Nyhed
Læsetid: 6 min.

Tilsynet med efterretningstjenesterne er tandløst – og det er politikernes egen skyld

Allerede inden oprettelsen i 2014 blev politikerne advaret imod, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne havde meget få beføjelser. Men det var sådan, et flertal i Folketinget ønskede det
Flere folketingspolitikere har reageret kraftigt på afsløringerne om lovbruddene i FE under nu hjemsendte efterretningschef Lars Findsen og bebudet, at tilsynet nu skal styrkes. Men da et bredt flertal i Folketinget vedtog at oprette tilsynet i 2013, var det med enighed om, at tilsynet netop skulle have et meget snævert mandat.

Flere folketingspolitikere har reageret kraftigt på afsløringerne om lovbruddene i FE under nu hjemsendte efterretningschef Lars Findsen og bebudet, at tilsynet nu skal styrkes. Men da et bredt flertal i Folketinget vedtog at oprette tilsynet i 2013, var det med enighed om, at tilsynet netop skulle have et meget snævert mandat.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
26. august 2020

Mandag viste Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) for første gang virkelig tænder. Men paradoksalt nok afslørede tilsynet dermed samtidig, hvor tandløst det er.

Tilsynet har sendt fire bind med sprængfarlige afsløringer af arbejdsmetoderne i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til Forsvarsministeriet. Oplysningerne har fået forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at hjemsende tre af de ledende medarbejdere i FE, herunder den øverste chef Lars Findsen. Senere mandag aften blev også den tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel fritaget for tjeneste. Han er afgående departementschef i Forsvarsministeriet og skulle netop til at overtage posten som dansk ambassadør i Berlin.

Tilsynet anklager i en pressemeddelelse blandt andet FE for i årevis at have foretaget ulovlig indsamling af oplysninger om danske statsborgere og for systematisk at have ført tilsynet bag lyset ved at dække over »uhensigtsmæssige forhold«.

I samme meddelelse erkender tilsynet, at dets egen kontrol med FE »ikke fungerer efter hensigten«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hørte Peter Skårup DF sige i P1 , at hvis Folketinget havde fulgt EL's forslag om bedre kontrol så var Bin Laden o.a. ikke fanget. Det er dog utroligt hvad politikerne kan udgyde.

Anders Graae, Rolf Andersen, Ole Frank, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Ellen Jeppesen, John Scheibelein, Chris Ru Brix, Gert Romme, Benny Larsen, peter juhl petersen, Jane Doe, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Poul Anker Sørensen, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Jeg er rasende over den, efter min mening, fuldstændig inkompetence som vores forsvarsminister Trine Bramsen udviser. Hun har på intet tidspunkt taget tyren ved hornene og gjort hvad der skulle gøres. Og nu viser det sig, ifølge Berlingske, at hun var orienteret om de ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne, FEs mulige ulovligheder, som startede da Thomas Ahrenkil var chef for selvsamme. Alligevel har hun hele tiden trukket tiden ud, og som jeg vurderer det holdt befolkningen for nar, fordi hun hele tiden har troet at “går den så går den”, og “så lidt som muligt på min vagt”. Hun har hele tiden holdt hånden under TA, og ventet på at han kunne positionere sig til et nyt og værdigt job.

Jeg håber at Mette Frederiksen siger “nok er nok”. “Ikke mere fedtspilleri”. “Slut med vores Forsvarsminister”. Der er ingen undskyldninger for den politiske adfærd. Ministeren er Folkets Tjener, det har Trine Bramsen glemt eller desværre tilsidesat.

Ole Frank, Gitte Loeyche, Gert Romme, Poul Simonsen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Torben Lindegaard, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Bjarne Tingkær og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Når man føler sig urørlig, mister man jordforbindelsen og begynder at tro, man kan gå på vandet. Storhedsvanvid i miniature form. Det ses hos forsvaret, FE og sikkert også hos dele af politiet og PET og andet, hvor man tager det for givet. Med ukontrollabel magt forsvinder moral og ansvar.

Rolf Andersen, Ole Frank, Gitte Loeyche, P.G. Olsen, John Scheibelein, Poul Simonsen, peter juhl petersen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Thomas Andersen, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Tilsynet anklager i en pressemeddelelse blandt andet FE for i årevis at have foretaget ulovlig indsamling af oplysninger om danske statsborgere (...)"

Vi får nok heller aldrig at vide, hvilke statsborgere, hvilke oplysninger, eller hvem de er delt med.
(Selvom vi kan gætte meget kvalificeret ved at huske på andre afsløringer om visse aflytninger)

Anders Graae, Ole Frank, Gitte Loeyche, Ellen Jeppesen, Gert Romme, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Tak, til de pågældende whistleblowere.

Rolf Andersen, Ole Frank, Christian Mondrup, Knud Chr. Pedersen, Gitte Loeyche, Ellen Jeppesen, John Scheibelein, Gert Romme, Ib Gram-Jensen, Poul Simonsen, Johnny Christiansen, peter juhl petersen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Thomas Andersen, Torben Lindegaard, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Poul Anker Sørensen, Bjarne Tingkær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Jacob Nielsen !
man skal nok tage det Berlingeren skriver med et "gran salt"

Ole Frank, Trond Meiring og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Og, så er det jo godt at vide, at det eneste parti i folketinget, der virkelig ville beskytte borgernes frihedsrettigheder, da tilsynsloven blev vedtaget var Enhedslisten !

Rolf Andersen, Ole Frank, Gitte Loeyche, P.G. Olsen, Chris Ru Brix, Gert Romme, Trond Meiring, peter juhl petersen, Carsten Wienholtz, Egon Stich, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Viggo Okholm, Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jacob Nielsen:
Nu har skandalen så stået på i årevis med de fleste partiers accept, og nu skælder du den nuværende minister ud uanset at hun trods alt handler og må jeg lige minde om at hun kun har siddet på posten godt et år. Her er vist mange syndere eller også viser det sig at efterretningsvæsenets menneskesyn lader meget tilbage at ønske.

Ole Frank, John Scheibelein, Vibeke Hansen, Rolf Andersen, peter juhl petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Som Viggo Okholm skriver, er der kø ved håndvasken i lange baner, så det er langtfra kun Trine Bramsen, vi kan bebrejde.
(Fx kom det tilsyneladende fuldstændig bag på T. B. at der var svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse - det havde departementschef Thomas Ahrenkiel undladt at oplyse om)

John Foley var i to år ansat som analytiker ved FE, og forlod tjenesten i 2013 :

"Vi har et kontroludvalg med efterretningstjenesterne, og der sidder fem mand med den tidligere Forsvarsminister for bordenden.
Det er underligt, de ikke har reageret.
Vi har et Sikkerhedsudvalg, hvor Statsministeren sidder for bordenden sammen med cheferne for FE og PET, samt den nuværende Forsvarsminister.
De MÅ have vidst noget omkring det hér.
Vi bliver holdt hen i uvidenheden, og kun fordi vi har en whistleblower, kommer det op til overfladen.
Det er simpelthen for dårligt."
(TV2 News)

Eva Flyvholm (Ø), mener det længe har været et kæmpe problem, at Kontroludvalget er så hemmeligt, at ingen andre kan få at vide, hvad de laver.
Desuden har Enhedslisten fra begyndelsen ment, at TET, (Tilsynet med FE) var komplet tandløst.
De har ingen chance haft for at kontrollere, at alt gik ordentligt for sig.
Enhedslisten ønsker derfor et tilsyn som i Norge, hvor man kan komme på uanmeldt besøg, og har adgang til alt materiale.

Viggo Okholm, Ole Frank, Martin Rønnow Klarlund, Gitte Loeyche, Gert Romme, Rolf Andersen, Kurt Nielsen, Poul Simonsen, Johnny Christiansen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Redaktør for forsvarsmediet Olfi.dk, Peter Ernstved Rasmussen, der tidligere har afdækket skandaler i Forsvaret, mener at man skal kigge på ledelsen :

"Der har nemlig været gang i en simpel, men problematisk stoledans, lyder det fra Peter Ernstved Rasmussen.

Stoledansen har primært bestået af to personer: Den netop afskedigede chef for FE, Lars Findsen, og den nu tidligere departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel. Begge er blevet fritaget fra tjeneste i denne uge.

I 2014 var Thomas Ahrenkiel chef for FE, mens Lars Findsen var departementschef i Forsvarsministeriet.

Men i 2015 blev Lars Findsen degraderet og fjernet som departementschef. Hans afløser blev Thomas Ahrenkiel."

"Chefer for efterretningstjenester byttede job: - Ingen har haft lyst til at rydde op efter den anden"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-08-25-chefer-for-efterretningstjenes...

Desuden har Lars Findsens karriere været præget af skandaler, hvorfor han fx blev degraderet fra en stilling som departementschef i Forsvarsministeriet til chef for FE, og byttede plads med Thomas Ahrenkiel :

"Hvorfor røg Lars Findsen ud og hvorfor lige nu? Svarene kender kun forsvarsminister Peter Christensen, Lars Findsen selv og ganske få andre, skriver Berlingskes forsvarsmedarbejder, Christian Brøndum."

"Så faldt forsvarets civile topchef"
https://www.berlingske.dk/samfund/saa-faldt-forsvarets-civile-topchef

Ole Frank, Martin Rønnow Klarlund, Gert Romme, Vibeke Hansen, Rolf Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Jakob Nielsen..... og jeg kan næsten blive rødglødende rasende over din helt ualmindelige tåbelige, unøgterne vinkling af hændelsesforløbet. Det kan da kun ligge en ganske rabiat ideologisk tankevirksomhed bag, ellers giver det jo overhovedet ingen mening.
Alt postyret der er tale om, og alle skeletter som nu ligefrem rasler og vælter ud af skabene er jo ikke mindst,- ja vel udelukkende, forsømmelser og udeladelser som er foregået under den tidligere regerings ledelse. Eller tror du virkelig selv på at sådanne interne dagsordener og "forretningsgange", som der i alle de anliggender der har været tale om siden Bramsens tiltrædelse for bare et år siden, sådan bare vupti er opstået over nat er !?
Kimet,frøet til dette scenarie som allerede er sket og som nu yderligere udspiller sig, er ganske uden tvivl blevet sået og vokset sig stor og mægtig under sidste(og tidligere) borgerlig/liberal ledelse under mantraet: Mindst mulig(offentlig) kontrol og ressourcer,- flest og mest mulige skattelettelser .
Og da slet ikke bruge penge,- og i hele taget ytre mistanke, til politi og alskens anden lovgivende og udførende magter. Det ville jo nærmest lyde blasfemisk og landsskadelig i liberal og (national)konservative ører og deres selvopfattelse og gammelt tankegods ville jo slet ikke tillade noget sådant !

Ole Frank, Chris Ru Brix, Vibeke Hansen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"2019 blev den afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ifølge Politiken orienteret om tilsynets kritik af FE. Og ligeledes blev repræsentanter for de fem største partier i udvalget for efterretningstjenesterne.

Men oplysningerne fik ikke hverken politikerne eller regeringen til at offentligt at kræve ændringer i FE, skriver avisen.

Ifølge Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia, er det sigende for politikernes tillid til spiontjenesterne.

- Det bestyrker billedet af, at danske politikere – og måske især de store traditionelle regeringspartier – er meget forsigtige over for efterretningstjenesterne, når det gælder tilsyn og kontrol, siger han til Politiken."

"Tilsynet advarede allerede i 2019 om kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste"
https://www.information.dk/telegram/2020/08/tilsyn-advarede-allerede-201...

Gitte Loeyche, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Trine Bramsen har i sin tid som IT-ordfører foreslået mange besynderlige ting, men som forsvarsminister synes jeg, hun er trådt i karakter.

Hun har kun haft jobbet i lidt over et år, og inden man har sat sig ind i situationen, analyseret mulige løsninger osv. går der altså lidt tid - tro mig, jeg har prøvet det.

Og nu har hun foretaget en bemærkelsesværdig kraftig udskiftning af ledelsen i FE. Og så kommer det lange, seje træk med at opbygge en ny kultur i FE.

I denne sag hører jeg ikke til dem, der klandrer hende for handlingslammelse - tværtimod.

Viggo Okholm, Ole Frank og John Scheibelein anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Viggo Okholm, jeg er helt enig at de mulige ulovligheder ikke er noget der kan ligge Trine Bramsen til last, men så ophører vores enighed også. Og nu må vi håbe at der kan opstilles en kommission, der kan afdække handlingsforløbet fra start til nu. Men TB har haft så mange muligheder for at gribe bolden og vise lederskab. Hun skulle langt tidligere have meddelt Statsministeren at hun ikke længere har den fornødne tillid til sin departementschef. Der har været sag efter sag. Men hun har efter min vurdering, ventet, trukket tiden ud, og håbet at tingene ville glatte sig selv ud, eller det man kan kalde politisk fedtspilleri, for egen vindings skyld. Der er ingen undskyldning, hun har brændt sin bro.

Finn Jakobsen

Problemet er nærmest af kronisk karakter. I umindelige tider har tjenesterne fået lov til at passe sig selv, og de ansvarlige politikere har haft blind tillid til, at det blev gjort i 'nationens interesse'. De selv samme ansvarlige politikere har til gengæld haft total mistillid til at installere effketive kontrolorganer af frygt for, at 'hemmeligheder' ville sive ud gennem lækkende kontrolpersoner. Altså: her i landet gælder tillid kun den ene vej - nedefra og op.

Rolf Andersen

I sin korte tid som forsvarsminister har Trine Bramsen også lige skulle håndtere en skandale i Forsvarets Materieltjeneste.

Og det er vel næppe forsvarsministeren, der udnævner ambassadører til Tyskland .. der må være nogle andre, der har røde ører.

Så at klage over at hun er langsom til at reagere i de 12-14 måndeder, hun har siddet i stolen er efter min mening urimeligt.

Rolf Andersen

.. og nåeh ja, der var også lige en hærchef, der skulle fyres, lige da Trine Bramsen trådte til .. ;)

Jørn Pedersen

Hvis vi har fornuftige mennesker ansat i PET og FET, så er kontrol ikke nødvendig!

Jacob Nielsen:
Ikke så meget her,jeg har sagt min mening, men generelt er der en tendens til at angribe ministre lige efter de er startet for synder og mangler. Frøene og fejlene er ofte sået eller gjort af tidligere regeringer/ministre og med et helt andet flertal og de tvist uanset tom det e ren blå eller rød regering der har sået de frø.

Eva Schwanenflügel

Det synes som om pilen muligvis i højere grad peger på Claus Hjort Frederiksen.
Dog er det kommet frem, at Bramsen har været delvist bekendt med TET's undersøgelse af FE.