Topembedsmand om Støjbergs instruks: Det er ikke en lille ting at gøre noget andet, end ministeren siger

Der skete noget højst usædvanligt, da daværende departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck i slutningen af februar og begyndelsen af marts 2016 skulle forberede en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget med statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Debatten skulle finde sted den 4. marts, og temaet var værdier. I Statsministeriet forventede de, at statsministeren kunne blive spurgt til Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år. Den var blevet udsendt den 10. februar og kunne meget vel siges at være et led i en værdikamp.
Som departementsråd havde Tanja Franck ansvaret for at indhente bidrag fra andre ministerier. Hun sørgede derfor for, at Udlændinge- og Integrationsministeriet blev bedt om at levere noget baggrundsmateriale til Statsministeriet om adskillelsen af asylpar. Et såkaldt beredskab, som Lars Løkke Rasmussen kunne læne sig op ad under debatten i folketingssalen.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
De ledende embedsmænd i Udlændingestyrelsen er helte eller de gjorde deres pligter! At gøre det lovlige selv om de fik ulovlig instruks fra ministeren. En minister der var så optaget af at genere flygtninge at hun var villig til at overtræde landets lov.
Det mest forfærdelige ved sagen er ,at det er et flertal i Folketinget, der bestemmer om en minister og regering kan få lov at give ulovlige instrukser, ikke give Folketinget de korrekte oplysninger osv.... Ja selv Folketingets nedsatte vagthund ombudsmanden kan afvises med bemærkninger med - ja det mener han ol.
"Det er ikke en lille ting at gøre noget andet, end ministeren siger" - For embedsværket ja, men vi alm. dødelige prøver da af og til på, at udvise en smule civilcourage, og det burde de også lære lidt af i ministeriet.
Dette er en sag, der med al ønskelig tydelighed understreger, at man intet har lært af Tamilsagen.
Det absurde forløb med Støjbergs ufravigelige pressemeddelelsesinstruks på den ene side, og skuffenotatet og embedsværkets besynderlige personlighedsspaltning på den anden, er et eksempel på den surrealisme der hersker i folkestyret, hvor det alene er op til et politisk flertal at afgøre, om der egentlig er 'noget at komme efter'.
Forfatnings- plus Forvaltningsdomstol ønskes, tak !!
Det ser ud til at hovedparten af embedsfolkene gjorde hvad de kunne og skulle. Nogle skulle nok have sagt mere fra og gået helt offentligt ud, men wistleblower beskyttelse er jo ikke etableret i DK. Det der allerede tidligt var bemærkelsesværdigt er, at det aldrig blev udarbejdet en officiel normal instruks, intet legitimt dokument, bekendtgørelse eller lignende. Jeg fortolkede det allerede dengang som, at ingen embedsfolk kunne drives til at lave en sådan - derfor det kuriøse, at en ministers presse meddelse var den eneste foreliggende instruks.
Apropos har jeg bemærket, at Mattias Tesfayes Hjemrejsestyrelse har fået en direktør som tidligere har vist sig yderst hjælpsom for ministre, både i Tamilsagen og Statsløsesagen. De to ministre er det gået knap så godt karrieremæssigt set som for Claes Nilas selv.