er hans tanker om åbningen af klubben i en tid, hvor danskerne opfordres til at holde afstand og have så få seksuelle partnere som muligt? Og hvad er hans råd til, hvordan vi kommer videre efter en lang tid med afskærmning fra hinandens kroppe?

Sarah Hartvigsen Juncker

»De hungrer«

Peter Spælling har haft mange overvejelser om genåbningen af klubben. Han har rådført sig med et par af de andre swingerklubber i landet, med Sundhedsstyrelsens hotline om COVID-19 og med det lokale politi, som har givet ham grønt lys til åbningen. Alligevel er han stadig ikke helt uden bekymringer. 

»Jeg er bange for, at der sker en smittespredning. Det vil jeg sgu ikke have her i min klub, og det er jo svært at styre, for den smitte rammer her, der og alle vegne. Men altså, jeg kan tage mine forholdsregler, og det har jeg tænkt mig at gøre.«

Den samme bekymring er der til gengæld ikke at spore hos medlemmerne, som ifølge Peter Spælling tæller »alle lige fra skraldemænd til direktører, sportsfolk og politikere«. Siden han blev tvunget til at lukke klubben, har de kimet ham ned for at høre, om han ikke snart ville åbne igen.

»De hungrer simpelthen efter at komme herned igen,« fortæller han. 

»Vi er allerede booket de tre første dage. Sådan plejer det ikke at være, folk melder sig som regel til samme dag. Det er jo et frium for mange, og de er jo så glade, når de kommer herned og har knoklet hele ugen. Så får de et glas champagne i spaen og har noget dejlig sex.«

Kassen er ved at være tom

Peter Spælling bevæger sig igennem den lange gang på overetagen, mens han med stolthed i den fynske stemme fortæller om de andre rum. Der er både et hulerum til tantrasex og et darkroom, hvor gæsterne kan hoppe ind på en madras og trække et sort gardin for og famle sig frem mellem hinanden. Ved siden af er der en grå væg med huller i forskellige højder.

»Ja, det er så vores glory hole-væg,« siger Peter Spælling.

»Her stikker man kalorius igennem, og så er man fuldstændig anonym. Så der hænger simpelthen bare pikke ud her. Og folk kan jo gøre det, som de vil. De kan også stikke måsen hen til.« 

Sarah Hartvigsen Juncker

Det såkaldte prinsesserum overfor er indrettet mere romantisk med en himmelseng og lysende lamper i rosakvartssten.

»Hvis man for eksempel er nyt par i klubben, kan man gå herind med sin partner. Man kan også vælge et andet par, man kan vælge to piger eller fem piger og en mand eller omvendt. Alle konstellationer. Vi danner rammen, og så må folk selv finde ud af resten,« siger Peter Spælling. 

Indtil videre er der fem andre klubber i landet, der allerede har slået dørene op for igen at danne rammen for de danske swingere. Peter Spælling har selv holdt lidt igen. Han var bange for at signalere, at de ikke tog situationen alvorligt og ville gerne sikre sig at kunne passe godt på sine medlemmer.

Han er stadig ikke helt sikker på, hvordan det skal gå. Og når han åbner alligevel, skyldes det, at kassen er ved at være tom. Som privatejet virksomhed har klubben modtaget en hjælpepakke, men den slår ikke til længere. 

»Jeg åbner, fordi vi også er i en konkurrencesituation. Jeg er ikke helt sikker inde i min mavefornemmelse, men jeg er ikke den første, og hvis folk begynder at gå i andre klubber og bliver glade for det, så kommer de jo ikke her mere.«

Sarah Hartvigsen Juncker

»Vi er flokdyr«

I baggrunden synger Bryan Adams nu ud af højttalerne. Resten af rummet er indrettet med brune chesterfieldsofaer, skagensmalerier og ægte tæpper, der får det hele til at minde lidt om et gammelt ægtepars hjem. Hvis det altså ikke lige havde været for vitrineskabet i hjørnet med dildoer, buttplugs og piske. Eller de lilla lysstofrør, som Peter Spælling kalder for blacklight, og som fremhæver kvindernes hvide lingeri, gør huden brunere og dæmper strækmærkerne.

»Loungeområdet her er faktisk det vigtigste rum,« siger han og smækker sit ene ben op på stolen for enden af et langbord.

Her plejer gæsterne normalt at starte aftenen med en kop kaffe eller et glas rødvin og måske falde i snak med den eller de personer, de kunne tænke sig at byde med ind i et rum.

Afrodite Club er en af de mere sociale klubber, hvor gæsterne også kommer for det sociale liv med grillaftener ude i spaområdet og julefrokoster. Men det bliver der ikke noget af lige foreløbigt. Og heller ikke de snacks, der plejer at stå på bordene. 

»Jeg har sgu gjort mig mange tanker om det, ikke også. Men vi kan jo heller ikke holde tilbage længere. Vi er jo sociale mennesker, vi er flokdyr. Som han sagde, ham fra Sundhedsstyrelsen: ’Sex er godt, sex er sundt’. Ja, deeet har vi opdaget for længe siden hernede.«

Derfor frygter Peter Spælling heller ikke for, at perioden med mindre kropskontakt har ændret danskernes forhold til sex og intimitet på længere sigt.

»Jeg tror, folk er vanemennesker og går tilbage til det, der var før. Og det kan godt være, der har været restriktioner, men der er jo ikke nogen ved sin fulde fem, der tror, at folk stopper med at have sex. Vi stopper jo heller ikke med at børste tænder.«

Sarah Hartvigsen Juncker

At folk ikke stopper med at have sex på grund af restriktioner, har Peter Spælling også fået andre indikationer på. Han er nemlig medlem af et par hemmelige facebookgrupper for danske swingere, hvor han kan se, at mange har samlet sig i mindre grupper og holdt private swingerfester i sommerhuse eller dyrket sex i skove og på strande. 

»Folk har søgt i mindre grupper, og de er blevet større og større med tiden. Det er jo et frit land.«

Peter Spælling fortæller også, at mange singler har lavet private aftaler ved først at blive testet og derefter har fundet sammen parvis.

»Det er jo så uromantisk, som noget overhovedet kan blive, men det er jo vilkårene. Det er nærmest ligesom med aids, da jeg var barn. At kærlighed kan slå en ihjel.«

God hygiejne er en æressag

Efter et glas cola i baren fremviser Peter Spælling et rum i det gule murstenshus, hvor kun få lysstråler trænger forbi de nedrullede gardiner. Der står en gynækologstol ovre i hjørnet. Den er en original fra en klinik i Aarhus, fortæller han. Han har monteret nogle bånd på, så medlemmerne kan spænde hinanden fast på forskellige måder.

»Og hvis man er endnu værre, så kan man binde videre herinde,« siger Peter Spælling og fortsætter ind bagved i et rødt rum, som er oplyst af spotlamper.

Der hænger en sort læderfirkant ned fra loftet holdt på plads af fire tykke jernkæder. Bag den står en gabestok og et stort kors, der er boltet fast til væggen. Det vigtigste for Peter Spælling i det her rum er sikkerheden. Derfor hænger der også en plakat med slagteknik og områder på kroppen, man skal undgå at slå på.

»Altså, vi kommer jo til at løbe rundt med sprit – især herinde i SM-rummet, hvor der er mange læderflader,« siger Peter Spælling og viser en maskine frem, som står på gulvet. 

Oppe i baren kan man hente en kuffert med forskellige remedier til at sætte fast på maskinen og derefter sætte sig overskrævs på den, mens ens partner eller partnere kan styre den med en fjernbetjening. Peter Spælling skruer på en knap, der får hele rummet til at ryste. 

Personalet havde i forvejen travlt med at gøre rent efter sprøjteorgasmer og flydende stearin, fortæller han – men genåbningen bliver altså ekstra udfordrende.

De vigtigste regler i huset er at acceptere et nej, at have sikker sex, at have fuld diskretion og tavshedspligt, fortæller Peter Spælling. Og så betragter han det med hygiejnen som en æressag, fordi de har med mennesker og kropsvæsker at gøre. Men nu skal de »stramme yderligere an«.

Sarah Hartvigsen Juncker

De gamle dyder

Ud over afspritningen i SM-rummet og en øget mængde spritbeholdere rundt i hele huset har Peter Spælling også tænkt sig at lave en liste, hvor klubbens gæster frivilligt kan skrive deres navn og telefonnummer på. Dermed giver de deres samtykke til, at Afrodite Club må beholde det i en måned og kan ringe rundt til alle, hvis en gæst skulle vise sig at være smittet. Og så vil Peter Spælling skrive nogle skilte og minde folk om at spritte og undgå at holde i trappegelænderet. Klubben skal desuden lukke ved midnat, fordi den falder i samme kategori som restauranter og barer. 

»Men i forhold til at holde afstand så får du mig sgu ikke til at skrive det på skiltene. Her skal man jo ind i hinanden, man skal smelte sammen. Men altså, det er jo lidt skørt, det her,« siger Peter Spælling.

»Man skal nærmest ikke holde afstand, men man skal alligevel holde afstand. Det bliver da noget af en opgave.«

Under nedlukningen har han fulgt med på Afrodite Clubs facebookgruppe, hvor medlemmerne har skrevet om, hvordan de skulle opføre sig i klubben og have sex, når den åbnede igen. Mange af dem har joket med, at de kun kan have sex i doggystyle for ikke at komme for tæt på hinandens hoveder, fortæller Peter Spælling og griner.

Sarah Hartvigsen Juncker

Medlemmerne i klubben har også aftalt, at de skal undgå at kysse.

»Jeg tror ikke, du vil finde nogle swingere, som tungekysser i nær fremtid, og det er jo en skam, men det er nok at udfordre det lidt for meget.«

Peter Spælling ønsker for alle danskere, at deres sexliv blomstrer efter nedlukningen, og at folk husker at mødes »in real life« igen på den gammeldags måde.

»Det er jo noget af det, jeg synes, der er så fint hernede. Her er de gamle dyder i højsædet, og man byder pænt hinanden ind til massage eller noget andet. Folk samtykker, er nærværende og kigger hinanden i øjnene,« fortæller Peter Spælling. 

Selv om han selv har været i swingerbranchen, siden »ingen vidste, hvad det var«, synes han stadig, det er romantisk med par, der foretrækker at holde sig til hinanden.

»Nogle vil på Himmelbjerget, mens andre vil op ad Himalaya. Og det ene er jo lige så fint som det andet.«

Alligevel finder han det smukt, hvis man som par kan sætte hinanden fri. 

»I virkeligheden har mennesker hinanden til låns, og hvis man er stærkt forankret i hinanden kærlighedsmæssigt, så er det da smukt, hvis man har overskud til at give hinanden så meget frihed, at man også kan få nogle dejlige oplevelser med. Man skal jo prøve det hele, inden man tager herfra,« siger han. 

Sarah Hartvigsen Juncker

Folk er sultne 

Et par dage efter Informations besøg er klubben åbnet for de første gæster. Peter Spælling rapporterer i telefonen, at åbningen er »gået forrygende«. Gæsterne har frivilligt skrevet under på telefonlisten, de spritter af og er forstående over for personalet, der indimellem optager SM-rummet med en omgang rengøring. 

»Der var fuldt hus og ret god aktivitet på første sal og i SM-rummet. Men det var også en aften, hvor der var meget vægt på det sociale i højere grad end normalt. Der var en meget stor gensynsglæde, og det resulterede også i, at der nærmest gik havefest i den ude på terrassen i det gode vejr.«

Peter Spælling står normalt i entreen og krammer gæsterne velkommen. Nu nøjes han med at give hånd og spritte hænder imellem hver gæst. Han er stadig bekymret for smittefaren i klubben, mens gæsterne selv er mere løsslupne og krammer hinanden. I det hele taget er der ikke ret meget, som virker anderledes ud over de små ændringer.

»Folk agerer næsten på samme måde, stemningen er den samme, folk laver det samme. Måske har de skåret lidt ned på kys, men ellers kan jeg faktisk ikke se nogen forskel,« fortæller han.

I genåbningsdagene og særligt på åbningsaftenen har personalet også haft travlt med en helt anden ting. Det er nemlig strømmet til med nye gæster, der skal have rundvisninger og sættes ind i husets regler. 

»Folk er jo vildt sultne. Det er mit klare indtryk, når jeg taler med folk, at de har hungret under nedlukningen og tænker, at de vil have en prøvetur i tivoli. Så jeg skal ellers lige love for, at det var med løbeskoene på med den her åbning,« fortæller Peter Spælling. 

»Det gik jo også rigtig godt, indtil den virus kom, så jeg håber da, det fortsætter,« siger han.

Sarah Hartvigsen Juncker

Serie

Kærlighed, kram og hurtige knald i coronaens tid

Der er sommer og kærlighed i luften. Men det er, som om corona har lagt en dæmper på stemningen. Hvordan kommer vi ud over frygten for andre menneskers kroppe, så vi igen kan være intime, kysse, kramme, date, flirte og knalde? Og skal vi overhovedet det? Information går på jagt efter svaret og vejen til en kontrolleret, gradvis, stille og rolig genåbning af kærlighedslivet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Det må være forfærdeligt at skulle undvære at kneppe fremmede. Det er svært nok at holde afstand i køen i føtex.

Det må være svært at give afkald på de behov, man som menneske er født med, og dermed de rettigheder, man har. Alle ved selvfølgelig, at hvis man har lyst, bør man også kunne få udfriet samme.