Nyhed
Læsetid: 3 min.

Boligministeriets advokat: Beboere skal ikke tvangsflyttes ud af Mjølnerparken

To karreer i Mjølnerparken skal sælges, og i længere tid har der været usikkerhed om, hvordan genhusningen af beboerne skulle foregå. Men nu har Boligministeriets advokat i sagen mellem ministeriet og en række beboere givet en klar vurdering: Beboerne skal ikke flyttes til andre dele af Storkøbenhavn, som deres boligselskab ellers har hævdet. De har derimod ret til at blive i Mjølnerparken
Kammeradvokaten afviser i sit svarskrift, at beboerne – som ønsket af Bo-Vita – skal genhuses uden for Mjølnerparken, når Bo-Vita sælger to af karreerne i området, fordi almenlejeloven »fastslår«, at en erstatningsbolig »skal være beliggende i samme boligområde«.

Kammeradvokaten afviser i sit svarskrift, at beboerne – som ønsket af Bo-Vita – skal genhuses uden for Mjølnerparken, når Bo-Vita sælger to af karreerne i området, fordi almenlejeloven »fastslår«, at en erstatningsbolig »skal være beliggende i samme boligområde«.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
25. september 2020

I mere end halvandet år har der været uklarhed om, hvordan beboere fra Mjølnerparken skal genhuses, når boligselskabet Bo-Vita i nær fremtid får solgt to af boligområdets fire karreer.

På den ene side har Bo-Vita ment, at genhusningen af beboere fra de solgte karreer kan ske i andre af boligselskabets bebyggelser i Storkøbenhavn.

Genhusningen skal ifølge boligselskabet nemlig ske i regi af en såkaldt helhedsplan om renovering af boligblokkene i Mjølnerparken. Flytter man beboerne i forbindelse med en helhedsplan, er det i orden, at deres nye boliger ligger et andet sted end der, hvor de bor i forvejen.

På den anden side har en række beboere ment, at de skal genhuses i de to boligblokke, som ikke skal sælges. De er godt tilfredse med at bo i Mjølnerparken og ønsker ikke at flytte til et andet sted, og derfor peger de på, at genhusningen skal ske i regi af den såkaldte udviklingsplan – det vil sige den plan om at sælge to af karreerne, som Bo-Vita har udarbejdet.

En sådan løsning er Bo-Vita bestemt ikke tilfreds med, for som formanden for Bo-Vita, Jan Hyttel, tidligere har tilkendegivet over for Information, vil det ikke være muligt at gennemføre »en ordentlig genhusning i regi af udviklingsplanen«.

Men nu har Kammeradvokaten – som er Boligministeriets advokat i en sag mellem ministeriet og en række beboere – skåret igennem og slået fast, at Bo-Vita er forpligtet af lejelovgivningen til at genhuse beboerne inden for Mjølnerparken, hvis deres boliger frasælges – altså at genhuse i regi af udviklingsplanen.

Langt forløb

Kammeradvokatens vurdering fremgår af et 53 sider langt svarskrift, som advokat Peter Biering den 1. september 2020 har sendt til Østre Landsret. Baggrunden for svarskriftet er som tidligere omtalt i Information den retssag, som 12 beboere i Mjølnerparken har anlagt mod Boligministeriet ved advokat Eddie Khawaja.

Beboerne mener kort fortalt, at ghettobeboere – som for eksempel ikkevestlige indvandrere og efterkommere – forskelsbehandles i den udviklingsplan, som Bo-Vita med assistance fra Københavns Kommune i 2019 har udarbejdet om genhusningen efter det forestående salg af to karreer i Mjølnerparken.

Kammeradvokaten afviser beboernes påstand om forskelsbehandling, men afviser samtidig, at beboerne – som ønsket af Bo-Vita – skal genhuses uden for Mjølnerparken.

»Dette er ikke korrekt,« skriver Kammeradvokaten i svarskriftet og peger på, at den relevante bestemmelse i almenlejeloven »fastslår«, at en erstatningsbolig »skal være beliggende i samme boligområde, hvis der er tale om en bolig, der ligger i et hårdt ghettoområde«.

»Almenlejeloven forpligter med andre ord Bo-Vita til at genhuse sagsøgerne inden for Mjølnerparken, hvis deres boliger frasælges,« understreger advokaten i svaret.

Kammeradvokatens vurdering markerer afslutningen på et længere forløb, hvor Københavns Kommune gennem det meste af 2019 forsøgte at få Bo-Vita til at få udarbejdet et juridisk notat, der kunne godtgøre, at en genhusning i regi af helhedsplanen ville være lovlig, når to af Mjølnerparkens karreer blev solgt.

Da Bo-Vita ikke fik udarbejdet et sådant notat, sendte kommunen spørgsmålet videre til Boligministeriet, der i et officielt notat den 20. april opridsede forskellige tænkte scenarier og tilføjede, at en endelig afgørelse ville høre under domstolene. Med andre ord indeholdt notatet ikke en entydig opbakning bag Bo-Vitas ønske om at genhuse beboerne i andre af selskabets bebyggelser, men heller ikke en direkte afvisning af ønsket.

Formanden for Bo-Vita, Jan Hyttel, ønsker ikke »at kommentere på igangværende retssager, ligesom vi ikke ønsker at kommentere på retssager, hvor vi ikke selv er part«, skriver han i en mail til Information.

Beboernes advokat, Eddie Khawaja, skriver i en mail til Information, at Kammeradvokatens vurdering »forstærker vores opfattelse af, at genhusning skal ske i regi af udviklingsplanen og ikke helhedsplanen«.

Salget af de to karreer i Mjølnerparken var forventet at falde på plads her i foråret. Men sådan er det ikke gået. Jan Hyttel har oplyst, at »Bo-Vita er i intensive og konstruktive forhandlinger med en potentiel køber. Vi vil informere om salget, så snart en købsaftale er underskrevet«.

Serie

Mjølnerparken til salg

Kommuner og boligselskaber er ved at løse, hvordan 60 procent af de almene familieboliger i hårde ghettoområder skal fjernes som følge af ghettopakken. 12.-15.000 beboere risikerer at blive tvunget ud af deres hjem de kommende år. Information sætter i en række artikler fokus på Mjølnerparken i København, hvor halvdelen af lejlighederne skal sælges. Hvordan håndteres det? Og hvad tænker de mennesker, der bor der?

Seneste artikler

 • En hemmelig salgssum, en stor huslejestigning og tre andre ting, du bør vide om Mjølnerparken

  25. januar 2022
  Kort før jul indgik boligselskabet Bo-Vita en aftale om salg af to karreer i Mjølnerparken til ejendomsinvesteringsselskabet NREP. Salgssummen er hemmelig, men det står fast, at de nye ejere vil forhøje huslejen med mere end 50 procent. Information er dykket ned i den seneste udvikling i sagen om salget af Mjølnerparken
 • Boligministeriet er på slingrekurs i forhold til genhusning i Mjølnerparken

  17. november 2020
  Først mente Transport- og Boligministeriet, at genhusningen af beboere i Mjølnerparken skulle ske i Mjølnerparken. Men efter henvendelse fra en topembedsmand i Københavns Kommune udarbejdede ministeriet et notat, der ikke rigtig tog stilling. Det viser en aktindsigt. Senest har Kammeradvokaten slået fast, at genhusning skal ske i Mjølnerparken
 • Boligministeriet giver ikke klar opbakning til at flytte beboere ud af Mjølnerparken

  10. juni 2020
  Boligselskabet Bo-Vita skal sælge to af Mjølnerparkens fire blokke og regner med at genhuse en del af beboerne andre steder i byen. Men er den plan lovlig? Det spørgsmål har Københavns Kommune efterlyst svar på i mere end et år. Ifølge et nyt svar fra Boligministeriet er det juridiske grundlag ikke entydigt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Der kommer mange, mange - mange - flere retssager nu hvor den molboagtige og diskriminerende ghettoplan skal føres ud i livet.

Ud over at den er umenneskelig, er det jo det glade vanvid at rive almene boliger ned med den store boligmangel der er resultatet af årtiers undergravende virksomhed på området.

For slet ikke at nævne ressourcespildet og de negative klimaeffekter.

Lars Jørgensen, Flemming Berger, Susanne Kaspersen, P.G. Olsen, Karsten Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, Lillian Larsen, Birte Pedersen, Bent Gregersen, Stella Nielsen, David Zennaro, Ebbe Overbye, Poul Anker Sørensen, Søren Jensen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Finn Jakobsen, Klaus Lundahl Engelholt, Werner Gass, Rolf Andersen, Peter Gløde, Carsten Wienholtz, Jane Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Per Klüver, Estermarie Mandelquist, Ruth Sørensen, Hans Larsen, Trond Meiring, Carsten Svendsen, Dorte Sørensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor er MF nu blevet så glad for DF's og VLAK's Ghettoplan? Hvorfor vil socialdemokraterne smide folk ud af deres boliger og forflyttes til andre og dyre områder. Har mennesker med lavindkomst , syge og på andre måder uden for arbejdsmarkedet nu INGEN værdi for socialdemokratiet.

Er klima/miljø, fattigdom, osv. helt uden betydningen for MF? Har fx. Svend Auken og Peter Sabro virkelig levet forgæves?????

Lars Jørgensen, Susanne Kaspersen, P.G. Olsen, Karsten Nielsen, Birte Pedersen, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Ebbe Overbye, Poul Anker Sørensen, t. helleskov, Steen K Petersen, Carsten Munk, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Per Klüver, Ruth Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det bliver interessant at se, hvad der sker, hvis det lykkes at flytte folk til andre boligområder, og nissen så flytter med, så der kommer utryghed og kriminalitet der. Hvor kunne man dog ønske, at man i stedet satte sig ned og løste de menneskers problemer.

Susanne Kaspersen, Trond Meiring, P.G. Olsen, Birte Pedersen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ David Zennaro

Du har fat i den lange ende, når du mener, at nissen bare flytter med.
For nu har selv DF fået kolde fødder :

"Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti vil have sat ghettolisten på pause. Nu.

Gruppeformand i DF Peter Skaarup har set på erfaringer fra Holland:

- Vi kan se nogle forfærdelige eksempler derfra, hvor de kriminelle bare rykker fra ghettoerne og ud i helt almindelige bebyggelser blandt almindelige borgere, siger han og uddyber:

- Det er ikke det, vi ønsker med en ghettoindsats. Vi ser gerne, at man lige trækker vejret og ser på resultaterne af de nuværende initiativer i ghettopakken, så vi ikke bare flytter problemerne."

"Nye hårde ghettoer på standby: Politiske modstandere vil have tænkepause"
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/nye-haarde-ghettoer-paa-standby-...

Det går selvfølgelig slet ikke at den slemme ghetto-nisse flytter til forstæderne ;-)