Analyse
Læsetid: 9 min.

Vicedirektør i Støjbergs styrelse: Vi fik besked på at adskille alle par

I Instrukskommissionen forklarede forhenværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum torsdag, at hun fik besked fra ministeriet om at adskille samtlige asylpar uden undtagelser. Men hun og hendes kolleger så sig nødsaget til at gøre noget andet
Forhenværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum blev torsdag afhørt i Instrukskommissionen, hvor hun blandt andet forklarede, at hun fik besked fra ministeriet om at adskille samtlige asylpar uden undtagelser.

Forhenværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum blev torsdag afhørt i Instrukskommissionen, hvor hun blandt andet forklarede, at hun fik besked fra ministeriet om at adskille samtlige asylpar uden undtagelser.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
21. august 2020

I marts 2017 skulle daværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum holde et oplæg for de andre chefer i styrelsen om, hvad de havde lært af den såkaldte ’barnebrudssag’.

Det var godt et år efter, at Inger Støjberg havde sat Udlændingestyrelsen til at adskille ægtepar eller samlevende på danske asylcentre, hvor den ene part var under 18.

»Hvad har vi lært? Tro på os selv – stille spørgsmål ved lovligheden – uanset at det kommer fra departementet,« skrev Lene Vejrum i sine noter til oplægget.

Hun noterede også, at styrelsen havde »en selvstændig pligt som myndighed til at administrere efter loven«, og at det gjaldt »uanset instruktion«. Og vicedirektøren tilføjede: »Selvfølgelig skulle vi følge ministerens ønske, men kun så langt, som vi kunne stå inde for ift. faglighed og saglighed.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Desuden skrev Udlændingestyrelsen i foråret 2016 til Ombudsmanden, at styrelsen i opkaldet fra Line Skytte Mørk Hansen fik besked på »administrativt at effektuere i overensstemmelse med indholdet af pressemeddelelsen«.

Det gjorde ministeriet ikke indsigelser imod, selv om Lene Skytte Mørk Hansens forklaring altså i dag er, at hun ringede og sagde, at styrelsen netop ikke skulle følge pressemeddelelsen. Og tværtimod bekræftede ministeriet senere i et folketingssvar, at Udlændingestyrelsens beskrivelse af opkaldet var korrekt."

Samtidig har en kontorchef overhørt dele af telefonsamtalen mellem Vejrum og Skytte Mørk Hansen.

Det mørkner i horisonten for Støjbergs spin.

Bjarne Andersen, Mads Greve Haaning, David Zennaro, Lillian Larsen, Katrine Damm, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Lars Eriksson, søren ploug, Steffen Gliese, Ib Christensen, erik pedersen, Dorte Sørensen og Morten Meinertsen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

det ser da ud til, at mere og mere peger på, at Støjbergs instruks var ulovlig, og at hun godt vidste det !
Så er hun vel ikke værdig til at sidde i folketinget ?

Anker Heegaard, Bjarne Andersen, Jørgen Wentzlau, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Steen Bahnsen, Pietro Cini, Mads Greve Haaning, Helle Walther, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Rimon Halloun, Jonna Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Bjarne Tingkær, Lars Eriksson, søren ploug, Steffen Gliese, Ib Christensen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det styrker eller ikke hendes værdighed med alle hendes ukorrekte og forskellige redegørelser og svar til Folketinget. En minister skal svare Folketinget korrekt ifølge Ministeransvarsloven.

Anker Heegaard, Bjarne Andersen, Steen Bahnsen, Jan Fritsbøger, Helle Walther, Katrine Damm, Jane Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lars Eriksson, søren ploug, Steffen Gliese og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Det er altså for groft at en dansk styrelse afgør menneskers skæbne på den måde uden overhovedet at inddrage medmenneskelighed.

Inger har gjort noget ulovligt men hvorfor kom ingen i maskinrummet ud i medierne og udleverede ministeren på daværende tidspunkt? Jeg forstår simpelthen ikke at der i så stort et apparat ikke findes et eneste ordenligt menneske.

Bjarne Andersen, ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Steen Bahnsen, Lars Løfgren, Jan Fritsbøger, Kurt Nielsen, David Zennaro, Lillian Larsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"Inger har gjort noget ulovligt men hvorfor kom ingen i maskinrummet ud i medierne og udleverede ministeren på daværende tidspunkt? Jeg forstår simpelthen ikke at der i så stort et apparat ikke findes et eneste ordenligt menneske."

Der er fyldt med ordentlige og lydige mennesker i ministerierne. Hele pointen (og problemet) er koblingen mellem ordentlighed og lydighed (ofte omtalt som loyalitet); den anstændige borger i vor neoliberale, skindemokratiske konkurrencestat.

Bjarne Andersen, ingemaje lange, Randi Christiansen, Carsten Wienholtz, Steen Bahnsen, Lars Løfgren, Pietro Cini, Jan Fritsbøger, Ebbe Overbye, Lillian Larsen, Katrine Damm, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er meget - som i ekstremt - hårdt at være whistleblower i dette land.

Hvis én pipper op, bliver hele det tunge skyts rullet frem, det har vi faktisk flere eksempler på, fx Bitten Vivi Jensen, der har været anklaget og er blevet dømt for det.
Jobmulighederne - ihvertfald i samme regi - er efterfølgende permanent suspenderede, og karrieren slut.

På den anden side er der en lydighedskultur og fremherskende autoritetstro, der nærmer sig det, filosoffen Hannah Arendt beskrev som 'ondskabens banalitet'.

"Det enkelte menneskes handlinger bliver ikke opfattet som individuel ondskab, men som konsekvenser af en lang række andre årsager af strukturel karakter i individets historie og omgivelser. Det er som om vi tror, at menneskelig ondskab kun hører til på den store verdenshistoriske scene. Men som Hannah Arendt understregede, så er det en triviel og trist kendsgerning, at ondskab næsten altid udføres af mennesker, som ikke gør sig selv klart, om de vil være gode eller onde. Denne helt almindelige ondskab, hverdagens anonyme ondskab, beskriver Hannah Arendt som det ondes banalitet."
(Peter Johannes Schjødt)

https://pov.international/peter-johannes-schjodt-omsorgssvigt/

Bjarne Andersen, Leif Høybye, ingemaje lange, Randi Christiansen, Steen Bahnsen, Hanne Utoft, David Adam, Jan Fritsbøger, Kurt Nielsen, Ebbe Overbye og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Mon ikke journalisterne spørger ind til dette på sommergruppemødet hos V. i dag ?

Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther

Ih, hvor jeg dog håber, de gør !!
Det kan muligvis spolere feststemningen en smule ;-)

Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Carsten Wienholtz, Steen Bahnsen, Jan Fritsbøger og Ea Movang anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Hvis man ikke kender forskellen på ordentlighed og lydighed burde man ikke have mulighed for at arbejde i en så magtfuld styrelse.

Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Carsten Wienholtz, Steen Bahnsen, Jan Fritsbøger, Ea Movang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Hvem er det der kobler ordet ordentlighed med ordet lydighed, Hanne Utoft? I min ordbog har de aldrig været i familie! Loyalitet over for hvem og over for hvad ?

Henrik Ljungberg

Søren Kristensen

Skal man som politiker/embedsmand/kvinde handle efter bogen eller efter sin overbevisning, med de konsekvenser det evt. måtte få. Det dilemma er der lige lavet en dansk film om. Svaret er selvfølgelig, at man skal gøre som man har lyst til - efter at man har overvejet konsekvenserne.

"Hvem er det der kobler ordet ordentlighed med ordet lydighed, Hanne Utoft? I min ordbog har de aldrig været i familie! Loyalitet over for hvem og over for hvad ?"

Tidens tand, kunne man sige - eller fremtrædende diskurser - knytter ordentlighed til lydighed - mens det ofte forstås/italesættes som at være loyal mod kollegaer, ledelse og virksomhed. Måske i en dybere forstand markedet, som ofte forveksles med virkeligheden.

Søren Dahl, Eva Schwanenflügel og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar