Nyhed
Læsetid: 8 min.

46 kvinder sender brev til Ekstra Bladets ledelse om oplevelser med sexisme og krænkende adfærd

I et brev til chefredaktør Poul Madsen og Ekstra Bladets direktion beskriver tidligere og nuværende kvindelige ansatte en arbejdsplads præget af en sexistisk kultur. De fortæller blandt andet om upassende kommentarer og beskeder fra mandlige ansatte, befamlinger og et overgreb. Jeg har svigtet, siger Poul Madsen, der vil igangsætte undersøgelse
Mandag modtog chefredaktør Poul Madsen et brev om oplevelser med sexisme fra 46 kvinder, der er eller har været ansat på Ekstra Bladet. Madsen kalder det »langt over grænsen for alle ting, der bør ske på en arbejdsplads«.

Mandag modtog chefredaktør Poul Madsen et brev om oplevelser med sexisme fra 46 kvinder, der er eller har været ansat på Ekstra Bladet. Madsen kalder det »langt over grænsen for alle ting, der bør ske på en arbejdsplads«.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Indland
22. september 2020

Der hersker en sexistisk og mandsdomineret kultur på Ekstra Bladet, som især går ud over kvindelige praktikanter og løstansatte.

Sådan lyder budskabet i et brev fra 46 kvinder, der er tidligere og nuværende praktikanter, freelancere og medarbejdere på Ekstra Bladet. I brevet beskrives oplevelser, som spænder fra seksualiserede eller upassende kommentarer og mails fra kolleger og overordnede til befamlinger og et fysisk overgreb. Brevet blev mandag eftermiddag sendt til avisens ledelse.

Tre af kvinderne står frem i Information. De ønsker ikke at fortælle om deres konkrete oplevelser på Ekstra Bladet, men har alle oplevet og været vidne til sexisme eller grænseoverskridende adfærd på avisen.

En af underskriverne er Pernille Obelitz, som var praktikant på Ekstra Bladet fra 2014 til 2015. Hun har været avisens korrespondent i Mellemøsten og er i dag tilknyttet som freelancer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Respekt for de kvinder der står frem med krænkelser, sexisme og dominans i et bladhus, som udefra virker voldsomt magt-hierarkisk og old school mandsdomineret læs fx side ni og rubrikannoncerne som jo klart signalerer: jeg kan sige og gøre hvad jeg vil med kvinder, bare jeg betaler for det.

Hanne Ribens, Anina Weber, Elisabeth Andersen, Knud Chr. Pedersen, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Modigt de overhovedet turde arbejde der, jeg ville sgu holde mig langt væk...

Steinar A. Klock

Jeg har en innrømmelse å komme med til deg: AT DET ER SLIK, SOM HER BESKREVET, DET ER "MIN" SKYLD! DET MÅ JEG BARE BEKLAGE, SELV OM JEG AKTIVT HAR MOTARBEIDET DET HELE MITT VOKSNE LIV.
"Mea culpa", på vegne av alle voksne, alle foreldre og alle besteforeldre. Selv om jeg alltid har vært oppmerksom på det, selv om jeg gjorde så godt jeg kunne, så var det alikevel ikke nok. Det prøver jeg å gjøre godt igjen, ved blant annet å engasjere meg her.
Den "helt store innsattsen" satte jeg inn når jeg ble far til en datter. Jeg kan enda huske tanken som rammet meg, på vei ut fra fødestuen: "Heretter kan du (jeg!) ikke si eller gjøre noe, som du ikke kan forklare og forsvare!" (Samme tanken som rammet meg fem år tidligere, da jeg fikk en sønn!) Det ble en "kongstanke" og et mål å strekke seg etter. Jeg nådde aldri det målet hundre prosent, men det vet jeg for sikkert; jeg gjorde hele tiden så godt jeg kunne!
Jeg er født av en kvinne og oppdratt av kvinner, og de må ha vært solide forbilder for meg (tross sine svakheter), for tanken om at kvinner skulle være mindreværdige i forhold til menn, har aldri slått meg. Derfor tenkte jeg heller aldri at det var noe unaturlig ved at min davæerende kone, når vi sammen bygde vårt hus, var med og isolerte nesten hele huset og spikret veggplater - høygravid i åttende måned. Men jeg kan love for at det kom mange kommentarer fra andre om det!
Jeg brukte mye tid mot mine barn for å fortelle dem viktigheten av ordet NEI. Til min sønn var budskapet at hvis en pike sa NEI, så skulle det respekteres fullt ut. Til min datter var budskapet at hvis hun sa NEI, så skulle hun både forlange og forvente at det ble respektert (og at hvis det ikke ble respektert, så skulle hun gjøre motstand, jeg lærte henne å bruke kneet i skrittet på gutter, som ikke ville innrette seg; det har gått veldig bra med henne, og sønnen også). Nå er de selv foreldre og jeg håper de tar det videre til sine barn (tre piker så langt, mine barnebarn!).
Jeg tror på eksempelets makt og har forsøkt "å leve som jeg har lært", og jeg tror at den enkle forklaringen på #metoo-problematikken, er at ikke alle voksne har klart det. #Metoo har flombelyst utfordringene og ansvaret hviler på våres alle skuldre, for at den oppvoksende generasjonen skal se at det kan nytte å gjøre noe.
Lykke til, til alle dere piker og damer, som hever stemmene og tar til motmele. Men - glem nå ikke i kampens hete #methree (!); gutter og menn fortjener også respekt.
Beste hilsen Steinar

Torben Lindegaard

Poul Madsen er den største hykler nord for Alperne -
hykleriet driver ned ad væggen.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Rikke Nielsen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

“Til min sønn var budskapet at hvis en pike sa NEI, så skulle det respekteres fullt ut. Til min datter var budskapet at hvis hun sa NEI, så skulle hun både forlange og forvente at det ble respektert”
Og med det har du cementeret budskabet om, at det er mandens opgave at varetage kvindens interesser. Ærgerligt, når du kunne have viderebragte et budskab om, at det er vore alles fælles ansvar at ikke overskride hinandens grænser.
At du tilmed har lært dine piger, at vold imod mænd er acceptabelt, behøver jeg næppe udfordre her...

Det eneste, jeg kan drage ud af denne artikel, er, at 15 kvinder har oplevet følelsen af irritation rettet imod mandlige kollegaer. Igen statuerer en flok højlydte kvinder et mandligt ansvar for deres velbefindende.
Hvorfor kræves ikke partout af disse kvinder, at de fjerner sig selv fra situationer, de ikke bryder sig om, og selv arbejder aktivt for den tilstand, de foretrækker? Hvis der vitterligt ikke findes en eneste iblandt EBs 300 ansatte, som både har magt og agt til at støtte op om de forsmåede medarbejderes sag, er EB nok ikke arbejdspladsen til lige dem. Og fred være med det!
Jeg har også været på arbejdspladser, hvis kultur ikke passede til mig - det gør hverken kultur eller arbejdsplads ringere eller bedre, og der er heldigvis langt flere steder, hvor kulturen passer rigtigt godt til mig. Jeg formoder, at de samme gør sig gældende for forfatterne af brevet, artiklen handler om.
Hvis man derimod igen og igen møder arbejdspladser med en kultur, som skurer imod sin, bør man måske i stedet revurdere sin egen rummelighed.

Steinar A. Klock

Til Rune Mariboe
" ... , så leser du slik min kommentar, slik fanden leser bibelen!"
Beste hilsen Steinar

Malou Lauridsen

Margit Johansen. Prostituerede må da godt reklamere indenfor gældende lovgivning.

Mads Kjærgård

Savner nogle definitioner?

Mads Kjærgård

Jeg tænker, såfremt en gammel Dean Martin sang kan komme til at dreje sig om et sexovergreb. Så er der måske vide rammer for fortolkning? Så hvis alt, hvad der er uønsket kontakt er et sexovergreb. Så taler det måske for at genindføre kønsopdeling? Fordi, det ligger i vor genetiske kodning at man skal videreføre slægten og man derfor reagerer på det modsatte køn, på en eller anden måde, og hvis alle måder potentielt kan være et sexovergreb. Så bliver det vel svært? Læg mærke til spørgsmålstegnende, jeg vil blot gerne forstå!

Anders Sørensen

@Mads Kjærgård, alt, der er uønsket kontakt, er et overgreb. Hvorfor er det svært at forstå?

Den "uønskede kontakt" kan naturligvis være tilfældig, som hvis jeg kommer til at strejfe din pik med hånden, fordi vi går lidt tæt forbi hinanden i kantinen. Det er ikke det, der tales om. men af en eller anden grund VIL du ikke fatte det. Måske kan du ikke, og i så fald er du naturligvis lovligt undskyldt.

Finn Thøgersen

Da problemet tilsyneladende er udbredt i hele mediebranchen fristes man til at fore slå en total nedlukning og genstart med friske kræfter:

- DR, TV2 og de større bladhuse lukkes,

- Journalisthøjskolen og diverse medieuddannelser lukkes, og alle eksamner og titler tilbagekaldes.

- Licens og Mediestøtte afskaffes

Alle ansatte på ovennævnte virksomheder og institutioner fyres og får forbud mod at beskæftige sig med medievirksomhed i bred forstand i fx 5-10 år

Så får nye kræfter chancen for at komme til

Freddie Vindberg

Ekstra Bladet tør, hvor andre tier - så nu kommer det hele frem.

Mads Kjærgård

Jeg tror måske nok, at jeg er i stand til at fatte en del. Det forunderlige er, at jeg har arbejdet et helt liv med kønspolitik, og alligevel skal man finde sig i, at folk med vilje misforstår en. Det viser måske hvad niveauet er? Jeg har talt med en kønsforsker i dag, og vedkommende fortæller mig, at det er de store linjer vi taler om. Altså det der kan opfattes som dicideret sexchikane, men at alm. flirting, komplimenter, etc. ikke tæller som noget, der umiddelbart kan opfattes som uønsket kontakt. Når jeg spørger ind til det, så er det fordi, det i andre lande, bl.a. i U.S.A. tolkes mere bredt. Så at spørge pænt efter definitioner og hvordan folk forstår det, er vel ok, så vi ved, hvad vi taler om. Jeg tillader mig, at tolke svaret som uhøfligt og uintelligent, og det fremmer ikke debatten, men efter lader blot et indtryk af, at den er rabiat! 1-0 til Inger Støjberg,

Steinar A. Klock

God morgen Mads Kjærgård
Til "å være så inne i kjønspolitik" og att på til ha konsultert en "kjønsforsker", virker du urovekkende "ufaglært" og unødvendig "skør" i forhold til dine motdebattanter - og lite ydmyk i forhold til at de mener noe annet enn deg.
Det er nok ikke uten grunn at "moder natur" har utstyrt oss med kun - en munn -, men har gitt oss to øyner og to ører, så vi kan se mer og lytte mer (og lære mer) før vi gir våre egne meninger til kjenne.
Jeg ønsker deg en fin og lærerik dag.
Beste hilsen Steinar