Nyhed
Læsetid: 6 min.

Topembedsmand om Støjbergs instruks: Det er ikke en lille ting at gøre noget andet, end ministeren siger

Da departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck skulle skaffe baggrundsmateriale til Lars Løkke om Inger Støjbergs adskillelse af asylpar, skete der noget, hun aldrig i sin karriere havde været ude for
Departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck insisterede på, at Lars Løkke Rasmussen ikke skulle sendes ned i folketingssalen med forkerte oplysninger fra Støjbergs ministerium.

Departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck insisterede på, at Lars Løkke Rasmussen ikke skulle sendes ned i folketingssalen med forkerte oplysninger fra Støjbergs ministerium.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
14. august 2020

Der skete noget højst usædvanligt, da daværende departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck i slutningen af februar og begyndelsen af marts 2016 skulle forberede en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Debatten skulle finde sted den 4. marts, og temaet var værdier. I Statsministeriet forventede de, at statsministeren kunne blive spurgt til Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år. Den var blevet udsendt den 10. februar og kunne meget vel siges at være et led i en værdikamp.

Som departementsråd havde Tanja Franck ansvaret for at indhente bidrag fra andre ministerier. Hun sørgede derfor for, at Udlændinge- og Integrationsministeriet blev bedt om at levere noget baggrundsmateriale til Statsministeriet om adskillelsen af asylpar. Et såkaldt beredskab, som Lars Løkke Rasmussen kunne læne sig op ad under debatten i folketingssalen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De ledende embedsmænd i Udlændingestyrelsen er helte eller de gjorde deres pligter! At gøre det lovlige selv om de fik ulovlig instruks fra ministeren. En minister der var så optaget af at genere flygtninge at hun var villig til at overtræde landets lov.

Marianne Jespersen, Ellen Jeppesen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, ingemaje lange, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Anders Reinholdt, Bent Gregersen, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Steen Bahnsen, Anna Louise Finck-Heidemann og Marie Vibe anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det mest forfærdelige ved sagen er ,at det er et flertal i Folketinget, der bestemmer om en minister og regering kan få lov at give ulovlige instrukser, ikke give Folketinget de korrekte oplysninger osv.... Ja selv Folketingets nedsatte vagthund ombudsmanden kan afvises med bemærkninger med - ja det mener han ol.

Marianne Jespersen, Ellen Jeppesen, Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel, Søren Dahl, ingemaje lange, Elisabeth Christiani, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth From, Pietro Cini, Kurt Nielsen, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Bent Gregersen, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Thomas Andersen, Steen Bahnsen, Hans Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

"Det er ikke en lille ting at gøre noget andet, end ministeren siger" - For embedsværket ja, men vi alm. dødelige prøver da af og til på, at udvise en smule civilcourage, og det burde de også lære lidt af i ministeriet.

Eva Schwanenflügel

Dette er en sag, der med al ønskelig tydelighed understreger, at man intet har lært af Tamilsagen.

Det absurde forløb med Støjbergs ufravigelige pressemeddelelsesinstruks på den ene side, og skuffenotatet og embedsværkets besynderlige personlighedsspaltning på den anden, er et eksempel på den surrealisme der hersker i folkestyret, hvor det alene er op til et politisk flertal at afgøre, om der egentlig er 'noget at komme efter'.

Forfatnings- plus Forvaltningsdomstol ønskes, tak !!

Marianne Jespersen

Det ser ud til at hovedparten af embedsfolkene gjorde hvad de kunne og skulle. Nogle skulle nok have sagt mere fra og gået helt offentligt ud, men wistleblower beskyttelse er jo ikke etableret i DK. Det der allerede tidligt var bemærkelsesværdigt er, at det aldrig blev udarbejdet en officiel normal instruks, intet legitimt dokument, bekendtgørelse eller lignende. Jeg fortolkede det allerede dengang som, at ingen embedsfolk kunne drives til at lave en sådan - derfor det kuriøse, at en ministers presse meddelse var den eneste foreliggende instruks.
Apropos har jeg bemærket, at Mattias Tesfayes Hjemrejsestyrelse har fået en direktør som tidligere har vist sig yderst hjælpsom for ministre, både i Tamilsagen og Statsløsesagen. De to ministre er det gået knap så godt karrieremæssigt set som for Claes Nilas selv.

Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar