Interview
Læsetid: 5 min.

Thulesen Dahl: Regeringen har lovet mere, end den kan holde

Regeringen har givet indtryk af, at man med ret til tidlig pension kunne trække sig tilbage efter godt 40 år på arbejdsmarkedet, mener DF’s formand. Men i tirsdagens udspil er der lagt op til, at man skal arbejde meget længere
Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen ventes at komme til at spille en afgørende rolle i forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning.

Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen ventes at komme til at spille en afgørende rolle i forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning.

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Indland
20. august 2020

Mange vælgere må sidde skuffede tilbage, efter regeringen tirsdag fremlagde sit udspil til en ret til tidlig pension.

Det mener formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, som ventes at komme til at spille en afgørende rolle i forhandlingerne om udspillet.

»Der er store grupper i samfundet, som har troet, de ville være omfattet af den her ret til tidlig pension, men som ikke ser ud til at blive det,« siger han.

»Man har sagt til folk, at hvis du er nedslidt, så får du ret til tidlig pension.«

Men regeringen lægger i sit udspil op til, at man skal have arbejdet i mindst 42 år allerede som 61-årig for at få ret til den tidlige pension.

»Og så kan folk jo se, at de ikke får den ret, selv om de mener, at de har et meget nedslidende arbejde,« siger Kristian Thulesen Dahl.

– Har regeringen lovet mere, end den kunne holde?

»Det mener jeg helt klart. Det er nok alment kendt, at Socialdemokratiet blandt andet lykkedes med at få en hel del vælgere, som tidligere har stemt på Dansk Folkeparti, til at stemme på sig ved valget. Det skyldtes især det her udspil. Jeg har talt med mange af de her folk gennem det seneste halvandet år. Og jeg ved, at de har været stillet nogle enorme forventninger i udsigt. De kommer til at blive skuffede.«

Fra 40 til 50 år

Socialdemokratiet lancerede ideen om en ret til tidlig tilbagetrækning i januar 2019. Dengang havde partiet endnu ikke lagt sig fast på, hvor mange år på arbejdsmarkedet der skulle til for at udløse retten til tidlig pension.

Men statsminister Mette Frederiksen (S) sagde dengang ved et pressemøde, at hun forventede, man skulle arbejde »mere end 40 år« for at opnå retten.

En undersøgelse bragt i Børsen sidste år viste, at hele 20 procent af befolkningen regnede med, at de ville blive omfattet af ordningen.

Med det endelige udspil lægger Socialdemokratiet op til, at folk skal arbejde betydeligt længere end 40 år, før de kan trække sig tilbage.

Forslaget indebærer, at man kan trække sig tilbage et, to eller tre år før pensionsalderen, hvis man har arbejdet i 42, 43 eller 44 år, når man fylder 61.

Pensionsalderen vil stige i de kommende år. I takt med det vil antallet af år på arbejdsmarkedet, der skal til, før man kan få regeringens tidlige tilbagetrækning, derfor også stige.

En person født mellem 1967 og 1971 vil for eksempel kunne gå på almindelig folkepension som 69-årig. Hvis vedkommende har arbejdet uafbrudt siden 19-årsalderen, vil han eller hun kunne benytte sig af retten til tidlig tilbagetrækning som 68-årig. Altså efter et arbejdsliv på 49 år.

En tilsvarende person født mellem 1971 og 1975 vil skulle arbejde i 50 år for at få ret til tidlig tilbagetrækning, og sådan vil det fortsætte med at stige.

Regnet baglæns

Kristian Thulesen Dahl mener, at Socialdemokratiet har givet indtryk af noget andet.

»De har ikke sagt, at man skulle arbejde i 40 år sharp, men de har givet indtryk af, at det var deromkring,« siger han.

Han mener, at det må være gået op for regeringen, at det ville blive alt for dyrt, hvis man gav alle med cirka 40 års anciennitet ret til at trække sig tidligere tilbage, og at man derfor har været nødt til at indsnævre målgruppen markant.

»Man får indtryk af, at Socialdemokratiet har regnet baglæns,« siger han.

»De er kommet til at sige, det skal koste tre milliarder kroner, og så har de regnet ud, hvad man kan få for det. Så tror jeg, de har fundet ud af, at det, man har stillet danskerne i udsigt, ville koste meget mere end tre milliarder kroner, og så er man begyndt at indsnævre vilkårene.«

Udlændingestramninger

Regeringen regner med, at 38.000 mennesker i 2022 vil få ret til tidlig tilbagetrækning, og at 22.000 vil benytte sig af den. Det er ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke nok.

Mandag er Dansk Folkeparti indkaldt til forhandlinger med regeringen. Her vil han arbejde for, at ordningen bliver udvidet, så endnu flere kan få ret til tidlig tilbagetrækning, og at ydelsen skal hæves fra de 13.500 kroner, regeringen har foreslået.

Udgifterne til det regner han blandt andet med at kunne finde ved hjælp af udlændingestramninger. Det er dog ikke et ultimativt krav, at pengene skal komme derfra.

»Nej, det er ikke sådan, at vores hjerte kun banker for nedslidte danskere, hvis pengene til at hjælpe dem kommer fra udlændingeområdet. Vi stiller ikke ultimative krav om, at det skal være på én bestemt måde,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Ikke fair

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener ikke, at kritikken er berettiget.

Socialdemokratiet har ikke givet vælgerne indtryk af, at de kunne trække sig tilbage efter 40 år på arbejdsmarkedet, siger han.

»Det synes jeg ikke er en fair kritik. Vi skrev både i vores udspil før valget og sagde i utallige interview, at vi ikke ville lægge os fast på et bestemt antal år, men at vi vidste, det var mere end 40 år.«

Han mener heller ikke, at Socialdemokratiet har bildt vælgerne ind, at flere ville kunne gøre brug af ordningen, end der nu er lagt op til.

Faktisk omfatter det nye udspil endnu flere, end Socialdemokratiet forudsatte i valgoplægget fra 2019, siger han.

»I det lys synes jeg næsten, at vi overleverer.«

Ministeren siger også, at man ikke først har lagt sig fast på de tre milliarder kroner og ud fra det defineret målgruppen.

»Vi har jo sagt tingene samtidig. Vi sagde inden valget, at vi ville lave en ordning inden for en ramme af tre milliarder kroner, som var målrettet lønmodtagere, der har haft det længste og hårdeste arbejdsliv.«

– Så I har ikke sat grænsen ved 61 år for at undgå, at målgruppen blev for stor og dyr?

»Nej, altså, målgruppen er jo stor. Vi giver den her ret til 38.000 personer det første år, og det stiger til 50.000 personer i 2025,« siger han.

Han roser i øvrigt DF for at være det første parti til at foreslå en differentieret tilbagetrækning allerede omkring velfærdsforliget fra 2006.

Ministeren vil ikke svare på, om regeringen er villig til at imødekomme DF på kravet om udlændingestramninger.

»Det drøfter vi med Dansk Folkeparti rundt om forhandlingsbordet, og det glæder jeg mig til.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Nej, det er ikke sådan, at vores hjerte kun banker for nedslidte danskere, hvis pengene til at hjælpe dem kommer fra udlændingeområdet. Vi stiller ikke ultimative krav om, at det skal være på én bestemt måde,« siger Kristian Thulesen Dahl."

Regeringen har snedigt åbnet for, at DF nu kan ride ind på Borgen som prinsen på den hvide hest og redde endnu flere nedslidte.
- Uden uspiselig udlændingebashing.

Carsten Munk, Birte Pedersen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den tid hvor DF kunne diktere udlændingepolitikken er ovre - nu må de tigge og bede om nogle lunser af socialdemokratiet for at holde på de sidste rester af de vælgere der er tilbage. Det var genialt - måske en smule usympatisk - da S skiftede kurs med deres paradigme-skifte. Det skifte der gjorde venstrefløjen stærkere og skylden for den succes Mette F. har i dag.

Eva Schwanenflügel

Genialt - eller muligvis diabolsk..?

Torben K L Jensen

Politik ér kynisk Eva - feks. de gode miner til slet spil der kommer fra venstrefløjen i dag.

Jens Carstensen

Dansk Folkeparti bidrog til skattelettelser for mere end ti milliarder kroner i 2003. De medvirkede villigt til Foghs skattestop.
Man har derfor selv været med til at gøre det vanskeligere at håndtere fremtidens udfordringer, med bl.a. ældrebyrden og det grå guld ved at gennemføre de ufinansierede skattelettelser. Vi ved desuden alle at skattestoppet har været permanent under skiftende regeringer siden 2003. Det er helt paradoksalt, når man samtidig fra politisk side, især fra borgerligt hold, har råbt op om pensionsbomben dengang såvel som nu.

Anina Weber, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er et helt overset alternativ her.

Hvad nu hvis nedsætte arbejdsugen med et dag til en 4 dages arbejdsuge,
som valg mulighed, man havde ret til uden den store lønnednedgang.

Så kunne det jo være at folk helt automatisk holdt lidt længere på arbejdsmarkedet.
Hvis man yderligere gjorde alt, hvad man kunne for for at forbedre arbejdsforholdene
på de enkelte arbejdspladser kunne det godt lykkedes., at folk ikke blev nedslidte på den måde som vi ser det nu.

Så behøvede vi ikke alle de spinøvelser og krumspring vedr. pensionsordninger, som man
ser for tiden. Det burde helst være i DI og DA's interesse og venstrefløjen med for den sags skyid.

Det forekommer mig helt besynderligt, at dette argument slet ikke er bragt på banen i denne debat.

Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er et helt overset alternativ her.

Hvad nu hvis nedsætte arbejdsugen med et dag til en 4 dages arbejdsuge,
som valg mulighed, man havde ret til uden den store lønnednedgang.

Så kunne det jo være at folk helt automatisk holdt lidt længere på arbejdsmarkedet.
Hvis man yderligere gjorde alt, hvad man kunne for for at forbedre arbejdsforholdene
på de enkelte arbejdspladser kunne det godt lykkedes., at folk ikke blev nedslidte på den måde som vi ser det nu.

Så behøvede vi ikke alle de spinøvelser og krumspring vedr. pensionsordninger, som man
ser for tiden. Det burde helst være i DI og DA’s interesse og venstrefløjen med for den sags skyid.

Det forekommer mig helt besynderligt, at dette argument slet ikke er bragt på banen i denne debat.

Eva Schwanenflügel

@ Arne Albatros Olsen

Du har da fuldstændig ret.

Problemet er bare, at med den fortsatte stigning i pensionsalderen, vil det ikke batte meget.

Arne Albatros Olsen

Jamen , den skal da bare stoppes ved de 67 år, Eva.

Eva Schwanenflügel

Jamen, jeg er da helt enig, Arne.

Desværre er jeg ikke statsminister ;-)

Arne Albatros Olsen

Det burde du være, Eva.

Eva Schwanenflügel

Mange tak for tilliden, Arne, så vil jeg gerne udnævne dig til Pensionsminister, så du kan ophæve alle de forfærdelige 'reformer' de forrige statsministre og partier har lavet, og få Ridderkorset for at genskabe verdens lykkeligste land og folk ;-)

Arne Albatros Olsen

Jeg vil overveje tilbuddet, men insisterer dog på en arbejdsuge på 25 timer.